Sledujte nás:

Datum registrace: 30. 06. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

ZuzkaDostalova

Původní Sebekoučink

30 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 3 kg

Získané body

Tento měsíc: 15
Celkem: 7903
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

ZuzkaDostalova

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Nejzdravější je biozelenina?!

08. 08. 2013

   Biopotraviny zažívají v dnešní době velký boom. Je třeba na ně pohlížet zejména
jako na potraviny, které při své produkci šetří životní prostředí. Bylo by nesprávné
myslet si, že biopotravina je synonymem zdravé potraviny. Stejně jako kolísá
množství vitaminů, minerálních a dalších látek v běžných potravinách, může jejich
obsah kolísat i v biopotravinách. Není tedy pravdou, že by biozelenina byla co
do obsahu těchto látek bez výjimky výhodnější, zejména v případech, kdy na naše
pulty putovala přes půl světa. Nevhodnou manipulací se i z biozeleniny přínosné
látky ztrácí – stejně jako ze zeleniny běžné. Navíc, ve správném stravování záleží
zejména na skladbě jídelníčku, který se dá i z konvenčních potravin vytvořit naprosto
skvěle. Pokud jídelníček dobře poskládáte a přitom zeleninu vyměníte za
biozeleninu, nejlépe u nás vypěstovanou a jen krátce skladovanou, určitě si
neublížíte. Jen je potřeba počítat s možností ne příliš pěkného vzhledu (v důsledku nemožnosti ošetřit některé druhy stejně jako zeleninu konvenční), menším vzrůstem
a třeba i s trošku jinou chutí. Biozelenina sice není chemicky ošetřena, ale
např. dusičnanů může obsahovat stejně (i více), protože kravský hnůj, používaný
jako hnojivo, je jejich dobrou zásobárnou. Také obranné mechanismy zeleniny,
která není ošetřena, mohou způsobit nárůst obsahu ne příliš žádoucích látek.
U biozeleniny musíme počítat i s nižší trvanlivostí a snadnější nákazou, např. plísněmi.
   Aby zůstala v biozelenině zachována co největší biologická hodnota, platí tu
samozřejmě pro správný nákup, uchovávání a zpracování stejná pravidla jako
u zeleniny konvenčně pěstované.

   Měli bychom upřednostňovat zeleninu sezonní, nejlépe u nás vypěstovanou.
Taková zelenina obsahuje nejvíce vitaminů a minerálních i dalších cenných látek.
Díky velmi široké nabídce si však řadu druhů zeleniny můžeme dopřávat i mimo
jejich sezonu, což je naopak např. v zimním období pozitivní. Nejdůležitější
zásadou nákupu zeleniny je vybírat dozrálé a nijak neporušené kusy. Jakékoli
„poranění“ zeleniny je dobrá vstupní brána pro nečistoty a mikroorganismy.
„Scvrklá“ a namačkaná zelenina je známkou špatného skladování, jehož
následkem se také výrazně snižuje výživová hodnota. Zapomeňte na zeleninu,
která je už v obchodě porušená, nahnilá, pomačkaná apod., byť by ji prodávali
ve slevě. V tomto případě vykrojení poškozené části nepomáhá, „nakažený“
může být celý kus, i když to není na první pohled vidět. Velmi riziková je z tohoto
pohledu zelenina kořenová (celer, petržel, pastinák). Proto také není povoleno
prodávat tzv. výkroj. Kousky zeleniny můžeme koupit pouze v případě, když
jsou zabalené a řádně označené jako každý potravinářský výrobek.

Zdroj:  Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí
Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 08. 2013 09:46
Doporučuji si nalézt svého farmáře ve vašem městě nebo okolí (i okolo Prahy je takových spousty stačí se rozhlédnout, nebudu sem dávat weby to by mohla být jako účelová reklama). Farmářské trhy jsou "zbytečné" pokud na nich prodávají z valné většiny pouze překupníci s cenou, která je někdy 2x větší než při prodeji ze dvora. Jsem trochu smutná z toho, že tak málo lidí zajímá odkud jeho zelenina, ovoce, med a další pochází a převládá pohodlnost nákupu v supermarketu, kde sice mají všechno, ale kvalita často pokulhává.
06. 08. 2013 21:26
Jsem moc ráda, že se nenecháte jen tak ošálit a rozumíte tomu. Souhlasím s Vámi, bio v Čechách a v cizině je hrozný rozdíl, a je to škoda. Pokud máte někdo ve svém městě dobré zkušenosti s farmářskými trhy, klidně doporučte. Já sama se také snažím v sezóně vše vypěstovat - což považuju za nejlepší, pokud máte zahrádku. Tak úrodě zdar:-)
06. 08. 2013 11:23
A znáte zkratku IPZ? Šetrně pěstovaná zelenina?
Definice a charakteristika integrovaného systému produkce zeleniny (IPZ) dle IOBC(Internacional Organisation for Biological and Integrated Control of Noxious Animals and Plants):

Integrovaný systém produkce zeleniny (IPZ) je produkce zeleniny vysoké kvality, která dává přednost ekologicky přijatelným metodám a minimalizuje nežádoucí vstupy agrochemikálií s nežádoucími vedlejšími účinky. Řadí se mezi konvenční a organickou produkci plodin, prosazuje snížení rizika přehnojování půdy a racionálnější využívání živin.
V integrovaném systému produkce zeleniny se do výrobního procesu zapojují ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která usměrňují pozitivně kvalitu zeleniny se zvláštním zřetelem na minimalizaci obsahu cizorodých látek. Jde tedy o alternativní postupy k metodám, které podle dosaženého stupně poznání zvyšují ekologická a hygienická rizika výroby zeleniny. Zelenina vypěstovaná v systému IPZ podléhá systematické kontrole nezávislého kontrolního orgánu.

Jsem jednoznačně pro sezónní zeleninu a ovoce. Doma jíme to co si vypěstujeme a dostaneme od sousedů směnným obchodem (nejsem uplně striktní občas koupíme i banán a meloun např.) a jsou pryč alergie a ostatní problémy. Je pravda, že někdy je repertoár jídel omezený, ale i tak dá se spousty zajímavých receptů vymýšlet. V létě udělám marmelády, naložím zelí a zeleninu a pak na zimu máme z čeho čerpat. Jak se to dělalo dříve...jedlo jen z našich zdrojů a taky se žilo.
06. 08. 2013 10:01

Na téma bio-nebio bylo již napsáno mnoho článků. Když to shrnu, bohužel u nás většinou silně pokulhává kvalita bio potravin, prodávaných v hypermarketech, a to nemluvím o ceně. Ohledně farmářských trhů ... trochu bych se bála, jestli produkty deklarované jako bio opravdu bio jsou ... známý se setkal s tím, že mu kamarád, který na tom trhu prodával, doporučil, aby si krásné vystavené ovoce nekupoval, ale donesl mu šeredné odkudsi zezadu, zato bez chemie .... co dodat?
Asi nejlépe, pokud mám tu možnost, vypěstovat si zeleninu a ovoce vlastní, toho si dopřávat dosytosti. Mimo sezonu holt zeleninu trochu omezit a koupit ... ale nebála bych se ani té nebio, obsah chemikálií a dusičnanů by měl být kontrolován. Také pomůže k zelenině či ovoci si přivonět ... pokud bude vonět chemicky, tak nekupovat (stalo se mi u ananasu - zjistila jsem až doma, stejně jak nevoněl, tak i hnusně chutnal, tak šel do koše).
06. 08. 2013 08:03
S biologickým zemědělstvím (bio) jsem se setkala v Holandsku. Nejen, že se tímto způsobem hospodaření šetří životní prostředí, ale plody takto vypěstované jsou vemi chutné, a tzv. "jako z domácí zahrádky". "bio" zelenina se dovážela v bedýnkách objednatelů (malé/velké bedýnky), vždy dle toho, co "zrovna rostlo na poli". Kvalita byla premium, rajčata, která by se v Čechách vydávala za 1. jakost už tam dávali za půl ceny. Jinými slovy, není bio jako bio. V Čechách bio brambory vypadají, že je někdo řádně profackoval a nechal ležet týden na slunku či ve vodě. Hnus velebnosti. S čerstvými a kvalitními produkty bio zemědělství se lze setkat jen poskrovnu a člověk musí složitě vyhledávat. Pak se mu podaří i najít kvalitního dodavatele např. bedýnek nebo kvalitní "farmářský" trh, kde prodávají malopěstitelé a můžete koupit švestičky, které někdo pár hodin předtím očesal. Mňam. Vše je o čerstvosti (ta nemusí jít vždy ruku v ruce se sezonností, neb např. mražená zelenina je čerstvě sklizená a hned zamražená narozdíl od produktů, které se, byť "nebio" válejí v obchodech. Někdy se až člověk diví, co za hnůj nechají obchodníci ležet "k prodeji". Njn, v tomto ještě jsme sto let za opicemi.
06. 08. 2013 07:29
To je supr článek! Já nemám ráda takové hurá akce: a teď kupovat BIO, neb je to IN. Jsem pro: nakupovat s rozmyslem.
06. 08. 2013 07:17
Krásný článek a tak nějak se tohoho držím :-)
06. 08. 2013 07:08
Vždy jsem se v myšlenkách zaobírala tím, do jaké míry se můžu spolehnout na to, že si kupuji BIO potraviny. Kdo mi to zaručí, že to, co je mi nabízeno jako BIO, tím skutečně je? Krásně napsaný blog :-)))
05. 08. 2013 23:12
Díky za pěkný blog. Knihu mám doma a je super :-))))

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři