Sledujte nás:

Prevence vzniku ledvinových kamenů

Zpět

AquaLife Institute, Mgr. Miroslava Matějková, DiS.

 

Zdraví ledvin, jednoho z nejpracovitějších orgánů v lidském těle, dokážou výrazně nabourat ledvinové kameny, které mohou potrápit kohokoli. K rizikovým faktorům totiž nepatří jen genetické nebo zdravotní dispozice, ale pravděpodobnost jejich vzniku zvyšuje také špatná životospráva v čele s pitným režimem. Například u dospělých, kteří mají vyšší příjem soli nebo kteří trpí obezitou, je riziko vzniku ledvinových kamenů vyšší, zatímco u lidí, kteří pijí dostatečné množství vhodných tekutin, se toto riziko až o 30 % naopak snižuje. To znamená, že vzniku ledvinových kamenů lze v mnoha případech předejít.

Zásadním nutričním doporučením pro každého, kdo se ještě nepotýkal s ledvinovými kameny, je správný pitný režim. Pokud tělo nemá dostatek tekutin, které by naředily moč, produkuje malé množství příliš koncentrované moči. V ní se mohou tvořit krystaly a z nich ledvinové kameny. Množství vyprodukované moči by nemělo klesnout pod 2 500 ml za den. Nejlepší je orientovat se podle barvy moči, která má být bezbarvá.

Zdravým lidem se doporučuje přijmout denně minimálně 2 l tekutin. Při nadměrném pocení, zvýšené tělesné námaze, dlouhodobém pobytu v horkém prostředí nebo průjmu je ovšem nutné příjem tekutin zvýšit. Pitný režim by měl být rovnoměrně rozdělený do menších dávek. Ideální je napít se ještě před tím, než subjektivně pocítíte žízeň, ve 2–3hodinových intervalech. Protože rizikovým obdobím pro tvorbu ledvinových kamenů jsou ranní a noční hodiny, je vhodné vypít před spánkem cca 0,5 l tekutin. Tekutiny se doporučuje doplnit i po nočním močení. Jedině dostatečným množstvím vhodných tekutin přijímaných v průběhu dne lze dosáhnout málo koncentrované moči během celých 24 hodin.

Skladba pitného režimu by měla být pestrá, přičemž se doporučuje, aby polovinu přijatých tekutin tvořila voda, nejlépe přírodní, bez obsahu cukru a chemických přídatných látek. Vhodnou součástí každodenního pitného režimu jsou přírodní minerálky. Slabě i středně mineralizované vody klidně můžete pít dlouhodobě. Doplňují tělu důležité minerální látky (např. hořčík), dobře se vstřebávají a na tvorbě ledvinových kamenů se nepodílí. Dále můžete do pitného režimu zařadit bylinné čaje, 100% pomerančovou a jiné ovocné šťávy (jablečnou a grepovou raději ne, zvyšují riziko vzniku ledvinových kamenů) a mléko. Nevhodné je pivo, protože zvyšuje podíl kyseliny močové v moči, a tím nepříznivou kyselou reakci v moči, podporující vznik ledvinových kamenů. Kromě toho pivo obsahuje velké množství sacharidů, které přispívají ke zvyšování tělesné hmotnosti.

Vedle pitného režimu má na vznik ledvinových kamenů vliv také skladba jídelníčku. Obecně by strava měla být střídmá a pestrá, s optimálním příjmem energie a omezeným příjmem živočišných bílkovin a soli. Nadměrný energetický příjem vede k obezitě a obézní pacienti mají větší sklon k tvorbě ledvinových kamenů. Potraviny živočišného původu navíc obsahují i puriny, které zvyšují podíl kyseliny močové v moči, rovněž podporující vznik ledvinových kamenů. Sůl způsobuje zadržování tekutin v těle, které pak produkuje příliš koncentrovanou moč, v níž se ledvinové kameny tvoří snáze.

Více o onemocnění ledvinovými kameny se můžete dočíst v tomto článku.

Hodnocení (40 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 09. 2017 22:24
Moc poučné.
30. 08. 2017 21:13
S pitným režimem mám občas problém, informace z článku si beru jako návod ke zlepšení.
30. 08. 2017 16:33
Děkuji za článek
30. 08. 2017 06:12
Děkuji za článek
29. 08. 2017 21:28
Zajímavý článek. Jen ten 0,5l tekutin před spaním bych nemohla vypít.
Asi bych v noci dost courala.
29. 08. 2017 21:21
Zajímavý článek , myslím že piju dost....
29. 08. 2017 19:43
Díky za článek. To, co je v něm napsané se snažím dodržovat, tak mi snad kameny nehrozí
29. 08. 2017 19:40
Snažím se o dostatečný příjem tekutin rovnoměrně po celý den. Tak snad se mi ledvinové kameny vyhnou.
29. 08. 2017 16:57
Děkuji za zajímavý článek. Sice se některé informace liší od těch co jsme museli dodržovat před 40 lety, když mému otci vzali ledvinu kvůli kameni. Ale v zásadě platí pořád to stejné - málo solit, dostatečně pít a pestrá a čerstvá strava (tím bylo myšleno neohřívaná :-)) Snažím se tyto zásady dodržovat dodnes :-)
29. 08. 2017 15:54
Některé informace v tomto článku se liší od těch, které jsem kdysi dostala od svého urologa, ale asi je to pokrokem ve vědě.
29. 08. 2017 15:08
Článek se mi líbí, mnoho nových informací.
29. 08. 2017 13:45
Před spaním jsem zvyklá se napít, aspoň sklenici vody. Sice mě to potom v noci vzbudí, ale zase lepší než mít kameny...
29. 08. 2017 11:33
já taky moc nesolím
29. 08. 2017 09:55
já piju dost a solím málo
29. 08. 2017 09:51
Je potřeba vybancovat množství nápoje před spaním, aby tělo bylo hydratované a neběhala jsem celou noc jek fretka
29. 08. 2017 09:39
Piju dost, dokonce i ten hrnek čaj před spaním. Jen to solení budu muset omezit.
29. 08. 2017 08:48
díky za informace
29. 08. 2017 08:29
Bezva info
29. 08. 2017 07:40
To je pro mne taky novinka, myslela jsem, že pro ty, kdo mají dispozice k tvorbě kamenů, spíš není dobrá rebarbora a špenát. Puriny si musí hlídat hlavně lidi, kteří mají dnu. A příjemně mne překvapilo doporučení pít před spaním, já to tak dělám, ale většinou se říká, že před spaním ne.
29. 08. 2017 07:27
zajímavý článek, děkuji, nevěděla jsem, že pivo a jablečná a grepová šťáva ledvinovým kamenům "pomáhají"

Naši partneři