Datum registrace: 17. 01. 2015
Kelous
Původní Sebekoučink
0 %
0 kg
3 kg
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Stob skupiny
?
Jak se připojit ke skupině
Kelous
Jak psát blog?Zdravý životní styl, hubnutí a otázky s tím spojeny
14. 04. 2015
Ráda si pročítám Vaše blogy a čtu témata, která tam řešíte, občas narazím na problém, o kterém nic nevím nebo jsem o něm slyšela poprvé, přitom bych se ráda dozvěděla více. Zakládám teda toto vlákno za účelem objasňování takových problémů a diskuze, klidně pište do komentářů i vlastní nejasnosti ohledně čehokoliv, budu ráda za každý příspěvek a vyjádření. :-)
A prví věc, která by mě zajímala jsou umělá sladidla.
Mám na mysli ty nekalorické. Používáte je? Myslíte, že jsou nezdravé popř. proč?
Další věc, kterou řeším delší dobu je příjem bílkovin nad doporučené množství energie. Co tělo udělá, když dostane větší kalorickou hodnotu (než doporučuje kouč), kde množství energie "nad limit" bude utvořeno bílkovinami s tím, že sacharidy a tuky budou zastoupeny v množství, které je doporučeno. Uvažovala jsem, jestliže vycházíme z toho, že doporučené množství sacharidů a tuků odpovídá tomu, co potřebujeme k "běžnému provozu" a zároveň jsou bílkoviny obtížně přeměnitelné na tuky, pak bychom teoreticky mohli sníst bílkovin navíc kolik chceme. Ale asi to nebude tak jednoduché, co. :-D
Hodnocení (3 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
15. 04. 2015 08:29
Zdroj zde:
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/nadbytek-bilkoviny-strave/
Takže já bych řekla, že všeho moc škodí :D
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/nadbytek-bilkoviny-strave/
Takže já bych řekla, že všeho moc škodí :D
15. 04. 2015 08:28
Z článku:
Bílkoviny jako palivo přinášejí ještě jeden problém: nespalují se čistě. Cukry a tuky, skládající se pouze z uhlíku, vodíku a kyslíku, se spalují na kysličník uhličitý a vodu. Bílkoviny obsahují dusík, který se v procesu metabolismu odbourává na vysoce toxické dusíkaté zbytky. Břemeno toho jak se s nimi vypořádat nesou játra, jež je zpracují na močovinu, jednoduchou sloučeninu, která je také vysoce toxická. Ledviny pak musí převzít úkol eliminace močoviny. Svazování funkce jater a ledvin tímto způsobem snižuje přínos těchto orgánů pro léčebný systém těla. Dusíkaté odpadní produkty metabolismu bílkovin mohou navíc také dráždit imunitní systém a zvyšovat riziko alergií a autoimunitních problémů, představujících narušení obranyschopnosti těla.
Bílkoviny jako palivo přinášejí ještě jeden problém: nespalují se čistě. Cukry a tuky, skládající se pouze z uhlíku, vodíku a kyslíku, se spalují na kysličník uhličitý a vodu. Bílkoviny obsahují dusík, který se v procesu metabolismu odbourává na vysoce toxické dusíkaté zbytky. Břemeno toho jak se s nimi vypořádat nesou játra, jež je zpracují na močovinu, jednoduchou sloučeninu, která je také vysoce toxická. Ledviny pak musí převzít úkol eliminace močoviny. Svazování funkce jater a ledvin tímto způsobem snižuje přínos těchto orgánů pro léčebný systém těla. Dusíkaté odpadní produkty metabolismu bílkovin mohou navíc také dráždit imunitní systém a zvyšovat riziko alergií a autoimunitních problémů, představujících narušení obranyschopnosti těla.
15. 04. 2015 07:56
Nápoje piju neslazené. ale vzhledem k tomu, že manžel je diabetik, tak třeba do salátů umělá sladidla používáme. Ne všechna sladidla jsou cítit, některá,,pokud se to s nimi nepřežene, nejsou vůbec k poznání.
14. 04. 2015 22:08
Taky se snažím bílkoviny nejlépe na 105 %.... tuky většinou na 90% a sacharidy tak tipťop. :-D
Ale bílkoviny jsou zátěž na ledviny, dokážou i rozhýbat metabolismus. Jako občas přestřelit můžem , ale né permanetně. :-D
Ale bílkoviny jsou zátěž na ledviny, dokážou i rozhýbat metabolismus. Jako občas přestřelit můžem , ale né permanetně. :-D
12. 04. 2015 13:20
bílým cukrem nepřislazuju vůbec, a když třeba pěču, vařím nebo si dělám tu kávu tak jsem dávala dříve med, ale od té doby, co hubnu, začala jsem sladit spíše tím aspartámem, když nemá kalorie, ale hodně lidí říká, že zdravý není no
12. 04. 2015 12:02
Umělá sladidla nepoužívám, hlavně právě proto, že jsou umělá ... myslím si, že nejzdravější je jídelníček založený na co nejvíce přírodních surovinách ... a jak už je v komentářích níže používáním umělých sladidel se neodnaučí chuť na sladké ... určitě je lepší bílý cukr nejdříve nahradit medem nebo javorovým sirupem a zároveň pomalu snižovat používané množství ... jak v nápojích (tam nejlépe pomalu vyloučit úplně), tak při pečení ... časem si tělo zvykne :-)
12. 04. 2015 10:45
Pro mne tedy umělá sladidla neee - jsou mnohonásobně sladivější a jejich "nekaloričnost" svádí k vyšším dávkám a tak na sladkou chuť i navykají, když už něco sladit, tak raději cukrem, medem, javorovým sirupem nebo ovocem (pokud tedy není nějaké zdravotní omezení) - je to jen otázka zvyku. Velký vliv má i stravování v dětství - když má dítě hodně sladkého, tělo si vytvoří paměťovou stopu a odvyknutí sladké chuti je hodně těžké - a pro děti umělá sladidla už vůbec ne. A četla jsem, že umělá sladidla matou organismus - sladká chuť nastartuje tvorbu inzulinu a štěpit není co... Ale přece jenom - při zavařování okurek přidávám do láku kromě cukru i pár tabletek sacharinu - dělám to tak podle babiččina receptu, aby okurky zůstaly křupavé...
12. 04. 2015 09:34
@kelous: v tom je ten vtip odnaucit se sladit a na sladke, ale jde to. Ja jsem to kdysi skoncila uprostred tehotenstvi po slovech doktora: "Mate tehotenskou cukrovku, maminko." A sladke si take dam, jen vim, kde mam hranici. Ale ja vlastne ani nesolim. Jen vyjimecne a malo. Dost pomuze, kdyz si na potravinach budes vsimat, kde je neco s koncovkou "roza" (dextroza, maltroza, sacharoza) a cukr. A pokud mozno je nekupovat. K odvykani to taky pomuze.
12. 04. 2015 09:32
já jsem taky zastánce, že umělé sladidla neeeee.Stevie je snad jediná, je s ní slazen protein, vypiju to, ale je to blééé. To si raději jako Evusja hodím sem tam kostku obyč. cukru do čaje...
12. 04. 2015 09:28
Kafe a čaj jedině bez cukru, kdysi dávno jsem sladila, je to opravdu zvyk.
11. 04. 2015 23:12
Stevie, kávu bez sladkého nevypiju ani černý čaj. Nesladím čaje bylinkové. Ale kávu hořkou prostě nemohu. A stevie mě nevadí. Můj názor je, že i to sladidlo má v našem životě nějako funkci.
11. 04. 2015 21:08
Jakmile je v něčem umělé sladidlo, tak ho cítím na sto honů a vůbec mi to nechutná. Štve mě, že ho dávají do všeho. Jinak já pití nesladím, jen do čaje lžičku medu a to ne vždy. Pokud peču, používám cukr, tak že vlastně umělá sladidla nepotřebuji:-).
11. 04. 2015 21:00
Umelá sladidla pro mě mají pachuť, stevie ještě horší, kávu piju bez cukru odjakživa, ale miluju černý čaj s mlékem a cukrem. Snažím se to odnaučit, ale občas tam prostě tu 1 kostku hodím.
11. 04. 2015 20:34
sduranova:
taky jsem si říkala, že vůbec nejlepší by bylo odnaučit se sladké, ale je to celkem závislost. Krom toho, když něčeho uzobnu, tak pak většinou nevím, kdy přestat, nemívám hlad, daleko horší je chuť! :-)
taky jsem si říkala, že vůbec nejlepší by bylo odnaučit se sladké, ale je to celkem závislost. Krom toho, když něčeho uzobnu, tak pak většinou nevím, kdy přestat, nemívám hlad, daleko horší je chuť! :-)
11. 04. 2015 20:28
Měla jsem jednou frisco slazené stevií a připadalo mi odporné :-D ale možná, že to bylo konkrétním výrobkem.
Sladké miluju, navykla jsem si poslední dobou sladit kávu aspártámem, ale někde tady jsem četla, že není zdravý.
Sladké miluju, navykla jsem si poslední dobou sladit kávu aspártámem, ale někde tady jsem četla, že není zdravý.
11. 04. 2015 20:27
Nepouzivam umela sladidla, ani stevii, ani cukr a jine prirodni. Umela sladidla a roztok/prasek stevie jsou siditka, ktera nepotrebujes. Listek stevie je mnohonasobne mene sladky nez koncentrat. O umelych se nebudu rozepisovat, ale zrovna zdrave nejsou. Navic dej tomu par tydnu 3-4 a nebudou ti chybet. A kdyz uz mas chut na sladke dej si ovoce cerstve nebo kousek super horke cokosky (70 a vic %, ne min), pomuze i horka pralinka (napr. horka s horkou naplni), Aspon je to kvalitni siditko. Ver zvyknes si. Je to jednodussi nez prestat kourit.
11. 04. 2015 19:52
Také se přidávám, bud stévii nebo nic. čaje piji také jen ovocné a kávu nesladím. Za mě si myslím, že pokud člověk nemá cukrovku, tak by sladidla jíst neměl.
11. 04. 2015 18:40
já také používám stévii v prášku stačí maličko a je to super.někdy si udělám i kakao a osladím stévií nebo tím posypu jahody či si udělám nízkotučné tiramisu a také ji tam přidám nebo do kafe ,ale někomu nechutná.čaje piji jen ovocné a bez sladidla i cukru
11. 04. 2015 18:09
nejlepší je zvyknout si na nesladkou chuť, pak nejsou sladidla a jiné náhražky potřeba:) pro mě má stevie pachuť, takže ji nedávám do ničeho. vlastně cukr používám jen při pečení a to většinou mnohem menší dávku, než předepisuje recept... při tom ochutnání jednoho kousku zas není dle mého potřeba dělat z toho vědu a hledat náhražky
Kelous
Aktuality
Kvíz o ceny
Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
Morndw: Tohle už jsem slyšela taky, tak to máme aspoň ověřené z více zdrojů, pravda, zlatá střední cesta! :-D Mám teď na mysli svůj jídelníček na stobu, protože se občas stane, že kalorie kvůli bílkovinám přešvihnu. Jiné dny, ale mívám zase bílkovin méně, doufám, že se to tak nějak vyrovná. :-D