Sledujte nás:

Účinky konzumace luštěnin na naše zdraví

Zpět

Luštěniny mají díky svému složení řadu příznivých účinků na lidské zdraví a jejich pravidelná konzumace má s vysokou pravděpodobností pozitivní účinky na kardiovaskulární systém, trávicí trakt, přispívá k ochraně před vznikem nádorových onemocnění a snižuje riziko vzniku diabetu II. typu a dalších onemocnění.

Žádné potraviny však nejsou samospasitelné a vždy je potřeba pohlížet především na celkový jídelníček... Luštěniny by do něj však měly zcela jistě patřit. 

A jaké složky luštěnin mohou pozitivně ovlivnit naše zdraví? A mohou mít luštěniny i negativní účinky?

V luštěninách je vysoký obsah vlákniny, která podporuje správné fungování tlustého střeva a má vliv i na metabolické procesy v organismu. Vláknina jako taková prokazatelně působí v prevenci mnoha civilizačních onemocnění. Tuto složku luštěnin lze tedy jednoznačně považovat za přínosnou pro naše zdraví.

Luštěniny jsou rovněž významné svým vysokým obsahem antioxidantů. Jedná se zejména o polyfenoly, které mají kromě antioxidační aktivity pravděpodobně i další příznivé účinky na lidský organismus. Mohou působit protizánětlivě i jako prevence před vznikem rakoviny a aterosklerózy. Mezi důležité polyfenoly obsažené v luštěninách s mnoha pozitivními účinky patří isoflavony. Ty vykazují jak antioxidační aktivitu, tak pravděpodobně pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL-cholesterolu. Některé isoflavony, zastoupené významně především v sójových bobech se řadí mezi tzv. fytoestrogeny. O účincích těchto zajímavých látek se dozvíte více v samostatném článku.  

Luštěniny obsahují i řadu dalších látek, které mohou dle výsledků některých studií v lidském organismu působit pozitivně, ať už na kardiovaskulární systém, trávící trakt nebo v prevenci vzniku nádorových a jiných onemocnění, ale které mohou mít zároveň i negativní účinky na naše zdraví. Jedná se mimo jiné o fytáty, saponiny, alfa‑galaktosidy či lektiny, což jsou látky, o kterých se častěji mluví jako o nežádoucích, tzv. antinutričních látkách, a kterým jsme se podrobněji věnovali v tomto článku.

Můžeme tedy říci, že u zdravých jedinců je velmi vhodné zařazovat luštěniny pravidelně do jídelníčku, a to pro jejich nesporné pozitivní účinky na zdraví. Měli bychom však vzít v úvahu i negativa této potraviny v podobě přítomných antinutričních a přírodních toxických látek. Ty by při opravdu časté konzumaci luštěnin ve velkém množství mohly mít i negativní dopady.

A znovu se ocitáme u našeho starého známého doporučení, že strava by rozhodně neměla být jednostranná, ale naopak pestrá a vyvážená, abychom si zajistili dostatečný přísun všech podstatných živin a zabránili nadměrnému příjmu látek negativně působících. Takže i luštěniny konzumujte sice s chutí, ale i s mírou! :-) 

Hodnocení (62 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 04. 2017 10:31
všeho s mírou
03. 03. 2017 11:44
Děkuji za zajímavý článek
27. 02. 2017 09:01
Děkuji přínosný článek
26. 02. 2017 19:21
Hrstkovou polévku také někdy dělám.Zajímavý článek,nevěděla jsem že můžou mít luštěniny negativní dopad na zdraví.
21. 02. 2017 18:15
Zajímavé informace
20. 02. 2017 22:01
zajímavý článek..nutí k zamyšlení, proč nezačít jíst luštěniny častěji...
20. 02. 2017 17:47
Uvařila jsem hrách ala Makedonci a opravdu nadýmání bylo zanedbatelné.
19. 02. 2017 22:56
hrstková polévka je super!!! Dělám ji a celá rodina ji má ráda.
19. 02. 2017 21:32
hrstkovou polévku jsem ještě nezkoušela, musím jí vyzkoušet, luštěniny jím méně než by se mělo -mám zde skryté rezervy
19. 02. 2017 16:23
moje rodina si oblíbila cizrnu s kysaným zelím a kousky šunky.
19. 02. 2017 14:10
Poučný článek, určitě zařadím luštěniny do jídelníčku častěji:-)
19. 02. 2017 10:23
luštěniny mám moc ráda, ani nevím proč je nejím častěji :)
18. 02. 2017 06:51
Luštěniny máme rádi, ale bohužel nejsou na talíři tak často, jak jsou doporučeny, v tom mám bohužel stále rezervy, ale snad to zlepšíme díky tomuto měsíci luštěnin :-)!
17. 02. 2017 19:55
luštěniny mám moc ráda. Začnu je jíst nejen sama, ale hlavně s (M)mírou :-)
17. 02. 2017 15:24
poučný článek, mám luštěniny ráda, ale správný názor je - všeho s mírou
17. 02. 2017 09:45
Díky za info, jinak bych si myslela, že si v pondělí uvařím kotel luštěnin, neb je mám ráda, a to budu volným pádem pojídat až do neděle a udělám pro svoje zdraví nejvíc:-)
Je vidno, že vynález našich předků=hrstková polévka=to je to pravé :-)
17. 02. 2017 08:03
Já mám luštěniny ráda, ale ne moc často jsem je připravovala. Tak 1x týdne je ale máme v práci. Zjistila jsem však, že je ne moc dobře upravují. Tento měsíc jsem luštěnin přidala, ale taky bych se chtěla ustálit na 1-2x týdně.
16. 02. 2017 23:00
Mívám luštěniny tak 2krát týdně a protože žiji s Mírou, tak je mám vždycky s MÍROU.
16. 02. 2017 21:31
Já mám ráda čočku a hrášek vše ostatní fakt jen s mírou . Zajímavý článek .Díky za článek
16. 02. 2017 19:44
Zlatá střední cesta. Díky za pěkný článek :-)
16. 02. 2017 19:06
já mohu luštěniny ve velkém, přesto se domnívám, že 1 až 2 krát týdně stačí.
16. 02. 2017 15:04
Konzumuji je s chutí a snad i s mírou, ale je fakt, že třeba červenou čočku používám hodně často díky její rychlé přípravě nebo půlený loupaný žlutý hrách, tak trochu luštěninami nahrazuji maso ;-)
16. 02. 2017 11:40
Já se také budu držet schématu 1 - 2 týdně (např. plechovka fazolí - dvakrát salát k večeři v kombinaci s jinou zeleninou)
16. 02. 2017 11:06
U mě to vypadá taky na konzumaci luštěnin 1x týdně. Ale když se to podaří, bude to dobré. :-)
16. 02. 2017 11:02
Už jsem o tom přemýšlela a mám jasno. Luštěninové jídlo se budu snažit zařazovat jednou týdně + nějaké ty klíčky do salátů a pod.
16. 02. 2017 10:11
Děkuji za zajímavý článek. Takže budu jíst víc luštěnin, abych měla vykartáčovaná střeva, nízký cholesterol, v pohodě hormony a abych byla zdravější a vypadala mladší, až budu nejzdravější na celém světě ;-)))
16. 02. 2017 09:26
Chce to zlatou střední cestu.
16. 02. 2017 09:08
Ano, už jsem přesvědčená, ža luštěniny 1 x týdně budou dostačující.
16. 02. 2017 09:03
Děkuji za přínosné informace.Jsem zrovna z těch,kterým luštěniny chutnají a mohla bych je konzumovat denně.Po přečtení tohoto článku přibrzdím.Je to tak,ode všeho trochu,a s mírou.
16. 02. 2017 09:03
Půl luštěninového měsíce za námi a já zatím snědla jeden čočkový salát.Nějak to nedávám. Dneska zkusím fazole bonduel v páře :-))
16. 02. 2017 08:33
Již staří Římané říkali, že všeho moc škodí. :-)
Tento měsíc mi připomíná, že na luštěniny nesmím zapomínat a občas je zařazovat.
16. 02. 2017 07:20
Svatá pravda, všeho s mírou. Je fakt, že mi již tento měsíc luštěniny nějak nelezou. Aby to na konci měsíce nemělo opačný efekt.

Naši partneři