Sledujte nás:

Analogy mléčných výrobků

Zpět

Převážná část textu byla převzata z publikace České technologické platformy pro potraviny: Mléko a mléčné výrobky, edice Jak poznáme kvalitu?

Na trhu s mléčnými výrobky se objevuje mnoho náhražek (analogů, alternativ, imitací) mlékárenských výrobků, jejichž označování a pojmenovávání je mnohdy zavádějící, klamavé a velmi často v rozporu s potravinářskou legislativou.

Tato skutečnost vyplývá ze vzrůstající soutěže na trhu, kdy záměna původní složky mléka jinou levnější složkou zlevňuje výrobek, což se stává určitou konkurenční výhodou v obchodování. Takové výrobky se samozřejmě mohou vyrábět i prodávat, nejsou nikterak zdravotně závadné, ale nesmějí být označeny jako mléčné výrobky – tedy např. jako sýr, máslo, smetana, jogurt apod. Tyto náhražky jsou používány a následně nabízeny čím dál více rovněž v gastronomii.

Podle platné legislativy se „mléčným výrobkem" rozumí výrobek vyrobený výlučně z mléka, přičemž látky nezbytné pro jeho výrobu mohou být přidány pouze tehdy, když tyto látky nejsou použity za účelem nahrazení všech nebo některé části složek mléka.

V případě analogů mlékárenských výrobků je většinou mléčný tuk nahrazován tukem rostlinným, ale náhrada se může týkat i jiných komponentů. Pokud výrobce při zpracování mléka nahradí některou základní složku mléka jinou nemléčnou složkou, musí o tom spotřebitele náležitě informovat na deklaracích výrobku a daný produkt nesmí již označit termínem vyhrazeným výlučně pro mléčné výrobky. Použité způsoby označování analogových výrobků nesmějí uvádět kupujícího v omyl, zejména pokud jde o charakteristiky potraviny a zvláště o její povahu, identitu, vlastnosti, složení, trvanlivost, způsob výroby nebo připisování vlastností, které dotyčná potravina nemá. Toto se týká nejenom deklarací na obalech výrobku, ale také nabízení potravin k prodeji a související reklamy.

V případě analogů tavených sýrů se na obalu uvádí např. označení „tavený výrobek“, „tavený krém“, potravinový výrobek s rostlinným tukem, ale nesmí zde být uveden termín sýr.

V případě tuků, kde je kombinace mléčného a rostlinného tuku, se uvede např. „směsný roztíratelný tuk“. Označení jako AB, Zlatá Haná, Oluška jsou v pořádku, název „Máslíčko“ je již poměrně zavádějící, i když ani ten nelze napadnout, protože tento výraz není vyhrazeným pojmem pro mléčný výrobek.

U náhražky smetany do kávy se můžete setkat i s pojmem "bílá přísada do kávy".

Podle platné legislativy by měly byt analogové výrobky prodávány odděleně od mléčných výrobků nebo alespoň regály s nimi náležitě označeny např. nápisem „Alternativa k mlékárenskému výrobku“.

V každém případě se u správně označených alternativních výrobků nejedná o žádné falšování, ale jde o plnohodnotnou potravinu, pouze např. se změněným složením tuku.

A jak lze tyto náhražky hodnotit z nutričního hlediska?

Jak určitě dobře víte, živo­čišné tuky jsou obecně bohaté na nasycené mastné kyseliny a obsahují cholesterol, což není ze zdravotního hlediska příliš příznivé. I tato úvaha, společně s finančními přínosy, byla na za­čátku nápadu přidávat nebo zaměnit část mléčného tuku například v sýrech tukem rostlinným.

Ne vždy je však přidaný rostlinný tuk svým složením vhodnější, u některých výrobků se často setkáte s tukem palmovým, kokosovým nebo palmojádrovým, které jsou rovněž bohaté na nasycené mastné kyseliny. Proto sledujte složení a tabulku nutričních hodnot, ve které věnujte pozornost především údaji tuky a z toho nasycené mastné kyseliny.

A chcete-li si opravdu pochutnat na tradičním sýru, šlehačce nebo jiném výrobku, pak raději sáhněte po kvalitním mléčném výrobku. Rostlinné analogy se jim chuťově rozhodně nevyrovnají. Berte však v potaz obsah tuku a nasycených mastných kyselin a s množstvím to nepřehánějte. :-)  

Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 09. 2017 10:03
Máslo jsem začala používat až teď pro syna (1r)
26. 09. 2017 19:49
Máslem mažu jen v sobotu a neděli - do 10g, tlustá jsem evidentně z něčeho jiného :-((občas uvědoměle koupím Floru...no ale ta chuť to prostě není...No a jak už jsem psala několikrát, já do obchodu chodím s lupou :-)))
25. 09. 2017 20:48
Macatice : no ono se nedalo poznat, zda je to krém nebo šlehačka, byl v plastové krabici, každopádně to bylo legrační, jak přiběhla: mami, ten dort je zkažený. Já už od té doby žádnou rostlinnou šlehačku nekupuju.
25. 09. 2017 20:09
Yogii: Mně ta rostlinná šlehačka ani chuťově nevadí.
A šlehačkový dort ze supermarketu - to věřím, že byl rostlinný. Pravá šlehačkase podle mě rozbředne dřív než ta rostlinná. Aspoň mám ten dojem.
25. 09. 2017 13:09
už jsem se setkala i s pochoutkou eidamského typu - zajímalo by mě co ještě dokážou výrobci vymyslet
25. 09. 2017 12:24
Člověk musí neustále v obchodě číst a luštit názvy, složení a někdy je to děs a není na to ani čas. :-(
25. 09. 2017 10:54
občas by člověk při nákupech potřeboval detektiva - náhražky sýrů bývají pohromadě a v podobných obalech jako pravé - zejména 30% "eidam" - člověk se snadno splete
25. 09. 2017 10:45
Zajímavý článek -ale hodně mě štve že se vůbec takové výrobky prodávají !!!! Ať už jsou to mléčné masné a jiné !!!!!
24. 09. 2017 22:24
Díky.
24. 09. 2017 21:24
Dobrý článek, dávám si si na to pozor...
24. 09. 2017 18:16
Pro toho, kdo šlehačku z mléka nemůže, je to určitě dobrá alternativa. Jen se člověk nesmí splést, když chce klasickou a dát si rostlinnou. Když byla dcera malá a měla narozeniny, chtěla uspořádat ještě další oslavu s dalšími kamarádkami. Domácí dort už nebyl, tak jsme narychlo dort koupili v supermarketu. Se šlehačkou a ozdobami z ní. Když jsem ho nakrájela a holky ochutnaly, přiběhla dcera s tím, že dort je nějaký zkažený. Po ochutnání a prozkoumání písmenek blešek, jsem zjistila, že je z rostlinné šlehačky. Nečekali jsme to, ani dříve nebyla tak častá. Prostě má jinou chuť.
24. 09. 2017 17:03
Pekný článek
24. 09. 2017 12:09
HannySunny? Nojo, je spousta věcí, na které zdravý člověk nepomyslí... Díky za námět, jestli rostlinná šlehačka skutečně neobsahuje mléčné složky, budu vědět, čím se zavděčit lidem, kteří s nimi maJÍ PROBLÉMY.
24. 09. 2017 11:19
Děkuji za článek
24. 09. 2017 07:44
Děkuji
24. 09. 2017 07:36
Pro mne velmi cenný článek, děkuji za info.
23. 09. 2017 20:24
Rostlinna slehacka je sice méně dobrá, ale pro lidi s problémy s laktozou je to lepší než na ostatní jedliky smutně koukat.
23. 09. 2017 08:10
Já sama to s tuky nepřeháním většinou a dám si na co mám chuť
22. 09. 2017 23:10
Tyhle rostlinné výrobky vůbec nepoužívám.
22. 09. 2017 20:21
PaniLiba :ano, cholesterol je pro člověka nepostradatelný, nelze bez něj žít, dokonce si ho i sám vyrábí. Jen ho člověk nesmí mít moc.
22. 09. 2017 20:10
Já jsem před letydávala přednost rostlinné šlehačce, protože jsem rostlinné tuky považovala za zdravější. Teprve s příchodem na STOB a měsícem tuků jsem zjistila, že ta rostlinná má víc SAFA než taz pravé smetany.
Dřív jsem taky kupovala taveňáky a tehdy jsem měla v oblibě Javor, byl dobrý a levnější než ostatní. Pak jsem ho marně mezi sýry hledala. Až jsem ho náhodně našla mezi, nu, co to bylo? Pomazánky nebo něco takového. A až tehdy mi pak někdo řekl, že je to proto, že to není pravý mléčný sýr.
A konečně dotéhle problematiky spadá i naše oblíbené české pomazánkové máslo (Hanka Málková a ostatní autoři ze STOBu by to "máslo" museli dát do uvozovek :-)
Z toho už nám zůstalo jen tradiční pomazánkové, bez másla :-)
Ale i v době, kdy jsme pomazánkové máslo v obchodech normálně v regálech nacházeli, vedle něj ležely podobně se tvářící všeliké pomazánkové krémy, pochoutky a podobně.
22. 09. 2017 18:33
Rostlinné tuky k namazání rodině kupuji, já je používám minimálně, raději si dám tvaroh, nebo cottage, apod.
22. 09. 2017 18:01
Pro manžela kupuji Floru pro activ, ale maže si s ní pečivo tak maximálně jednou denně. Jinak má raděj máslo nebo sádlo. Já si většinou dávám tvaroh nebo sýr . Ale jak tu zaznělo Kuneroly nemusím.
22. 09. 2017 16:56
Preferuji mléčné výrobky, ale občas koupím Floru.
22. 09. 2017 14:28
Tyto výrobky nepoužívám.
22. 09. 2017 12:10
Nepřehánět to s máslem, ani se sádlem, ale chuťově se jim žádná rostlinná náhražka nevyrovná, byť je bez cholesterolu. Však tělo cholesterol (jako jeden ze základních stavebních kamenů )potřebuje, ne ?
7-10 g másla denně mi neublíží, pouze SAFA by měly být v koučinku aspoň oranžové
22. 09. 2017 12:03
Výrobci těchto výrobků jsou velmi vynalezavi v tom, jak který výrobek nazvat, aby byl spotřebitel co nejvíce zmaten a myslel si, že jde o něco jiného. Kdysi nás takto zmåtli právě máslíčkem.
22. 09. 2017 11:43
Díky za info.V mém případě jsem bezbolestně odbourala tuky jako máslo a margarín k mazání na chleba.Což o to, pravé máslo je lahodné a na čerstvém chlebu s tvarůžkou nebo rajčátky a cibulí potěší bříško.Ale když jsem viděla ty cifry v koučinku, začala jsem mazat žervé nebo hummus.
22. 09. 2017 09:00
Kupuji kvalitní mléčné výrobky, ale tuky kupuji rostlinné. Jak na pečení, tak na namazání.
22. 09. 2017 08:59
snažím se jíst pravé mléčné výrobky a etikety si pročítám, ale ne pokaždé a zrak se horší občas to není k přečtení
22. 09. 2017 08:56
Preferují originální mléčné výrobky, ale Flórou na ranní toust si dávám dost často.
22. 09. 2017 08:07
Musím koupit další brýle-nákupní a číst, číst, číst.
22. 09. 2017 08:02
Když se to nepřehání, je určitě lépe sáhnout po kvalitním mléčném výrobku.
22. 09. 2017 07:22
Imitace by jsme měli odmítat. Jak říká má máma. Kunerol jsem jedla za války, teď si mažu chleba máslem. Jenže když nám tak zdražuje, možná zvážím, jestli ten kunerol aspoň občas nenamáznu.

Naši partneři