Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Časté omyly u diabetu 2. typu...

30. 03. 2013

Časté omyly udiabetu 2. typu : 

Upozornění.

Nepředkládal  jsem tento blog k žádné odborné korekci. Obsah odpovídá proto jen mým  laickým  znalostem o diabetu ,  které jsem získal a jak jim v této  době  rozumím…. Informace proto předkládám bez záruky.

 

cukrovka do 10ti mmol = žádná cukrovka ???

toto s naprosto vážnou tváří hlásají i někteří diabetologové. Není mi dodnes zatím zcela jasné, co tím tito lékaři míní. Pravděpodobně jde o záměr uklidnit diabetika anebo zajistit státu    úsporu v sociální oblasti danou kratším vyplácením důchodové dávky diabetikovi..

 

fruktoza se štěpí na glukozu ???

Ne všechna !

často šířená informace i některými odborníky, která ale neodpovídá skutečnosti. Fruktóza se v krvi vyskytuje současně společně s glukózou, ale je buňkami přijímaná bez přítomnosti inzulinu ! Fruktóza rovněž blokuje sekreci inzulinu a podílí se tak na zvýšení glykémie způsobené ostatními cukry v potravě,  které se štěpí na glukózu.  Navíc – glukoměr neměří fruktózu přesto, že je tato součástí celkové glykémie !

ovoce je zdravé, to nemůže ublížit v žádném množství ???

Ne  !

ovoce obsahuje velkém množství ovocného cukru – fruktózy, která se chová v krvi diabetika kontraproduktivně vůči inzulinu a proto ho má denně zkonsumovat diabetik 2.typu max. 30 gramů a to ještě ve svačinových dávkách, kdy je celkový objem jídla menší a proto i glykémie, která působením fruktózy (blokací sekrece inzulinu)naroste, nebude tak vysoká .  Cukr v ovoci se musí počítat stejně opatrně jako cukr v bramborách či ve chlebě.

 dia potraviny – konzumační pohoda ???

Ne  !

dia potraviny jsou pro diabetiky  nebezpečné a to hned z několika důvodů :

 -         nejsou většinou skutečně  „dia“, jen cukr řepný (sacharóza) je v nich nahrazen cukrem ovocným (fruktózou),která má nižší glykemický index (pomaleji se absorbuje)

-         nejsou dia, protože i bílá mouka (na př. u sušenek) je cukr (v tomto případě škrob)

 -         jsou někdy dokonce označeny „Bez cukru“ což je přímo trestuhodné (pokud níže čteme,        že obsahují „jen“ fruktózu..)

-         neznalý diabetik je konzumuje ve větším množství než běžné potraviny (jsou přece „dia“ ! )  

pozn. cukr výrobci dia potravin ve většině svých výrobků nemohou nahradit „jen“ umělým sladidlem, protože potřebují mít při výrobě (např. čokolády) i potřebné množství hmoty se kterou se pojí ostatní složky výrobku. Ale na př. čokoláda od Dianely – Kolín již pracuje na bázi maltitolu (cukerného lihu), který vůbec neovlivňuje glykémii a je chuťově dokonalý. Já osobně si tuto čokoládu kupuji..

Závěr : diabetik musí „Dia“ potraviny konsumovat stejně opatrně jako každou jinou                potravinu a to až po pozorném přečtení čeho a kolik výrobek  obsahuje !

umělá sladidla – bez problémů ???

                                   Ne  !

velká škála nabídek – velké diskuze – mnohé PRO a mnohé PROTI .........

 obecně :

 Je sice pravdou, že lidská psychika je sladkou chutí ovlivňována i když skutečných sladkostí se permanentně lidem dostává  jen posledních dvě stovky let. Do té doby žili spokojeně i bez této chuťové veličiny.

 Některá  umělá sladidla jsou kalorická, jiná mají nepříjemné pachutě, jiná jsou dokonalá, ale k jejich vedlejším účinkům se stavějí odborníci rezervovaně (na př. karcinogení aspartam, který se cpe mj. i do všech „light nápojů“ – takže, kdo si myslí, že pije zdravě, když pije „lehké nápoje“, tak je na hlubokém omylu…)

Takže asi nejlepší je používat je jen v míře minimální.. A důkladně rozlišovat, která jsou kalorická a která nejsou a která se smějí používat jen za studena a která se mohou dávat i do pečiva..

zelenina – můžeš kolik chceš ???

                                  Ne  !

opět jeden ze základních  omylů většiny diabetiků.  „Zelenina je zdravá a není sladká. Té se může co hrdlo ráčí ! „  Omyl !  Všechna zelenina ( dokonce i okurka )obsahuje cukr ! Některá obsahuje dokonce více cukru, než ovoce ! Rajské jablko má stejně cukru jako „sladká“ jahoda a křen má na př. více cukru než „sladký“meloun !  Takže se zeleninou se musí nakládat rovněž podobně opatrně jako s každým jiným jídlem ! Není jiné cesty. Zelenina má jen od ostatních druhů potravy tu výhodu, že obsahuje více vitamínů, balastních látek a má nižší glykemický index !

naordinování léku dle naměřené ranní glykémie ???

                               Ne  !

pokud diabetolog určí dávku perorálních antidiabetik jen dle při kontrole ranní naměřené glykémie, pak se nutně dopouští  nebezpečné nepřesnosti, neboť ranní glykémie sice má určitou vypovídající hodnotu, ale jen orientační. To znamená, že když se mu naměří 6,0 mmol, tak se dá předpokládat, že v tomto období se mu může ranní glykémie pohybovat od 4,5 do 7 mmol, ale není jisté která z této škály hodnot je většinová. Může se náhodou (na př. z trémy z kontroly) ten den naměřit 7,0 mmol, ale jinak celé týdny před tím byl diabetik na géčku okolo 5 mmol !  Výsledek :  lékař předepíše PAD,  diabetik se pak může velmi snadno dostat do hypky (hyperglykémie), protože většinově jeho bazál pracuje ještě na dostatečné úrovni.

 PADy a inzulin by se měly dávkovat podle mne jen dle změřeného glykovaného hemoglobinu, který má mnohem větší a přesnější vypovídající hodnotu (ukazuje průměrnou glykémie šest týdnů zpět ode dne měření).

srazit glykémii stačí před kontrolou ???

                                   Ne  !

existují skutečně určité možnosti (o kterých se z pochopitelných důvodů nerozepisuji), kterými lze dosáhnout krátkodobě (na kontrole) podstatně  nižší glykémie. Ale má to toto riziko : pokud se diabetikovi podaří na kontrolní den snížit výjímečně glykémii na př na  5,8 (a jinak ji má běžně na lačno 8-10), pak se nutně vystavuje následujícímu riziku :

1)      diabetolog„odhadne“  z ranní glykémie, že jeglymča „ucházející“ a nařídí                     pokračovat na dietě

2)      diabetik se raduje, že mu to „prošlo“

3)      další období vesele  a bezbolestně „hřeší“

4)      glymča rovněž (bezbolestně) vesele „hřeší“ a „pozdní komplikace“ se vesele blíží

5)      diabetolog pozná tento „podvod“ až  při kontrole krve na glykovaný hemoglobin, což je dnes často bohužel jen jednou za rok. Rok tedy vesele hřeší diabetik i cukrovka.

6)      Po roce hřešení pravda sice vyjde najevo při GH, ale to již po intenzivním„hřešení“ může být stav beta buněk takový, že již diabetolog je nucen naordinovat ne PAD, ale přímo aplikaci inzulinu, což je již situace podstatně vážnější a složitější a zbytečně brzy nastavší..

Perlička na okraj :

Chtěje si vyzkoušet reakci diabetologa – jsem si  “ upravil“  ranní glykémii na kontrolu tak, že u lékaře mi bylo naměřeno 4,9 mmol !

Reakce diabetologa ?  Neuvěřitelná ! ! !

Byl jsem prohlášen za zdravého s tím,  že mě vyřadí z evidence a že mohu být jen pod občasnou kontrolou obvodního lékaře !

Diabetolog zcela pominul následující skutečnosti :

 1)      Byl jsem již tři roky diabetikem

2)      diabetes mi byla zjištěna při 15 mmol na lačno !

3)      což znamená, že nejméně dva roky již musela probíhat latentně !

4)      žádnéhodiabetika na světě se dosud nepodařilo vyléčit !

5)      výkon beta buněk (výroba inzulinu) musí mít jen sestupnou tendenci !

6)      po pěti letech diabetu nemohu být vyléčený diabetik !!!

7)      kompenzaci glykémie dosahuji jen velmi obtížně a to jen za cenu důsledné diety a fyzické aktivity. Bez nich bych byl stále bez PAD „NAD“ !

Takže správná reakce diabetologa měla být : „Prozraďte mi, jak jste tenhle fígl dokázal ? Protože  jinak jsem totiž svědkem zázraku a já na zázraky nevěřím ! „

Já bych „fígl“ prozradil a současně bych mu ukázal průběžně měřené hodnoty,  které během kontrolního období jsem si ráno nebo po obědě naměřil. A diabetolog by měl říci : „Ano takto je ten vývoj diabetu zákonitý... „  Ale on mě prohlásil za zdravého a ani při tom zázraku neomdlel !!!

Dál bez komentáře..

„řvoucí“ diabetolog – špatný diabetolog ???

