Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Arabela

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 10.8 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 8177
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

Arabela

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Plesnivející celozrný chléb

22. 01. 2012

Ahoj,

už mě to vážně štve. Kupuji si celozrné většinou žitné chleby. Jsou to takové ty cihličky s prodlouženou trvanlivostí. Mám problém, někdy jsou už druhý den po rozdělání balení plesnivé. Fakt už nevím co s tím. V domácí pekárně sice upeču celozrný chléb, ale ta kvasnicová chuť ... to není nic pro mě.
Jaké máte vy zkušenosti?
Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 01. 2012 09:23
Včera jsem přemýšlela o tom tvém kyselém chlebu. A vzpomněla jsem si na to, že když jsem prvně dělala kyselo z domácího kvásku, tak mě překvapilo, že bylo málo kyselé v porovnání s kyselem z kvásku kupovaného. Myslím, že tady je ten problém. Takže až budeš dělat chlebík ze svého, čerstvého kvásku, bude to zase jinak, tak buď připravená.
24. 01. 2012 16:39
Tak to jo. Kyselejší asi je, když se dá kvásku víc. Nám to ale nevadí. Okara je drť, která zbyde při výrobě sojového mléka. A protože to mléko vyrábím každý den, tak té drtě je hodně. Karbanátky z ní pořád jíst nemůžeme, tak zkouším všechno možné. Dokonce jí přidávám i do chleba. A na těch koláčkách má chuť jako tvaroh. Je to zdravá bílkovina. A ten chlebík vychytáš. Za chvilku ho budeš dělat od oka, jako já.
24. 01. 2012 16:30
Měla jsem moc kvásku, takže byl moc kyselý. Co to je okarová náplň? Doufám, že dáš recept do svého blogu.
24. 01. 2012 16:11
Vidím, že už je chlebík hotový. Takže se povedl? A chutnal? Já jsem dneska dělala kváskové koláčky s okarovou náplní.
24. 01. 2012 13:52
Já už jsem upekla včera první chléb s kváskem, zatím jenom s kupovaným. Naštěstí u nás je k dostání všude, protože podkrkonošské kyselo to je naše. Musím se, ale naučit dělat domácí kvásek, tento postup by lezl do peněz. Stejně už se chci naučit péct domácí kváskový chléb dlouho, tak mě to alespoň nakoplo.
24. 01. 2012 13:48
já teda nakoupila taky spoustu mouky a droždí. budu péct doma!
24. 01. 2012 13:41
Ledničce nedávám velké šance, protože v naší je dost vlhko (nechápu proč). Mrazák asi bude pro mě vhodnější.
24. 01. 2012 07:08
Tak holky díky za rady. Taky mi plesnivěl !!! Zkusím tu lednici jinak mrazák to jistí :-)
23. 01. 2012 23:54
Co zplesniví do druhého dne, určitě nekupovat. Mrazák řeší větší množství. A pohotovostní zásobu pomůže dát do mikrotenu zabalenou do utěrky a podobně, absorbuje to přebytečnou vlhkost.
23. 01. 2012 18:38
Tento týden nám má přijít pekárna, která je přímo určená na kváskové chleby. Už se moc těším.
23. 01. 2012 18:34
Držím palce, aby se povedl.
23. 01. 2012 18:33
Fůj... přešla mě chuť na žitný Fit Penam, krájený, balený, co jsem si dnes donesla domů - jsou to velké pekárny a dodávají do řetězců, to bude to samé v bleděmodrém :-((( Asi se rozhlédnu po našem malém bytě, jestli by se přece jen nenašlo místo pro domácí pekárnu :-)
23. 01. 2012 17:59
A propos - biopotraviny jsou více náchylné k plísním, jelikž nemohou být ošetřeny pesticidy..to je jeden z důvodů jejich kratší doby trvanlivosti a tomu odpovídající vyšší ceny. MaSka
23. 01. 2012 17:17
Nemám problém s čerstvým chlebem i když po tom co tady čtu...
Mě často chytne plíseň tento typ chleba: http://www.biohome.cz/cz/bio_obchod/pecivo/chleb_slunecnicovy_bio_500g
Nemám zkušenosti přímo s touto značkou, ale kupuju podobné v Lidlu, Kauflandu, Tescu.
Mimochodem už mi kyne na topení žitný kváskový z receptu od Nonno. Zatím tedy z koupeného kvásku.
23. 01. 2012 17:12
já kupuji od Bonavity žitný chléb balený plátkovaný. Načnu, pak to třeba ještě zabalím do mikrotenového sáčku, aby neokoral, a vydrží opravdu hodně dlouho, ještě nikdy nezplesnivěl, jednou akorát ztvrdnul, a to bylo snad po měsíci..... ale s tou recyklací mě taky trochu chytil malý šok... :-X
23. 01. 2012 15:59
a proto kupuju chleba z malé pekárny, která žádné vratky nemá, protože ve 4 odpo už není... :-/
23. 01. 2012 15:14
Asi před patnácti lety jsem dělala účetní v pekárnách, takže to nemám zprostředkovanou informaci. Ten pastovaný chleba má trochu jinou kůrku, tak to dokážu většinou rozlišit.
23. 01. 2012 14:58
Irčo, to je pro mě nová informace. jsem zděšená!!:-/
23. 01. 2012 14:54
MaSka má pravdu: neděje se tak ale jen v poslední době, dělá se to spoustu let. Provozují to hlavně větší pekárny, které dodávají do supermarketů: ztvrdlé, nebo prošlé pečivo si od nich musí odebírat zpět a dodávat jim místo toho zase čerstvé. V pekárně se staré pečivo dá do skladu a až je toho víc, tak se semele, udělá pasta a napeče "čerstvé".
23. 01. 2012 13:53
Jakou kupujete značku? Já kupuji Mastermacher a s ním problém nemám.
23. 01. 2012 13:10
Tak poslední příspěvek od Marušky mě utvrdil v tom, že prevážně se budu snažit péct chleba doma. Pletenky teda peču vynikající, ale ten GI !
23. 01. 2012 09:45
Chléb plesniví, protože se v zájmu zlevnění výroby, v současné době k zadělávání používají staré chleby, tedy již s plísní. Teoreticky drahé chleby, kdy do ceny by měla být promítnuta i kvalitnější výroba by měly vydržet déle. Dokonce dle pekařů by měl chléb vydržet až 14 dní! U levných variant to není vzhledem k cené možné..MaSka
23. 01. 2012 09:18
už je nekupuju, protože je taky nestíhám sníst a plesnivé pak zbytečně vyhazuju... Navíc těžko říct, jestli už tam ty plísně nejsou dřív, jen neviditelné... Kupuju kaiserky, peču chleba doma, případně jím knackebroty.
23. 01. 2012 09:14
Jo ještě jsem chtěla napsat, že ho nechávám v té ledničce otevřený. Jak se to zavře, tak je to vždy na nic.
23. 01. 2012 09:10
Taky dávám tyhle celozrné chleby do mrazáku, protože je doma jím sama a vytahuju tak 2 až 4 krajíčky, většinou vydrží i dva dny. V ledničce mi taky zplesnivěl.
23. 01. 2012 08:57
No já jsem teď měla celozrný žitný chleba z DM - bylo to deset plátků v balení - měla jsem ho celou dobu v ledničce a byl tam skoro deset dní, protože mě stačí jeden ten plátek denně. A bylo to v pohodě, akorát ten poslední byl trošku okoralý.
23. 01. 2012 08:19
díky za dobrou radu!
23. 01. 2012 08:13
ja ho dám do mrazničky a vyberám po 2 plátkoch. Zaručene mu nič nebude a chutí ako práve vybalený. To isté robím s čerstvým pečivom. Kúpim zo 6 bagetiek a vyberám po jednej. Rozmraziť iba voľne (za pár minúť, po rozmrazovaní v mikrovlne sú hneď gumenné, až tvrdé), ale ak sa to vie, tak sú ako práve upečené.
23. 01. 2012 08:04
aha, v ledničce taky zplesnivěl. No všechno s prodlouženou trvanlivostí musí být lehce pochybné fuj.
23. 01. 2012 08:03
taky se mi to stává, i u těch drahých cihleiček. Když jsou v sáčku (mikrotenovém) na lince, naskáčou zelená oka do 3 dnů. Většinou stíhám sníst 2-3 plátky a zbytek vyhazuji, tak už je nekupuju. Jím normálně rohlíky, kaiserky. Ale ten nápad s ledničkou vypadá dobře.
22. 01. 2012 21:05
Arabelko, vždyť ani normální chleba ti do druhého dne nezplesniví, ani v mikrotenu. musel by tam být tři, čtyři dny. Do druhého dne vyroste plíseň snad jen na vajíčkách, a to ještě musí být ve vlhku a teple a nesmí zaschnout (zkušenost s miskami od obalování v myčce). Takže buď vyměnit chleby z trvanlivých na čerstvé pečené (nemají u vás něco celozrného v denní nabídce?), nebo vychytat domácí pečení. Jíst "zdravou stravu", která slouží jako dokonalá živná kultura pro plísně, asi nebude to pravé.
22. 01. 2012 20:52
Datum spotřeby kontroluju vždy a na všech potravinách, v tom zakopaný pes nebude. Tyto chleby mají prodlouženou trvanmlivost, protože jsou pasterované, si někdy říkám, že to asi moc vitamínů apod. mít nebude.
22. 01. 2012 19:32
ale i v ledničce mi zplesnivěl :o(
22. 01. 2012 19:30
To se mi stává s celozrným chlebem z Lidlu! Lednička je dobrý nápad, také to vyzkouším :-)
22. 01. 2012 18:42
Já ho skladuji jedině v ledničce.
22. 01. 2012 18:37
Recept mám ve své fotogalerii i s návodem na výrobu domácího kvásku. Právě jsem ho vyndala z pekárny a voní po něm celý barák. - Poslala jsem ti mailík s článkem o chlebu.
22. 01. 2012 18:19
Obvykle ho sním tak rychle,že plíseň nemá šanci:-))
22. 01. 2012 18:18
Já je kupuju taky, ale tenhle problém nemívám. Ovšem je pravda, že mě naše potraviny naučily už dávno velmi pečlivě kontrolovat nejen datum spotřeby, ale i danou věc ještě v krámě;-) Kupuju takové to čtvrtkilové balení krájeného a dávám ho do chlebníku, když ho rozbalím. Nebo jsem teď objevila o něco dražší celozrnné chleby od Delby, které jsou v takové uzavíratelné krabičce. Jsou hodně hutné, ještě hutnější než tyhle běžné celozrnné cihly.
22. 01. 2012 18:02
Díky za rady, zkusím skladování v ledničce. V létě jsem neměla problém. Možná, že jsem tak pečlivě chleba neprohlížela, ale od té doby co jsem snědla krajíc a chtěla sníst ještě jeden (poslední v balíčku), který byl zespodu úplně celý pokrytý plísní, jsem v kontrole velice pečlivá.
A prosím NONNO o recept na kváskový chléb. Je-li to možné popis polopatický, už jsem ho zkoušela a nebylo to k jídlu.
22. 01. 2012 17:59
Taky to tak dělám, nakoupím v akci a pak našupu do mrazáku a vytahuju po plátcích dle potřeby. :)
22. 01. 2012 17:55
Evča už mě předběhla, napadlo mě totéž: pokud tak bleskově zplesniví, tj. plíseň viditelně vyroste do druhého dne, tak s nimi něco není v pořádku. spíš bych se soustředila na "vychytání" doma pečené, nebo bych se bez extra celozrného obešla - kaloricky se to nijak zvlášť neliší od pečiva normálního.
22. 01. 2012 17:44
Taky jsem měla podobný problém s žitným chlebem a od té doby co ho skladuju v ledniče je to v pohodě...:-)
22. 01. 2012 17:30
Mrazák nebo lednička je fajn, ale taky bych pro ně začala chodit jinam. Buď to špatně skladují, nebo si z vašeho obchodu udělala centrála odbytiště pro procházející zboží. V našem supermarketu se mi takovéhle věci často stávají - syn se kolikrát žene k baleným koláčům a pak bulí, když mu je nekoupím - nezažila jsem, aby měly delší dobu trvanlivosti než do druhého dne. A to nejsou v žádné akci! Prostě jen "vymetli" blízký hypermarket a poslali to na sídliště :-(
22. 01. 2012 17:23
Nakrájet pokud není a šup s ním k ledu ráno nebo večer vemu plátek a dobrý.
22. 01. 2012 17:05
taky ho máme v lednici
22. 01. 2012 16:54
my skladujeme v lednici a v pohodě :)
22. 01. 2012 16:48
Peču si celozrnný chléb v pekárně a vůbec není cítit po kvasnicích. Nedáváš větší než doporučené množství?
22. 01. 2012 16:42
já ho taky dávám do mrazáku a použiji jen tolik kolik sním :-)))
22. 01. 2012 16:30
Ahoj , mě se to stává taky běžně. Budu ho dávat do mrazáku.
22. 01. 2012 16:16
to se mi ještě nestalo,já si ho kupuji do zásoby a dávám do mrazáku ,jinak ho mám v pechové chlebovce a v pohodě mi tam vydrží
22. 01. 2012 16:15
Upeč si chlebík bez kvasnic. Kváskový.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři