Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Zahájení: 25.10.2019
Ukončení: 17.01.2020
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 19. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 124
Celkem: 3522
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Výzva č. 11: Proč nejíme ryby? Pojďme to změnit!

18. 03. 2019

Důvody, proč by ryby neměly chybět v našich jídelníčcích, jsme si podrobně probrali v článku k této výzvě. A není jich zrovna málo... Přesto na ryby velmi často zapomínáme.

Dle výživových doporučení bychom měli sníst cca 400 g ryb za týden, což znamená, že by se měly na našich talířích objevit minimálně 2-3x týdně.

A jaká je realita? Stručně a jednoduše řečeno - jsme na tom dost špatně. V roce 2017 byla spotřeba ryb dle Českého statistického úřadu 5,4 kg na osobu a rok, v předchozích letech byla čísla velmi podobná. Toto množství odpovídá cca 100 g rybího masa týdně, což je zhruba 4x méně, než se doporučuje.

I vy jste v loňské anketě uváděli, že v tomto ohledu příliš neplníte doporučení - několikrát týdně mělo rybu v jídelníčku jen 16 % z vás, 1x týdně 35 % a zbytek jí ryby méně často. Věříme, že už na tom řada z vás zapracovala, a pokud ne, zkuste to letos lépe! Věnujte se této výzvě ne týden, ale klidně celý měsíc. Po měsíci už se vám mohou návyky trochu zautomatizovat a třeba na ryby přestanete zapomínat. 

A proč jíme ryb tak málo? Důvodů je několik, ne všechny jsou však opodstatněné a věřím, že po přečtení tohoto blogu třeba vezmete ryby na milost, pokud jste je doposud pravidelně do jídelníčku nezařazovali.

Jaké jsou nejčastější důvody a výmluvy, proč nejíme ryby?

Složitá příprava

Češi si často na rybách nepochutnávají, protože je prostě neumí správně připravit. Ryba neznamená jen kapr na Vánoce nebo rybí filé, i když i tyto varianty se dají připravit kvalitně a chutně. Inspirujte se mnoha recepty, které můžete najít na různých internetových stránkách, kuchařkách, nebo si jen nechte poradit od někoho zkušenějšího ve vašem okolí. Základní rady získáte i v článku v sekci Tipy pro vás. Základ je vždy kvalitní surovina, připravit chutný pokrm už potom není nic složitého. Inspirovat se můžete i našimi recepty zde.

Ryby jsou drahé

Častým argumentem je vyšší cena. Je pravda, že čerstvé ryby mohou být dražší, ale vždy záleží na druhu a lze sehnat i poměrně levné kvalitní druhy ryb. Cena za kilogram sladkovodní ryby je někdy i nižší než za hovězí či vepřové maso, a to většina z nás kupuje pravidelně a nad cenou se nijak zvlášť nepozastavuje. Mezi levnější druhy sladkovodních ryb patří například kapr, amur, tolstolobik nebo pstruh. Kvalitní a levné ryby seženete přímo v rybářství a sádkách. Někdy lze tyto ryby koupit i na e-shopech.

Ale i v některých supermarketech lze koupit kvalitní produkty za rozumnou cenu, skvělé jsou například ryby v Makru. A nemusí se jednat nutně o rybu čerstvou, i mražené ryby, konzervy a rybí výrobky mohou být kvalitní a přitom cenově dostupné. Z mořských ryb je levnější makrela, sleď, mořská štika nebo sardinky. Ryby kupujte celé, které vyjdou levněji než vyfiletované.

Ryby obsahují těžké kovy a další toxické látky

Ano, některé ryby, zejména ty, které jsou ulovené u ústí velkých řek, kam se dostávají městské splašky, nebo říční ryby některých oblastí jihovýchodní Asie, mohou obsahovat toxické složky (například rtuť). Na našem trhu je však nezávadnost ryb kontrolována Státní veterinární správou. A pokud se budeme řídit pravidlem jíst ryby 2-3x týdně a střídat více druhů, tak se jejich konzumace nemusíme vůbec obávat.

Sladkovodní ryby nejsou tak dobré jako mořské

Mořské ryby přináší sice více benefitů zejména v podobě omega-3 nenasycených mastných kyselin a jódu, ale neznamená to, že by sladkovodní ryby nebyly kvalitní. I ty nám přináší spoustu prospěšných živin a je vhodné je do jídelníčku zařadit společně s rybami mořskými. Výhodou je, že je i u nás můžete sehnat opravdu čerstvé.

Ryby u nás nejsou kvalitní

Určitě je pravda, že se na českém trhu objevují i méně kvalitní produkty. Pokud však správně vyberete, tak lze sehnat i kvalitní ryby, a to nejen sladkovodní, ale i mořské. Dejte si pozor zejména na obsah vody, abyste nekupovali jen drahou vodu s trochou masa. Důležitá je i čerstvost - jak poznat čerstvou rybu, se dozvíte v článku v sekci Tipy pro vás.

Ryby obsahují kosti

Obsah kostí bývá pro někoho nepříjemností, která ho dokáže od konzumace ryb snadno odradit. Je vhodné vybírat takové druhy ryb, které lze velmi snadno vykostit - např. pstruh či většina mořských ryb.

Některé druhy, jako například kapr nebo cejn, mají velké množství malých kostiček, které lze odstranit obtížněji, pokud vám kosti vadí, nebo například připravujete ryby dětem, raději vybírejte jiné druhy.

Ryby mi nechutnají

Ryby mají specifickou chuť. Snažte se konzumovat ryby vždy co nejčerstvější a pokud vám rybí chuť vadí, vybírejte méně aromatické druhy. Rybí "pach" se dá částečně zneutralizovat citronovou šťávou a výhodné je používat při přípravě i různé bylinky a koření. Méně aromatický je například candát, pstruh, tuňák nebo losos. Naopak tradiční kapr patří mezi aromatičtější druhy.   

Rybí bílkoviny jsou poměrně častý alergen

Jediným pádným argumentem, proč ryby vyloučit z jídelníčku, je zdravotní hledisko. Pokud jste na ryby alergičtí, tak se bez nich bohužel budete muset obejít. O to více ale dbejte na kvalitu vašeho jídelníčku, aby i bez ryb obsahoval vše potřebné. Opět se můžete inspirovat článkem na toto téma v sekci Tipy pro vás.

Ani s rybami se to nemá přehánět

Troufám si říci, že neexistuje potravina, u které by neplatilo pravidlo všeho s mírou. Ani u ryb tomu není jinak. Vzhledem k možnému obsahu některých kontaminantů a rizikových látek, ale například i vysokému obsahu vitaminu A u některých druhů, není vhodné to s rybami nějak významně přehánět. Rizika však mohou nastat jen při konzumaci vysokého množství jednoho druhu nebo u citlivých jedinců (jako jsou těhotné a kojící ženy, děti apod.). Nejlepší je opět pestrost a střídání různých druhů - jezte ryby mořské i sladkovodní, tučnější i méně tučné a především kvalitní a čerstvé.

A jak často jíte ryby vy? Spadáte do českého průměru, nebo jste na tom lépe? 

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 03. 2019 20:21
mam ráda ryby,ale spíš pečenáče,zavináče,rybičky v tomatě,ve vlastní štavě atd,ale pečené nebo vařené mín
25. 03. 2019 20:21
mam ráda ryby,ale spíš pečenáče,zavináče,rybičky v tomatě,ve vlastní štavě atd,ale pečené nebo vařené mín
24. 03. 2019 08:44
Ráda jdu jednou ročně do restaurace v Českém ráji na rybí hody, kde mají velký výběr moc dobře připravených ryb. Já sama dělám jen rybí filé.
20. 03. 2019 18:53
nejím je tak často, jak bych měla, ale snažím se je zařadit alespon jednou týdně
20. 03. 2019 17:59
Díků Stobu sem se ryby naučila jist a mám je dvakrát týdně.
19. 03. 2019 21:49
Mně příliš nechutná vánoční kapr a proto jsem si cestu k rybám hledala postupně přes rybí konzervy a saláty. Až potom jsem vzala na milost mořské ryby a nakonec i sladkovodní.
18. 03. 2019 18:36
Ryby mám ráda snad kromě kapra. Možná následek dětství, kdy mi ho nutili ale opravdu nutili. Jiný problém s rybami nemám
18. 03. 2019 18:12
Ryby i plody moře mám moc ráda, když jezdím na větší nákup do Makra, tak to obyčejně končí tak, že jsou k večeři Slávky na víně, která má (bohužel ;-) ) ráda celá rodina, tak je dělám pomalu v prádelním hrnci :-D Kapr se dá připravit i bez kostí, na netu je spousta videí, jak prořezat tu hřbetní část, aby se ty kostitčky ztratily. Při výlovech se dá občas koupit za dobrou cenu štika nebo candát a to je lahůdka.

A kdo píše, že neví jak ryby připravit, stačí jednoduché pravidlo, čím méně koření a snahy tím lépe. Na ceviche stačí jen kvalitní ryba, sůl a citron a nějaká ta zelenina a třeba avokádo - jí se syrové.
18. 03. 2019 16:56
Ryby jím sladkovodní o ty mořské a mám je moc ráda. Minulý týden jsem si připravila sivena se zeleninou a byla to lahůdka. Děkuji za pěkný článek, zřejmě mám ještě co dohánět.
18. 03. 2019 15:45
mám co dohánět... ryby jím fakt hrozně málo a převážně protože nevím, jak je připravit a taky mi vadí vytahování kostiček :(
18. 03. 2019 14:05
Ryby jsem se naučila jíst díky Stobu a jsem tomu moc ráda....
18. 03. 2019 13:01
Ryby jím častěji než loni, ale pořád to není ono
18. 03. 2019 10:36
Ryby jím celý život, chutnají mi v jakékoliv úpravě. Dělám si je sama pro sebe, rodinu jsem nepřemluvila.
18. 03. 2019 10:19
U nás jsou ryby v oblibě, někteří mlsouni jen některé druhy (losos,tuňák,pstruh), ale rybí pomazánky mají rádi. Taky různé druhy konzervovaných (očka,řezy filety z makrel v oleji,tresčí játra) no a o kyselých druzích rybek a salátech ani nehovořím ,to se u nás baští.
Minimálně dvakrát či třikrát týdně.
18. 03. 2019 09:53
Ryby a výrobky z nich jím docela pravidelně. Ale třeba manžel ryby skoro vůbec nejí kvůli kostem.... Myslím že zde je zanedbaná výchova.... Syn po vzoru otce ryby taktéž moc nechce, dcera kvůli onemocnění štítné žlázy má ryby doporučené, tak ji více hlídám a docela si zvykla :-).
18. 03. 2019 08:54
Ryby miluju, ale vařím je minimálně. U syna se v dospělosti projevila alergie na rybí bílkovinu, ačkoliv v dětství ryby normálně mohl, tak je vařím jen když se syn nevyskytuje zrovna doma. Spíš si je dávám někde v restauraci nebo jím rybí konzervy, ale 3x za týden to rozhodně není. Mám co zlepšovat.
18. 03. 2019 07:33
Ryby nejím, asi je tam i problém s vybíráním kostí. Jediné, co mám ráda je tuňák ve vlastní šťávě nebo v zelenině.
18. 03. 2019 07:16
Ryby mám pravidelně v jídelníčku , snažím se jíst pravidelně. Neumím připravit ty mořské ryby. Když jsme na dovolené někde u moře , tak vždy si dávám ty jejich rybí speciality.
18. 03. 2019 05:00
Děkuji za přínosné informace.Ryby mám ráda,neumím je však připravit.
18. 03. 2019 03:59
Ryby mám ráda, 2x do týdne není problém.
17. 03. 2019 17:19
V posledních 3 letech jsem se hodně zlepšila, ale jsem tak na 200 - 300 g max za týden, stále je co zlepšovat.
17. 03. 2019 09:01
no tak to musím hodně zabrat
17. 03. 2019 07:08
Ryby mám moc ráda a opět jsem si připomněla, že musím přidat :-)
16. 03. 2019 23:53
Ryby mám moc ráda, jen si bohužel musím hodně vybírat podle doporučení lékařů.
16. 03. 2019 21:18
Musím se přiznat, že ač mám ryby lehce dostupné - vlastní sádky a manžela rybáře - 400 g za týden dáme opravdu málokdy.
16. 03. 2019 21:05
Ryby se u nás jedí celkem dost, rádi je i opékáme venku na grilu.
16. 03. 2019 18:49
Já ryby miluji. A bez ohledu na budoucí týdenní výzvu jsem si v rámci všímavosti všimla, že v mrazáku odpočívají zbytky filetů z vánočního kapra. Tak jsem je dala do oběhu v netradiční podobě.
16. 03. 2019 17:51
Ryby mám moc ráda. Jejich konzumaci jsem ve srovnání s loňským rokem, myslím, zvýšila, ale i tak asi nesplňuji doporučovanou dávku. Budu na sobě pracovat dál.
20. 10. 2018 09:37
miluju ryby
16. 04. 2018 16:45
ryby mám moc ráda,sama je i chutně připravuji....
09. 04. 2018 21:14
Ryby mám ráda, nejraději lososa a kapra, když je nejhůř nepohrdnu tuňákem z konzervy.
06. 04. 2018 14:37
Ryby miluju
03. 04. 2018 19:00
Přidávám a přitlačuju :-). Nejde to samo, ale snažím se.
03. 04. 2018 18:55
Ryby jako hlavní jídlo 1-2x týdně jak kdy, k tomu ryby konzerv. , nebo makrela, závitky v rosolu nebo zavináče. Moc ráda mám tuňáka a zeleninový salát :-).
03. 04. 2018 10:28
Bez ryb by to u nás nešlo :-))
18. 03. 2018 22:24
Já jím ryby v podstatě každý den, ale ne tak velké množství. A za týden se to nastřádá i včetně nějaké té běžné porce k hlavnímu jídlu na množství značně převyšující náš republikový průměr.
18. 03. 2018 08:27
Rybu jíme jen jednou za měsíc. Máme co zlepšovat.
17. 03. 2018 11:24
Ryby se u nás ji pravidelně. Nejčastěji losos a pečený pstruh. Jednou jsme měli s manželem výzvu, že každý měsíc zkusíme nový druh ryby. V nejbližší době se chystám na polévku z lososa, tak uvidíme....rybám zdar!
17. 03. 2018 10:44
ryby mám ráda
16. 03. 2018 21:47
Ryby mám ráda už od dětství, asi mi je doma dobře připravovali :-)
Teď jím ryby většinou 1-2x týdně, občas častěji.
15. 03. 2018 22:09
Ryby mám tak dvakrát do týdne. Mám je ráda.
15. 03. 2018 08:02
Výhodou je mít po ruce sádky. My v sádkách kupujeme pstruhy, kapry, štiku... zaručeně čerstvá ryba a výborná.
15. 03. 2018 05:46
Ryby moc nejím, snažím se to ale poslední dobou napravit.
14. 03. 2018 11:24
ryby jím pravidelně....
13. 03. 2018 17:48
Od mala jsem nejedla ryby.Až nyní jim začínám přicházet na chuť.Ale stále ještě tápu jak nejlépe je upravit.
13. 03. 2018 14:14
ryby mám celkem ráda, ale je pravda, že moc často e nejíme, občas nějakou pomazánku nebo do salátu, občas filé apod...
13. 03. 2018 13:52
Ryby nám chutnají a ráda je připravuji. Je fakt, že ty mořské jsou někdy cítit více rybinou než ty čerstvé sladkovodní. Mám vyzkoušeno, přidat při přípravě na pánev kousek čerstvého zázvoru, který rybí pach eliminuje.
13. 03. 2018 12:10
Ryby mám ráda a nevadí mi ani sladkovodní. Konečně jsem se o tom už zmínila v jednou krátkém blogu. Problém je spíš v tom, že manžel jí jen některé - mořské a málo, musím tedy vařit na dvakrát.
13. 03. 2018 10:49
já ryby moc nemusím, jím je ráda celkem, ale připravovat je moc neumím, ale1x týdně si dávám tunáka v oleji a občas k tomu ještě nějakou rybku v restauraci nebo filé doma
také nesnáším rybí kosti a proto ryby moc nejím
13. 03. 2018 08:21
Já jsem si ted hodně oblíbila tuňaka ve vl.šťavě. Jen osolím, opepřím, zakápnu citronem, přidám něco zeleného a přikusuji třeba na plátky nakrájenou bílou ředkev.
12. 03. 2018 20:50
já ryby můžu deně mám radši jak kuře a 400g za týden teda překročím možná i několikrák
12. 03. 2018 20:12
a kdo nerad rybky upravuje, může sushi
12. 03. 2018 20:10
nevím, kam spadám, rybky jím minimálně 1x týdně, ale spíš i 2x, hlavně naše sladkovodní a čerstvé ze sádek, mňam
12. 03. 2018 16:51
Ryby opravdu moc nejím, je to asi vzpomínka z dětství na kapra plného kostí a navíc byl cítit bahnem.
12. 03. 2018 16:31
Ano, ryby jím často týdně, sledě, sardinky, filé, různě mražené připravuji s bylinkami, se zeleninou a v parním hrnci, čímž ho vřele doporučuji.
12. 03. 2018 13:36
Ryby jím 2-3x týdně,mám v mrazáku vždy nějakou zásobu.
12. 03. 2018 12:29
Ryby mám ráda, dávám si je 1x týdně, což bych tedy podle výzvy měla častěji.
12. 03. 2018 11:59
Já ryby miluji. V sobotu na nákupu jsem si řekla, že se budu tento týden hýčkat rybami a mořskými plody. A ejhle, výzva mi to umocnila.
12. 03. 2018 11:08
Už si pomalu zvyklá na rybu 2-3× týdně. Vybírá přednostně snadno vykostitelné a méně aromatické. K těmto dvěma nevýhodám mám zásek už od détství v podobě vánočního kapra. Tehdy jsem jedla s chutí jen sardinky a tzv. očka, v pubertě zavináče. Ty si ráda dopřeji dodnes.
12. 03. 2018 10:56
Také patřím spíše k průměru, i když to na vánoce doháním. :-)
12. 03. 2018 10:52
většinou máme rybu 1x týdně k obědu, cca 250g/porci, pomazánku dělám 1-2x měsíčně, takže víc než je průměr, méně než doporučujete ... ale jíme také avokádo, vlašské ořechy, používám řepkový olej, a myslím, že i žloutek obsahuje omega-3 nenasycené kyseliny ... tak věřím, že nám to stačí
12. 03. 2018 10:21
Myslím,že ryby v porovnání s klasickým masem méně nasytí (jsou lehčeji ztravitelné) a tím pádem nejsou zařazovány, protože se jeví býti drahé . Co se dotupnosti týče je to problém hlavně malých obcí, tam narazíte nejvýš na rybí filé nebo na obalené případně předsmažené výrobky, ale konzerv je spousty i v síti malých prodejen.
12. 03. 2018 09:45
Spadám do českého průměru. Ryby jsou pro mě drahé a trochu nedostupné.
12. 03. 2018 08:43
Ryby jím minimálně 1x týdně, ještě mám co zlepšovat :-)
12. 03. 2018 08:33
U nás jsou ryby nejměně 2 x týdně. Jsem vděčná Stobu a tady souputníkům, že jsem se je naučila jíst.
12. 03. 2018 08:22
Určitě jsme nadprůměrní, ale pořád to není třikrát týdně. S pracnou přípravou nesouhlasím, ryba je hotová natošup. Pokud si přinesete rybu zabitou a vykuchanou, večeře je za půl hodinky. Musím říci, že stoupá poptávka čerstvých rybiček přímo ze sádek.
12. 03. 2018 08:09
Mám rezervy
12. 03. 2018 07:04
Musim to dohnat.
12. 03. 2018 07:03
Ryby mám moc ráda, mám je 2x - 3x týdně, ale někdy mi to 400 g nedá. Zrovna dnes jsem měla tuňákovou pomazánku k snídani, rozhodně jsem neměla na jednom krajíčku 100 g :-) Musím přidat!
12. 03. 2018 05:42
No tady sem na tom velmi špatně, mám co napravovat.
12. 03. 2018 05:08
rybu mám určitě 2x až 3x týdně. a na stole celý den. Mám malé akvárko a jeho obyvatelky jsou mé kamarádky, takže název článku mne evokuje dvěma směry. Je ale pravda, že kapr není zrovna moje ryba oblíbená. A když kouknu do ledničky, určitě se tam rybka na stůl ke konzumaci najde
12. 03. 2018 01:31
Já mám ryby moc ráda, ale přesto, řekla bych, že je máme 1-2 x týdně. Myslela jsem, že to stačí. Zkusím tedy přidat :-).
12. 03. 2018 00:31
U nás jsou ryby minimálně 3x týdně, rozhodně víckrát, než je mému muži milo :-))

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři