Laktózová intolerance
Občas se v médiích objevují zprávy o tom, jak mléko zahleňuje a další negativní informace ohledně mléčných výrobky včetně jogurtů.
Jak je tomu doopravdy?
Jogurt se řadí mezi mléčné výrobky. Podle výživových doporučení WHO (Světová zdravotnická organizace), FAO (Organizace OSN pro potraviny a zemědělství), IDF (Mezinárodní mlékařská federace) a nespočetné řady odborníků by se měly mléko a mléčné výrobky konzumovat alespoň třikrát denně. Hlavním důvodem proto je především vysoký obsah vápníku a výživově vysoce hodnotné mléčné bílkoviny.
A jak je to s laktózovou intolerancí?
Přibližně 10-15 % české populace trpí metabolickou poruchou zvanou intolerance laktózy. Tito lidé se vyhýbají velice často pod vlivem ne vždy pravdivých informací konzumaci veškerých mléčných výrobků. Neuvědomují si však, že laktózová intolerance je důsledek reakce jejich těla na skutečnost, že nejsou schopni využít mléčný cukr laktózu, neboť jejich tělo neprodukuje potřebný enzym zvaný laktáza. V důsledku toho se pak laktóza dostává nestrávená do střev, což u těchto lidí způsobuje střevní koliky, průjmy a zvracení. Zakysané mléčné výrobky, a jogurty pak především, jsou však vhodnou alternativou konzumace mléka pro takto postižené jedince, protože výše zmíněnou poruchu metabolismu pomohou řešit. Jogurtové kultury totiž samy produkují enzym laktázu, který právě při fermentaci mléka mléčný cukr - laktózu - rozštěpí na monosacharidy glukózu a galaktózu. Ty již lidé s uvedenou poruchou metabolismu dovedou bezproblémově strávit. Následně jsou tyto jednoduché cukry přeměněny na kyselinu mléčnou, která navíc příznivě působí v zažívacím traktu vytvářením kyselého prostředí nevhodného např. pro hnilobnou mikroflóru. Pozor si ale musí dávat ti konzumenti, kteří trpí alergií na mléčnou bílkovinu, kteří nemůžou konzumovat mléčné výrobky, a to ani jogurty, vůbec.
Více o důležitosti mléčných výrobků se dozvíte v článku Mléčné výrobky pod lupou v časopise Pochutnej si se STOBem na www.stob.cz
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Mám ráda jogurty a zakysané výrobky si každý týden zařazuji do svého jídelníčku.Nemám problém ani pít denně mléko.
Ale dobrá zpráva - stav se dokáže srovnat i po dloooooouhých letech a opravách "vnitřního zařízení", které byly chronickým zánětem vyvolaným drážděním netolerovanými látkami zasažené nejvíc. Pomaličku, polehoučku od tvrdých sýrů přecházím i na občasné jogurty! A ano, i toto malé množství v jogurtu vadit MŮŽE a vadilo. Vadila dokonce i laktóza v lécích, pokud se měly brát trvale.
Komu by mléko chybělo - může laktázu koupit v lékárně.