Kategorie receptů
- Autor: Terys66
- Doba přípravy (min.): 45
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Cuketa | 332 |
Těstoviny celozrnné semolinové (v suchém stavu) | 280 |
Cibule | 46 |
Olej olivový | 25 |
Smetana ke šlehání 33% | 100 |
Slanina anglická | 68 |
Gran Moravia | 44 |
Žloutek | 110 |
Dochucovadla:
tymián, čerstvý mletý pepř, sůl
Energetická hodnota celkem: 9850 kJ
Bílkoviny (g): 85,
Tuky (g): 129,
Sacharidy (g): 209,
SAFA (g): 57,
Cukry (g): 21,
Vláknina (g): 21,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 2463 kJ
Bílkoviny (g): 21.3, Tuky (g): 32.3, Sacharidy (g): 52.3, SAFA (g): 14.3, Cukry (g): 5.3, Vláknina (g): 5.3, Sůl (g): 0.8
Postup přípravy
Ve velkém hrnci dejte vařit těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente, tedy na skus. Mezitím rozkrojte cukety podélně napůl, pokud jsou větší tak na čtvrtiny. Odstraňte vnitřní části se semínky a cukety nakrájejte šikmo na půlkolečka. Měly by mít zhruba stejnou velikost a tvar jako penne. Do mísy dejte vaječné žloutky, přidejte smetanu a jednu plnou hrst strouhaného parmezánu a vše prošlehejte vidličkou. Lehce osolte a opepřete a dejte prozatím stranou. Rozpalte tu největší pánev, co doma máte. Vlijte trochu olivového oleje a osmažte na něm pancettu nebo slaninu nakrájenou na proužky, dokud nebude křupavá a dozlatova opečená. Přidejte nakrájenou cuketu a čerstvě namletý pepř, s kterým nemusíte šetřit. Zasypte obranými a nasekanými lístky tymiánu a vše dohromady restujte, až cuketa mírně změkne a lehce zezlátne. Teď nastane ta podstatná chvíle. Musíte pracovat rychle nebo místo krémové omáčky budete mít sražená míchaná vejce. Jakmile jsou těstoviny uvařené, slijte je, ale schovejte si trochu vody v níž se vařily. Těstoviny vsypte do pánve k cuketám a pánev odstavte z ohně! Vlijte schovanou vodu z těstovin a připravenou směs z vajec a smetany. Rychle promíchejte, už žádné vaření! Můžete maximálně přidat ještě trochu vody z těstovin, abyste dosáhli lesklé a krémové omáčky.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.