Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Hovězí sekaná s drůbežími játry - bílkovinová nálož

Zpět
  • Autor: antoninpetras
  • Doba přípravy (min.): 90
  • Uživatelský recept
  • Porce: 10.00

Ingredience

Dochucovadla:

Sůl, pepř, čerstvé bylinky (oregano, majoránka, petrželka, bazalka - dle chuti či co je k dispozici), česnek (kdo chce, 2-3 stroužky). Játra restovat se snítkou tymiánu nebo worchesterem (ne oboje!, tymián od začátku s cibulí, w. až úplně na konec).

Energetická hodnota celkem: 13769 kJ

Bílkoviny (g): 253, Tuky (g): 201, Sacharidy (g): 110, SAFA (g): 83, Cukry (g): 21, Vláknina (g): 7, Sůl (g): 5

Energetická hodnota na 1 porci: 1377 kJ

Bílkoviny (g): 25.3, Tuky (g): 20.1, Sacharidy (g): 11, SAFA (g): 8.3, Cukry (g): 2.1, Vláknina (g): 0.7, Sůl (g): 0.5

Postup přípravy

Na jemno pokrájené 2 cibule a půlená drůbeží játra orestujeme na oleji. Nesolit!!! Maso, 2 vejce + 1 žloutek, strouhanku a koření s bylinkami smícháme, důkladně propracujeme (kdo má robota, má to lehčí), necháme odstát. Přidáme posekaná orestovaná játra (či velmi krátce protažená kutrem), opět důkladně zpracujeme, aby se vše perfektně promísilo. Případně doplníme ještě strouhanku nebo mléko, aby směs držela pohromadě. Vytvarujeme šišku a pomažeme zbylým bílkem. To je zásadní. Šišku je dobré řádně potřít, aby šťáva zůstala uvnitř. Dá se posypat mandlemi či sezamem. Klidně i přimíchat trochu do smesi. Pečeme 40-50min v lehce sádlem (nepřepaluje se) vymáznutém pekáčku, podlité (stačí trošku). Kdo má teploměr na pečení masa, tak podle toho, jestli chce sekanou šťavnatějsí nebo propečenější. Játra jsou již hotová, takže žádný stres pro ty, co mají rádi "krvák". Teploty cca o 10°C vyšší než třeba u rostbeefu. Játra jsou místo vepřového. Zadní hovězí místo předního ještě podstatně sníží množství tuku, ale to už by to bylo jako troud. Už takhle to vepřový chybí. Kdo chce, dá víc cibule. Skvělá alternativa pro ty, kteří milují játrovou paštiku a nemohou se na ni při redukci (pochopitelně) ani podívat. Tu máslovou chuť leberkäse ale samozřejmě nečekejte. Na druhou stranu, pokud směs připravíte pár hodin předem a při přípravě do ní loupnete půl nebo rovnou deci rozumného silného portského, tak vás ta vůně překvapí. Pokud ale volíte worchester a hodně česneku, je ho škoda. Doporučuji s vařeným bramborem a okurkou či jogurtovou tat.om. nebo bramborovou kaší.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři