Velmi často se setkávám v mých kurzech, které ve STOBu vedu, s námitkou, že dodržování jídelního režimu se nedá časově zvládnout při zaměstnání. Znám to sama ze svojí zkušenosti. Když jsem pracovala v kanceláři, často se mi stávalo, že jsem zůstala dlouho do večera v práci a pak řešila vlčí hlady čokoládovými tyčinkami z automatu. Nyní se zase často přistihnu, že chci něco dodělat ještě v době, kdy mi dcerka spí a přijde mi jako plýtvání tím cenným časem, kdy se mohu v klidu soustředit na práci, když si půjdu připravit a sníst nějaký pokrm. Pak už zase někam spěcháme a já zjišťuji, že jsem opět vynechala některé z denních jídel. Vím, že jediná možnost je, předem se na tyto situace připravit. Nejde to samo, to určitě ne. Člověk s tím musí počítat. Říkám si, musím jít přeci příkladem a nemohu porušovat jídelní režim, když spousta členek stobklubu je tak vzorných :o). Ano, to je pro mne velká motivace. Snažím se proto si co nejčastěji zároveň se snídaní chystat i svačinku a tu si potom přinesu k počítači a jakmile je na ni správná doba, v klidu si ji sním. Už mnohokrát jsem si ověřila, že když dbám na pravidelný jídelní režim, mnohem méně mne přepadají náhlé chutě na cokoli či nezvladatelný hlad. A jaké máte zkušenosti vy? Jak se bráníte pokušení sníst to nejdostupnější, když máte opravdu málo času? A jak si plánujete jídeníček? Budu se moc těšit na vaše příspěvky.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Tak co pracují na 12 je problém s dodržováním jídla chystám si sice krabičky ale jsem v nepřetržitém provozu tak na jídlo není čas vždy se to snažím sníst rychle ale pak my je těžko
Zdravím všechny hubnoucí ;-) mám problém úplně stejný,jako tady JituP. Byla bych moc vděčná,za nějakou zkušenost, podobně "postižených". Pracuji ve 12hod směnách nepravidelně raních a nočních. Ranní jsou v klidu,ale na těch nočnich mám prostě hlad,takže musím jíst vic, abych nezkolabovala. Dá se zhubnout i když 2krát v týdnu sním víc,než mám? Má s tím někdo zkušenost? A ještěě zajímá můj výdej energie v práci,když celou směnu běhám po hale a doplňuju (zvedám,tahám,smýkám) krabice a pytle s materiálem.Nic takového jsem ve výdeji nenašla :-( Ďekuji moc za odpovědi a práci čest :D
Pracuji na 12ti hodinové směny, pravdou je, že čas na jídlo v práci většinou mám, pokud ne, je to výjimečně a tak náročné, že pak pro jednou neřeším semaforky. Na noční se připravuju už během dne, oběd a odpolední svačinu posouvám tak o hodinu, večeřím už v práci okolo 20 hodiny a to 3/4 kJ určených na večeři, zbylou 1/4 si nechávám na II. večeři okolo 23 hodiny a před pátou hodinou snídám. Po vyspání začínám obědem, takže přijdu pouze o dopolední svačinu. Při předchozím hubnutí mi tenhle způsob vyhovoval, hubla jsem, teď zase začínám tak uvidím.
Mám podobný problém jako Iva. Pracuji ve směnném provozu. Udělat si přestávku na jídlo je velice těžké, ale sníst jídlo v určitou dobu nemožné. 5eším to také svačinkami z domu. Jen nevím, jakým způsobem mám jíst, když mám noční směnu. Nejde být jen na zelenině, to pak ráno málem omdlívám....Děkuji za radu
Krabicky. Ale můj problém jsou večeře. Letos je vyřeším a pak zase začnu hubnout.
Řeším to krabičkami, které si připravuji den předem a beru i do práce. Kolegové sice divně koukají, ale to je jejich problém:-)
Dobrý den, zajímalo by mě, jak mám jíst /a kolik/, když jsem vzhůru 24 hodin, někdy i více.
Vzhledem k mým dvanáctihodinovým službám je to těžké. Při denní službě ani nemám čas se kolikrát najíst, takže bez předem pečlivě připravených svačinek si ani neškrtnu-ty sním zapochodu, ale aspoň něco. Při noční službě se zas snažím najíst hned ze začátku směny a pak až klasicky snídám.
Díky moc za komentář. Docela mě to stresovalo, že jím pozdě. Dělám co mohu, již jen zlikvidovat dva červené semaforky - pití a pohyb. Hezký večer vám všem.
jitabrita: jestli si dobře pamatuju, tak poslední jídlo bys měla sníst asi 4hodiny před spaním, abys nešla spát hladová. Takže jestli máš klidný večer a ve 22:00 ti poslední jídlo stačí, tak asi v pohodě. Každý máme jiný režim, takže nemůže být jeden univerzální časovač ;)
Dobrý den vám všem ! Jsem zde nová a mám zásadní problém. Je to na škodu, když snídám v 10.00 - 11.00 hod. a usínám kolem 3.00 ráno ? Kdyby mě zabili, dříve nevstanu a dříve neusnu. Jak mám nacpat 5 jídel do denního režimu ??? Opravdu to není o disciplíně, o zvyku...Vstávala jsem 15 let v 5.00 ráno a stejně jsem usínala ve 2.00 hod.. Vadí to, když budu tedy večeřet ve 22.00 ? Moc díky ! Jinak toto vedení by mne mohlo velmi motivovat.
dneska jsem si poctivě udělala 5svačin (jsem z domu od 9 do 19 bez pauzy na oběd), fungovalo to dobře, snad mi to takhle vydrží každou středu s tímhle rozvrhem, a nejenom středu
Tak já jsem v práci za exota, páč tam pořád něco jím nebo klohním v kuchyňce, museli si zvyknout :-)
To přesně znám. Přijdu ze školy, hladová a spořádám na co přijdu :((( Jde prostě o ten zvyk, nosit si svačiny. Pravidelnost nade vše!
Myslím,že nejdůležitější je zažít si ten režim 5x denně jíst a nevyrazit nikam bez sváči v tašce. Když tu kontrolku pak člověk v hlavě má,tak to jde určitě snáz. Kolikrát si mezi dveřmi při odchodu z domu říkám: mám mobil? Mám klíče? mám sváču? pro jistotu máme doma zásoby proteinových tyčinek z DM, žitné sušenky REJ (jsou zvlášť balené), či podobné rychlodobrůtky. Nebo přihodím alespoň jablko či kefírový nápoj. Prostě po něčem tam rychle sáhnu a jedu :-) pak už si to zdlábnu když je prostě chvilenka čas. Ale musím říct,že se Stobem dietím potřetí (mezitím 2 porody) :-) a vždycky se mi ta kontrolka časem vytratí :-( ale tentokrát už to určitě bude napořád. Už kvůli dětem, které chci také vést trochu zdravějším směrem...
Jsem v režimu hubnutí 8. týden a naučila jsem se pravidelně 5x denně jíst a většinou s tím nemám problém. Řeším následují víkend, neb jedu na cvičební víkend, do hotelu s polopenzí. Na svačinky vezmu ovoce, zeleninu a cereální tyčky ale to co mi připraví na talíř v hotelu to nevím jak zapíšu. Množství masa a příloh nějak odhadnu, ale tuky případná zahušťovadla to nevím. Doma stále vše vážím a hubnutí funguje. Mám dole 7 kg a dostala jsem se z nadváhy do normálu. Jsem se sebou spokojená, cítím se výborně. Hubneme s manželem i jemu jdou kg dolů. Věřím , že vydržím
i dále. V pondělí začnu s udržovacím režimem. Na úspěchu má zásluhu pravidelné jídlo. Domnívám se, že jím vic než jsem kdy jedla a nemám chutě na sušenky, které jsem si dávala k odpolední kávě. Pohyb je taky důležitý, ale cvičila, lyžovala a chodila jsem i před hubnoucím režimem. Myslela jsem si, že ta nadváha ke mě patří. Vždy jsem bývala na hranici normálu a nadváhy. Pravidelná strava mi pomohla. A ještě poznámku, funguje to i v šedesáti ...
pokud jsem doma a v práci jídlo je v pohodě, ale když se jede na kole nebo na delší túru je to už problém, ale zas je víc pohybu tak se snad nic tak hrozného neděje
24.4.2013
Někdy je to problém chystat si dopolední a odpolední svačiny dopředu,zvláště když se někam jede.
mám také problém se najíst,prostě to někdy nejde.A už se mi stalo,že jsem skoro omdlel. Zkoušel jsem mít po kapse tyčinku,ale ze sladkého nalačno mě bolí břicho a mám pak průjem.Ve zdravotnictví prostě někdy něco jako zákonná půlhodinka na oběd neexistuje.
kdybych dělala na směny tak snad nedám jídelníček dohromady
Majolenka2:
Moc rozumně se jídlo při 24 hodinovém bdění a činnosti zapsat nedá. Noc tedy nezapisuj, část můžeš zapsat příští den do snídaně. Předpokládám, že po spánku začneš obědem.
To vám nezávidím, ty směny. Těžko se to hlídá, když člověk pracuje od rána do večera, natož ještě přes noc
zdravím všechny a prosím o radu...pracuji na 12 hodinové směny,pokud jde o denní směnu,s jídlem nemám problém,horší je,když přijde směna noční....ráno vstávám okolo 6.30 hod,přes den normálně funguju...domácnost,dítě,zahrada,....a večer startuju na noční...ale to už mám v sobě 5 jídel....v noci samozřejmě jíst musím taky,ale absolutně netuším,kam jídlo zapsat,aby na mě neřvaly červené semafory,že mám všeho moc....poradíte mi někdo?????
Jsm doma na mateřské,ale krabičky si chystám taky.Ne každý den,ale je to šikovné a člověj jen sáhne a je to :-)
všechno jídlo si chystám sama, občas dcera uvaří večeři a ve vaření obědů v týdnu se střídám se sestrou, v naší úžasné jídelně se fakt jíst nedá to je chemička a ne jídelna
Také to tak dělám.Moc nepracuji,jen 2 dny v týdnu,obědvám ve školní jídelně jídelně,ale ostatní jídla si nosím s sebou(ovoce,zeleninku-kedluben,ředkvičky,papriku nebo sterilovaný hrášek,kousek celozrného pečiva) a dá se to i při časové tísni.
Knihu o krabičkové dietě jsem si také půjčila - vlastně obě - ale nějak mne to nezaujalo - když já tak nerada jím podle nějakého rozpisu... Vybrala jsem si tam asi tři, čtyři recepty k odzkoušení, jinak mi ty knihy nic nového nepřinesly
ja si den predem naplanuju jidelnicek na stobu ... kdyz je cas, tak i pripravim ... kazdopadne pak uz nemusim premyslet, co si dam k jidlu .... ale ja mam jiny problem ... nektere dny spim trebas 4 hodiny, jindy 12, nekdy mi to vyjde pres den, nekdy v noci ... to je pak celkem dost slozity dodrzet i naplanovany jidelnicek ... celkem s tim dost bojuju :/
Já si do práce dělám krabičky dělám 12tky tak jdu dost nabalená jídlem,je fakt že mi už tak nepřepadá vlčí hlad .Jídelníček ted plánuji podle knihy krabičková dieta je to tam i s hodnotama,,protože už je člověk občas bez nápadu co vařit.Vařím zvlášt rodině zvlášt sobě.
02. 03. 2013 21:25
ivamal
vážená paní Niki
tento web slouží ke změně životního stylu pomocí správného chutného jídelníčku a radosti z pohybu - to jsme si konečně dnes vyzkoušely na sobotě plné pohybu - kde jsme se s radostí hýbaly - k obědu měly palačinky zapečené s cottage, ochutnaly jsme produkty ze šmakouna a tofu a mohly si zakoupit i další zajmavé produkty. A co jste zde nenašly? Potravní doplnky - v každém vašem příspěvku je reklama na neověřené produkty - pokud se to objeví ještě jednou, vymažeme vás z tohoto webu - přečtěte si v sekci O nás normy a zásady.
I v práci mám v ledničce vlastní krabici a v ní bílé jogurty, cottage, v mrazáku meruňkového snackera (nemá se mrazit, ale mně se zdá, že se s ním při mrazení nic nestane), v šuplíku bílkovinné tyčinky, takže nečekaná práce přesčas mne jídelně nezaskočí. Ovšem ty tyčinky v šuplíku jsou docela nebezpečné, když mne jen tak honí mlsná...
Já si dělám každý den krabičky- snídani sním doma, s sebou si beru obě svačiny i oběd. Pokud někdy nestíhám si tohle připravit, dopadne to někdy špatně.. Mou výhodou je ale to, že jezdím celý den v autě- a celozrnné pečivo, kvalitní šunku a nějakou zeleninu mají v každém obchodě (teda skoro v každém).
Zkouším to taky tak. Protože co si do práce nepřinesu, to nemám. Příprava ale bude muset přijít už tak týden dopředu, když dělám týdenní nákupy.
Ahojky lidičky. Podle mé zkušenosti, kdy mi dlouho nešla vůbec kila dolů říkám - hubnutí znamená správné tráveni, mrkněte na www.okg-fit.cz/sila-prirody
Ahojky, naučila jsem si připravovat jídlo den dopředu a tak nemám ssebou v práci nic jiného,než to co mám z domova odvážené a spočítané. Docela jsem si na to už zvykla a začíná to být pro mne " automatika ".
Osobně si vždy den předem chystám do krabiček jídlo na celý den i tu večeři, alespoň zeleninku a když ji nesním, jelikož stihnu večeři tak mám aspoň zeleninu na další den. Vesměs si chystám jídlo na dva dny a šetřím tímto hodně času :-) Pečivo ... jím jen ráno, jelikož u toho mi sacharidy mi vždy také vyskakují jak se jim zachce .. tak to kompenzuji takto.
Já jsem zrovna nově nastoupila do práce a pracuju na 12h směny s tím že ráno vstávám v 5 a v 6 vyrážím z domu, takže kolikrát nejím 5 nebo 6 ale klidně i 7x denně vzhledem k tomu jak mám hlad, ale pořád se nemohu zbavit toho, že mi na semaforkách svítí sacharidy červeně s plusem :( jestli uplně vynechat pečivo? Nemá někdo nějakou radu? :)
Již po několikáté si říkám, že budu dodržovat pravidelný režim v jídle. Je pondělí večer a já zase musím konstatovat, že se mi to nepovedlo.Odpolední svačinu jsem vynechala, protože jsem byla na jednání ( a taky je pravda, že jsem neměla nic po ruce...mohla jsem si prostě aspoň kousnout, když né sníst celou) no a z jednání pak rychle, rychle a nebyl čas ani se napít, ani si zajít na záchod. Domů jsem dorazila v šest večer a snědla všechno co mi přišlo pod ruce. Děs a zase se přesvědčuji, že to bylo naposled co jsem sebe odbyla, a že si prostě na sebe udělám čas ...od zítra .... slibuji.
Když jsem sem přišla, tak se mi taky zdálo, že s mou prací nikdy nemůžu mít nějaký režim v jídle. No a po pár měsících ( jsem "rychlík", já vím. :-( ) jsem najednou zjsitila, že to jde. Sice tady to není pravidelnost v tom smyslu, že bych v osm měla snídani, v deset svačinu atd., ale aspoň jsem si udělala pořádek v tom, že jde po sobě pět jídel.
Takže mlho - asi Ti tím odpovím i na Tvou otázku - já osobně si dávám tu svačinu. I když se třeba vrátím "na základnu" o půl dvanácté nebo později, tak si dám to ovoce nebo jogurt, co mám na svačinu. Oběd si dám tak za hodinku poté. A tělo si časem zvyklo, že po větší snídani je malá svačina a až po ní zase oběd. Ale nevím jak to máš časově - pokud máš danou polední pauzu, tak bych si dala asi rovnou oběd, ať pak nemáš hlad.. Nebo koneckonců ten kousek ovoce si klidně můžeš dát k obědu jako zákusek, ne?
Dobrý večer, chci se zeptat, když nestihnu sníst třeba dopolední svačinu (některé dny chodí klientů tolik, že se opravdu nezastavím), jestli ji mám sníst místo oběda a ten posunout, nebo ji vynechat a dát si hned oběd? většinou mám dopoledne papriku, bílou Activii nebo jeden kus nějakého ovoce... Díky!
