Datum registrace: 30. 06. 2013
ZuzkaDostalova
Původní Sebekoučink
30 %
0 kg
10 kg
Již zhubnuto: 3 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Stob skupiny
ZuzkaDostalova
Jak psát blog?Řeřicha, aneb co o ní víme..
29. 03. 2015
Tato jednoletá rostlina pochází zřejmě z Habeše a byla pěstována
již ve starém Egyptě. V antice se prý používala proti kurdějím a ve
středověku se dostala na stoly králů. Dnes je nejvíce používána
v Anglii, Francii a Dánsku. V Iráku a Maroku jeji semena prý slouží
i jako afrodiziakum.
Kvete bíle, někdy slabě načervenale a může vyrůstat až do 40 cm,
tak ji ale málokdo z nás uvidí, protože používáme jen drobné děložní
lístky na tenké nožce jako koření. Patři do čeledi brukvovitých (Cruciferea).
Řeřicha je nenápadná rostlina, která se používá jako ochucovadlo,
vedle toho se ale pyšní i dlouhým seznamem prospěšných zdravotních
účinků.
Je důležitým zdrojem kyseliny listové, vitamínů A, C a E, obsahuje
spoustu minerálů - např. vápník, draslík, železo, hořčík. Díky svému
složení je výborná v zimním či jarním období, ale i v době, kdy tělo
potřebuje zvýšený příjem vitamínu C, aby se ubránilo nejrůznějším
virózám. Kromě toho také podporuje trávení a vylepšuje metabolismus,
je prospěšná i při obtížích močových cest.
Pěstování řeřichy není vůbec nic složitého - stačí i okenní parapet.
Roste prakticky kdekoliv, je velmi vytrvalá a potřebuje pouze dobře
zalévat. Semínka je ideální umístit na vatu (viz obrázek), ta by měla
být permanentně vlhká. Sklízet můžete klidně již za týden. Sklízíme
výhonky s plně otevřenými lístky, a to tak, že nůžkami odstřihneme
horní část nati - řeřicha pak rychle opět dorůstá.
V kuchyni je řeřicha díky výrazné chuti dobrým zpestřením, dá se
přirovnat k ředkvičce či křenu, proto je výborná i k uzenině, nebo na
krajíc chleba s máslem či sýrem. Vhodná je do zeleninových salátů,
dochutí nejrůznější pomazánky (tvarohovou, vaječnou, sýrovou..),
ale i vařené brambory nebo kaši. Míchaná vajíčka či omeleta chutnají
s pikantní řeřichou najednou zcela jinak. Dá se také tepelně upravovat v
polévkách - jen to trochu otupí její chuť a přípraví o velkou porci
vitamínu C. Z tohoto důvodu je nejlepší čerstvá.
Našla si již místo ve vašich kuchyních?
Máte nějaký oblíbený recept?
Chcete-li se o klíčcích a výhoncích dozvědět více -
nějaké informace a obrázek jsem čerpala na:
http://www.novinky.cz/bydleni/325434-cerstve-klicky-a-vyhonky-pomahaji-nasemu-zdravi.html
již ve starém Egyptě. V antice se prý používala proti kurdějím a ve
středověku se dostala na stoly králů. Dnes je nejvíce používána
v Anglii, Francii a Dánsku. V Iráku a Maroku jeji semena prý slouží
i jako afrodiziakum.
Kvete bíle, někdy slabě načervenale a může vyrůstat až do 40 cm,
tak ji ale málokdo z nás uvidí, protože používáme jen drobné děložní
lístky na tenké nožce jako koření. Patři do čeledi brukvovitých (Cruciferea).
Řeřicha je nenápadná rostlina, která se používá jako ochucovadlo,
vedle toho se ale pyšní i dlouhým seznamem prospěšných zdravotních
účinků.
Je důležitým zdrojem kyseliny listové, vitamínů A, C a E, obsahuje
spoustu minerálů - např. vápník, draslík, železo, hořčík. Díky svému
složení je výborná v zimním či jarním období, ale i v době, kdy tělo
potřebuje zvýšený příjem vitamínu C, aby se ubránilo nejrůznějším
virózám. Kromě toho také podporuje trávení a vylepšuje metabolismus,
je prospěšná i při obtížích močových cest.
Pěstování řeřichy není vůbec nic složitého - stačí i okenní parapet.
Roste prakticky kdekoliv, je velmi vytrvalá a potřebuje pouze dobře
zalévat. Semínka je ideální umístit na vatu (viz obrázek), ta by měla
být permanentně vlhká. Sklízet můžete klidně již za týden. Sklízíme
výhonky s plně otevřenými lístky, a to tak, že nůžkami odstřihneme
horní část nati - řeřicha pak rychle opět dorůstá.
V kuchyni je řeřicha díky výrazné chuti dobrým zpestřením, dá se
přirovnat k ředkvičce či křenu, proto je výborná i k uzenině, nebo na
krajíc chleba s máslem či sýrem. Vhodná je do zeleninových salátů,
dochutí nejrůznější pomazánky (tvarohovou, vaječnou, sýrovou..),
ale i vařené brambory nebo kaši. Míchaná vajíčka či omeleta chutnají
s pikantní řeřichou najednou zcela jinak. Dá se také tepelně upravovat v
polévkách - jen to trochu otupí její chuť a přípraví o velkou porci
vitamínu C. Z tohoto důvodu je nejlepší čerstvá.
Našla si již místo ve vašich kuchyních?
Máte nějaký oblíbený recept?
Chcete-li se o klíčcích a výhoncích dozvědět více -
nějaké informace a obrázek jsem čerpala na:
http://www.novinky.cz/bydleni/325434-cerstve-klicky-a-vyhonky-pomahaji-nasemu-zdravi.html
Hodnocení (20 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
30. 03. 2015 09:59
dagmarhruska
Dekuji za radu, dnes jdu na nákup, tak si ji koupím:-))
24. 02. 2015 07:47
Aj, na řeřichu jsem nějak pozapomněla, mám spoustu zeleného ze zahrádky, na zimu pěkně schované v mrazáku nebo usušené...ale řeřichu jsem kdysi pěstovala v paneláků jenom na mokré vatě.
23. 02. 2015 21:10
Dík za připomenutí, mívali jsme řeřichu s taťkou za oknem. Nějak jsem ale na ni zapomněla.
19. 02. 2015 21:11
Rerichu jsem jeste nezaradila do mého jídelnícku, ale hned napravím. Dekuji za zajímavý blog:-)))
16. 02. 2015 12:54
No tak zasadíme, stejně se chystám dát něco do truhlíků na parapet, tak i řeřichu...
16. 02. 2015 12:27
My ji pěstujeme od podzimku do jara,pak přesedláme na pažitku a petrželku :-)
16. 02. 2015 12:22
Jé, to je milé připomenutí - okouknu moskevské obchody, snad tady semínka najdu...
27. 06. 2014 23:34
:-)) Uznávám, že v létě máme na výběr více bylinek, je ale škoda nechávat řeřichu jen na zimu či velikonoce, když zapomeneme na něco zeleného na stůl. Můžeme ji přimíchat do každého salátu, někdy si ji nasypat místo pažitky na chleba, přimíchat k tvarohu... Má opravdu mnoho prospěšných látek:-)
Jinak - máte nějaký speciální recept, kdy řeřicha nesmí chybět?
Jinak - máte nějaký speciální recept, kdy řeřicha nesmí chybět?
27. 06. 2014 11:08
Řeřichu máme rádi, čerstvou na chleba s máslem nebo tvarohem. Také ji pěstuji jen v zimě. Budu to muset napravit :-))
27. 06. 2014 10:22
řeřichu mám moc ráda, hlavně na chleba s máslem nebo s tvarohem ... také ji pěstuju v zimě na okně, v létě používám jiné bylinky ze zahrádky
27. 06. 2014 10:04
Řeřichu pěstuju v zimě, máme ji na okně pořád, v létě beru ostatní bylinky ze zahrádky :-)
26. 06. 2014 21:46
Také mám ve velkém truhlíku Kapucínku. Má krásně zářivé květy a jak píše pejska i dobře chutná.Řeřichu jsem před lety pěstovala na okně a chleba s řeřichou neměl chybu :-)))
26. 06. 2014 20:53
Roky si pěstuju lichořeřišnici v truhlíku. Listy jsou dobré, květy také ale nejraději mám semena. Chutnají jako oříšky, ale trochu štiplavě. Píší o ní, že je přírodní antibiotikum. I čaj je z ní dobrý.
26. 06. 2014 18:30
Protože v létě mám na zahrádce cibulku, pažitku a fůru jiné zeleninky , víš :-)
ZuzkaDostalova
Aktuality
Kvíz o ceny
Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?