Sledujte nás:

Výsledky projektu 7S

Zpět

 

PhDr. Iva Málková, MUDr. Marie Skalská

Společnost STop OBezitě (STOB)

 

Unikátní projekt – internetová soutěž 7S, jehož cílem byly pozitivní změny životního stylu a ozdravění české populace – skončil 20. května 2013. Především díky nevhodnému životnímu stylu se v České republice zhruba polovina dospělých potýká s nepřiměřenou tělesnou hmotností, neméně často také s nemocemi srdce a cév, stále častější jsou problémy s pohybovým aparátem aj.

 

Záštitu nad projektem převzaly Česká obezitologická společnost ČLS JEP, Fórum zdravé výživy
a Česká společnost pro hypertenzi. Projekt byl zároveň podporován Kanceláří WHO (Světové zdravotnické organizace) v ČR.

 

7S = 7 silných = 7 soutěžících, kteří, stejně jako ostatní, jež se k nim přidali, procházeli pozvolnými kroky během tří měsíců jednotlivými lekcemi a prokousávali se s podporou garantů a inspirací motivátorů až ke kýženému cíli - zvládnutí svého vlastního problému. Do soutěže se registrovalo celkem 11 528 osob.

 

Základním konceptem soutěže bylo odborné vedení při realizaci  pozitivních změn v životním stylu,
a to zábavnou formou. Soutěž trvala 13 týdnů – od února do května 2013. Soutěžící absolvovali každý týden 1 z celkem 6ti e-learningových lekcí (ty byly v modifikované formě po skončení ještě jednou opakovány) na vybraná témata: „Sestavme si vhodnou snídani“, „Obědy v práci i o víkendu“, „Večeři nemusíme nechávat nepříteli“, „Jak si užít radost z pohybu“, „Piju, piješ, pijeme?“, „Sám sobě přítelem“. Součástí byl i závěrečný kvíz v rámci tzv. „Supertýdne“ a řada doplňkových soutěží včetně hlasování.

 

Soutěžící za svoje aktivity získávali body na individuální účet. Ty pak mohli vždy jednou
za týden přidělit jednomu ze „Silných“, jehož příběh je nejvíce zaujme. Témata, se kterými se mohli soutěžící ztotožnit, byla: srdeční záležitosti, jo jo efekt, sladký život, zvládání nemoci, cvičení je lék, žena a… přežiju 21. století?. Soutěžící měli možnost radit se a motivovat sebe i ostatní v rámci diskusí a chatů. Studovat mohli také články od odborných garantů jednotlivých témat, kterými se stali prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., Mgr. Jana Divoká, Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, Tamara Starnovská, MUDr. Marie Skalská, MUDr. Tomáš Fait a PhDr. Šárka Slabá, PhD. Načerpat inspiraci pomáhali soutěžícím „Motivátoři“.

 

 

A jak jednotliví Silní, tedy hlavní aktéři soutěže, dopadli?

 

Sedm soutěžících Silných, sedm zástupců jednotlivých témat projektu, zhublo celkem během tříměsíčního trvání soutěže téměř 65 kg, snížilo dohromady  více než 71 cm v pase a zmenšilo obvod pasu v průměru o téměř 6 cm (viz tabulka 1). U každého ze Silných se hodnota BMI snížila v průměru o 2,8 bodu. Kromě uvedených parametrů, se povedlo u Silných pozitivně ovlivnit i hladinu glykémie, krevní tlak (u jednoho ze soutěžících rovnou do hodnot optimálních) nebo celé lipidové spektrum (viz tabulka 2). Pozitivních výsledků soutěžící dosáhli nejen úpravou jídelníčku, ale také pravidelnou pohybovou aktivitou. Ta se pohybovala nad hranicí odborníky doporučovanými 10 000 kroky za den. V neposlední řadě je nutno vyzdvihnout psychickou podporu a motivaci všech spolusoutěžících
i zúčastněných odborníků.

 


tabulka 1

 

sledovaný parametr

před soutěží

po soutěži

P

tělesná hmotnost (kg)

101,1

93,1

‹0,0001

obvod pasu (cm)

106,3

97,2

‹0,0001

obvod boků (cm)

119,6

113,75

‹0,0001

zastoupení tělesného tuku (%)

39,2

36,1

‹0,002

množství tukové hmoty (kg)

39,9

34,0

‹0,0001

tukuprostá hmota (kg)

61,2

59,1

‹0,0001

BMI

36,6

33,8

‹0,0001

 

tabulka 2

 

sledovaný parametr

před soutěží

po soutěži

hladina glukózy (mmol/l)

5,95 ±0,92

5,30  ± 0,81

celkový cholesterol (mmol/l)

5,31  ± 0,96

5,02  ± 1,03

triglyceridy (mmol/l)

1,76  ± 1,02

1,29  ± 0,80

HDL cholesterol (mmol/l)

1,32  ± 0,32

1,30  ± 0,29

LDL cholesterol (mmol/l)

3,51 ± 1,03

3,29  ± 1,0

 

 

Součástí registrace do soutěže bylo nepovinné vyplnění dotazníku z oblasti životního stylu. Vstupní dotazník vyplnila zhruba desetina osob, což odpovídá obecným statistikám, kdy bývá po registraci
na web aktivních zhruba desetina zaregistrovaných. Aktivní byly zejména osoby, které již
na Stobklubu (v rámci kterého celá soutěž probíhala) byly zaregistrované (téměř 80 %).

 

Průměrná tělesná hmotnost účastníků se pohybovala v pásmu přelomu nadváhy a obezity (BMI 29.8), což je vhodná cílová skupina pro internetové aktivity. 92 % tvořily ženy a muži jen 8 %. Akce
se účastnilo pouze 10 % lidí se základním vzděláním. Téměř 40 %, lidí mělo vzdělání vysokoškolské,
46 % s maturitou (v kurzech s osobní účastí výrazně převažují lidé s maturitou).

 

Jedním z nejdůležitějších poznatků bylo, že lidé využívající Sebekoučink (program stabilně přístupný na www.stobklub.cz) měli již na začátku akce výrazně lepší stravovací návyky, než je tomu u běžné populace. Ti, kteří vyplnili dotazník i na konci (opět nepovinná aktivita), vykazovali již na začátku akce při vstupním dotazníku ještě lepší výsledky, než ti méně zodpovědní, kteří již závěrečný dotazník nevyplnili. Ukazuje se tak, že internet s kvalitním programem může sám o sobě být mocným nástrojem pro trvalé ovlivňování životního stylu většího počtu lidí při menších nákladech. Lidé, kteří přišli ze Stobklubu hodnotili např. v blozích akci velmi kladně, poukazovali na to, že pro ně byla povzbuzením pro udržení nastolené životní změny. U 80 % lidí dochází po redukci váhy k recidivě
a ukazuje se, že akce typu 7S by mohly být výrazným pomocníkem pro udržení změny lidí, kteří mění návyky dle internetu bez přímé účasti odborníka.

 

 

Stravovací návyky a životospráva aktivních účastníků na začátku akce 7S (1325 osob – 55 % lidí bylo ze Stobklubu, 24 % ze Stobu)

 

Účastníci akce, kteří přišli ze Stobklubu a vyplnili vstupní dotazník, se více zajímají o nakupované potraviny, než je tomu u běžné populace. 95 % lidí sleduje alespoň občas nějaké informace na obalu. 89 % zajímá energetická hodnota potraviny, 76 % se zajímá i o skladbu potraviny a 65 % dokonce sleduje i druhy konzumovaných tuků. To je výrazně více než běžná populace, která sleduje obaly
na potravinách pouze v 45 %. Je tedy vidět, že kvalitní internetové programy vycházející z kognitivně behaviorální terapie (program Sebekoučink na www.stobklub.cz) mohou lidi dobře edukovat v získání znalostí o potravinách. To má pak vliv i na správné stravovací návyky. 80 % osob, které vyplnily vstupní dotazník, denně snídá a pouze 2 % nesnídají vůbec - ve srovnání s běžnou populací
je to o 32 % snídajících více.

2/3 souboru jí pravidelně (4-6x denně) minimálně 5x týdně a pouze 9 % jí nepravidelně.

 

2/3 lidí konzumují zeleninu alespoň 1x denně. Zhruba 2/3 lidí konzumují luštěniny a ryby alespoň 1x týdně. Polovina lidí konzumuje nízkotučné masné výrobky. Polovina lidí nepije vůbec sladké nápoje a pouze pětina je pije více než 3x týdně.

 

Lze tedy shrnout, že na začátku akce jsou stravovací návyky v souboru, kdy většina lidí se rekrutovala ze Stobklubu, významně lepší než u běžné populace.

Další parametry, jako např. pohybová aktivita, jsou srovnatelné s běžnou populací (50 % lidí nachodí méně než 5 000 kroků za den).

 

Vliv akce 7S na změnu stravovacích a pohybových návyků

 

Pokud srovnáme vyplněné dotazníky před zahájením akce a po skončení, tedy vliv akce 7S na změnu stravovacích a pohybových návyků, lze obecně říci, že došlo k jejich zlepšení. Navíc stravovací návyky těch, kteří vyplnili dotazníky i na konci akce (bylo nepovinné), byli už v počátku lepší
než těch, kteří je vyplnili pouze na začátku akce.  

 

  • Změna v konzumaci potravin

Zelenina

Je potěšující, že vlivem akce 7S jí 58 % lidí zeleninu vícekrát denně a 81 % alespoň 1x denně. Pouze
2 % lidí jí zeleninu méně než 2x týdně.

 

Luštěniny a ryby

V kategoriích, ve kterých se nedaří zvýšit spotřebu již léta, zhruba 2/3 lidí konzumuje luštěniny
a ryby
alespoň 1x týdně již na počátku akce. Vlivem akce se zvýšila spotřeba luštěnin, kdy je alespoň 1x týdně konzumuje 80 % osob a 25 % osob je konzumuje dokonce 3x týdně a více. Stejně tak ryby konzumuje alespoň 1x týdně 84 % osob a 22 % osob 3x týdně a více.

 

Mléčné výrobky

2/3 lidí konzumují před akcí nízkotučné mléčné výrobky téměř denně (65% nejméně 5x týdně),
po akci se konzumace zvýšila na 3/4 lidí (74 %).

 

Tuky

Téměř 80 % účastníků (na začátku akce 65 %) konzumovalo ne příliš vhodné tuky (máslo, sádlo) maximálně 2x týdně, téměř denně (5-6x týdně) je konzumovalo pouze 11 % účastníků (na začátku
20 %). Naproti tomu nutričně výhodnější rostlinné tuky (margaríny) jí stabilně téměř denně (5-6x týdně) zhruba 58 % lidí, což je tedy 5x více lidí než těch, kteří konzumují živočišné tuky. Vlivem akce se snížila konzumace tuků, a to živočišných, spotřeba rostlinných tuků zůstala v podstatě nezměněná. Smažená jídla nejedlo už před akcí vůbec 2/3 lidí.

 

Sladkosti

Konzumace sladkostí se po akci mírně snížila (maximálně 2x do týdne konzumuje sladkosti 71 %,
3-4x týdně 17 % a více než 5x týdně 12 % osob.

 

Nápoje

93 % lidí konzumuje sladké nápoje maximálně 2x týdně. Pouze 7 % je konzumuje více než 3x týdně oproti 15% na počátku akce.

 

  • Režim jídla

Pravidelně jí po akci alespoň 5 dní v týdnu 91 % lidí oproti 79 % před akcí.

 

  • Psychologické aspekty

Ještě jsou rezervy v psychologické části, kdy návyky jíst pomalu, bez jiných aktivit se sice zlepšily, ale stále i po akci jí pomalu bez jiné činnosti po většinu dnů v týdnu pouze 59 % lidí (oproti 49 %
před akcí).

 

Chuť sníst něco navíc zvládá i po akci po většinu dní v týdnu (alespoň 5 dní v týdnu) po akci 46% lidí oproti 38 % před akcí.

 

Ze stresu či k umocnění pohody jí více než 3x do týdne 17 % lidí po akci (26 % před akci)

 

Čas věnovaný sama sobě – 44 % lidí na začátku kurzu se věnuje sama sobě méně než hodinu
do týdne. Po kurzu tento počet klesl na 30 %, s tím že se tito lidé alespoň posunuli do kategorie, kdy se sami sobě věnují 1-3 hodiny týdně.

 

  • Pohybová aktivita

Počet kroků

Čtvrtina lidí (24 %) nachodí po akci více než 10 000 kroků za den oproti 13 % před akcí a skoro 60 % lidí chodí alespoň 7 500 kroků oproti 36 % lidí před akcí. To je výrazný nárůst - k tomuto výsledku mohly dopomoci krokoměry silných, motivátorů a garantů, kdy se svými výsledky „hecovali“ nejen navzájem, ale byli i příkladem pro ostatní, kteří vyhlásili soutěž o obejití zeměkoule.

Méně než 5 000 kroků chodilo po akci pouze 14 %, oproti 28 % z těch, kteří vyplnili dotazníky
před a po akci. Velký rozdíl byl i u těch, kteří nevyplnili výstupní dotazník – tedy méně zodpovědných - skoro polovina chodila před akcí méně než 5 000 kroků.

 

  • Co pomohlo nejvíce

Za největšího pomocníka při změně životního stylu pokládalo 51 % lidí každotýdenní lekce
a cvičení
a druhým nejvýznamnějším faktorem byl zápis jídelníčku (pomohl nejvíce 36 % osobám).

 

 

Závěr

 

Z dotazníkového šetření z akce 7S vyplynulo, že tato akce byla významná pro zlepšení životního stylu jak pro nováčky při zlepšení životního stylu, tak pro pokročilé ze Stobklubu. Dále se ukázalo, že lidé využívající internetový program Sebekoučink měli již na začátku akce výrazně lepší stravovací návyky než je norma. Ukazuje to na fakt, že internet může být mocným nástrojem pro ovlivňování životního stylu většího počtu lidí při menších nákladech. I tito lidé s již relativně dobrými návyky nabytými přes internet hodnotili kladně jak v blozích, tak v dotaznících akci, že pro ně byla povzbuzením pro udržení nastolené životní změny. U 80 % lidí dochází po redukci váhy k recidivě
a ukazuje se, že akce typu 7S by mohly výrazně napomoci při udržení změny lidí, kteří mění návyky dle internetu bez přímé účasti odborníka. Navíc i u těchto lidí došlo k vylepšení životního stylu.
Ze subjektivního hodnocení vyplývá, že 80 % osob pociťuje vlivem soutěže změnu k lepšímu. 100 % bude pokračovat v návštěvách stobklubových stránek i nadále a 98 % by se zúčastnilo soutěže
i v příštím roce.

 

Prokázalo se, odborně vedené internetové programy mohou sehrát významnou roli v prevenci a terapii nadváhy  při změně životního stylu bez osobního kontaktu s odborníkem. Internet patří mezi efektivní nástroje, které ovlivní při malých nákladech velké množství lidí. Mohou přivést lidi ke změně stravovacích a pohybových návyků a mohou významně podpořit nastolenou změnu a být účinným pomocníkem při udržení dosažené změny, což je možná ještě důležitější než dosažení samotné změny.

Je s podivem, že tento efektivní způsob prevence a terapie nadváhy je stále opomíjen státními orgány včetně zdravotních pojišťoven, a je založen na úsilí i financích soukromého sektoru.

 

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 07. 2013 09:31
takovýhle projektů by mělo být víc a na tohle by se měli dávat peníze, ne je cpát na nesmyslné projekty podporující bůhví co
06. 07. 2013 21:56
Děkujeme za milá slova a přeji všem ať pokračují i po skončení soutěže aspoň do té doby než zase něco vymyslíme
17. 06. 2013 20:52
Stob byl pro mě velkým objevem a s ním se mi daří žít spokojenějším životem...a postupně upravovat váhu. Vřelé díky:)))
17. 06. 2013 11:25
Také jsem velice vděčná, že tento internetový program hubnutí existuje :-) Plně mi vyhovuje, že si jídelníček skládám sama, že vlastně nic není zakázáno a že nenásilnou formou jsme vedeni ke zdravému životnímu stylu, a to vše z domova a kdykoliv. Prostě paráda! Děkuji všem organizátorům STOBu za tyto stránky!
Soutěž 7S byla zajímavá, líbily se mi interaktivní lekce, články nám přinesly mnoho informací o zdravém životním stylu, a rychleji jsme se skamarádili :-) Pokud bude další soutěž, ráda se zúčastním :-)
17. 06. 2013 11:22
Jsem moc ráda za STOB a kdo opravdu chce začít zdravějí žít a při tom i nádherně zhubnout, tak tady má možnost!!!!!!!!!! Děkuji všem
17. 06. 2013 10:37
Jsem moc ráda, že tento způsob snižování nadváhy funguje, záleží jen na tom, zda máme chuť hubnout. A to díky STOBu máme všichni, kdo jsme tady. Jde to a není tedy výmluvy. Jen vše dělat poctivě a vydržet. Díky !!!!!!!
17. 06. 2013 10:22
vynikající... a to úplně všechno!! vynikající jsou výsledky silných, podpora motivátorů..vynikající je prostředí STOBu a hlavně to, že mám prvně nástroj, který funguje. Hubnu, je mi fajn :-)
17. 06. 2013 10:10
Jak málo stačí, jen myslet hlavou, aby šly kilča dolů, díky
17. 06. 2013 10:03
Jsem jedna z účastnic soutěže a jsem za to ráda .Přijala jsem nový životní cíl ,který mě nabíjí energií a získala jsem nové přátele.Všem organizátorům patří VELKÝ DÍK
17. 06. 2013 07:21
Je zajímavé si pročíst výsledky a hlavně jaký vliv měla soutěž na lidi.Děkuji Všem co s touto soutěží přišli.Díky Vám se mi daří změnit můj život k lepšímu :))
17. 06. 2013 07:15
Díky STPBu jsem se naučila spoustu věcí a poznala hodně prima lidí. Díky STOBe :-))

Naši partneři