Sledujte nás:

Zelenina po celý rok

Zpět
 

Ing. Hana Málková

Ne náhodou jsme zrovna měsíc červenec zvolili měsícem zeleniny. Kdy jindy si také na zeleninu zvykat a pravidelně ji zařazovat do jídelníčku, když ne zrovna přes léto? Řada z vás má k dispozici čerstvou zeleninu ze zahrádky, a pokud to štěstí zrovna nemáte, tak i zelenina z obchodu je většinou šťavnatá a cenově přijatelná. Léto přímo vybízí k lehkým večeřím i obědům v podobě čerstvého zeleninového salátu.

Věříme proto, že nebude problém si zeleninu v letním období zamilovat. Velmi důležité je však také v tomto návyku vytrvat a dodržovat ho i po zbytek roku. A tam už často narážíme na problém - v zimě nám na zahrádce nic neroste, zelenina z obchodu nemá žádnou chuť, je předražená... Nenechte se ale jen tak odradit a věřte, že i v "neletních" měsících se dá vykouzlit spousta chutných zeleninových jídel.

Po kterých zeleninových druzích sáhnout přes zimu?

Ano i rajčata v zimě seženete, ale ta chuť a cena za to nestojí. Raději sáhněte po jiných druzích, skvělá je například řepa (vyzkoušet můžete například salát z pečené řepy či řepovou pomazánku), zelí, ale třeba i mrkev, petržel nebo celer, nezapomínejte ani na cibuli. Všechny tyto druhy lze sehnat i přes zimu v dobré kondici, na podzim určitě nezapomeňte na dýni. Z těchto druhů zeleniny můžete připravit teplé pokrmy v podobě polévek, pečené nebo dušené zeleniny. Ale pokud budete chtít jednou za čas i studený salát, tak vsaďte třeba na zelný, celerový nebo mrkvový.

Inspirovat se můžete například naší odlehčenou verzí klasického Coleslaw salátu...

... anebo známého celerového Waldorf salátu.

Vytvořte si zásoby

Pokud máte přes léto přebytky ze zahrádky, můžete si udělat vlastní zásoby na zimu - a to v podobě sterilované, mražené nebo i sušené zeleniny. Vyzkoušet můžete i zeleninu kysanou, a nemusí to být jen klasika v podobě zelí. Jak na to, si řekneme v samostatném článku.

A pokud zahrádku nevlastníte, nebojte se po těchto variantách sáhnout ani v obchodě. Věřte, že kvalitní sterilovaná či mražená zelenina bude těch vitaminů obsahovat více než nezralé rajče, které procestovalo půl světa. A kysaná zelenina přináší ještě další benefity v podobě pro zažívání příznivých bakterií.

Přes zimu tedy ani co se týče zeleniny rozhodně nemusíme strádat! Tomu, jaké bohatství ovoce a zeleniny si můžete vychutnat po celý rok, se budeme věnovat ještě zítra, kdy vám přineseme Zeleninový a ovocný kalendář. :-) 

Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 08. 2017 13:27
Zeleninu miluju, skoro v každém stavu.
31. 07. 2017 08:34
To by mne taky zajímalo, znám jen sušená rajčata, ta nakládaná potom v oleji jsou výborná. Nemám ale žádné vlastní zkušenosti se sušením zeleniny ani nevím, jaká jiná by sušená byla dobrá. Někdy je sušená ve směsích pořád dost tvrdá i po vaření. Houby máme rádi a sušíme běžně.
31. 07. 2017 08:17
Zajímalo by mne, jakou zeleninu jde sušit. Máme sušičku, ale přiznám se, že ji neumím používat. Houby bohužel neumím sbírat, neznám je, takže bych ráda věděla, co jiného kromě ovoce lze sušit. Děkuji.
28. 07. 2017 12:07
no je fakt, že v zimě je to se zeleninou horší a i člověku se nechce úplně jíst, tedy moje zkušenost
27. 07. 2017 09:40
Když se chce, tak to jde :-)
27. 07. 2017 08:56
Zásoby si mrazím.
27. 07. 2017 08:12
Zeleninu používám ve všech možných druzích. Léto je přednostně čerstvá, v zimě mražená, sterilovaná občas do oblíbeného salátu a kys. okurky, sušenou moc nekupuju.
27. 07. 2017 07:21
Zavařuji hlavně okurky, rajčata většinou sníme syrová, zamrazím špenát, kopr, kořenovou zeleninu. Z rybízu marmeláda, šťáva.
27. 07. 2017 07:10
Pokud nestiháme jíst, mrazák skoro vše jistí, sušení ve větší míře zatím neuplatňuji, kdysi většinou na houby - tedy zatím
27. 07. 2017 05:01
Přez zimu asi nejvíc používám kysané zelí, do kterého nastrouháme červenou řepu a druhý den mám výborný salátek , dále pak hodně mrkev, hlávkové zelí, dýní, leča, pečenou zeleninou.... Sice jsou možnosti omezenější, ale i tak dávku zeleniny plníme i v tomto náročnějším období :-).
26. 07. 2017 23:13
Těším se na ten článek o kysané zelenině.
26. 07. 2017 23:13
Těším se na ten článek o kysané zelenině.
26. 07. 2017 20:15
Zavaruji okurky, leco, obcas zeli a obcas si delam kvasenou zeleninu, miluju v zime pecenou zeleninu
26. 07. 2017 19:10
V zimě u mě vyhrává kysané zelí a kimchi. Zavařuji okurky a lečo, které se hodí vždy.
26. 07. 2017 14:56
Lečo si zmrazuji, když jsou laciná rajčata a papriky
26. 07. 2017 14:11
Takhle jsme to taky kdysi připravovali, mám lečo moc ráda.
26. 07. 2017 14:10
Na zimu si každoročně pravidelně vyrábím sterilované lečo do sklenic, a to i ve variantě s s přidáním cukety do klasického složení leča. Směs je vhodná k použití nejen tradičně s uzeninou a vajíčkem, ale i pod jakékoliv maso, k těstovinám, nebo na pizzu.
26. 07. 2017 13:13
V zimě je super i zelí zavařené spolu s červenou řepou - velmi chutný salátek takřka ke všemu :)
26. 07. 2017 12:13
jelikož nemůžu syrovou mrkev napadlo mě si jí do coleslawa připravit sterilovanou ale nevím nálev ani jak dlouho skleničky od předsnídávky zavářet. Poradí mi někdo nálev a čas zaváření?
26. 07. 2017 11:52
Doma děláme kysané zelí, zavářím okurky, květáky, čalamády, hrášek, červenou řepu. Kořenovou zeleninu, pórek a různé natě zamrazuji. Něco v zimě dokupujeme, oblíbili jsme si třeba čínské zelí, to je dobré celý rok.
26. 07. 2017 11:14
Zelí, cibuli a řepu už znali jako zdroj vitamínů naši předkové, tak na tom asi něco bude.
26. 07. 2017 09:51
Z kysané zeleniny používám a znám jen zeli
26. 07. 2017 09:41
Závidím všem, co mají vlastní zásoby zeleniny že zahrady a ještě je baví konzervování :-). Já se teď těším na vlastní rajčata z balkona. Bessi- jakou zeleninu sušíš a jak?
26. 07. 2017 09:35
Na zimu bývám připravená - steriluji, mrazím, suším. Kysané dělám jen zelí, tak jsem zvědavá na případné návody na kysanou zeleninu.
26. 07. 2017 09:28
zásoby si dělám v podobě mražené zeleniny ze zahrady a mám zavařené okurky a čalamádu, potom doplňuji částěčně kupovanou a částečně mraženou zeleninou, je fakt že v létě sním zeleniny víc
26. 07. 2017 09:27
Dýni miluji, a to jsem ji donedávna ani moc neznala. Sušená rajčata nakládaná v oleji nebo rajčata v konzervě v zimních měsících jsou taky super.
26. 07. 2017 09:07
Jsem taky zvědavá na kysanou zeleninu, vůbec to neznám, jen kysané zelí.
26. 07. 2017 09:05
Také se těším na článek o kysané zelenině. Používám jen kysané zelí z kterého dělám salátky :-)
26. 07. 2017 08:56
Těším se na článek o kysané (kvašené) zelenině. Minulý týden jsem si udělala kvašené zelí s mrkví a červenou řepou. Ale je to na mě moc kyselé. Raději bych ji ještě s něčím zkombinovala nebo tepelně upravila. Nabídnete nějaké recepty?

Naši partneři