Sledujte nás:

Datum registrace: 01. 09. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Martin Pavek

Sebekoučink

Zahájení: 23.12.2019
Ukončení: 16.03.2020
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 18. 3. 2020

Získané body

Tento měsíc: 15
Celkem: 334
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Martin Pavek

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Výzva č. 30: Zajděte si do dobré restaurace

28. 07. 2019

Vyrazit do dobré restaurace nemusí být vždy úplně jednoduché. Jak najít skutečně dobrou restauraci a mít jistotu, že dostanete opravdu dobře najíst?

Protože já mám dobré a kvalitní restaurace opravdu rád a mám s nimi řadu (dobrých i špatných) zkušeností, sepsal jsem pro vás pár tipů, jak si, co se týče restaurace, správně vybrat.

Ujasněte si, co by měla restaurace splňovat

Ne vždy se vyrážíme do restaurace pouze najíst, někdy jdeme spíše za zážitkem, chceme vyzkoušet něco nového, zajímavé kombinace chutí a surovin. Proto je velice důležité zvážit, co má návštěva podniku splňovat. Jdu se tam „jen“ najíst nebo jdu vyzkoušet něco nového? Jdu na snídani, oběd či večeři? Chci v restauraci i déle posedět? Budu to brát jako určitou „společenskou událost“, ke které patří i náležitý dress code, nebo zrovna přiběhnu z lesa či přijedu na kole?

Pokud si vybíráte restauraci například pro váš každodenní oběd, kritéria výběru budou určitě jiná, než když budete vybírat podnik, do kterého byste rádi zašli s rodinou na oslavu narozenin nebo s partnerkou na výročí.

Plánujte a vytipujte si oblíbená místa

Hledejte tipy a doporučení na webu. Existují weby různých food specialistů a „gastronautů“, kteří mají ozkoušená kvalitní místa po celé ČR a svá doporučení sdílejí na své stránky, blog, nebo na sociální sítě.

Pokud se chcete dobře najíst a zrovna někam vyrážíte, najděte si v dané lokalitě, kde jsou dobré restaurace.

Doporučení, která naleznete, porovnávejte i s jinými weby a zkoušejte i různé hodnotící webové stránky, kam přispívají běžní zákazníci. Pozor si dávejte na samotné komentáře a vzkazy. Spíš, než samotné názory, řešte počty komentářů, průměrné hodnocení a sledujte, co většina návštěvníků vyzdvihuje nebo naopak „haní“. Na základě toho si vytipujte 2 až 3 místa, kam byste rádi zašli, a co byste rádi ochutnali.

Nechte si doporučit nebo váš výběr potvrdit

Znáte někoho, pro koho je jídlo vášní? Pokud ano, nechte si nějaký podnik doporučit, nebo si váš výběr potvrdit. Pozor si jen dejte, kdo vám výběr potvrzuje. Každý jsme jiný, máme jiné chuťové preference a požadavky, proto se doptávejte, doptávejte, doptávejte, a to třeba i různých lidí. :-)

Zjistěte si, zda je potřeba rezervace

Do vybraného podniku vždy předem zavolejte a zjistěte, zda je potřeba rezervace. Podniky, které mají dobré hodnocení a jsou kvalitní, většinou rezervace vyžadují a zákazníci se bez ní neobejdou.

Pokud není rezervace potřeba, může to být určitý ukazatel. Ano, může se stát, že vám v podniku řeknou, že v 15 hodin na oběd už rezervaci nepotřebujete, to je samozřejmě v pořádku. Ale pokud z telefonátu pochopíte, že se diví, proč rezervaci vůbec vyžadujete, je potřeba zpozornět.

Zkrátka a dobře - kam chodí hodně lidí, tam to bývá dobré. Toto je poučka, se kterou neuděláte chybu ani v cizině. V cizině je ideální chodit tam, kam chodí místní a ne turisté.

Podívejte se na jídelní lístek

To, co o restauraci zdaleka nejvíce prozradí, je jídelní lístek. „Jídelák“ (když v něm dokážete číst) je jasným obrázkem o podniku.

Prvním ukazatelem je koncept jídelního lístku. Jsou na něm jídla sobě podobná? Mají nějaké pojítko, myšlenku, nějaký nápad? Pokud najdete v lístku „mix“ italských, mexických, asijských jídel, není to úplně dobré znamení.

A podle čeho poznáte, že v restauraci umí vařit? Pokud chcete opravdu vyzkoušet kvalitu kuchaře, poohlídněte se po jídlech, která jsou tzv. vařivá. Taková, na nichž kuchař může prokázat, že skutečně umí vařit. Nebude se tedy jednat o smažený sýr s hranolky, řízek, pizzu nebo steak. V typické restauraci v Čechách to jsou polévky a omáčky. Na nich nejlépe poznáte, že se v restauraci opravdu vaří v pravém slova smyslu, a že jejich kuchař umí vařit.

Pokud v jídelním lístku (kde jsou uvedená i kvalitní vařivá jídla), najdete jídla jako například steak s broskví nebo ananasem, těstoviny se sýrovou omáčkou, pojem „obloha“, šopský salát nebo palačinku se šlehačkou a kompotovaným ovocem, pak je to signál, že restaurace není příliš kvalitní, chybí jí zmiňovaný koncept a pokud už v ní budete jíst, volte raději klasiku.

Pokud v jídelním lístku najdete i sezónní suroviny a jejich zajímavé kombinace (jako jsou na jaře například medvědí česnek, chřest, pažitka, řeřicha, na podzim zase lesní houby, dýně, pastiňák, zvěřina, červená víno atp.), vypadá to nadějně a pravděpodobně jste na správné adrese.

Čím dál větší oblibě se v poslední době také těší různá bistra a restaurace, kde pracují i s méně tradičními, moderními surovinami, mnohdy s tzv. superpotravinami. V tomto případě nemáte tak úplně záruku, že v tomto podniku umí vařit. Nicméně je pravděpodobnost, že budou připravovat jídla z čerstvých a základních surovin, které zajímavě nakombinují. Často se zde setkáte se surovinami jako je avokádo, řepa, různá semínka, ořechy, méně  tradiční obiloviny, pseudoobiloviny či luštěniny. Můžete vyzkoušet různé druhy sendvičů, salátů nebo polévek. Neobvyklé v tomto případě nejsou ani netradiční technologické úpravy.

V těchto podnicích jdete cestou čerstvosti a zajímavých, především základních, chutí. Co zde většinou nenajdete, je kvalitní a poctivé vaření, ale určitě se můžete kvalitně najíst a často vyzkoušíte něco nového. Proto se nebojte zajít i do takovýchto podniků a vyzkoušet jejich jídla. Možná zjistíte, že jejich chuť je zase o něco jinačí než to, s čím se můžeme běžně setkat, a možná budete i mile překvapeni.

Poslední kapitolou jsou zážitkové restaurace, luxusní, fine dining a slowfood restaurace. Takové podniky si určitě nechte nejprve doporučit a hledejte restaurace s vysokým hodnocením uživatelů. Jídelní lístek bude většinou „krátký“ a bude se často obměňovat, není výjimkou, že mají každý týden v menu jiná jídla.

Menu většinou obsahuje sezónní suroviny v kombinaci s dražšími a neobvyklými (jako jsou čerstvé mořské plody, ryby, lanýže, brzlík, mozeček atd.). Často se setkáte s tím, že budou suroviny připraveny v různých technologických úpravách, od vaření sous-vide, přes emulze, pěny, gratiny nebo marinování a nakládaní. Aktuální trend je z jedné dominantní suroviny (například mrkve) udělat za pomoci různých technologických úprav škálu chutí, konzistencí a struktur dané suroviny. Tyto typy kuchyní a jídel jsou zážitkové, a tedy je kladen důraz na to, abyste si jako zákazník užil ne pouze jídlo, ale především samotný okamžik a skutečně si odnesl zážitek.

Jak vidíte, jídelní lístek prozradí opravdu hodně. Proto hledejte, jestli nemá nějakou „botu“, pokud chcete vyzkoušet kvalitu kuchaře, hledejte tzv. vařivá jídla, na kterých se prokáže, že kuchař v daném podniku umí vařit, hledejte sezónní suroviny, a až potom různé kombinace a varianty přípravy jídel.

Pamatujte si vaši volbu a buďte „kritičtí“

Pokud navštěvujete restaurace pravidelněji, pamatujte si, kde vám chutnalo, kde byli dobří, ochotní a kam se chcete vrátit. Pokud s podnikem, který jste navštívili, bylo něco v nepořádku, ozvěte se. A to buďto přímo na místě sdělte personálu, s čím jste byli nespokojení, a co by měli napravit, nebo restauraci kriticky (a konstruktivně!) ohodnoťte na některém z portálů, které hodnocení umožňují. Proč to dělat? Zaprvé pomůžete podniku zlepšovat jeho služby (a věřte, že podniky, které chtějí udělat pro zákazníky maximum, konstruktivní kritiku přijmou a uvítají) a zadruhé pomůžete ostatním potenciálním zákazníkům rozhodnout se, nebo třeba předejít špatné zkušenosti. „Kritizujte“ především ty, kde vám to vyhovovalo a neztrácejte čas a energii tam, kde je to „zbytečné“.

A jaké máte s výběrem restaurací zkušenosti vy? Co je pro vás v podniku klíčové? A máte třeba i nějaké horké tipy na místa, která by ostatní gurmáni neměli minout? Podělte se o ně s námi v komentářích! :-)

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 08. 2019 11:25
Dnes jsou tak široké možnosti a já už taky konečně mám finance na to si je občas užít (dříve jsem jako matka samoživitelka bez výživného měla velké finanční problémy), takže si ráda dám něco dobrého, nového, nebo něco co zatím sama neumím nebo nemám čas připravit. :)
14. 08. 2019 14:44
U mne je jedním z kritérií to, jak dělají vývar (kuřecé, hovězí). Dále se dívám na nabídku salátů - divili byste, kolik možných variací lze udělat z Caesar salátu! Celá naše rodina miluje španělské tapas - malé talířky, ze kterých si můžeme navzájem ochutnávat. Nejlepší jsme zatím měli v Anglii :) Pokud jsem někde spokojená, ráda se o zážitek podělím na Google nebo TripAdvisor.
04. 08. 2019 08:32
Stravování v restauraci se čas od času při svém teď o prázdninách kočovném životě nevyhnu ale myslím si, že si dovedu vybrat ale pokud nemají "nic pro mne" spokojím se s kávou. A když jedu někam, kde je záruka nevhodné stravy, beru boxík z domova
30. 07. 2019 21:34
Do restaurace chodíme spíš výjmečně, ale díky za tipy, jak vybírat.
30. 07. 2019 11:57
Mám zetě, který provozuje vegetariánskou restauraci, takže když se mi nechce vařit a nemám zrovna chuť na pořádný steak, vždycky u něj najdu něco zajímavého, nutričně vyváženého a hlavně chutného.
30. 07. 2019 10:01
Díky za článek, ale do restaurace nechodím
30. 07. 2019 06:05
Restaurace nejvyhledám. Ale v pátek sem v Praze zašla s dcerou a synem do veganske a můžu říct že mě mile překvapila
30. 07. 2019 03:05
Do restaurace občas zajdeme. Počítám, že teď o dovolené to bude častěji, protože se mi nebude chtít vařit.
29. 07. 2019 16:36
Do restaurace moc často nechodíme, ale děkuji za užitečné informace.
29. 07. 2019 12:36
Jsem spíš konzervativní ve výběru restaurací, ale moje kamarádky vždy při našich narozeninových oslavách přijdou s nějakým netradičním nápadem. Ne vždy se volba ukáže jako dokonalá, ale včerejší oběd ve vietnamské restauraci byl skutečný koncert chutí a zážitků.
29. 07. 2019 12:24
V restauraci se stravujeme v pracovním týdnu, máme oblíbenu restauraci s takovou "domácí" kuchyní, kde nám moc chutná. Jinak restaurace úplně nevyhledáváme, pouze na výletech a dovolených a párkrát za rok jdeme "zážitkově" na skvělý hamburger do Beer baru Němý Medvěd na Mělníku (není to úplně vyvážená strava, ale se salátem si jí čas od času dopřeji) nebo na steak do Steakgrilu v Račiněvsi u Roudnice nad Labem. Obě mohu vřele doporučit, obě ovšem s rezervací.