JItuP - děláte to správně . klidně si ještě dejte noční oběd - když pracujete, tak muíste jíst - i když trochu odlehčené pokrmy, ale určitě byste se měla najíst jak to děláte 3.-4 hodiny před tím, než jdete spát, tedy v práci a pak hned do postele. Jen dejte pozor, abyste uhlídali celkový energetikcý příjem za 24 hodin. A těm, kteří orpavdu nemají čas na jídlo - u pásu u pokladny apod., tak mějte alespon v pakce proteinovou tyčinku - je sice drahá, ale v DM ji mají za 15,-Kč - od dražších máme v novém čísle časopisu, nebo kefír či neslazené jiné zakysané produkty a popíjejte, pít vám přeci nikdo nezakazuje
Ahojda, taky směnuju, jedu na dvanáctky takže přes den není problém, noční jsou horší, nevydržím v noci nejíst, takže véču jsem si rozdělila na 20 % večeře a 5 % druhá večeře, jelikož po noční jdu spát až kolem osmé ráno tak mezi čtvrtou a pátou ranní si dávám snídani, spím většinou do oběda, takže dopolední svačina není ... nevím jestli to je úplně správné, ale u mě to funguje
Ahojky všem, doteď jsem v práci řešila jídlo vždy operativně, podle toho, kdy a kolik času zbylo. Ale jak jsem tak pročítala příspěvky, dospěla jsem k názoru, že začnu plánovat den předem a vše si hezky připravím do krabiček. Tak doufám, že mi to vydrží a zmizí chutě si zobnout něco navíc ;) Díky všem za rady a inspirace.
to Oskara - jíádelníček jsem si nechala zpracovat.
oskara
ivo77 píšeš "jídelníček je sestaven dobře..." nechala sis udělat jídelníček nebo je to tvá idea?
Já sice nepracuji na směny, ale ráno vstávám kolem půl páté a vyrážím kolem páté na cestu na vlak a následně do práce. Tam jsem tak v sedm. Z práce se vracím nejdříve kolem půl šesté, někdy , když mám službu tak v půl deváté večer - bohužel, žádné lepší spojení nemám a ani není zatím v dohledu práce v místě bydliště. Již od listopadu loňksého roku se stravuji podle předem připraveného jídelníčku, a tam každý večer - v průměru tak hodinu - věnuji přípravě krabiček na další den. Někdy se mi opravdu moc nechce, ale zatím jsem nikdy nevynechala. Dělám to pro sebe. Sice někdy sním i to co nemám "naplánováno", ujíždím na Bebé sušenkách, ale zas tak velké výčitky z toho nemám, zvýšený příjem se snažám kompenzovat vyšším výdejem - např. jízdou na rotopedu. Jídelíček je pravděpodobně velmi dobře sestaven, neboť chutě sníst něco navíc mne nepřapadají moc často.
někde jsem se dočetla,že po noční se jíst nemá,tělo je unavené a všechno si ukládá,na noční si beru zeleninu nebo ovoce a docela mi to vyhovuje a nepřibírám,po probuzení si dám takové jídlo,které mám jíst podle hodin ,takže začnu buď obědem nebo sváčou,záleží na délce spánku a pak normálně pokračuju.
Není - zákonná přestávka je po 6 hod. Ale myslím, že velké obchodní řetězce si s tím asi moc hlavu nelámou....
vehicle: Není ze zákona povinná přestávka po cca 4 hodinách práce?
Osobně by mě zajímal názor, jak to udělat jako prodavačka, která má 1 pauzu za den a pracuje od 8rána do dejme tomu 22h? Když budu chodit krátký dlouhý a nebudu muset dělat přesčas, budu rád, ale jak to potom zvládat? Možná se mi poštěstí a budu opět dělat v kanceláři - asistentku, ale vzhledem k tomu jaké mám vyhlídky, nejspíš budu prodavačka :/ S malou a bez školy už mě nikam nevezmou, tenkrát to bylo štěstí a těhotenství mi znemožnilo si práci zajistit dlouhodbě - smlouva na dobu určitou.
Je tu někdo kdo má nějaké triky? Přeci nebudu jíst zamčená na záchodě :D