Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Problém diabetika 2.typu : Absence granulačního inzulinu

11. 04. 2013

Jedním ze základních problémů diabetika druhého typu je absence granulačního inzulinu.

O co se jedná :

Každému zdravému jedinci se vyrábí inzulin „do zásoby“ a to v podobě tzv. granulí, které se stávají aktivními až v okamžiku, kdy člověk pozře potravu. Granulovaný inzulín začíná ihned po jídle působit tak,  aby zastavil zvyšující se hladinu cukru v těle.

U diabetika 2.typu, který je zatím na dietě, bohužel se tento inzulin „do zásoby“ nevyrábí. Diabetikovi se začíná vyrábět inzulin teprve až v okamžiku, když sní svoji dávku jídla. A to je bohužel již pozdě.

Proč :

protože výroba inzulínu ve slinivce je náročná i časově. A jakmile slinivka inzulín vyrobí, musí tento (než se stane aktivní) ještě nejméně půl hodiny „zrát“.  Takže  první hodinu po jídle nemá diabetik vůči snědené dávce jídla dostatek inzulinu a hladina cukru v krvi mu nežádoucně stoupá. Teprve až další hodinu je vyrobený inzulín „zralý“ a začne snižovat hladinu cukru v krvi.

Co z toho vyplývá :

 Především by diabetik měl jíst vždy svoji dávku jídla velice pomalu (dlouho), aby zpomalil trávící procesy a dal slinivce možnost, aby stihla vyrobit inzulin včas. Zpomalení trávení může diabetik ovlivnit také tím, že jí potravu s nižším glykemickým indexem, neboli jí potravu, ve které se štěpí cukry pomaleji (např.luštěniny či celozrnné pečivo). Tato první hodina po jídle diabetikovi bohužel VŽDY zvedne glykémii na nežádoucí hodnotu. Vždy. Protože kdyby se tak nestalo, tak se nejedná o diabetika, ale o zdravého člověka. I velice ukázněný a edukovaný diabetik tuto první hodinu po jídle obtížně z hlediska své glykémie může ovlivnit. O neukázněných diabeticích, kteří mají vysokou hladinu cukru stále ani nemluvím.

Z tohoto hlediska nastává ještě jeden problém :

 velice často slinivka ( jako by se styděla, že nevyrobila předem „zásobní inzulín“) vyrobí po jídle často inzulínu více než je vůči množství cukru v dávce jídla třeba. Což má za následek nežádoucí rychlý pokles glykémie, který rovněž není pro organismus vhodný. Takže diabetik může mít hodinu po jídle např. 11 mmol a dvě hodiny po jídle již jen 4 mmoly. Tyto výkyvy hladiny se považují rovněž za nezdravé. Je potřeba si také uvědomit, že pokud glykémie bude 11 mmol a pak za hodinu 4 mmol jen někdy, tak se nic neděje. Ale pokud se tak děje řadu let po každém jídle, dosahují počty těchto výkyvů mnoha desítek tisíc a to již je situace, která se může projevit některým z dia problémů.  

Je pravdou, že každý organismus reaguje na vyšší glykémii jinak, ale pokud to myslí diabetik s cukrovkou a se svojí budoucností vážně, pak by si měl pořídit glukoměr a mimo jiné i tyto stavy po jídle si změřit a ověřit si tak jak u něho se slinivka, inzulín a glykémie chovají a měl by si dle tohoto zjištění vytvořit svoji vlastní strategii jak s touto nežádoucí milenkou žít co nejdéle v pohodě a bez problémů.

 

 

 

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 04. 2013 19:43
11.4.2013
Téměř každý člověk,hlavně starší,má nějaké zdravotní problémy.Posoudit,kdo je na tom lépe nebo hůře,může jen doktor.
11. 04. 2013 10:51
Děkuji Richarde, Ty to dovedeš vždy vysvětlit takovým způsobem, že tomu člověk dobře rozumí. Stálo by za to to vydat knižně, i s Tvými básněmi. Bylo by to čtivé a prospěšné. Díky :-))
11. 04. 2013 07:05
Opravdu zajímavý článek. Já sice nejsem diabetik, ale zajímám se o tuto dietu, protože si myslím, že by mi mohla pomoct zhubnout. Ale nevím co takový diabetik druhého typu má jíst. Mohla bych Vás poprosit abyste napsal blog o tom co smí sníst diabetik druhého typu? Hodně mě to zajímá. Děkuji

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři