Sledujte nás:

Jak si vybrat pečivo?

Zpět

Pečivo má v českých jídelníčcích své pevné místo a většina z nás si život bez pečiva dokáže jen těžko představit. Pokud ho nebudeme jíst od rána do večera a vybereme to správné, není třeba ho rozhodně z jídelníčku vylučovat.

Kvalitní pečivo nám může poskytnout plno prospěšných látek – v první řadě je to cenná vláknina, které máme v jídelníčcích většinou nedostatek, dále některé vitaminy, minerální látky a další prospěšné živiny. Je škoda se o tato pozitiva zbytečně ochuzovat striktním vylučováním pečiva, jak se mnohdy doporučuje.

Obchodní regály jsou ale doslova nabité pekárenskými produkty, jak se v široké nabídce zorientovat a vybrat to správné pečivo, které nebude pouze zdrojem „prázdné energie“?

Vybírejte celozrnné!

Pečivo z bílé mouky je především zdrojem energie v podobě škrobu, malého množství bílkovin a celkem nevýznamného množství tuku. Bílé pečivo nás určitě neotráví, ale nutričně příliš zajímavé není.

Chcete-li od pečiva získat něco navíc, sáhněte po celozrnném. Pečivo celozrnné je vyrobené z celozrnné mouky, tj. mouky, jež vznikne pomletím celého obilného zrna, které není zbaveno povrchových slupek a klíčku, jako je tomu u mouky bílé.

Vyšší nutriční hodnota celozrnného pečiva spočívá v oněch nestravitelných povrchových vrstvách, jež jsou zdrojem vlákniny a v klíčku, jež je zdrojem příznivých mastných kyselin, vyšší je zde i zastoupení některých vitaminů a minerálních látek.

Pšeničné, žitné, špaldové…?

Z jakého druhu obiloviny je pečivo vyrobeno, podle toho nese název. Pečivo jednodruhové je vyrobeno pouze z jednoho druhu obiloviny, u nás nejčastěji pšenice, případně žita. Vícedruhové pečivo je vyrobeno z několika druhů obilovin, nejčastěji kombinace pšenice a žita. Podle toho, který druh obiloviny převažuje, nese výrobek jméno, např. pšenično-žitný nebo žitno-pšeničný.

Další druhy obilovin jsou např. oves, ječmen, špalda, setkat se lze i s moukami pohankovou, jáhlovou, rýžovou, amarantovou, dokonce i s moukami luštěninovými.  

Z každého zrna lze vyrobit mouka celozrnná a mouka „bílá“. Neznamená to tedy, že špaldová či žitná mouka je automaticky celozrnná, jak se mnozí domnívají.

Celozrnnost nespočívá v konkrétním druhu obiloviny ale ve formě zpracování!

Tedy máme mouku pšeničnou bílou i pšeničnou celozrnnou. Máme mouku žitnou bílou i žitnou celozrnnou, špaldovou bílou i špaldovou celozrnnou atd.

Je pravda, že žitná mouka bývá obecně nutričně hodnotnější než mouka pšeničná, ale pokud z mouky chceme vytěžit co nejvíce, hlavním kritériem by měla být celozrnnost.

Jak poznat celozrnné pečivo?

Pokud máte namířeno pro celozrnné pečivo, hledejte jediné slovíčko CELOZRNNÉ! A to jak u balených, tak i nebalených produktů. Nenechte se zlákat názvy jako cereální, tmavé, vícezrnné, může být sice nutričně hodnotnější než pečivo bílé, ale není to podmínkou a není to totéž, co celozrnné.

Někdy není úplně jednoduché celozrnné pečivo najít. Většinou ho objevíte v sekci baleného pečiva, u nebalených produktů už je to značně horší. Pokud neobjevíte pečivo celozrnné, sáhněte alespoň po žitném (raději než pšeničném).


Skvělou volbou jsou i knäckebroty, které jsou nejčastěji vyrobené z celozrnné žitné mouky. I zde je ale potřeba se podívat na složení. Spolehnout se můžete například na kvalitní a osvědčenou značku Wasa.

U knäckebrotu je navíc velká výhoda v jeho trvanlivosti, můžete ho tak mít doma vždy v zásobě a nemusíte se bát, že by vám zplesnivěl nebo ztvrdnul.

Knäckebrot se vyrábí podobně jako klasické pečivo za pomoci pečení, jedná se tedy o zcela jinou technologii než u pečiva pufovaného či extrudovaného. I to lze čas od času do jídelníčku zařadit, nicméně knäckebrot je jistě vhodnější volbou.   

A na závěr jedno malé porovnání… Jak je na tom pečivo s obsahem vlákniny?

I bílé pečivo určitý podíl vlákniny obsahuje, průměrně je to ale jen okolo 3 g vlákniny ve 100 g pečiva.

U celozrnného pečiva se obsah vlákniny pohybuje nejčastěji v rozmezí od 7 do 11 g a pokud sáhnete po kvalitním knäckebrotu, můžete v něm najít i více než 20 g vlákniny!

 

Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 06. 2019 20:11
Knäckebrot je pro mě nepoživatelný, zato takový čerstvý poctivý žitný chleba z Koláčkovy pekárny (6,8 g vlákniny na 100g) - to je jiná mňamka ..hlavně ten mrkvový nebo hokkaido...!
06. 06. 2019 19:13
Naučila jsem se kupovat pečivo podle složení na obalu. Vždy vše nové čtu, také mi v tomto oledu hodně pomohla loňská výzva zde a i články které se dají najít na netu. Ze začátku jsem v tom měla chaos, ale dnes už myslím že mám v tomto směru informací dost :-)
03. 06. 2019 22:08
Já pečivo střídám, chleba beru raději žitný.
03. 06. 2019 21:18
Knäckebrot mám doma stále, mám ráda chleba, chutná mi večerní, různě je střídám, také mám ráda dalamánky, hvězdičky ale můj muž jde do krámu a koupí chleba Šumavu nebo konzumní, tak někdy ho jím také. Jemu chutná jen ten obyčejný.
03. 06. 2019 21:04
Pečivo kupuji jen celozrnné žitné. Pokud je to balené, tak mám jistotu, ale u nebalených občas váhám
03. 06. 2019 13:35
Chleba si kupuji výhradně žitný. Knackebrot jsem už dlouhou dobu nejedla, mslím si, že ho zase brzo zkusím do svého jídelníčku zařadit.
03. 06. 2019 13:35
Chleba si kupuji výhradně žitný. Knackebrot jsem už dlouhou dobu nejedla, mslím si, že ho zase brzo zkusím do svého jídelníčku zařadit.
03. 06. 2019 13:01
Knackebrot mám doma pořád,chléb kupuji žitno pšeničný, vícezrnný a občas klasický bílý rohlík nebo housku, ale to spíš vyjímečně.
03. 06. 2019 12:36
Knäckebrot konzumuji pravidelně. Dále celozrnnou fit bagetu - špalíčky, ne celou a různé typy chlebíků, nejčastěji Penam Fit den (sporty, večerní).
03. 06. 2019 11:12
Chléb kupují žítný nebo žítno- pšeničný. Kromě toho mám v zásobě i knäckebrot.
03. 06. 2019 09:30
já mám knackerbroty moc ráda. chutnají mi a vydrží dlouho, tak nemusím řešit, jestli mám doma pečivo k večeři
03. 06. 2019 08:22
Celozrné pečivo mi chutná, jen knackeborty nemám moc ráda, tak ty koupím jen občas.
03. 06. 2019 07:06
Vybírám si pečivo celozrnné, nevím zda se pokaždé trefím, ale bílé pečivo nejím jako rohlíky a housky

Naši partneři