Sledujte nás:

Kategorie potravin

Olej olivový
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 3710 kJ
Bílkoviny: 0 g SAFA: 15 g
Tuky: 100 g Cukry: 0 g
Sacharidy: 0 g Vláknina: 0 g
Sůl: 0.01 g

Výhodou rostlinných olejů je nepřítomnost cholesterolu a výhodnější složení mastných kyselin (až na výjimky, jako je kokosový tuk, palmojádrový tuk a palmový olej). Olivový olej obsahuje poměrně malé množství nasycených mastných kyselin, velké množství mononenasycených mastných kyselin a dále menší množství omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Olivových olejů se na trhu objevuje několik druhů. Panenské oleje je vhodné používat pro studenou kuchyni, mají specifickou chuť a obsahují řadu příznivých látek. Pro tepelnou úpravu volte raději oleje rafinované.

Náhrada

Místo olivového oleje můžete použít olej řepkový.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři