Sledujte nás:

Tvaroh - 1000+1 způsob použití

Zpět
Autor: vitek75
Počet členů: 704
Založeno: 12. 06. 2013

Tvaroh je ideální potravina - na rozdíl od sýrů má menší energetickou hodnotu, má hodně bílkovin, dá se použít na sladko i na slano a člověk (nebo aspoň já) se ho nepřejí. Navíc skvěle zasytí. Tvaroh mně výrazně pomohl se vyrovnat se začátky, kdy si člověk zvyká na menší porce jídla a hlavně menší obsah tuku v jídle. Díky sebekoučinku a plánování jídla jsem objevil s tvarohem celou řadu nových chutí a možností použití tvarohu. Tato diskuse by mohla sloužit jako taková inspirace, k čemu všemu se dá tvaroh použít.

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 11. 2014 20:18

Právě večeřím a shodou okolností mám tvaroh a kaiserku,abych si to užila tak nakrájím kaiserku na plátky a namažu každý bohatě tvarohem,navrch si rozetřu trošku kečupu a nazdobím cibulkou nakrájenou na slaboučké plátky a dám jí samozřejmě opět bohatě....chutná mi to a je to syté,barevné ...ale moc aromatické,

30. 09. 2014 16:25

.... zdravý balkán: namočit na několik dní tuhej tvaroh do slaného nálevu - je to pěkně hnusný, s balkánem to nemá nic společného.

29. 09. 2014 21:45

Ahojte, mám každou chvíli zvrtlej kotník, teď posledně před 2 měsíci levej, ten se ještě nezahojil, včera pravej, tak ležím s obloženými oběma kotníky, mamka říká, že mi chybí vápník, mléčné výrobky a radí, abych jedla každý den tvaroh, samotnej nemám ráda, sladké taky moc nemusím, ale udělala jsem si dnes tvaroh s tuňákem a je to skvělá pomazánka, ani ten tvaroh není poznat, na každém kotníku mám teď zábal s tvarohem, prý vytahuje záněty a taky nevím, jestli to tady náhodou někdo psal, ale slyšela jsem recept na domácí, zdravý balkán: namočit na několik dní tuhej tvaroh do slaného nálevu. :)

01. 07. 2014 22:55

Napište komentář...

01. 07. 2014 22:55

Ahoj, nevím jestli je to možné, ale teď jsem po dlouhé době začala jíst hodně tvaroh a pokaždé mám strašně nafouklé bříško.. Jakmile ho třeba jeden den vynechám, je to ok. Nevím co by to mohlo způsobovat? Je možné, že je to tím, že by tělo nebylo zvyklé? Protože třeba půl roku nemám pořádně mléčné výrobky, max mléko v kávě, kvůli cestování, a pak se snažím to dohnat.. Nebo by to mohla být intolerance na laktozu?

30. 06. 2014 21:38

Kdych si to tady nepřečetla, tak by mne nikdy nenapadlo uzený tvaroh koupit.Ale hned zítra se pro něj stavím:-)!!!

25. 04. 2014 13:32

uzený tvaroh je dobrý, moc mi chutná.

23. 04. 2014 13:02

Díky za recenze na uzený tvaroh taky jsem na něj koukala, ale neměla odvahu. Už vyzkouším.:-))

23. 04. 2014 12:24

Nevím jestli toto téma je ještě aktuální, ale tento týden jsem učinila zajímavý objev v řetězci Lidl - mají tam uzený tvaroh Pilos. Vyzkoušela jsem ho a doporučuji. Chuť mírně slaná a mírně uzená, konzistence k namazání nebo nastrouhání na větší slzičky, vůně jako oštěpok. Chutnal mi (měla jsem ho jen tak k zelenině) a určitě by se dal využít i jako základ např. pomazánek. A je to zase změna.

23. 03. 2014 18:28

Tvaroh mám ráda na všechny způsoby, ale moje děti ne, ještě tak lučinu. Tak jim smíchám tvaroh se zakysanou smetanou nebo s bílým jogurtem nižším obsahem tuků.Dám do plátěného ubrousku na síto přes noc do lednice. Voda odkapá a zbyde nám "domácí lučina".Můžete přisolit nebo ochutit bylinkami.

23. 03. 2014 12:46

GabrielaC - zkus tvaroh,cibuli,nastrouhat mrkev,trochu soli a pepř - dát do lednice a pak to má krásnou barvu.Je to dobré jak na rohlík tak na chléb.

16. 03. 2014 11:40

Janička: díky za recept, vypadá dobře :-)

15. 03. 2014 21:48

Přidávám tvaroh např. do kefíru - promixuju to, nebo je dobrý koktejl mléko, ovoce a zahustit tvarohem. Je to chutné a hlavně syté.

14. 03. 2014 12:06

Zkuste recept, tvaroh + avokádo: kelímek tvarohu 250g, 1ks měkkého avokáda, citrónová šťáva červená cibule, koření, čerstvě mletý pepř, sůl. Avokádo rozkrojit, vyndat z dužiny, vidličkou rozmačkat a zakapat citrónovou šťávou. Přidat tvaroh, osolit a opepřit. Popř. je možné přidat i jiné koření podle chuti např. gyros.

03. 03. 2014 23:23

Ten škrob se tam přidává kvůli konzistenci a pocitu v ústech, řekl bych. Jako když si uděláte puding. Škrobu stačí málo a hodně zahustí. Když si zkusíte udělat tvaroh doma z mléka, na první ochutnání poznáte, který je tučný, polotučný nebo třeba nízkotučný. Díky, Petro, to jsou zajímavé výsledky.

03. 03. 2014 14:09

Pro martin-hh: Předpokládám, že ne, ale taky nevidím jediný důvod, proč by se mělo něco takového přidávat do mléčných výrobků :-( I když syn měl tu intoleranci i na nemodifikovaný a byl to docela pro něj problém a pro mě taky. Ale to zná asi každý, kdo má nějaké zdravotní omezení, jak se mu rázem zmenší počet potravin, které může bez problémů konzumovat. No, naštěstí je z toho venku, ale byl to boj :-(

03. 03. 2014 13:37

Modifikované škroby. Přirozené předpokládám ničemu neškodí.

03. 03. 2014 13:07

Omlouvám se za pravopisné chyby - samozřejmě tvarohy to neměly napsané a zakysané smetyny skončily (to je tak, když po sobě nečtu, ach jo)

03. 03. 2014 13:04

Ahoj všichni, našla jsem staré papíry (chvíli to trvalo, přece jen už to jsou 3 roky) a tady je přehled, který byl tenkrát. Nevím, jestli to platí ještě teď, třeba už změnili složení, ale v roce 2010 a 2011 bylo takovéto: Tvaroh odtučněný Albert - 4,25g škrob kukuřičný na vaničku, Aro odtučněný tvaroh 4 g, Milko BIO tvaroh 0,3 tuk - 3 g (tady mě to teda vzalo nejvíc), Clever tvaroh Billa 2,92 g, COOP tvaroh nízkotučný 8 g, Ehrmann tvaroh 0,2 tuk - 8 g, Fittness tvaroh s jogurtem Madeta 7,18 (mám tady napsáno malé balení, asi to bylo 150 g vanička), Madeta odtučněný tvaroh 3,84, tvaroh odtučněný Miblu 6,91, Miblu tvaroh nízkotučný 7,4, Milko odtučněný tvaroh 6,84, Milko svačinka tvaroh 3,18, Tvaroh olešnický odtučněný 1,2, Pilos tvaroh nízkotučný Lidl 4,35. Víc tady toho nemám, asi jsme jiné druhy nekupovali :-) a od té doby je nekupujeme vůbec. Blbý je, že všechny vyjmenované tvarohy to neměli napsané na obalu, takže kdo měl problém s intolerancí škrobu, jako měl můj syn, tak měl docela problém.
Taky jsem hledala ty zakysané smetany, ale bohužel, ty už skončili někde v propadlišti dějin, ale mám pocit, že jsme si tenkrát našli tujedinou, se kterou nebyl problém a tu kupuju dodnes - zelený kelímek, 16 procentní, ale kdybyste mě zabili, tak kdo ji vyrábí, to si nevzpomenu. Ale teď někdy vyšel test zakysaných smetan, tak třeba to někdo najdete.

28. 02. 2014 20:12

Taky jsem slyšel, že kukuřičná mouka, tedy i kukuřičný škrob ? žlutá, lahodná- je silně návyková, taky bych ji nerad jedl.

28. 02. 2014 20:08

No jasně že jo :-(

28. 02. 2014 20:08

Mám podezření, že v mém případě je potížistou kukuřičný modifikovaný škrob. A bohužel se nepřidává jen do odtučněných výrobků, kde mi to ještě dává smysl, ale kupodivu je i ve smetanových jogurtech zn. Florian atd. Dnes jsem si na zkoušku koupila jogurtový nápoj a je mi po něm pěkně zle. Jdu se podívat, jestli tam není ten škrob. Nějak jsem si to zapomněla zkontrolovat.

28. 02. 2014 19:57

Škrobu bych se asi nebál. Je přírodní a jenom 3,5%. Je třeba hlavní složkou všech příloh, přece. I když do tvarohu samozřejmě nepatří.

28. 02. 2014 19:54

PetraPo: Taky by mě zajímalo, kolik je tam toho škrobu. Ono taky záleží na značce a dá se to poznat i na chuti. Většinou ten, co padá nejvíc na jazyk, má toho škrobu nejvíc. Taky pokud se zahřeje - pokud obsahuje škrob, tak ze skoro tekutého tvarohu se stane hustá kaše.
Martine, V každém tvarohu jsou nějaké sacharidy - je to laktóza, která se tam dostane z mléka. A nebo pak ten škrob, který se tam přidává dodatečně.

28. 02. 2014 17:50

Kolik jej tam je, jaký je výsledek rozboru? Na štítku vidím sacharidů celkem 3,5g. Děkuji.

28. 02. 2014 12:59

K tomu odtučněnému tvarohu - je tam zcela běžně přidáván škrob, zejména do těch vaničkových, odtučněných. Na obalu se uvádět nemusí a tak ho uvednou jen ti poctiví. Je to stejné jako u zakysaných smetan - také tam v některých je, ale na obalu není napsaný ... A vím to proto, že můj syn měl 2 roky zdravotní problém právě se škrobem. A stále jsme se divili, proč ho má, i když dodržuje dietu. Při pečlivém vyřazování a testování všech mléčných výrobků jsme udělli okruh, z čeho mu není dobře. A nakonec zbyly 2 výrobky - právě odtučněné tvarohy a zakysané smetany. Přes kamarádku, která je chemička, jsme nechali schválně udělat rozbor - no, nebudu to rozvádět, ten škrob tam byl. Když syn přestal jíst odtučněný tvaroh a právě zakysané smetany, tak byl klid. Jeho zdravotní problémy s dospělostí naštěstí odezněly, ale odtučněný tvaroh a zakysanou smetnu nejí doteď ...

28. 02. 2014 12:20

Napište komentář...

22. 01. 2014 12:26

Díky za tento blog - super nápady i recepty - mňam :o))

19. 01. 2014 23:53

Vitku není :-(

19. 01. 2014 21:50

GabrielaC: Stačí k nízkotučnému tvarohu přidat trochu mléka a našlehat. Pak osolit nebo osladit a trochu koření. A rázem je to lahoda. Sladit lze i stévií.

19. 01. 2014 17:30

Já mám ráda
1) tvaroh +vypeckované višně+skořice...jako dezert
2) tvaroh+ olomoucké syrečky...strouhané.... Jako pomazánka
3) tvaroh + uzené šproty....rozmačkané vidličkou.... Jako pomazánka

A na dopočet bílkovin nejraději jen olomoucké syrečky mají málo tuku a bílkovin 30g

19. 01. 2014 16:10

Sidbhi, pokud jíte ryby, tak filé (treska)je výborný zdroj. S tou syrovou zeleninou máte pravdu, brukvovitá je velmi špatně stravitelná za syrova. Pokud je i velmi omezený přísun tuku, tak se ze syrové zeleniny nevyužijí vitamíny rozpustné v tucích, je to jen "výplň" . K využití karotenu z mrkve, brokolice... je nutné povařit a přidat tuk.

19. 01. 2014 15:18

Ještě když tu tak čtu o syrovém květáku a brokolici, ono to taky není dobré. Martin tu sice píše, že je to přečin proti přírodě, myslím o nic větší než výroba a provoz počítače na elektrickou energii u kterého právě sedí připojený k internetu, ale zpět ke květáku - za syrova je velmi náročný pro ledviny, přečtěte si více na internetu, kdo má zájem.

19. 01. 2014 15:12

Dobrý den, tvaroh mám ráda, jako zdroj bílkovin je fajn, ale i když se snažím jíst hodně potravin, které obsahují bílkoviny - luštěniny, vejce, mléko, sýr, jogurt, tvaroh, šunku, tak přesto semaforek bílkovin zůstává červený stále, i když se mi konečně začíná dařit mít ostatní aspoň oranžové, bílkoviny jsou někde na 20-30procentech. Maso nejím. Poradíte mi čím to vynahradit? Moc děkuji za typy.

19. 01. 2014 14:55

Díky stobu jsem začala jíst tvaroh.Dělám si pomazánky např. s tuňákem,budapešť aj.Mohu i na sladko,ale samotný mi také nechutná.

19. 01. 2014 10:41

Tak s tvarohem mám problém :( Jediný co mi chutná je nasladko. Připadá mi suchý, těžce polykatelný... :( Ještě jsem nenašla tip na dobrý recept s tvarohem.

19. 01. 2014 08:37

Nezpracované obiloviny, vločky, otruby ......... konvenční záležitosti NE. Též ohýbat tofu či smacker do podoby konvenční stravy je mi silně proti mysli :-)

19. 01. 2014 00:05

Msuchank - obávám se, že Martin k tomu bude mít pouze syrovou zeleninu, třeba brokolici...

18. 01. 2014 22:48

Martine to už ti musí lézt i ušima né? A to ho baštíš jen tak nebo si to i upravuješ, protože já tvaroh mám taky ráda, ale tři denně to je i na mne moc. Jíš vůbec ještě něco jiného? :-)
Já doháním bilkoviny i sirečkama nebo masem.

18. 01. 2014 22:02

Potřebuji energii, bílkoviny, metabolismus musí jet na plný plyn :-)

18. 01. 2014 21:47

A já zase nedokážu pozřít ten tučný, opravdu mi nehorázně nechutná, to odtučněný v bio kvalitě nebo i ten z Lidlu... to je jiná... to si s hafíkem dáváme oba :) Je u mě na denním pořátku... pět kilo za týden tedy opravdu ne :D Ale to jedno kilečko si dávám :)) Ráno vždy do ovesné kaše a jindy do pomazánek ;)

18. 01. 2014 11:54

tři 250g balení na den ...... pohoda

18. 01. 2014 11:06

Jé,jé,tak 5 kg tvarohu za týden?To bych nedala....

17. 01. 2014 18:22

Martine, nechápu, to se tím jídlem za něco trestáte?

17. 01. 2014 13:53

Mě osobně chutná Pilos s Lidlu - mají i výborné jogurty - Vesnický, ale dobrý je i z Albertu :-)

17. 01. 2014 09:06

Jen některý odtučněný tvaroh je poživatelný...jak píše Quick, ani pes to nežere a ani ten náš, jediný, který pozře je Pilos z Lidlu pro něho červený pro nás zelený. :-)

17. 01. 2014 06:07

Odtučněného sním takovejch 5 kilo za týden ....

17. 01. 2014 01:11

Ačkoli se snaží hubnout, tak odtučněný tvaroh nejím, na pomazánky používám tučný jaroměřický. To si raději vše upravím a dopočítám, odtučněný tvaroh u nás nežerou ani psi (doslova, mám tři), i oni poznají, že to není k jídlu, brr.

16. 01. 2014 22:24

Když už jsme nakousli to tvarohové téma. Docela by mě zajímalo, které tvarohy (zejména ty odtučněné) máte rádi. Já mám rád odtučněný tvaroh z Globusu a docela dobrý je i odtučněný tvaroh Pilos z Lidlu. Mým naprostým favoritem je měkký tvaroh (kostka) Pilos z Lidlu - má spoustu bílkovin a lahodnou chuť. Naopak propadákem je odtučněný tvaroh Boni, případně i Jihočeský. Strašně padají na jazyk.

16. 01. 2014 16:41

vitek75 Myslela jsem diskuze před vánoci. Nějak se přestalo psát. Ale už to jede.

Více příspěvků

Naši partneři