Ing. Hana Málková
V každé potravině je zastoupeno více druhů různých mastných kyselin. Následující tabulku proto berte jen jako zjednodušení pro snadnější orientaci, kterým potravinám dávat přednost a které raději omezovat. Vždy také záleží na zkonzumovaném množství a celkovém poměru jednotlivých mastných kyselin v celodenním jídelníčku. Rozhodně tedy neznamená, že byste si už nikdy nemohli dát máslo nebo kousek tučnějšího sýru, jen je potřeba u těchto potravin o to více hlídat velikost porce.
DOBRÉ TUKY |
ŠPATNÉ TUKY |
||
Mononenasycené mastné kyseliny |
Polynenasycené |
Nasycené |
Transnenasycené |
rostlinné oleje
ořechy |
tučné ryby
rostlinné oleje
kvalitní margaríny
ořechy a semena |
tučná masa
tučné masné výrobky
tučné mléčné výrobky
máslo
kokosový a palmojádrový tuk a výrobky z nich vyrobené |
částečně ztužené tuky a výrobky z nich vyrobené
máslo (v malém množství) |
Komentáře je možné psát až po přihlášení.