29. 07. 2019 10:35
Děkuji za přínosné informace,do restaurace chodím při různých příležitostech.
29. 07. 2019 09:13
do restaurace na jídlo chodím spíš vyjímečně ale ted během 14 dní dovolené jsem byla 3x a pokaždé jsem si moc pochutnala a bylo to vlastně pořád ve stejné osvědčené reastauraci, kde vaří moc dobře
29. 07. 2019 08:48
Poslední dobou jsme párkrát jeli na oběd do Globusu, já vím, to neni žádná restaurace, ale vaří tam moc dobře a rozhodně je vždy na výběr mnoho jídel.
29. 07. 2019 07:52
Do restaurací chodíme výjimečně. A máme už své vytypované .
29. 07. 2019 07:32
V restauracích jím spíše na výletech a dovolených, díky za inpiraci a zajímavé tipy :-)
12. 05. 2018 08:27
Díky za pěkný článek! Do restaurací chodíme jen při oslavách, výletech a na dovolené.
11. 05. 2018 21:55
Do restaurace chodíme jen na výletech, mám dobré ale i špatné zkušenosti, do horších se nevracíme.
11. 05. 2018 21:03
prima článek k inspiraci
11. 05. 2018 12:32
Prima inspirativní článek. Do restaurace si zajdeme tak jedenkrát za měsíc na oběd. Máme rádi indickou restauraci. Tu doma nevařím.
10. 05. 2018 14:45
Do restaurací také moc nechodím. Když už ale jdu, tak na většinou kamarády na sushi, které doma pro jednoho dělat nebudu. :-)
10. 05. 2018 05:36
Do restaurace chodím jen občas a většinou si vybírám nějakou specialitu, kterou běžně doma nedělám.
09. 05. 2018 18:09
Děkuji za článek do restaurace jdu výjimečně
09. 05. 2018 13:32
Díky za zajímavý článek. Do restaurace jdu tak jednou za rok a ještě spíš večer a to si dám jen nějaký salát s kuřecím...
09. 05. 2018 11:38
Na výletě jsem navštívila vegetariánskou restauraci a byla jsem mile překvapena. Jídlo bylo chutné a variabilní.
09. 05. 2018 11:08
Restaurace navštěvuji jen na výletě. Vždy je to sázka na náhodu, jaké to tam bude.
08. 05. 2018 11:05
V nedávné době nás potkala nemilá povinnost vystěhovat byt po mamince,unaveni a hladovíí jsme se cestou zastavili v jedné restauraci v Sadské, byli jsme mile překvapeni, příjemná a milá obsluha, výborné jídlo, bylo nás 9 a každý si vybral podle chuti, takových podniků moc není.
08. 05. 2018 09:59
Bydlím v krajském městě, kde mám většinu podniků už tzv. zamilovaných. Takže už jdu "najisto". Když se mi v poledne nechce vařit, chodím na "hotovky" do restaurace za rohem (5 minut pěšky), když něco slavíme nebo jdeme jen tak posedět s přáteli či rodinou, máme nékolik tipů v historickém centru. Tam se vždy musíme objednat předem, přesně dle výše uvedeného doporučení v tomto blogu. V cizině chodíme tam, kam místní nebo turisté znalí poměrú.
07. 05. 2018 21:08
Zajímavý článek, do restarací moc nechodím, spíše výjmečně...ale díky za tipy při výběru
07. 05. 2018 20:44
Děkuji za zajímavý a poučný článek. Také dávám přednost domácímu stravování. Když někam jdu, vybírám většinou pečlivě restauraci i jídlo. Ale třeba dnes, po namahavém celodenním výletě, bylo výběrové kritérium jasné :-): "První restaurace, na kterou narazíme a bude otevřená" :-). Dopadlo to ale dobře. Jídlo bylo rychle a moc jsme si pochutnali.
07. 05. 2018 20:22
Každá rada je vítaná, do restaurace občas zajdu a většinou si zjistím dopředu, jaká je, Dřív jsem chodila často - většinou na meny.
07. 05. 2018 14:29
Do restaurace chodím vyjímečně, ale snažím se vybírat si restauraci ,kterou neznám a chci ji vyzkoušet.Držím se pokud možno čerstvých ryb a zeleniny. Někdy si "zařádím" zařazením neějaké "prasečinky "podle chuti, ale bývá to výjimečné. Dík za pěkný článek.
07. 05. 2018 12:58
Díky za zajímavé tipy. Do restaurace chodíme jen výjímečně, tak moc neporadím.
07. 05. 2018 11:20
Děkuji za bezvadný článek s užitečnými informacemi.
07. 05. 2018 10:14
v našem malém městě je hospod jak máku ale najíst se dá pouze ve 2. Tam vaří dobře občas obmění jídelníček, takže je z čeho vybírat a je pravda že bez rezervace se v pátek a v sobotu vůbec neobejdete a i ve všední dny je dost plno, dobře vaří v Poděbradech - tam jsem měla vytipovaných asi 5 restaurací, z toho 1 zavřeli
07. 05. 2018 08:44
Tak s touto výzvou budu mít problém. U nás ve městě neni ani jedna restaurace kde by vařili a tak zbývá jen jet do Varů. Tam se rozhodně nějaká dobrá restaurace nejde, ale jezdíme tam jen vyjímečně, tak na oslavu narozenin.Dobré a jiné jídlo si vychutnám až v Egyptě, ten nikdy neuzklamal.....
07. 05. 2018 07:49
Restaurace navštěvujeme jen výjimečně, na výletě, nebo na delší cestě. A to se většinou bere to, co je nejblíž. Době, kdy jsme si dávali výhradně smažák a hranolky, už naštěstí pominula. Já si většinou si vybírám nějaký salát s opečeným masem, pokud mě nezaujme něco jiného a pokud ho mají v nabídce, to je taková jistota.
07. 05. 2018 07:32
Do restaurace občas zajdu. Vždy když mám v plánu jít někam kde jsem ještě nebyla, tak mrknu na net, informuji se u přátel, mrknu na jídelní lístek..... Byla jsem jednou v zážitkové restauraci - nebylo to špatné, ale jsem konzerva a občas kombinace chutí nebo surovin mi nevyhovují. Po druhé bych tam asi nešla, neměla by jsem si co vybrat k ochutnání.... Občas zajdeme na menu a to už do odzkoušených restaurací..... Někdy zvolíme klasiku, někdy indii nebo nepál....
07. 05. 2018 05:26
Vzhledem k tomu, že je společné stravování mým celoživotním posláním i když zejména to školní, s velmi přísnými pravidly, tak pokud jsem na dovolené a stravuju se někde delší čas a ubytovací zařízení je ve škole nebo se školou spolupracuje, vítám to. Není to sice exotika ale dostanu tam čerstvou, sezonní stravu připravenou ve velmi dobré kvalitě. Pokud mají někde jídelníček stejný několik měsíců, není to dobré a pokud polovinu jídelního lístku tvoří jídla typu ...přírodní hovězí pečeně, znojemská hovězí pečeně, štěpánská hovězí pečeně pěkně za sebou, raději jdu o podnik dál. Znamená to a to mám i profesně ověřené jednu omáčku uvařenou třeba jednou za týden a upravenou pouze jinou vložkou a totéž platí dost často i o guláši. Mám však oblíbený podnik, kde se při svých toulkách stavuji a to je Středověká krčma v Dětenicích. Nevadí mi tamní kolorit a cokoliv jsem si tam dala, chutnalo....Další místo, kde se ráda zastavím je cukrárna v Čelákovicích, kde mají i malé ale opravdu lahůdkové dortíky, že se ani stobácké semaforky nečervenají
07. 05. 2018 05:02
Většinou restaurace nenavštěvuji.Ale občas si zajdem.Pravdou je,že pokud bydlíte mimo velké město,je to o to složitější.A to nemluvím o zdravém stylu:-)

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři