Sledujte nás:

Datum registrace: 30. 06. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

ZuzkaDostalova

Původní Sebekoučink

30 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 3 kg

Získané body

Tento měsíc: 15
Celkem: 7903
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

ZuzkaDostalova

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Lilek, co a jak

31. 07. 2014

    

     Ještě 15 dnů bude trvat soutěž s potravinou lilek,

tak proč si o této zelenině něco neříct - možná to vše

znáte, možná i tvrdí odpůrci po přečtění lilek vyzkouší...


      Lilek jedlý je jednoletá rostlina příbuzná s bramborem

a rajčetem. U nás je známý také jako baklažán. Původem

je z Indie a ta je spolu s Čínou také největším producentem.

Plody lilku dosahují velikosti 150 - 300 g a nejčastěji mají

vejčitý tvar (odtud i název v angličtině - eggplant). Barva

slupky je modrofialová, dužina bílá.


      Svým složením se lilek podobá s ostatní plodovou

zeleninou: 95% hmotnosti tvoří voda, největší díl sušiny

zabírají sacharidy, hlavně v povrchových vrstvách plodu je

vláknina - pektin (proto pokud plod není starý či poškozený,

nedoporučuje se odstranění slupky). Bílkoviny a tuky mají

v lilku minimální zastoupení. Obsahuje vitamín C, B a kyselinu

listovou. Z minerálních a stopových prvků se zde vyskytuje

draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo, mangan a zinek.

Lilek také obsahuje více nikotinu, než kterákoliv jiná jedlá

rostlina, jeho množství je však zanedbatelné (podle zdrojů

je v 9kg plodu stejně nikotu jako v jedné cigaretě).


      Pěstování. Lilek je původně tropická rostlina a tím pádem

má rád hodně slunce a vysoké teploty. Ke klíčení je potřebná

teplota okolo 21 °C. Plody nenechávejte na rostlině dlouho,

jinak zhořknou.


      Příprava a konzumace. Syrový lilek je hořký, proto by se

měl tepelně upravit. Vaření, pečení, dušení, smažení, grilování

- to vše je vhodné. Nevýhodou je, že při smažení nasává do

sebe hodně oleje. Doporučuje se před smažením či pečením

osolit, nechat pustit vodu a poté zpracovávat. Dá se použít

také do polévek, kaší, nákypů, zapékat, plnit masem atd.


      Pro své vlastnosti a nízkou energetickou hodnotu nemáme

omezení pro konzumaci lilku a hodí se při redukční dietě a

snižování hladiny cholesterolu v krvi. Má lehké projímavé

účinky, takže může pomoci i proti zácpě. Říká se, že má také

afrodiziakální účinky.


      Inspiraci, jak lilek připravit můžete získat mezi soutěžními

recepty a pokud někdo máte další recepty, budeme rádi, když

ses námi o ně podělíte!:-)


Krásný srpen, hodně sluníčka a pro zahradkáře - spoustu

vypěstovaných plodin!


Zdroje: http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/jak-vypestovat-lilek.html

              http://www.lilek.info/


Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 08. 2014 21:42
Dámy - děkuji za komentáře. Je skvělé, že jste recepty přidaly nebo zkoušíte ty, co jste neznaly - já také koukám a všechny jsou perfektní.

Madridacka: To jste mě pobavila - tak to schválně zkuste s tím manželem.
01. 08. 2014 12:46
Kdybych byla poučená a řekla manželovi, že je tam nikotin, jistě by jedl se mnou. Své recepty jsem již do soutěže přihlásila a teď zase zkouším recepty druhých.
01. 08. 2014 11:42
Já mám lilek taky moc ráda. Uz jsem si nasla pár nových receptu ze souteze:-)
01. 08. 2014 10:58
taky miluju lilek
01. 08. 2014 09:10
Lilek mám moc ráda, ale jsem jediná kdo ho z rodiny jí :-(. Moc děkuji za shrnutí jak je tato zelenina prospěšná pro naše zdraví :-).
01. 08. 2014 07:37
Lilek mám ráda a pár receptů z aktuální soutěže už jsem vyzkoušela.
31. 07. 2014 21:38
Díky,jsi fajn,že si nám poradila,jak je to zdravá zelenina.
31. 07. 2014 21:35
Díky za fajn shrnutí info o lilku. Já jsem si ho zamilovala v Řecku. Teď mám v lednici tři kousky:-).

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři