Sledujte nás:

Pivo - jaké živiny nám přináší?

Zpět

Jelikož jsme v České republice, tak nelze v měsíci pitného režimu opomenout ani tento "národní nápoj". Pojďme si o pivu něco málo říct, z čeho se vyrábí a jaké živiny nám přináší. Rozhodnutí, jak často a v jakém množství budete pivo konzumovat, už necháme na každém z vás. :-)

Text byl převzat z publikace České technologické platformy pro potraviny: PIVO, edice Jak poznáme kvalitu?

Pivem se dle legislativy rozumí pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody a chmele, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (etanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu. Slad lze do výše jedné třetiny hmotnosti celkového extraktu původní mladiny nahradit zejména cukrem, extraktem obilného škrobu, nesladovaných obilovin nebo rýže (tyto náhražky sladu se nazývají surogáty); u piv ochucených může být obsah alkoholu zvýšen přídavkem lihovin nebo jiných alkoholických nápojů.

Pro výrobu piva jsou povoleny i přídavky některých přídatných látek. Kvalitní a trvanlivé pivo však lze vyrobit i bez nich – stačí použít kvalitní suroviny a dodržovat správný výrobní postup a zásady správné hygienické praxe při zacházení s pivem ve vlastní výrobě, při přepravě, skladování i při podávání v restauračním zařízení.

Pivo lze dobarvovat pouze karamely. Pokud se na trhu objevují piva barevná jinak než je obvyklé, např. zelené pivo před velikonocemi, pak dobarvení může proběhnout buď pomocí přídavku přírodních surovin (výluhy z bylin) nebo pomocí ochucení piva složkou, pro kterou jsou barviva povolena, např. z lihovin nebo ostatních alkoholických nápojů.

Do piva lze přidávat i sladidla, jejichž přítomnost musí být uvedena přímo u zákonného názvu potraviny slovy „se sladidly“. Ve složení výrobku pak musí být uveden název použitého sladidla nebo označení pomocí E kódu. Nejčastěji jsou sladidla přidávána do tmavých piv, kde je český spotřebitel stále zvyklý na jejich „sladkost“.

Nealkoholické pivo a piva se sníženým obsahem alkoholu

Na českém trhu si získává své nezastupitelné místo i nealkoholické pivo s obsahem alkoholu do 0,5 % obj. alkoholu. Nealkoholické pivo lze vyrábět různými způsoby. Někteří výrobci volí výrobu normálního alkoholického piva, ze kterého je pak destilací nebo jiným způsobem oddělen alkohol. Při oddělení alkoholu destilací tak výrobce získá zajímavý „vedlejší“ produkt, pivní pálenku. Další možností je výroba pomocí kvasinek používaných k výrobě běžného alkoholického piva, ale kvašení je dříve zastaveno anebo je použit speciální kmen kvasinek, který prokvašuje pouze na velmi nízký obsah alkoholu. V legislativě je zmíněno i pivo se sníženým obsahem alkoholu (v návrhu nové legislativy pivo nízkoalkoholické), u kterého se obsah alkoholu pohybuje mezi 0,5 % obj. a 1,2 % obj. Běžně se však na trhu tato piva vyskytují zcela minimálně.

Bezlepkové pivo

Typické české pivo obsahuje nižší obsah lepku než obdobná „evropská“ piva, ale i přesto o našich pivech nelze paušálně tvrdit, že jsou bezlepková. Protože použití tvrzení „bez lepku“, „bezlepkové“, apod. je podle platných právních předpisů umožněno pouze pro potraviny, jejichž obsah lepku je nižší než 20 mg/kg potraviny, musí výrobce bezlepkového piva v průběhu procesu výroby piva zavést takové postupy, aby byl se sto procentní jistotou dodržen legislativní limit pro obsah lepku.

Co nám pivo přináší?

Energetická hodnota piva je srovnatelná s energetickou hodnotou většiny limonád, džusů apod. a je tím vyšší, čím je vyšší jeho stupňovitost. Platí přímá úměra – do piva je přidáváno více sladu a obsahuje tak více „energetických“ látek a více alkoholu a má tím vyšší energetickou hodnotu. Energetická hodnota piva je zejména součet energie z alkoholu = 7,1 kcal/g (30 kJ/g) a extraktu sladu = 3,8 kcal/g (16 kJ/g).

U piv 10° (desítka) je průměrná energetická hodnota 150 kJ/100 ml, u 12° (dvanáctka) 180 až 190 kJ/100 ml.

Název, používaný pro pivo v podstatě mezinárodně – „tekutý chléb“, má tedy své opodstatnění. Co se týká obsahu dalších výživových hodnot, tj. obsahu tuků, sacharidů, vlákniny, bílkovin apod., je jejich obsah závislý na použitých surovinách a použité technologii a je tedy velmi různý.

Značení výživových hodnot na obale piva je pro většinu piv nepovinné, protože obsahují více než 1,2 % obj. alkoholu a jako takové mají evropskou legislativou stanovenu výjimku v povinném uvádění výživových údajů.

Pivo obsahuje celou řadu minerálních látek, vitamínů, antioxidantů apod., které se do něj dostávají z použitých surovin. Na biologické hodnotě se podílejí všechny složky piva, a to chmel, slad i voda.

  • Chmel (Humulus lupulus) patří do čeledi konopovitých (Cannabaceae), obsahuje hořké látky (nejvýznamnější jsou humulon a lupulon), silice, třísloviny. Látky v chmelu podporují mimo jiné trávení, působí jako sedativum, mají antioxidační a konzervační účinky. Fytoestrogeny mají též antioxidační a také mírné estrogenní účinky.
  • Slad obsahuje vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselinu listovou.
  • Voda obsahuje minerální látky, včetně stopových prvků: draslík, fosfor, dále hořčík, křemík, železo, zinek a měď. Složení závisí na použitém zdroji.

Pivo lze tedy považovat (v malém množství) za zdravý a lidskému tělu prospěšný nápoj, nesmíme však zapomenout na jeho energetickou hodnotu. Poněkud sporný je také obsah alkoholu. Vhodným nápojem pro sportovce a osoby s vysokým výdejem energie může být nealkoholické pivo – jako iontový nápoj sloužící k doplnění minerálních látek. 

Hodnocení (50 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 09. 2017 12:29
Pivko občas černé
01. 09. 2017 16:23
Pivo mám ráda a v letních měsících při sportování je to perfektní doplňovač energie a vitaménů. :-)
29. 08. 2017 09:47
jako dítě jsem žila v Plzni - pivo mám ráda. Na kole se pravidelně "na jedno" stavujeme - od jisté doby dávám přednost nealkoholickému nebo radlerovi. jinak mne ale nenapadne si ho dát. Domů ho kupujeme výjimečně.
28. 08. 2017 20:10
Nejsem pivař, ale v parném létě je dobře vychlazené pivo lepší než jakýkoliv džus.
28. 08. 2017 19:45
Nealkoholické pivo je nejlepší iontový nápoj po sportu:-)
27. 08. 2017 19:15
Alkoholu všeobecně piju pomálu.Nejvíce piju víno,spíše suché.
27. 08. 2017 16:56
pivko mám ráda hlavně v létě
26. 08. 2017 21:26
Piju jen nealko a jeste vyjmecne...ale jinak zajimavy clanek
26. 08. 2017 07:15
Pivo mám ráda, ale klasické nebo nealko. Ty ochucené mi nechutnají :-)
26. 08. 2017 00:57
Masa55: Omyl, jednu chybu má - mámoc kalorií. A kilojoulů taky :-)
25. 08. 2017 21:37
Každou sobotu vyrážíme s turistama na nějakou tůru a vždy si dávám k jídlu malé pivo ,mám ráda černého kozla.
25. 08. 2017 20:20
Malé pivo si ráda dám po nějakém pořádném výšlapu, jinak piju vodu nebo minerálku.
25. 08. 2017 14:56
irwinko, vždyť my všichni vidíme jak podvádíš. Stojí Ti to za to poslat jeden komentář 5x.
Já mám pivo rád, když mám na něj chuť, tak se nežinýruji.
25. 08. 2017 14:45
Pivo nepiji.
25. 08. 2017 14:41
Pivo si občas ráda dám :-), pomáhá mi na trávení.
25. 08. 2017 13:46
pěkný článek, díky. osobně si dám pivo jen občas po jídle, a to jen o víkendu, nikdy ho však celé nevypiji :-)
25. 08. 2017 13:35
pivo nepiju, někdy si dám ovšem nealkoholické pivo, ale obavám se, že je v něm hodně energie
25. 08. 2017 13:10
Pivo jen v létě, to se vyrovnám v pití i manželovi :-)))
25. 08. 2017 13:03
Nejsem pivař a znovu příklad, kdy pití je vlastně jídlo a to nebrat.Raději se najím a zapiju to vodou.Díky za detailní informace.
25. 08. 2017 12:38
já si také myslím, že po obědě malé pivečko nezaškodí, takový černý kozel .....
25. 08. 2017 11:18
Po dobrém obédu kvalitní malé pivo a po sportu nedaleko je tudíž přijatelná volba. Kaloricky v normě a zdraví prosp6.
25. 08. 2017 10:49
Pivo dobře vychlazené i v malém množství zažene žízeň a někomu prý i hlad :-)), ale to u mne neplatí .Pro mne je pivo nejlepší způsob jak dostat znovu hlad :-)
25. 08. 2017 09:38
Mně pivo taky nechutná, je na mne moc hořké. Maximálně radler nebo Hoegaarden vzácně. Ale manžel to dožene :-). Článek jsem mu přečetla. To, že je pivo iontový nápoj tvrdí už dávno :-).
25. 08. 2017 09:17
Pivko jsem si kdysi dávala, ale z nějakého důvodu mi přestalo chutnat.
25. 08. 2017 08:24
po sportu jedno malé
25. 08. 2017 08:10
Také jsem pila pivo příležitostně, nyní zatím opravdu vyjímečně
25. 08. 2017 08:09
Pivo mi nechutná. Moje spotřeba je tak 1-2 za rok, jen když mi hrozí smrt žízní.
25. 08. 2017 07:23
Já o sobě říkám, že jsem pivař, víno moc nemusím.A dobře vychlazená plznička nemá chybu !!!!
25. 08. 2017 07:20
Používám pivo v malém množství též k osvěžení,zvlášt když je vychlazené z ledničky.
25. 08. 2017 07:16
Mám ráda pivo :)
25. 08. 2017 07:10
Ano.občas je pivo super osvěžení

Naši partneři