Skutečnost, že se čokoláda řadí mezi sladkosti a obsahuje velké množství cukru a tuku je známým faktem. Věděli jste ale, kolik cukru se v jedné tabulce doopravdy skrývá? Není vzácností, že rozbalení tabulky oblíbené čokolády s cílem pochutnat si na jedné či dvou kostičkách, může skončit během pár okamžiků u prázdného obalu. Kolik cukru přijmeme, když sníme celou čokoládovou tabulku? Záleží nejen na kvalitě čokolády, ale i na samotném druhu.
S jakými druhy čokolád se můžeme setkat?
Rozdělení čokolád a požadavky na jakost
Druh |
Obsah |
Obsah |
Obsah |
Obsah |
Obsah |
Obsah |
čokoláda (hořká čokoláda) |
18 |
14 |
35 |
- |
- |
- |
mléčná čokoláda |
- |
2,5 |
25 |
3,5 |
25 |
14 |
bílá čokoláda |
20 |
- |
- |
3,5 |
- |
14 |
*) obsah celkového tuku = součet obsahu kakaového másla a mléčného tuku
Dejte si pozor na výrobky s názvem pochoutka, cukrovinka apod., které už s čokoládou nemají mnoho společného. V těchto výrobcích je kakaové máslo zcela nebo z velké části nahrazeno rostlinným tukem a obsah kakaových součástí nebývá vysoký, za to cukr většinou najdete ve složení na prvním místě. Pokud si chcete pochutnat na opravdové čokoládě, hledejte vždy na obale název čokoláda.
A jak je to s obsahem cukru v čokoládách?
Možná jste už někdy zaznamenali diskusi, zda je bílá čokoláda vůbec čokoládou, jelikož neobsahuje kakaovou sušinu, ale pouze kakaové máslo (jak můžete také vyčíst z tabulky výše). Mnohem zajímavějším tématem ale je, že s tabulkou bílé čokolády přijmete neuvěřitelných 56 gramů (= 20 malých kostek) cukru.
Pozn.: Na fotografiích jsou použity menší kostky cukru - 1 kostka odpovídá necelým 3 g.
Vzhledem k počtu dílků tabulky si lze spočítat, že jedna kostička bílé čokolády obsahuje téměř jednu kostku cukru a o benefitech, které přináší konzumace kakaa, nemůže být v tomto typu čokolády řeč.
U mléčné čokolády už najdete určitý podíl kakaové sušiny, nicméně z hlediska obsahu cukru na tom není v porovnání s bílou čokoládou o mnoho lépe. Celá tabulka mléčné čokolády obsahuje přes 50 g cukru, v případě většiny těchto výrobků najdete cukr také na prvním místě ve složení.
Když čokoládu, tak hořkou!
Je vědecky prokázáno, že čokoláda, nebo lépe řečeno kakaové boby, mají příznivý vliv na lidské zdraví. Kakao obsahuje řadu antioxidantů, přispívá ke správné činnosti mozku, srdce a cév. Proto si jednu kostičku kvalitní hořké čokolády můžete bez výčitek dopřát. Mějte ale na paměti, že záleží na obsahu kakaové sušiny, čím více jí bude, tím lépe.
Čokoláda obsahující 50 % kakaa skrývá většinou lehce pod 50 g cukru, tedy jen o trochu méně než mléčná čokoláda. S rostoucím obsahem kakaa zpravidla klesá obsah cukru.
Čokoláda se 70 % kakaa obsahuje cukru již o dost méně - většinou pod 30 g, tedy téměř dvakrát méně než čokoláda mléčná. Pouhé dvě kostky cukru jsou obsaženy v kvalitní čokoládě s 90 % kakaové sušiny. Výhodou hořké čokolády je kromě nižšího obsahu cukru a přítomnosti příznivých látek pocházejících z kakaových bobů také fakt, že je chuťově natolik výrazná, že vám bude většinou stačit opravdu jen čtvereček či dva a nestane se, že byste snědli celou čokoládu, jako se někomu běžně stává u čokolády mléčné nebo bílé.
Pro někoho jsou možná čokolády s vysokým obsahem kakaa až moc chuťově výrazné a přece jenom u čokolády trochu sladké chuti vyžaduje. Novinkou na trhu jsou čokolády, které přidaný cukr neobsahují vůbec a jsou slazené stévií nebo alkoholickými cukry, jako je například erythritol, isomalt nebo maltitol.
Kvalitní čokolády slazené stévií a erythritolem od španělského výrobce Torras naleznete nově i na našem e-shopu.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.