Sledujte nás:

Kefír, acidofilní mléko nebo jogurtový nápoj?

Zpět

 

Mgr. Petra Kuřátková, Boj za dobré jedlo

Kysané mléčné výrobky (neboli také výrobky zakysané/fermentované) tvoří širokou paletu druhů mléčných výrobků, do kterých se při výrobě přidávají kysací mléčné kultury. Od druhu (a také množství) použité kultury se pak liší i vůně, chuť a textura samotného výrobku.

Druhy kysaných mléčných výrobků

  • Acidofilní mléko = obsahuje bakterie Lactobacillus acidophilus, které snižují pH výrobku, takže chuť acidofilního mléka je výrazně kyselá.
  • Jogurt = vzniká zakysáním mléka jogurtovou kulturou (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus). Existuje také jogurt s přídavkem bifidobakterií.
  • Jogurtový nápoj = v podstatě se jedná o naředěný jogurt se stanoveným množstvím mléčných bakterií (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus). Nevýhodou je, že se u nás prodává pouze jako ochucený, proto je důležité hlídat si na obalu obsah cukru.
  • Kefír = obsahuje nejen mléčné bakterie (Leuconostoc, Lactococcus a Aerobacter), ale i kvasinky (rod Kluyveromyces a Saccharomyces), díky kterým je chuť lehce nahořklá a může být dokonce štiplavá a jemně perlivá. Kvašením laktózy v mléku pomocí kvasinek totiž vzniká oxid uhličitý a malé množství alkoholu.
  • Kefírové mléko = nápoj velmi podobný kefíru se stejným množstvím mléčných bakterií, avšak s nižším obsahem kvasinek a řidší hustotou.
  • Kysané podmáslí = výrobek vznikající smícháním a zakysáním mléka s podmáslím (druhotní produkt při výrobě másla) pomocí smetanové kultury. Výhodou je, že má nízký obsah tuku (kolem 0,5 %) a jemně nakyslou chuť.
  • Zákys (kyška) = označení pro jakýkoliv mléčný výrobek, do kterého se během výroby přidá mléčná kultura (jogurtová, kefírová nebo smetanová).

Kysaný mléčný výrobek každý den

Pravidelná konzumace kysaných mléčných výrobků příznivě ovlivňuje zdraví. Jejich pozitiva jsou popsány v článku zde.

Aby se však opravdu projevil pozitivní vliv kysaných mléčných výrobků na naše zdraví, je potřeba konzumovat tyto potraviny pravidelně, ideálně denně. Vhodné je také tyto výrobky střídat, protože tak využijete výhody jednotlivých druhů mikroorganismů nejlépe.

Jak vybírat

Výhodou kysaných mléčných výrobků je také jejich nízká energetická hodnota (150-280 kJ/ 100 g), a přitom vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (kolem 3 g). Je však důležité umět si vybrat. Nejvhodnější pro hubnutí jsou druhy polotučné či nízkotučné bez příchutě s obsahem tuku mezi 1-3 %.

Při výběru ochucené varianty bychom se měli zaměřit na obsah přidaného cukru. V ochucených mléčných nápojích (kefírech, jogurtových nápojích, zákysech apod.) je průměrně obsaženo okolo 12 g cukru na 100 g výrobku, z čehož přibližně 7 g tvoří cukr přidaný (zbylých 5 g je přirozeně se vyskytující laktóza). Nevýhodou těchto výrobků je také velikost balení, které se zpravidla pohybuje od 300 do 500 ml.

Proto například jedno jediné balení ovocného kefíru, které bez problému vypijete naráz ke svačině, obsahuje téměř 50 g cukru, z čehož více než 30 g tvoří právě cukr přidaný. A to není málo!

Bohužel obsah cukru je zbytečně vysoký ve většině ochucených nápojů, a proto uděláte nejlépe, když si koupíte nápoj bez příchutě a ochutíte si ho sami například čerstvým nebo mraženým ovocem. Nápoj případně doslaďte lžičkou medu, džemu nebo oblíbeného sirupu. Stále se sice jedná o cukr, ale alespoň máte pod kontrolou přidané množství a pravděpodobně vám bude stačit cukru méně, než kolik ho přidávají výrobci do ochucených variant.

(Nutriční hodnoty na 100 g)

Acidofilní mléko: 266 kJ, 3,5 g tuku (2,26 g SAFA), 4 g sacharidů (4 g jednoduchých sacharidů), 3,3 g bílkovin

Kysané podmáslí: 152 kJ, 1 g tuku (0,6 g SAFA), 4 g sacharidů (4 g jednoduchých sacharidů), 3 g bílkovin

Kefír: 168 kJ, 11 g tuku (0,95 g SAFA), 4,8 g sacharidů (3,6 g jednoduchých sacharidů), 2,7 g bílkovin

            

Jogurtový nápoj: 297 kJ, 0,8 g tuku (0,6 g SAFA), 13 g sacharidů (13 g jednoduchých sacharidů!!!), 3 g bílkovin

Závěrem lze shrnout, že při výběru je potřeba sledovat především obsah cukru. Jestli zvolíte kefír, kyšku nebo kysané podmáslí už záleží spíše na vaší chuti. A nejlépe uděláte, pokud budete tyto druhy střídat!

Hodnocení (25 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 08. 2019 20:17
Všechny jmenované mám ráda.
16. 08. 2019 18:00
Aha, já mívám taky po tom hlad:-/ Takže ho používám k rozředeni tvarohu.
16. 08. 2019 13:01
coumba: není za co se omlouvat, mám to úplně stejně. když se chci napít, tak vody. když se chci najíst, jsou tyhle tekuté věci na dvě věci :-D a mám po tom za chvíli hlad.
16. 08. 2019 13:00
Mě se osvědčilo, že si do neochuceneho přidám domácí dzem, do kterého dávám málo cukru
16. 08. 2019 12:59
3 g bílkovin na 100 g není vysoký obsah bílkovin. znamená to, že je v tom 97 % něčeho jiného. převážně vody z mléka samozřejmě, pokud je to tekuté. pokud něco kupuji, tak chci platit jen za to a za nic jiného, takže si radši koupím tvaroh, kde mám bílkovin 20 % za stejnou cenu na 100 g. zakysané výrobky dělám doma z mléka z farmy, které se na rozdíl od kupovaného homogenizovaného a pasterizovaného UHT mléka kysat dá. ale v obchodě bych to nekoupila, raději tvaroh a sýry, když už něco kupuji. sýry jsou ale jiný druh kysání s těmi se to srovnávat nedá. tvarohu si z 5 l mléka udělám dost na 14 dní :-)
16. 08. 2019 11:15
Začínala jsem na ochucených ale po zdejších projektech na odbourání závislosti na cukru jsem přešla celkem bezbolestně na bílé a teď to mám jako ostatní. Ochuceně jsou přeslazené až hrůza.
16. 08. 2019 09:35
Omlouvám se, ale mě neochucené kysané nápoje nechutnají. Mám tak nějak pocit , že je to zkažené mléko. Zato bílý jogurt i tvaroh můžu i několikrát denně. Když nápoj, tak jedině ochucný, tak si ho b´d upravím, nebo
15. 08. 2019 22:19
Denně si dávám neochucené jogurt, tvaroh a kys.podmáslí. pokud vynechám, mám pocit nedojedenosti
15. 08. 2019 17:11
Dnes jsem dětem rozmixovala misku ostružin do podmáslí a místo cukru přidala půl banánu, zmizelo to v nich raz dva. Mají rádi sladké ale u mě si nestěžovali a slupli to i když to bylo sladké jen náznakem.
15. 08. 2019 15:36
Zakysané výrobky mám ve svém jídelníčku téměř denně.
15. 08. 2019 13:37
Taky jsem si zvykla kupovat jogurty a spol bez příchutě (a polotučné). Jen v sezóně si z podmáslí občas udělám koktejl s rozmixovaným ovocem. A rozmixované meruňky s jogurtem jsem zamrazila jako zmrzlinu.
Někdo mě varoval, že rozmixované meruňkové pyré v mrazáku zhnědne, ale po přidání jogurtu zůstává krásně oranžové, zhnědne jen tenká povrchová vrstvička.
13. 08. 2019 08:23
Zakysané výrobky mám moc ráda, ale pouze neochucené. Dochucené pouze jogurty.
13. 08. 2019 07:44
Ochucené zakysané výrobky téměř nejím ale den začínám jogurtem a nebo odlehčenou zakysanou smetanou
12. 08. 2019 13:08
Občas si zahřeším přidáním domácí marmelády , obecně nakupují jen neochucené výrobky.
12. 08. 2019 11:11
Ochucené nekupuji, dochucuji z vlastních zdrojů.
12. 08. 2019 09:34
Nejraději mám kefír a kupuji si jak bílý tak ochucený.Děkuji moc za připomenutí, jak jsou zakysané výrobky prospěšné....
12. 08. 2019 08:38
Zakysané výrobky kupuji jen bez příchutí. Ochucené jsou přeslazené.
12. 08. 2019 07:16
zakysané výrobky konzumuji ale vždy ty neochucené, ty s příchutěmi jsou přeslazené a nechutnají mi.
12. 08. 2019 04:39
Kupuji zásadně bez příchutě. Myslím, že výrobci zbytečně tyto výrobky přeslazují....

Naši partneři