Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

jonasek

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 3486
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

jonasek

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Překvapení!!! Upekla jsem chléb...a spočítala

20. 02. 2011

Protože dlouhodobě doma peču chléb a už to budou 4 týdny, co jsem kromě 1 rohlíku v nemocnici jiné než svoje pečivo nejedla, rozhodla jsem se, že si spočítám nutriční hodnotu chleba, který peču nejčastěji (200g mouky pšeničné celozrnné, 100g špaldové, 100g pšeničné hladké a další přísady-sůl, cukr, semínka, ocet, voda, kvasnice).
Výsledek : ve 100g chleba 1 035 kJ, B(7,2), T(3,5), S(46)
Našla jsem v databázi potravin chléb s téměř totožnými hodnotami.
Můj závěr:

1. zadávala jsem si celou dobu Sebekoučinku chléb s nutriční hodnotou o třetinu nižší než byla skutečnost, avšak vzhledem k malému množství (1 krajíček-46g denně) by to semaforky až tolik neovlivnilo 

2. chleby s hodnotou kolem 800-900 kJ ve 100g výrobku nemohou být z mouky, prošla jsem si asi 10 druhů mouk (jak se to vlastně skloňuje???), žádná neměla nižší hodnotu než 1 150 kJ ve 100 g
Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 02. 2011 16:49
Dnes jsem před zahájením pečení vyndala vykynuté těsto z pekárny a udělal 10 dalamánků, sypala sezamem a slunečnicovými semínky. Krásně se upekly.Rodinka vstávala do vůně chleba (já od 4 hodin vzhůru. Již několikátý den. Jonášek, můj vnouček, přišel s otázkou, babičko, co ti tu tak voní?
22. 02. 2011 14:38
Do formy naleju 400ml vody přidám polévkou rovnou lžíci soli, 2 lžíce octa a může a nemusí 2 lžíce oleje, přisypu 100g celozrnné pšeničné mouky, 200g žitné hladké a 300g obyčejné hladké, 1/2 lžičky cukru, lžičku kmínu celého a drceného, 15g vážené droždí nebo z kostky to je základní recept a pak třeba přidám hrstku ovesných vloček nebo různá semínka. Tak ať se podaří. Kdyby něco můžeš písnout i na email.
22. 02. 2011 14:32
Sestricko prosím o zaslání receptu.Díky.
22. 02. 2011 13:42
Myrtil pekárnu můžeš mít i jinde. V kuchyni jen nachystáš vše do formy a pak zaneseš do pekárny.
Bjolana, mouku kupuji přímo ve mlýně. Recept ti klidně napíšu ale je do pekárny né do trouby.
22. 02. 2011 12:48
Ráda bych tento recept vyzkoušela,ale nemám s těstem na chleba žádné zkušenosti . Jak děláš kvásek - voda,mouka ,kvasnice ?? Jak asi dlouho kyne těsto cca 1 hod.?? A ještě poslední dotaz - kde se kupuješ celozrnnou a špaldovou mouku . Díky za odpověď
22. 02. 2011 08:40
Jonasku, Sestřičko, na pekárnu si budu muset bohužel počkat, až si pořídíme větší bydlení, tady už bych nejradši vykopla z okna i mikrovlnku :-D Někdy se zase pokusím o chleba v troubě, třeba se mi to povede o něco líp - a pak podám hlášení!
Kacko, listové těsto??? Vždyť je tučné, to bude ještě větší bomba než kynuté? Já ho tedy miluju, ale co hubnu, netroufla jsem si ničeho ani kousnout .-D
20. 02. 2011 18:53
Mythil: Taky mám pekárku a je to něco báječnýho, 2minuty chystání, cvak a za 3h voní celým domem teplý chlebíček.
20. 02. 2011 17:52
No pěkný.Já si u toho pečiva dávám nejvíce pozor,protože vím že to byl muj největší problém.Nyní si ho hodně hlídám a vše přepočítávám a opisuji.A tet zjistím,že je to asi jinak.Jinak pizu jsem částečně vyřešila,ale nevím jestli by vám to taky jelo.Místo piza těsto dám listové těsto,nedělám,ale placky,ale šněky.Ingredience pouze,protlak,šunka,sýr.Večer dám,recept.mám to zrovna v troubě.
20. 02. 2011 17:41
V pekárně je to bez hlídání, jen během pěti minut vše vložím, načasuji a vytáhnu...ale v troubě upečený chléb je také výborný.
20. 02. 2011 16:42
A měla jsi výsledky z trouby srovnatelné s pekárnou?
20. 02. 2011 14:53
Myrtil
Peču v domácí pekárně, směsi nepoužívám, dělám to hlavně proto, že vím, co do chleba dávám. Dříve jsem občas pekla i v troubě.
20. 02. 2011 13:13
Jonasku, Sestřičko, pečete ho v domácí pekárně, nebo normálně v troubě? My máme pidikuchyň, já bych neměla pekárnu kam dát - a zkoušela jsem dvě koupené směsi v troubě - ale vůbec se mi nepovedly, obě těsta strašně těžko kynuly a byly takové tuhé...
20. 02. 2011 12:54
Peču taky a mám na 100g 970kj a B 6, T 3 a S 45. Používám celozrnou pšeničnou, žitnou a hladkou pšenič. mouku.
20. 02. 2011 11:34
Proto peču už rok chleba doma, i když původní impuls byl v tom, že můj 26 syn byl léta na bezlepkové dietě a chtěla jsem mu vypomoci aspoň chlebem. Zatím peču s kvasnicemi, ale chystám se, že si vyrobím kvásek a zkusím kváskový. Je to nádhera, když mě budí vůně ještě teplého chleba. Teď ho dost rozdávám, protože ho sním velice málo. Můj vnouček miluje první ukrojený krajček (patka). Večer dám foto.
20. 02. 2011 10:53
tak to je "interesantní" :-D no, bůhví, co do těch chlebů dávají, vždyť to chutná úplně jinak, má to i delší trvanlivost.... strejda pracoval jeden čas v pekárně, peklo se tam stylem, že jim dodavatel přivezl namražené těsto, a to se pak peklo. Nebo třeba vánočky se pekly dopředu v červnu? S tímhle systémem si radši ani nepředstavuji, co v tom je...
20. 02. 2011 09:11
Vidíš, Jonasku, protože jsi zkušená "pečka" chleba ;), tak si to naředění narozdíl ode mně umíš odhadnout. Já se spokojila s úvahou, "že tam asi ještě něco bude, když se to tak drolí"... Takže začínám přemýšlet o tom, že budu chléb péct taky doma - aspoň budu vědět, co do něj dávám!
20. 02. 2011 09:06
špaldová mouka má ve 100gramech 1413 kJ, i když beru třetinové "naředění" vodou a otrubami, stále mi to nesedí.
20. 02. 2011 08:36
Ahoj Jonasku, to je zajímavé zjištění! Já takhle nedávno začala propočítávat pizzu - měla jsem na ni takovou chuť, že jsem se chtěla s nějakou "vlézt" do 1800 kJ - bylo to bláhové :D
Taky jsem se seznámila s hodnotami různých druhů mouk a došla jsem ke stejným číslům. Jen teď maličká poznámka na závěr: kupuju si špaldový chleba, který má na 100 g méně než 1000 - a krajíc je takové typické "drolivé" prkénko, plné velkých zrn, nejspíš tam budou pomleté i nějaké ty otruby, které energetickou hodnotu sníží.
20. 02. 2011 07:53
No to je zajímavé zjištění. Z čeho by ty chleby mohly být??? Pečivo, co zadávám já, tak má vždy něco málo přes 1000 KJ.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři