Sledujte nás:

Časté mýty o mléce II

Zpět

Zdroj: www.vyzivaspol.cz

Mléko "přímo od krávy" je nejzdravější

Tento mýtus se rozšířil s příchodem tzv. automatů na syrové kravské mléko. Podle prodejců mléčných automatů právě absence tepelného zpracování mléka umožňuje zachování přírodních „prvků“ jako jsou například laktobacily, které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru a hrají důležitou roli při deaktivaci karcinogenních látek preventivně působících proti alergiím. To, že čerstvé mléko má oproti mléku tepelně upravovanému některé přednosti pravda je, má to však i druhou negativní stránku.

Čerstvě nadojené mléko od krávy může obsahovat i řadu rizikových mikroorganismů, přitom velice záleží na podmínkách jeho získávání, prvotním ošetření a odpovídající úchově v prvovýrobě. S ohledem na možné riziko následné mikrobiální kontaminace, včetně kontaminace choroboplodnými zárodky, je potřeba krátce po svozu do mlékárny mléko tepelně ošetřit pasterací, aby se celkový počet zárodků maximálně eliminoval. Toto vše probíhá za důsledné kontroly laktologů ze Státní veterinární správy. Mléko prodávané v obchodech je ošetřeno podle platných norem tak, aby bylo bezpečné, nemůže tedy obsahovat žádné rizikové mikroorganismy.

Při prodeji syrového mléka z automatů jsou kupující upozorňováni sice pokynem umístěným na automatu na nutnost tepelného ošetření mléka např. převařením, skutečnost je však taková, že spotřebitelé toto upozornění nerespektují a konzumují mléko v syrovém stavu. Několik příkladů z poslední doby poukázalo na řadu rizik takovéto konzumace, ať už to jsou průjmová a střevní onemocnění jako kampylobakteriózy, salmonelózy a jiné alimentární nemoci.

Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé, trvanlivé mléko neobsahuje žádné vitamíny a minerální látky

Obsahy proteinů, vitamínů a minerálních látek se v trvanlivém mléku téměř neliší. Při ošetření teplem, které se provádí u mléka z důvodů zničení všech choroboplodných mikroorganismů a prodloužení trvanlivosti, dochází k nepatrnému snížení výživové hodnoty (zejména se poněkud sníží obsah vitaminů) a nepatrným změnám v chuti a vůni. Na vápník, jehož vysokého obsahu a dobré využitelnosti si u mléka velice ceníme, však záhřev nemá vliv. Proto i trvanlivé mléko můžeme označit za nutričně vhodné.

Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, tzv. "éčka"

Mléko se řadí mezi základní potravinu, do které je zakázáno jakékoliv přidávání „éček“. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření – v případě trvanlivého mléka metodou UHT („ultra high temperature“) a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba trvanlivosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.

Mléko obsahuje hormony a antibiotika

Dalším argumentem mléčných odpůrců je údajný obsah hormonů a antibiotik v mléce. Tvrdí, že pokud jsou například krávy s mastitidou léčeny antibiotiky, přítomnost léků se objeví i v mléce a například děti konzumující často mléko si tak mohou vybudovat rezistenci na antibiotika. Stejně tak tvrdí, že březí krávy vylučují do mléka hormony, které mají negativní vliv na lidské zdraví (vedou prý např. ke zhoršení akné).

Odborníci prokázali, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Rozsáhlý výzkum na toto téma zpracovali například britští lékaři z Oxfordu a výsledky zveřejnilo BBC. Přítomnost přirozených hormonů v kravském mléce vědci nepopírají, ale argumentují tím, že jde o tak miniaturní množství, které na lidské zdraví nemůže mít absolutně žádný vliv („množství jedné kapky vody v olympijském plaveckém bazénu“). Množství hormonů obsažených v kravském mléce je podle nich v porovnání s množstvím hormonů, které produkuje naše tělo, naprosto zanedbatelné. Na rozdíl od USA je v České republice (stejně jako v celé EU) zakázáno přidávat kravám hormony pro zvýšení dojivosti a tato praxe se u nás neprovádí.
Mlékárny důkladně testují všechno svezené mléko na přítomnost cizorodých látek včetně antibiotik, a to i jednotlivě od každého farmáře. Důvod je jednoduchý. Kromě toho, že přítomnost antibiotik v mléce zakazuje zákon, by mlékárnám vznikly velké škody, kdyby přijaté mléko antibiotika obsahovalo. Protože co dělají antibiotika? Zabíjejí bakterie. Všechny. Proto bychom z mléka, které by obsahovalo antibiotika, nebyli schopni vyrobit ani jogurty, tvarohy a sýry apod., protože k výrobě těchto výrobků potřebujeme v mléce růst ušlechtilých mléčných bakterií. Eventuelní přítomnost antibiotik v mléce od jednoho dodavatele by pak mohla znehodnotit tisíce litrů mléka.

Mléko z obchodu je ředěné vodou

Mléko dodávané do obchodní sítě je ošetřováno v souladu s potravinářskými standardy. Voda se v žádném případě do mléka nepřidává, stejně tak jako se nepřidávají žádné konzervační látky (viz. výše).

Mýtům ohledně vlivu mléka na lidský organismus jsme se věnovali v tomto článku.

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 10. 2017 08:31
Používám převážně trvanlivé, do kávy občas s označením čerstvé
24. 09. 2017 11:42
jezdíme pro mléko do kravína - je chutnější než kupované
24. 09. 2017 09:10
piji mléko kozí domácí
22. 09. 2017 20:50
Coumba: mléko léčených krav se dávalo zvlášť? Tak to jsi mne opravdu potěšila, že by to tak fungovalo. Vždycky záleží na lidech.
22. 09. 2017 12:02
Pijeme pouze mléko z farmy, stejně jako široké naše okolí, a nikdy nikomu nic nebylo
22. 09. 2017 11:29
Zajímavý článek. Díky :-)
22. 09. 2017 10:53
Celý život piji mléko přímo od krávy, většinou nepřevařené a zatím bez újmy na zdraví. Od mamky, která pracovala v kravíně taky vím, že mléko léčených krav se dávalo zvlášť a likvidovalo. Mléko do mlékárny bylo přísně kontrolované.
22. 09. 2017 09:01
Jé to mám radost, nikdy jsem žádným pověrám nevěřila a tady ten článek mi to jen potvrdil.
14. 09. 2017 18:25
Zajímavý článek.
13. 09. 2017 05:36
Zajímavý článek
12. 09. 2017 22:16
Kéž by to byla pravda
12. 09. 2017 21:48
dekuji za to,že mléko je zdravé,bez vody a konzervantů
12. 09. 2017 21:32
Opět zajímavý článek...díky
12. 09. 2017 21:28
Pěkný zajímavý článek.
12. 09. 2017 19:42
No, ono když něco vydrží tak dlouho, tak je to podezřelé :-). Konzervy a zavařeniny nepočítám.
12. 09. 2017 19:31
No ale stejně si tak trochu myslím, že trvanlivé mléko je "trochu horší" než to čerstvé...inu předsudky jsou předsudky. Ale trvanlivé kupuji, protože se nekazí.
12. 09. 2017 16:15
Děkuji za zajímavé informace.
12. 09. 2017 15:03
To mne uklidnilo...děkuji.
12. 09. 2017 15:03
To mne uklidnilo...děkuji.
12. 09. 2017 13:54
Jsem ráda, že článek vyvrací téměř veškeré mýty o průmyslově zpracovaném mléce, protože mi chutná více(i trvanlivé), neli pro mne příliš tučné mléko čerstvé(i když jsem ho v dštství dostávala poměrně často, protože pocházím z vesnice).
12. 09. 2017 13:54
Jsem ráda, že článek vyvrací téměř veškeré mýty o průmyslově zpracovaném mléce, protože mi chutná více(i trvanlivé), neli pro mne příliš tučné mléko čerstvé(i když jsem ho v dštství dostávala poměrně často, protože pocházím z vesnice).
12. 09. 2017 13:20
Tak tomuto článku dávám 1000% pochvalu. Jako bývalý zootechnik souhlasím a jsem ráda, že to někdo tak solidně a přehledně napsal.
12. 09. 2017 12:54
Zajímavé informace, jsem za ně ráda.
12. 09. 2017 12:31
Svařené mléko a škraloup na něm - brrr. Ale přece jen mléko s farmy převařím a rychle schladím, škraloup odstraním. Pijí ho děti a u těch riskovat nebudu.
12. 09. 2017 12:05
Díky za článek. Tak nějak jsem si to myslela
12. 09. 2017 11:40
mám možnost sehnat čerstve mleko
12. 09. 2017 11:04
Nejraději mám mléko čerstvé. ať z obchodu nebo z automatu ( to převařuji). Názor, že někdo nepřevařuje, případně nepasterizuje a ještě mu nic nebylo. Je jako, že někdo kouří a rakovinu plic ještě nedostal.. Riziko tam prostě je, kráva může být nakažená...třeba boreliózou a to bych teda riskovat nechtěla.
12. 09. 2017 10:40
Moc zajímavé - díky.
12. 09. 2017 09:23
kontroverzní téma, do člověka hustí pořád nějaké informace a pak přijde někdo a řekne, že jde o mýtus, je pak těžké něčemu věřit, protože mi někdy přijde, že informace jsou od zdi ke zdi.. ale já piju mléko i z automatu a nepřevařuji ho a ještě mi nikdy nic nebylo :-)
12. 09. 2017 09:13
hodně zajímavý článek, děkuji za něj
12. 09. 2017 08:24
já používám převážně trvanlivé
12. 09. 2017 08:22
Přesně tak, všeho s mírou. Je to těžké, na jednu stranu se bakterií zbavujeme, např. metodou UHT (nebo i antibiotiky), na druhou stranu je potřebujeme, protože bakterie nejsou jen špatné, ale i ty pro život nezbytné. Ve sterilním prostředí není život.
12. 09. 2017 08:20
Díky za info
12. 09. 2017 07:32
S mlékem jako se vším - s mírou.
12. 09. 2017 07:29
Na mléko je spousta různých názorů
12. 09. 2017 07:13
Díky za další informace.

Naši partneři