Datum registrace: 27. 01. 2016
Whitegold
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Whitegold
Jak psát blog?Babišovy dobroty
07. 02. 2016
Nejdříve bych rád poděkoval všem za komentáře k mému prvnímu příspěvku, přivítání do zdejší komunity i výrazy podpory pro mou cestu k zdravějšímu životnímu stylu a - samozřejmě dalšímu psaní.
Ranní vážení mám za sebou. A dobrý. Včera večer mě svedly z cesty makronky, i když jsem původní nabídku dcery,abych si vzal odmítl se slovy:"He, he, já už tohle nejím, já už jsem jinde." Omyl odbočka špatným směrem je za každým rohem, je strašně krátká a ta moje včerejší byla dlážděná 14 barevnými sladkými makronkami. Ďábel nikdy nespí. Naštěstí, protože mám na začátku problém spořádat všechno, co si v sebekoučinku na celý den naplánuji, jsem byl před spořádáním poslední porce zdravé stravy. Když se tedy sečetlo má dáti a dal. Přihodil jsem na sebe 10 deka. Musím říci, že za ten splín (nebo jak se to píše) mi to nestálo. A navíc, když jsem si ráno přečetl složení, marně hledajíc kalorickou hodnotu na štítku, se mi z ingrediencí lehce zvedl kufřík, pominu-li pozitivní informaci, že ve výrobku by eventuálně mohly být stopy ořechů.
Ale včera večer přišel můj další milník. Upekl jsem si chleba. Ale nejdříve jsem si vlastně přečetl jeden e-mail a tady je jeho část:
Bílý prášek nese označení E 920, šikovní prodejci ho často maskují za na první pohled sympatičtější L-cystein. Ale jinak jde stále o jedno a totéž. Používání L-cysteinu posvětila loni v listopadu EU a běžně se přidává nejen do krmiva pro dobytek, ale také do pečiva pro lidi.
"E 920 je součástí zlepšujících přípravků, které používáme i my při výrobě běžného pečiva“, potvrdil portálu vitalia.cz zástupce společnosti Penam (sočást Agrofertu A. Babiše).
Převážná většina L-cysteinu se přitom vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů, kupříkladu z kadeřnictví, peří, oslích kopyt a prasečích štětin ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové. Do pekařských výrobků se pak přidává proto, aby se uměle vytvořilo pružné a pevné těsto.
No, myslím, že nemám rasové předsudky, ale ta představa ...
Prostě jsem si řekl: Soudruzi, nastal čas přestat baštit čínský vlas. Slábnoucí čínská ekonomika si bude muset v tomto ohledu poradit bez mé účasti, ne opravdu s mou spotřebou už do budoucna nemůže počítat. Je mi to moc líto.
Takže jsem podle návodu na internetu zadělal na chléb, v průběhu kynutí těsta a pečení chleba odbíhal k televizi a sledoval diskusní pořad o elektronické evidenci tržeb, rozdělování desítek miliard korun potřebným a snižování DPH na pííívo. Sledování televize mě zřejmě neuvedlo do správného emočního rozpoložení, které je potřeba k vytvoření pravého Božího daru. Chleba je těžký, myslím tím hutný, ale budu ho mít na 14 dnů. A nakonec musím říct, že když jsem si dnes ráno k snídani namazal 90 g svého chleba zlehounka kachním sádlem a malinko jsem tu lahůdku posolil, musel jsem opravit své mínění - je to Boží dar.
Jen si napříště musím lépe vybrat, koho si do toho (nebo k tomu) nechám kecat.
Tak jdu si dát 300 ml vody z kohoutku (u nás se dá pít) a la Toma svěží, provedu ranní hygienu a hupky dupky vydělat nějakou kačku.
Přeju všem hezký den.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Výroba z vlasů je pro potravinářské účely zakázána (nařízení 231/2012 EU, kde jsou stanoveny také požadavky pro jeho čistotu a identitu).
O ostatních derivátech jako kopyta, štětiny a jiné se nařízení nezmiňuje. Z kožních derivátů (vlasy, kopyta, štětiny, vlna) se vyrábí kyselou hydrolýzou za použití kyseliny chlorovodíkové. Výroba za účasti bakterií (E. coli) je fermentace substrátu rostlinného původu.
Cystein je aminokyselina, kterou si každý člověk umí vyrobit v těle sám, takže není nepostradatelná jako složka potravy. Na kupovaných potravinách mi obecně vadí "vylepšovačky" pro vyšší zisk na úkor ostatního. Pokud chléb stačí po přídavku L - cysteinu péct kratší dobu nebo kratší dobu kyne nebo se při koupi zdá být kypřejší nebo všechno dohromady je mi v podstatě jedno. Vadí mi, že se tomu stále říká chléb, i když to s původní recepturou chleba má méně a méně společného. Kdo si půjde do supermarketu koupit prášek z kopyt nebo štětin aby si upekl bochníček vláčného a chutného chleba? Nikdo. Každý hledá informace o optimálním poměru mouky, vody, octa, kmínu a kvasnic nebo kvásku a jak si kvásek opatřit. Kopyta a štětiny (ani vlasy) do chleba nepatří. Možná patří do dortu "Pejska a Kočičky". A navíc si nejsem jistý jaký cystein si pekárna při zadělávání chleba vybrala, jestli ten levnější z Číny nebo dražší z EU.
Cysteine je semi-esencialní aminokyselina, přirozeně se vyskytující ve většině organismů (včetně lidském). Z oněch vlasů se vyrábí metabolicky pomocí E-coli, takže jde v podstatě o několikanásobný produkt organické přeměny (žádný rozdíl od většiny potravin). Nicméně od roku 2012 jsou v EU lidské vlasy jako zdroj zakázány...
Asi je na čase zase to zkusit, nebo spíš přesedlat na nějaké houstičky, já toho pečiva moc za den nesním, chleba by nebyl na 14 dní, ale na měsíc.
Whitegold
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?