Sledujte nás:

Nejčastější mýty o cukru a potravinách cukr obsahujících

Zpět
 

Převážná část textu byla převzata z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kde najdete i spoustu dalších cenných rad.

Hnědý cukr nebo melasa jsou nutričně bohatší než cukr rafinovaný

Při rafinaci se odstraňují vedle nečistot i některé pozitivně působící minerální látky, ale nutriční hodnota se výrazně nesníží.

Hnědý cukr obsahuje 97,5 % sacharózy, což je o 2,2 % méně než rafinovaný cukr. Z hlediska nutriční hodnoty to je nevýrazný rozdíl, a proto jsou informace o příznivých účincích hnědého cukru přehnané. Totéž platí i pro třtinovou melasu, která naopak může obsahovat, pokud není speciálně přečištěná, rizikové látky z původní suroviny.

Konzumuji pouze výrobky slazené sladidly, tak neztloustnu

Pokud neomezíme celkový příjem energie a současně nezvýšíme výdej, nezhubneme.

V USA v posledních desetiletích stoupla spotřeba sladidel, ale výskyt obezity je stále na vzestupu, protože se neomezil příjem energeticky bohatých potravin, a naopak klesá pohybová aktivita.

Všechny přídatné látky s kódem E jsou více nebo méně škodlivé

Bezpečnost „éček“ včetně sladidel je pečlivě ověřena. Výsledkem složitých testů je tzv. ADI, tj. akceptovatelný denní příjem, na jehož základě se stanoví maximální povolené množství pro použití v potravinách (u potravin, kterých se konzumuje větší množství, je tato hodnota nižší).

Želatinoví medvídci jsou vhodnou sladkostí, protože jsou dobré na klouby

Tato sladkost vám při problémech s pohybovým aparátem nepomůže. Želatiny je ve výrobku tak málo (a ještě ne v patřičné kvalitě), že pokud byste měli přijmout alespoň minimální účinné množství želatiny, přijali byste tolik energie, že by to veškeré benefity želatiny přebilo.

Snídaňové cereálie jsou ke snídani nejzdravější

Jako neexistuje nezdravá potravina (pouze její nezdravé množství v rámci jídelníčku), je velice zavádějící tvrdit o některé potravině, že je nejzdravější. Pravdou je, že když už si „snídaňové cereálie“ chcete dát, měli byste pečlivě vybírat a plánovat jejich konzumaci na ráno (příp. dopoledne) nebo na chvíli, po níž vás ještě čeká nějaká pohybová aktivita. Důležité je hlídat množství přidaného cukru, které by nemělo přesáhnout 20 g cukru.

Stoprocentní ovocné džusy jsou dietní

Jestliže žijete v domnění, že budete-li pít místo limonád 100% ovocné džusy, bude se vám hubnout lépe, jste na omylu. Tyto džusy mají totiž stejnou (a někdy i vyšší) energetickou hodnotu jako slazené limonády. Samozřejmě jejich výživová hodnota je daleko cennější díky obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny, ale energetická hodnota výhodnější není. Proto je vhodné zařazovat 100% džusy ředěné vodou alespoň 1:1. Skleničku takového džusu můžete také do jídelníčku započítat jako porci ovoce. Pozor na nektary, což jsou 25–50% ovocné šťávy, navíc ještě doslazované.

Hořká čokoláda je vhodná na hubnutí, protože má méně energie

Hořká čokoláda má vyšší podíl kakaa, a proto je výživově hodnotnější. Energetická hodnota je však téměř stejná. Proto i v případě hořkých čokolád či čokolád s vysokým procentem kakaa musíme kontrolovat přijímané množství. Výrazná chuť navíc konzumaci menšího množství napomáhá.

90% hořká čokoláda sice příliš cukru neobsahuje, její energetická hodnota je však podobná jako u "sladkých" čokolád.

Sladkosti jsou hlavně o obsahu cukru

Sledovat energetickou hodnotu a množství sacharidů (a cukru) u sladkostí určitě nestačí. Ve většině případů je důležité sledovat i obsah tuku, a to co do jeho množství i složení.

„Dia“ výrobky (výrobky pro diabetiky) jsou při hubnutí vhodnější

Označení „dia“ už u nás z důvodu absence výživových výhod nesmí být na výrobcích uváděno, často bývá nahrazeno výrazem „pro diabetiky“. Tyto potraviny by měly smysl, kdyby u nás byla převaha diabetiků 1. typu, kteří jsou závislí na inzulinu a jeho aplikaci mají přesně nadávkovanou podle množství sacharidů v jídelníčku. V dnešní době je z více než 800 000 registrovaných diabetiků přes 90 % diabetiků 2. typu, z nichž naprostá většina má nadměrnou hmotnost, a měli by tudíž ve svém jídelníčku omezovat energii, a to i z tuků. Výrobky nabízené jako vhodné pro diabetiky – s potlačenou složkou sacharidů/cukru, ale s o to větším obsahem tuku – nemají oproti běžným potravinám nižší energetickou hodnotu, a nejsou tedy vhodnější alternativou ani energetickou, ani nutriční.

Hodnocení (52 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 09. 2017 10:40
Mezi přídatné látky patří třeba i vitamíny, kyselina citronová, kypřicí prášek do pečiva a další, takže i ty neškodné, ba naopak. S jinými je to diskutabilnější, např. barviva, konzervanty, a také jde i o jejich kombinace - např. sladidla, barviva, zvýrazňovače chuti, konzervanty, které v dohromady působí jinak a škodlivost se může násobit. Některé látky jsou v určitých zemích povolené, jinde zakázané. Některá E mohou způsobovat nejen alergie, to už je dnes poměrně běžné, ale i vyrážky a je zde i spojitost s hyperaktivitou u dětí. A to nezmiňuji ty nejvážnější.
07. 09. 2017 08:22
O dia výrobcích jsem už slyšela, že nejsou nijak přínosné
18. 08. 2017 08:01
Ten fakt o dia výrobcích mě překvapil, měla jsem za to, že aspoň trochu zdravější jsou
14. 05. 2017 20:47
Díky za zajímavé info, některé věci je dobré si znovu připomenout :-)
01. 04. 2017 21:05
Želatinové medvídky jsem měla moc ráda. Odnaučuji se na ně zapomenout.
11. 02. 2017 20:03
Díky za shrnutí. :-) A musím se vzdát svých gumových medvídků. :-(
08. 02. 2017 08:35
Stálé opakování - jak se říká matka moudrosti, ano džusy kupuji pokud možno ty 100%,domácí mixované ovoce pijeme jako svačinku nejvíc dopoledne,jako smothee
05. 02. 2017 17:37
Přehledné shrnutí stále se opakujících mýtů. Díky :-)
04. 02. 2017 17:17
Přehledné opakování, hezky shrnuto, díky :-)
02. 02. 2017 15:15
Děkuji za pěkné shrnutí :-)
02. 02. 2017 10:09
Tak nevím,co si dát místo těchto tzv. zdravých potravin?Asi nic,a pak se nemohu dostat do problémů.Po pravdě řečeno,moc si to představit nedovedu.
01. 02. 2017 21:07
Super shrnutí, děkuji :-)
01. 02. 2017 20:21
Opakování matka moudrosti :-) Všechno vím, ale to dodržování dělá problémy :-( Ale už je to o něco lepší :-)
01. 02. 2017 19:07
Tohle všechno jsem už někdy v životě slyšela.Popravdě tyto informace mi jen zbytečně komplikují přístup k vlastnímu stravování...pořád samé kličky a berličky, jak se dostat k cukru a mít to schválené-co ti lidi nevymyslí :-))
01. 02. 2017 18:39
Děkuji za krásně přehledné shrnutí.Já si to musím dávat do halvy pořád a pořád a pořád.......
01. 02. 2017 16:44
Máte zajímavé články ale ještě si to tak vše zapamatovat.Jsem už starší a tak si toho moc nezapamatuji ale mohu si to dodatečně přečíst.
01. 02. 2017 14:22
Pěkné shrnutí mýtů o cukru :-)
01. 02. 2017 12:31
Opakování je matka moudrosti.
01. 02. 2017 12:29
Také knihu vlastním...a ráda listuji v receptech :-))
01. 02. 2017 12:15
Knihu mám,pročítám často.Díky :-))
01. 02. 2017 09:52
Pěkné.
01. 02. 2017 08:04
pěkně sepsané, v jednom článku, tohle všechno už vím, ale je dobré si to připomenout
01. 02. 2017 07:13
Pěkné shrnutí neustále omílaných "pravd".

Naši partneři