Datum registrace: 25. 11. 2016
TerezaBenickova
Sebekoučink
Zahájení: 21.03.2019
Ukončení: 16.05.2019
Cíl: Zhubnout
Již zhubnuto: 0 kg
Zaplacený cyklus je přístupný do 18. 5. 2019
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Počet přátel: 36
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
TerezaBenickova
Jak psát blog?Výzva č. 14: Obědvám v práci
07. 04. 2019
Věděli jste, že celoevropsky třetina lidí vynechává v práci oběd? A ani u nás v České republice nejsou čísla o moc veselejší. Z průzkumů totiž vyplývá, že asi 20 % pracujících Čechů vynechává oběd většinu dní v týdnu.
Přitom oběd by měl představovat největší jídlo dne a měl by tak tvořit zhruba 35-40 % denní dávky energie. Spočítejte si každý sám, jak vydatný oběd potřebujete s ohledem na vaši aktivitu a zvyklosti.
Osobně se musím přiznat, že mě tato statistika opravdu překvapila. Nevím, jak vy, ale já bych bez dobré snídaně a normálního oběda v práci nejspíš nedokázala fungovat. A nejde pouze o zdravý životní styl, ale právě v práci především o únavu, podrážděnost a úplně obyčejný hlad, který by mě k uspokojivým výkonům nejspíš příliš nemotivoval.
I já jsem si však tento zdravější návyk musela vybudovat a ačkoliv ho teď vnímám jako přirozenou (a velmi vítanou) součást životního stylu, nebylo tomu vždy stejně. Chci tím říct, že pokud s pravidelným jedením stále bojujete, rozhodně to nevzdávejte. A koukněte na naší 3. Výzvu, ve které jsme se pravidelnému jedení věnovali. :-)
Asi však ale tušíte, že nejde pouze o to, kolik energie nám oběd přinese (protože pak by mohl být za vhodný oběd považovaný i nějaký ten fastfood), ale také o jeho složení a poměr jednotlivých živin.
Co by měl zdravý a správně poskládaný oběd obsahovat?
- bílkoviny – libové maso, ryby, luštěniny, sýry, vejce, tofu
- přílohu – brambory, rýži, těstoviny, kuskus, pohanku, bulgur, quinou apod.
- kvalitní tuky – rostlinný olej (řepkový, olivový)
- zeleninu – zeleninové přílohy, saláty
- tekutiny – neslazený nápoj, polévku (vývar).
U oběda se můžete řídit jednoduchým pravidlem – tzv. zdravým talířem. Čtvrtinu talíře by měl tvořit vhodný zdroj bílkovin, polovinu talíře zelenina a zbývající čtvrtinu příloha. Přílohu určitě není vhodné úplně vynechávat, a to ani při hubnutí.
Jak můžete vidět na obrázku (který jste u nás na stránkách jistě už několikrát zahlédli :-) ), díky tomuto pravidlu lze udělat například i z klasiky v podobě vepřa-knedla-zela vyvážený oběd vhodný při hubnutí.
Pokud jste fyzicky aktivní, nebo máte náročnou manuální práci, můžete zvýšit množství přílohy, na zeleninu však nikdy nezapomínejte.
A jak je to s polévkou? Pokud se držíte pravidla „polévka je grunt“ a jste tedy zvyklí obědvat i polévku, volte méně vydatnou (nezahuštěnou, bez smetany a dalších tučných přísad), a snižte trochu množství hlavního jídla. Pokud si dáte takovou poctivou kulajdu s vejcem, tak už to energeticky vydá v podstatě za hlavní jídlo.
Jak může vypadat oběd vhodný pro hubnutí?
Pokud je vaším cílem hubnout a nemáte fyzicky náročnou práci, váš oběd může obsahovat zhruba 2 000 kJ. Jak si takový oběd poskládat? Inspirovat se můžete v naší tabulce. Vyberte si z každého sloupce jednu surovinu nebo kombinaci více surovin v odpovídajícím množství a sestavte si jednoduše vyvážený oběd.
Tabulka je z bružurky Jak na výživu II.
Podívejte se i na článek k této Výzvě, ve které se dozvíte, proč je tak důležité nevynechávat jídlo ani v práci a zároveň v něm najdete 3 jednoduchá pravidla, která vám s tím nevynecháváním a správným výběrem pomohou.
A svěřte se nám do komentářů – jak běžně vypadá váš pracovní oběd? A splňujete kritéria „zdravého talíře“? :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Máme velký výběr jídel a vždy si dávám i salát. Pak už mi stačí do konce pracovní doby jenom nějaké ovoce.
Článek je moc pěkný a podrobný, jenže myslíte, že nějakého zaměstnavatele zajímá, jak to máte s obědem??Škoda, že nemohu vkládat fotky, ...bych vám sem dala pár fotek našich jídel....Ano, pravda, z 5 druhů na výběr bývá jedno salát ale vůbec jim není hloupé napsat:salát z rajčat a okurek...třeba....nebo zeleninový salát s jogurtem....a rohlík.To je jako oběd?Jak dlouho z toho má člověk fungovat?.....Se fakt nedivím, že si raději někteří dají flák masa s hranclemi....Takže za mně saláty ano, jsou chuťově nejlepší-to bych jim křivdila ale někdy mají boty ve skladbě.Tzn, někdy si musím ze svého pořídit bílkovinu.Pokud chci využít příspěvek zaměstnavatele-musím to zkousnout.Takže všelijak kombinuju, kličkuju jak se dá.A v noci?......Mají jen pár ležáků ve foliích, plovoucí párky ve vodě, nějaké volovy voči, omelety ze zbytků...no prostě, radost pohledět......jo a na závěr-věříte tomu, že máme nárok na pauzu na oběd po 5 a 1/2 hodinách práce??....Když k tomu připočítám minimálně hodinu na cestu do práce-na kolika hodinách jsme?Ať máte hlad, či stres-všechno jedno :-)).o víkendech máme 12 hodinové směny a pauza na jídlo je po 5 a 1/2 hodinách a šlus.....Jasan, máme po 2 hodinách tzv.kuřácké-takže pokud mám nějakou první pomoc v krabičce nebo proteinovou tyčinku-můžu se zachránit ale s nějakým všímavým jedením to opravdu nemá nic společného....a jak říkám, takových fabrik je určitě víc, takže po přečtení článku jsem se hezky zasnila............hm, třeba v příštím životě.
Pokud jsem celý den v práci, chodím s kolegy do Rybárny (nebo když jo nestíhám, nechám si odtamtud oběd přinést zabalený). To je ale dost velká porce a dost brzo, jenže když jdu na ráno do práce, nemám většinou čas na počádnou snídani, a tak je to takový snídaňooběd.
Dřív jsem v práci většinou chodila do nějakého bufetu - závodní stravování jsem neměla nikdy. A bylo to dávno před STOBem, tak ani nechtějte vědět, čím jsem se živila. Takový pečený bůček je sice dobrý, ale mít ho pořádný kus obden...
Naštěstí je jedním z jídel bohatý salát, což je jistota, když si nemohu vybrat
TerezaBenickova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?