Sledujte nás:

Intolerance laktózy

Zpět

Laktózová intolerance

Občas se v médiích objevují zprávy o tom, jak mléko zahleňuje a další negativní informace ohledně mléčných výrobky včetně jogurtů.

 

Jak je tomu doopravdy?

Jogurt se řadí mezi mléčné výrobky. Podle výživových doporučení WHO (Světová zdravotnická organizace), FAO (Organizace OSN pro potraviny a zemědělství), IDF (Mezinárodní mlékařská federace) a nespočetné řady odborníků by se měly mléko a mléčné výrobky konzumovat alespoň třikrát denně. Hlavním důvodem proto je především vysoký obsah vápníku a výživově vysoce hodnotné mléčné bílkoviny.

 

A jak je to s laktózovou intolerancí?

Přibližně 10-15 % české populace trpí metabolickou poruchou zvanou intolerance laktózy. Tito lidé se vyhýbají velice často pod vlivem ne vždy pravdivých informací konzumaci veškerých mléčných výrobků. Neuvědomují si však, že laktózová intolerance je důsledek reakce jejich těla na skutečnost, že nejsou schopni využít mléčný cukr laktózu, neboť jejich tělo neprodukuje potřebný enzym zvaný laktáza. V důsledku toho se pak laktóza dostává nestrávená do střev, což u těchto lidí způsobuje střevní koliky, průjmy a zvracení. Zakysané mléčné výrobky, a jogurty pak především, jsou však vhodnou alternativou konzumace mléka pro takto postižené jedince, protože výše zmíněnou poruchu metabolismu pomohou řešit. Jogurtové kultury totiž samy produkují enzym laktázu, který právě při fermentaci mléka mléčný cukr - laktózu - rozštěpí na monosacharidy glukózu a galaktózu. Ty již lidé s uvedenou poruchou metabolismu dovedou bezproblémově strávit. Následně jsou tyto jednoduché cukry přeměněny na kyselinu mléčnou, která navíc příznivě působí v zažívacím traktu vytvářením kyselého prostředí nevhodného např. pro hnilobnou mikroflóru. Pozor si ale musí dávat ti konzumenti, kteří trpí alergií na mléčnou bílkovinu, kteří nemůžou konzumovat mléčné výrobky, a to ani jogurty, vůbec.

 

Více o důležitosti mléčných výrobků se dozvíte v článku Mléčné výrobky pod lupou v časopise Pochutnej si se STOBem na www.stob.cz

Hodnocení (23 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 09. 2013 14:31
to Kuliskova63: taky mám celiakii a hubnout se mi zatím moc nedaří, ale od soboty se do toho naplno opírám, bez okolků... sice jsem dala dolů něco přes deset kilo od loňského roku (to jsem ještě nevěděla že mám celiakii) ale od června kdy to vím to moc nejde... nicméně článek o celiakii bych hoooodně uvítala
11. 09. 2013 12:59
marně sháním nějaké články o celiakii,je pravda,že ten kdo má bezlepkovou dietu je štíhlý,ale já nějak vybočuji.Mám celiakii a ještě se léčím na deprese a beru plno léků na artrózu,ale chci se přesto cítit lépe a chci zhubnout,stále mě semaforky říkají,že málo jím.Prosím poradíte?Moc děkuji a držím Všem palce....♥
20. 05. 2013 08:01
Poslední dobou mi bývá po milovaných mléčných výrobcích špatně. Doufám, že to není intolerance
18. 05. 2013 08:43
Sice nemám laktozovou intoleranci, ale můj problém je smetana, jen se na ni podívám z dálky a už běžím na záchod. Takže moje milovaná svíčková a další smetanové omáčky jsou pro mě zakázané. Teď jsem začala používat rostlinné smetany. Jsou sice dražší, ale chutnají taky moc dobře. Jiné mléčné výrobky mi naštěstí problém nedělají
17. 05. 2013 16:52
Miluji hlavně jogurty a sýr všeho druhu.
17. 05. 2013 16:51
mohla bych poprosit o nejaky clanek o celiakii?
17. 05. 2013 16:41
To by pro mne byl asi velká problém, mít tuto nemoc. Miluji mléko a výrobky z něho.
17. 05. 2013 14:24
17.5.2013
Mám ráda jogurty a zakysané výrobky si každý týden zařazuji do svého jídelníčku.Nemám problém ani pít denně mléko.
02. 04. 2013 13:23
Člověk ani neví, jaké má štěstí, když může jíst všechno. Měla bych být vděčná, že se mě to netýká :-)
02. 04. 2013 13:02
Dokud se neprojeví alergie na sóju... ;-)
Ale dobrá zpráva - stav se dokáže srovnat i po dloooooouhých letech a opravách "vnitřního zařízení", které byly chronickým zánětem vyvolaným drážděním netolerovanými látkami zasažené nejvíc. Pomaličku, polehoučku od tvrdých sýrů přecházím i na občasné jogurty! A ano, i toto malé množství v jogurtu vadit MŮŽE a vadilo. Vadila dokonce i laktóza v lécích, pokud se měly brát trvale.
02. 04. 2013 11:05
Rosemaries: jojo, není to sranda, ale dá se to zvládnout. Já už si na sojové mléko zvykla. :)
28. 03. 2013 08:38
Neznám nikoho ze svého okolí, kdo by to měl.
26. 03. 2013 17:59
jj, život s caseinovou intolerancí je šílený pro někoho, kdo byl celý život zvyklý jíst jogurty a sýry. A teď to z kravksého nemohu a jinému jsem zatím nepřišla na chuť
20. 03. 2013 22:29
Jenže některý jogurt není zrovna jogurt... pořád musíme číst etikety...
20. 03. 2013 22:16
Článek bohužel není docela přesný - zakysané výrobky laktózu obsahují, naštěpená je jen její část. A někomu bohužel vadí i to menší množství. Úplně bezpečné jsou pouze bezlaktózové výrobky.
Komu by mléko chybělo - může laktázu koupit v lékárně.
20. 03. 2013 19:44
nas se to nastesti netyka, ale v okoli mame spoustu malych deti, kteri na to trpi...nezavidim...zdravi nade vse!
20. 03. 2013 10:49
Preferuji zakysané mléčné výrobky a tvaroh
19. 03. 2013 19:29
preferuji zakysané mléčné výrobky, ty mám ráda
19. 03. 2013 17:59
Můj bratr to asi má, nesmí mlélo.
19. 03. 2013 17:36
neumím si představit vyřadit mléčné výrobky...
19. 03. 2013 11:28
katkastill: Syn mi sní i tři na posezení ;-)
19. 03. 2013 08:17
Ještě, že nemáme žádná omezení - jogurty máme moc rádi. Hlavně dcera - tu musím v konzumaci krotit - nejraději by je jedla ke snídani, svačinám i večeři... :-)
18. 03. 2013 20:52
JJ, přesně tak, taky doma ujíždíme na jogurtech.
18. 03. 2013 20:43
Mám kliku,že můžu mléčné výrobky bez omezení jinak si to neumím představit :-)
18. 03. 2013 17:47
Jednu dobu jsem kupovala mléko bez laktozy, v domnění, že obsahuje méně energie. Pak jsem zjistila, že jsou na tom mléka stejně, ať je s laktozou nebo bez ní..
18. 03. 2013 15:21
To jsem ráda, že to nemám !!!
15. 03. 2013 18:15
Vůbec si neumím představit svou stravu bez jogurtů

Naši partneři