                                  Ne  !

tragické omyly diabetiků : „řvoucího“ diabetologa vyměňují za „hodného“, „řvoucího“ se bojí, mají stres z kontroly a podobně.Nechápou totiž základní příčiny jeho „řvaní“ :

„Řvoucí diabetolog“ :

1)      ví,co je diabetes

2)      ví,  co dokáže diabetes

3)      ví, jak probíhá  ničení organismu diabetembezbolestně

4)      ví, jak končí ti, kteří neuvěří vážnosti situace

5)      ví, že musí přesvědčit diabetika, že i když TO „nebolí“ tak je TO velice vážnásituace

6)      ví, že když dotyčný nepochopí o co jde (a nebude tudíž ukázněný), tak brzy zemře

7)      ví, že když mu to „nedochází“ po dobrém, že se pokusí mu to vysvětlit „po zlém“

8)      je zodpovědný diabetolog, kterému není osud diabetika lhostejný .......

9)      ukazuje fotografie dia komplikací (drastické amputace a pod.  ..... )

 „Hodný diabetolog“ :

 1 )  ví, co je diabetes

2)  ví,  codokáže diabetes

3)      ví, jak probíhá  ničení organismu diabetem bezbolestně

4)      ví, jak končí ti, kteří neuvěří vážnosti situace

5)      diabetika pouze klidně upozorní na vážnost situace a dál ho jeho osud nedojímá

6)   hloupý diabetik jsa klidně, nezvýšeným hlasem upozorněn nebere situaci vážně

 proužky předepisuji až na inzulín ???

někteří diabetologové a některé zdravotní pojišťovny ve své krátkozraké politice nerespektují nově vydávané zákony a ve snaze ušetřit okamžitě peníze (na budování další paláců zdravotních pojišťoven a svých pohádkových platů )  proužky pro diabetiky, kteří ještě nejsou na inzulinu a na PADech prostě nepředepisují. Občas si házejí dia nešťastníka jako horký brambor , ale kde nic tu nic .....

A výsledek ? V důsledku toho  tento neměřící se diabetik brzy stojí ZP mnohem více peněz, protože „pozdní komplikace“ se již tak pozdními nestávají. Krátkozraká, hloupá politika ZP, navíc bezohledná vůči nevyléčitelně nemocným pacientům, kterým tak zbytečně zkracuje život i čas do pozdních komplikací .....

fyzická aktivita (FA) bez omezení ???

                                 Ne  !

 FA je bezesporu jedna z mála cest, kterými  se lze pohybovat v dokonalé pasti,kterou cukrovka představuje, ale i zde platí některá omezení, která je třeba si uvědomit :

 1)      FAje výdej energie

2)      FA umožňuje přijímat buňkám více cukru při stejném množství energie

3)      FA  snižuje hladinu cholesterolu

4)      FA snižuje krevní tlak

5)      FA (vhodného rozsahu) snižuje glykémii několik dní

6)      FA prospívá významně i psychice diabetika

ALE !

7)      Metabolismus diabetika je narušen

8)      Organismus diabetika nedokáže při výdeji většího množství energie, než je ta, kterou získal z poslední dávky jídla, přeměnit tukové zásoby v cukr bez vzniku škodlivých odpadových látek

9)      játra při výdeji většího množství energie, než je ta, kterou získal z poslední dávky jídla, vyloučí do krve rezervní dávku cukru (glukózy) , ale ta způsobí prudký nárůst energie , protože se ho vyloučí víc, než kolik stačí organismus diabetika glykemicky ustát.

10)  Pokud je FA uplatňována brzy po jídle, pak se při FA „zpomalí“ trávící procesy a po skončení FA může glykémie narůst i z důvodu „dotrávení“ poslední dávky jídla.

      Závěr : FA je bez diskuze alfou a omegou dalšího života diabetika. Zcela jednoznačně.                      Ale i zde platí : všeho s mírou !

 večerní jídlo neovlivňuje ranní glykémii ???

                                Ne  !

tvrdí někteří diabetologové..... Není to ale bohužel pravda.Skupina diabetiků v okolí autora příspěvku na sobě bezpečně vyzkoušela mnoha zkušebními testy, že opak je pravdou. Jejich závěr vyplývající z opakovaných testů a měření vlastní glykémie v různých situací je následující :

 Ranní glykémii (mimo samozřejmě mnoha dalších faktorů na př,hormonálních ) ovlivňuje :

 1)      doba,kdy diabetik předchozího dne naposledy jedl ( jiné výsledky byly když jedl                     naposledy v 18 hod a jiné, když jedl naposledy ve 22 hod)

 2)      objem jídla, které diabetik předchozího dne naposledy snědl ( je rozdíl – i když z hlediska cukru je to stejné – zda je k večeři vařený květák, nebo dva krajíčky chleba) 

 3)      stravitelnost jídla, které diabetik předchozího dne naposledy snědl ( je rozdíl – i když z hlediska cukru je to stejné – zda je k večeři  tavený sýr, nebo olejovky) 

Proto také namátková kontrola diabetika jednou za několik měsíců právě jen z ranní glykémie („bázálu“)  je podle mne ošidná a nemusí mít vypovídající hodnotu.  Rozhodně by se podle ní neměly stanovovat dávky perorálních antidiabetik ( PAD) .

 vaječný žloutek neovlivňuje hladinu cholesterolu  ???

Ovlivňuje  ! ! !

někteří odborníci hlásají že ovlivňuje, někteří hlásají, že neovlivňuje. Ti co hlásají, že neovlivňuje, vycházejí z tvrzení, že žloutek obsahuje m.j. lecitin, který blokuje vstřebávání cholesterolu z vaječného žloutku do krve.

 Autor blogu se o skutečném stavu věcí přesvědčil  náhodně a to nechtěným „pokusem“ na své manželce.  Pokud si dělal jídlo s vejci (na př. knedlíky s vajíčkem, nebo vaječná pomazánka a pod. ),používal k tomu bílek za čtyř vajec (což zhruba odpovídá jedné dávce bílkoviny) a jen jeden žloutek. Jeho šetrná choť pak jedla vejce v opačném poměru ( jeden bílek a čtyři žloutky). Výsledek po půlroční životosprávě choti( v té době jinak zdravé bez subjektivních potíží) byl šokující ! Prudký nárůst cholesterolu !!! Přestože v jiných oblastech životosprávy byla zcela  ukázněná  solidárně se svým manželem. Nejedla nic tučného,zbytečně nesladila, velká fyzická aktivita . Jen ty žloutky..... Z toho lze  myslím jednoznačně usuzovat, že žloutek – který byl jejím jediným prohřeškem v životosprávě – se skutečně podílí na zvýšené hladině cholesterolu .

stačí měření jen jednou za několik měsíců u doktora ???

Nestačí ! ! !

 A to mimo jiné i z těchto důvodů :

 1)      ranníglykémie „na lačno“ nemá podle mne (bez změření glykovaného hemoglobinu –který  se měří diabetikům druhého typumax jednou ročně)  větší vypovídací hodnotu

2)     sám na sobě jsem si zkusil na lačno měřit pohyb glykémie „na lačno“ (bazálu) a ta  byla následující :

5:00 – 6,3 mmol, 5:10 – 5,9 mmol,5:20 – 5,3 mmol  ! Vše nalačno ! A navíc,když uváží,e ještě FA při chůzi k lékaři na kontrolu, tak jde ta glykémie ještě níže..

3)      ranní měření navíc vůbec nevypovídá o tom, jaká je glykemická situace diabetika po jednotlivých jídlech  (po objemu a složení)  což se bez občasného průběžného měření nedozví !

4)      průběžným měřením se také jedině dá zjistit jak organismus diabetika reaguje na fyzickou či psychickou zátěž

5)      mimořádné pocity (nevolnost a pod.) - rovněž pouze okamžitým měřením se dá zjistit, zda jejich příčinou je glykémie či nikoliv a vyvodit z toho ihned závěry ....

6)      důležité je, aby se každý diabetik (i na dietě) občas změřil, protože jen tak se osobně přesvědčí o co běží (že má vždy po jídle glykémii nad kompenzační hranicí) a tudíž se stále „drží při zemi“  a nežije v tragickém a zbytečném omylu, „že to nic není“ .........

diabetik na tři směny – nevadí ? ? ? 

                                         Vadí !


1)      diabetik musí jíst pravidelně a přesné dávky potravy což ve třísměnném provozu jeobtížně realizovatelné

2)      diabetik nemůže větší fyzickou námahu vykonávat déle než asi hodinu (jeho organismus využívá cukru z dávky jídla, ale obtížně získává při vyšší námaze cukr přeměnou tukových zásob)

3)      biologické hodiny jednotlivých orgánů jsou u diabetika nastaveny stejně jako u zdravého člověka, to znamená, že orgány předpokládají noční útlum své činnosti. Zdravý organismus se dokáže (nějaký čas) s tímto narušením biorytmu vyrovnat, ne tak ale organismus každého diabetika druhého typu, jehož buňky :

a.       vždy vykazují metabolický syndrom

b.      přijímající cukry mají inzulinovou rezistenci

c.       mají již změněny mechanické vlastnosti déletrvající vyšší glykémií

d.       mají již změněny chemické  vlastnosti déletrvající vyšší glykémií

 

 

 

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 03. 2013 09:02
Děkuji moc za obsáhlý výčet otázek a odpovědí. Hodně jsem se tady přiučila a souhlasím. Diabetes je záškodník a je třeba s ním umět jednat. Díhy, Richarde !

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři