Sledujte nás:

Má bezlepková dieta význam i pro zdravé jedince?

Zpět

Ing. Hana Málková

Bezlepková strava či jen prosté vylučování pečiva je v posledních letech velmi populární. Až třetina Američanů dodržuje preventivně bezlepkovou dietu s domněním, že zhubnou nebo že jim to přinese určité zdravotní benefity. Velmi rozšířené je dodržování bezlepkové diety i v České republice. Zatím však nebyly vědecky prokázané žádné příznivé účinky, které by tato dieta zdravým osobám přinesla.

Jiné je to samozřejmě v případě lidí s onemocněním, které vyžaduje lepek výrazně omezit či z jídelníčku zcela vyřadit. Může se jednat o celiakii, alergii na lepek nebo řadu dalších onemocnění. I tato onemocnění je však třeba rozlišovat a každé má svá pravidla diety. Zatímco při alergii na lepek je nutné ze stravy vyloučit veškerý lepek, v případě celiakie lze tolerovat maximální příjem 20 mg lepku denně. Proto se můžete například setkat s potravinami, které jsou označené za bezlepkové a současně se na obale dočtete, že výrobek může obsahovat stopy lepku. Toto zdánlivě nesmyslné označení je však v pořádku. Celiak může tuto potravinu v přiměřeném množství konzumovat, pokud však máte alergii na lepek, může vám tato potravina již způsobit značné problémy.

Více o jednotlivých druzích onemocnění i lepku jako takovém, se dočtete v tomto článku.

Potenciální benefity bezlepkového stravování

Pokud žádným z onemocnění netrpíte, není důvod pečivo ani lepek ze stravy vylučovat. Potenciální benefity dodržování bezlepkové stravy zdravým lidem ale přinést může - v první řadě je to fakt, že se člověk vůbec zamyslí nad svým jídelníčkem. Často se stává, že díky dietě zařadí nové potraviny, omezí některé z méně vhodných potravin a efekt, ať už v podobě zhubnutých kilogramů nebo zdravotních benefitů, se dostaví. A tento efekt v důsledku celkové změny jídelníčku je pak mylně přisuzován vyřazení lepku.

Při bezlepkové dietě se člověk také pravděpodobně vyhne stereotypu, kdy jí pečivo k snídani, pečivo na svačinu, oběd si dá v lepším případě bez pečiva, následuje po něm ale káva s koláčkem a den zakončí pečivem k večeři. Takto poskládaný jídelníček už je hodně jednotvárný a není v České republice určitě nějakou vzácností. A bezlepková dieta tomuto stereotypu pravděpodobně zabrání, pokud ovšem není klasické pečivo pouze nahrazené bezlepkovým a jídelníček bude pořád stejně monotónní. Kladně lze hodnotit také fakt, že při bezlepkové stravě člověk omezí sladké pečivo a všechny možné sušenky, oplatky a další na cukr a tuk bohaté výrobky. Je k tomu všemu však zapotřebí bezlepková dieta? Nestačilo by jen nad jídelníčkem trochu přemýšlet, dbát na jeho pestrost a omezovat méně vhodné potraviny?

Rizika a nevýhody

Na druhou stranu při dodržování bezlepkové stravy se člověk ochuzuje i o mnoho kvalitních potravin - například celozrnné pečivo, žitný chléb, ovesné vločky atd., které nám mimo jiné přináší i značné množství příznivé vlákniny. V extrémních případech by mohlo dojít také k nedostatku některých vitaminů, zejména sk. B. Chybět ve stravě mohou při nevhodně sestaveném jídelníčku také sacharidy, které jsou důležitým zdrojem energie.

Není třeba asi zdůrazňovat, že bezlepková dieta je náročná pro naši peněženku a určitě je i komplikací při stravování v restauracích či rozhodování v obchodě, kterou potravinu do košíku můžeme vložit a kterou nikoli. Co by za to lidé s celiakií či alergií dali, kdyby mohli žít bezstarostný život bez těchto omezení. :-)

A ještě jedno zásadní negativum bezlepkové diety - pokud ji totiž člověk dodržuje, aniž by měl diagnostikovanou celiakii, a dojde k tomu, že se toto onemocnění u něj rozvine, není možné díky nepřítomnosti protilátek onemocnění diagnostikovat a stanovit tak správnou léčbu.

Obiloviny do jídelníčku zdravého člověka patří

Závěrem lze shrnout, že bezlepková dieta by při vhodně sestaveném jídelníčku sice zdravému člověku neměla nijak uškodit, ale zásadní význam pro zdraví nemá. Ale určitě se můžete inspirovat minimálně tím, že to nebudete přehánět s bílým pečivem, knedlíky, koblihami, sušenkami a dalšími potravinami, které nám kromě koncentrovaného zdroje energie nepřináší mnoho benefitů.  

Obiloviny a pečivo je ale součástí našeho jídelníčku již od nepaměti a určitě tam tedy patří, je však důležité ho správně vybírat a konzumovat v přiměřeném množství, což ale víme z několika předešlých článků.

Pokud k tomu nemáte zdravotní důvody, tak je zbytečné pečivo z jídelníčku vylučovat. Proč si zbytečně odpírat ten požitek z čerstvého křupavého chleba? Neříkejte, že si na něm občas rádi nepochutnáte. :-)

Hodnocení (49 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 04. 2017 13:51
Souhlasím, také si život bez pečiva neumím představit. :-)
24. 04. 2017 13:32
jsem ráda, že bezlepkovou dietu držet nemusím, protože bych se asi zbláznila a zbankrotovala
24. 04. 2017 10:26
To je moje noční můra, že bych někdy musela držet bezlepkovou dietu, to si ani nedovedu představit....
24. 04. 2017 06:03
Jsem šťastná,že jsem zdravá a pokud žádným z onemocněním netrpím, není důvod pečivo ze stravy vylučovat.Díky za pěkný článek.Možná někomu otevře oči...
23. 04. 2017 11:09
ano,cerstvy a krupavy chleba je dobrota. Hezky clanek a pravdivy.
23. 04. 2017 09:08
Všeho s mírou....
22. 04. 2017 20:54
Pokud člověk nemusí... raději jist všechno a s rozumem
21. 04. 2017 14:42
Mám vnuka s bezlepkovou dietou, snacha je vegetariánka, já držím redukční dietu, vnučka nejí skoro nic, manžel jen něco, jediný syn je "normální". To je potom radost vařit :-))))
20. 04. 2017 23:02
Zajímavý článek
20. 04. 2017 22:29
Přešla jsem na celozrnný a žitný chléb a pečivo a na bílé už nemám vůbec chuť. Peču si je sama, tak vím, co do nich nasypu. Neumím si bez nich snídani představit.
20. 04. 2017 22:20
Požitek z čerstvého křupavého chleba je opravdu velký.
20. 04. 2017 20:44
Děkuji za cenné informace a jsem ráda, že u nás zatím nikdo tyto problémy nemá a můžeme mít větší možnosti volby potravin.
20. 04. 2017 20:03
Jsem ráda, že nemusím řešit bezlepkovou dietu. I když pečivo jím střídmě, krajíc chleba si občas ráda dopřeji. Děkuji za poučný článek.
20. 04. 2017 18:56
nepřeháním to,ale křupavý rohlík si občas dám bez výčitek
20. 04. 2017 16:03
je to moudrý článek
20. 04. 2017 13:59
Pečivo si neodpírám - prostě chleba a rohlíky nemusím. Odjakživa jsem chleba jedla minimálně, zato koláče, koblihy... Prostě to sladké a tučné. Ze slaného housky nebo celozrnné - ať už chleba nebo bagety. Sladké pečivo jsem teď odbourala, slané i nadále jen minimálně. Místo pečiva si dávám vločky.
20. 04. 2017 13:15
Dokážu se obejít bez spousty potravin ,ale bez chleba rozhodně ne. Mám ráda všechny druhy, ale čerstvá Šumava s tvaohem a pažitkou nebo sádlem a cibulí je na špičce. :-))
20. 04. 2017 13:07
Buďme rádi všichni, kdo nemusíme dodržovat ze zdravotních důvodů jakoukoliv dietu! Bezlepkově jíst jen z důvodu zhubnutí je nesmysl.
20. 04. 2017 12:02
Já bych na otázku v nadpisu prostě odpověděla NE, nemá.
20. 04. 2017 10:14
S lepkem problém nemám a čerstvě upečený chléb je veliká dobrota o kterou se rozhodně neošidím.....
20. 04. 2017 09:58
Žitný kváskový chléb mám moc ráda, jídelníček bez chleba si skoro neumím představit ...
20. 04. 2017 08:57
Pravda čerstvý chléb nebo pečivo s máslem se asi nedá ničím nahradit, tak jsem ráda, že si to mohu občas dovolit.
20. 04. 2017 07:57
Dobré ráno všem :-), s bílým pečivem jsem se rozloučila už dávno. Na čerstvou "šumavu" s máslem (občas) nedám však dopustit. V poslední době přicházím na chuť i žitnému kváskovému chlebu, který si zkouším péct.
20. 04. 2017 07:56
Mě by se bez pečiva žilo hodně těžko. Mám ho ráda, tak se snažím alespoň vybírat to zdravější.
20. 04. 2017 07:52
Obiloviny můžu, ale snažím se jíst přiměřeně, dříve jich bylo mnohem víc, např. vůbec již nemám chuť na rohlíky
20. 04. 2017 07:46
Nad bezlepkovou dietou jsem se nezamýšlela, naštěstí jsem zdravá a nemusím se o pečivo ochuzovat.
20. 04. 2017 07:43
tohle naštěstí řešit nemusím a ano čerstvý chléb je vynikající

Naši partneři