Datum registrace: 21. 01. 2013
nocar
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
nocar
Jak psát blog?Diabetik a chuť na sladké
21. 04. 2013
Diabetik a chuť na sladké.
Jedním z hlavních faktorů diabetika, který ovlivňuje jeho prognózu je jeho psychický stav. Jeho psychický stav ovlivňuje samozřejmě spousta věcí. V tomto článku bych se chtěl podrobněji zmínit jen o jednom z nich. Je to chuť na sladké.
Samozřejmě, že většina všech lidí, zdravých i nemocných,mladých i starých mají rádi sladké. Tak jsme stvořeni a navíc ještě reklamy kolem, nás v této touze podporují. Kdyby nebylo chuti na sladké, myslím si, že by ani stránka STOBu nemohla existovat, protože by byla zbytečná. Takže se vrátím opět k diabetikům..Pokud diabetik – ještě za svého zdrava – nemíval nikdy chuť na sladké, tak se jedná o vzácnou výjimku, která, v případě, že je mu diagnostikována cukrovka, si s problémem jak nejíst sladké nemusí dělat žádné starosti. Pro většinu diabetiků však touha jíst sladké je velkým problémem. Buď sladké jí a nezdravě si užívá anebo psychicky dosti trpí a strádá. Což samozřejmě není pro hladinu glykémie také dobré. Jen perlička na okraj : Tento čtvrtek jsem byl v Poděbradech, kde jsem se dal náhodou u léčivého pramene do řeči s paní, která mi řekla že je diabetička deset let a že si dnes dala v cukrárně dva dorty. Požádal jsem jí, zda ji mohu změřit glykémii, ona souhlasila a výsledek ? 21 mmol !Takže je zřejmě, že tudy pro diabetika cesta k ukojení chuti po sladkém nevede..
Opět nebudu nikomu radit jak tento problém řešit, jen se pokusím popsat, jak ho řeším já a moje manželka.
1) Nejíme ovoce. Důvody jsou složitější, nebudu je zde proto rozvádět, ale jsou natolik důležité, že je ctíme a respektujeme.Ovoce na radu odpovědných diabetologů nahrazujeme syrovou zeleninou.
Zásadně nekupujeme tzv. „diapotraviny“. Které podle nás v 95% nesplňují skutečně potřeby diabetika. Buď se nazývají „diapotraviny“ jen proto, že namísto sacharózy je výrobek slazen fruktózou, což je z hlediska diabetu téměř bezcenné. Nebo obsahují jako sladidlo mj. Aspartam, který je dle věrohodných studií karcinogenní (mimochodem Aspartam je obsažen ve vše „light“ nápojích,které lidé pijí v přesvědčení, jak pijí zdravě !!), nebo obsahují bílou mouku. Což je opět v tomto případě rovněž vysoce nevhodné .
Z diapotravin kupujeme výjimečně jen ty, které jsou vyrobeny z celozrnné mouky a které jsou slazeny maltitolem neboli tzv.“ Lihovým cukrem“ Jeho chuť je dokonalá, bez jakýchkoliv pachutí a glykémii v žádném případě neovlivňuje. Výborné jsou proto čokolády od fy. Dianela Kolín prodávají je obch. řetězce Kauflandu) , které jsou dle nás naprosto dokonalé po všech stránkách.
Z výše uvedených důvodů si proto většinu„sladkostí“ vyrábíme sami. Moje edukovaná a v tomto směru vynalézavá manželka již vymyslela řadu sladkostí, které jsou chuťově absolutně dokonalé, z hlediska diabetu zcela nezávadné(samozřejmě ve spočítaném objemu) a poměrně (oproti prodávaným „diapotravinám“) i výrazně lacinější. Při výběru sladidel do těchto výrobků je jen třeba vybrat sladidla dle toho, zda bude „sladkost“ tepelně zpracována či nikoliv. Dále je nutné rozlišovat, které sladidlo je kalorické a které nikoliv.V případě kalorického sladidla, je pak toto nutno vzít v úvahu při konzumaci a určení dávky pamlsku..
Mohu Vás, vážený čtenáři toho článku ujistit, že nikdy v době, kdy jsme byli tzv.„zdraví“ jsme nesnědli tolik čokolády, tolik sladkostí jako jsme jich snědli po vstupu do klubu diabetiků. Nikdy ! Jíme sice jen 3x denně, ale po každém jídle máme nějakou „sladkost“ . A proto, když jdeme dnes okolo cukrárny, tak nás její výkladní skříň nenaplňuje pocitem smutku či bezmocnosti, jako mnohé jiné diabetiky. Ani se pro nás nestává zrádnou a nebezpečnou pastí, jako pro výše zmiňovanou paní z Poděbrad, která podlehla v nevědomosti své sladké touze. Až jednou podlehne docela.
Děkuji Vám za přečtení tohoto článku. Nebo blogu ? Nemám rád zbytečně často používané cizí výrazy. Domnívám se, že český jazyk, se svojí vyjadřovací schopností, ční nad jazykem anglickým. A také by měla existovat i u nás národní hrdost, kterou národy, po kterých poníženě papouškujeme, mají v míře více než hojné.
Přeji Vám mnoho bezpečně sladkých dnů….
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Ja osobne nemám rada sladké, a asi je to výsledok toho, že už asi vyše 20 rokov nepoužívam bežne cukor, výnimočne pri príprave sladkých pokrmov, čo je tiež zriedkavé. Telo si od toho odvykne alebo aj naopak privykne. Nie nadarmo odborníci apelujú, aby sa deti nenavykali chuti na sladké. Potom nemusíme mať tie pocity, keď prechádzame trebárs okolo cukrárne.
Přeji všem diabetikům úspěšný "boj" s touto nemocí.
nocar
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?