Datum registrace: 15. 06. 2010
ivamal
Sebekoučink
Zahájení: 10.12.2019
Ukončení: 07.01.2020
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ
Zaplacený cyklus je přístupný do 9. 1. 2020
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
ivamal
Jak psát blog?Výzva č. 10: Odolejte dietním trendům a vychutnejte si každé sousto!
11. 03. 2019
Nesledujte slepě potřeby jiných, ale soustřeďte se na potřeby svého vlastního těla.
Většina hubnoucích (kromě věrných uživatelů STOBklubu) je při hubnutí zcela odpojena od potřeb svého těla. Když na ně pak (opět) přijde etapa hubnutí, mají tendenci slepě následovat nějaký aktuální dietní trend, nějakého „guru“, který zrovna nejlépe dokáže propagovat svůj způsob hubnutí, své výsledky a své produkty. Příliš pak nehledí na to, zda milují sladké, nebo jsou vyložení masožrouti, ani třeba na to, zda jim více vyhovuje jíst 3x nebo 6x denně. Řídí se prostě striktně dietou, která má tak proklamovaně zázračné účinky s vidinou toho, že brzy budou vypadat stejně štíhle a šťastně jako onen „guru“, kterého následují.
Co na tom, že ve zvolené dietě zcela chybí potraviny, které hubnoucí miluje a které si jeho tělo žádá? „Paní/panu XY dieta přeci funguje, u mě tedy musí fungovat stejně! Proč se ale stále nedostavuje ten slíbený pocit spokojenosti ba euforie?“
Je to proto, že každý člověk je jiný, má jiné chutě a zvyky, které nelze změnit všechny a ze dne na den. V dietním režimu, který nám v zásadě nevyhovuje, ve kterém zcela chybí potraviny, které máme rádi a naopak je plný potravin, které jsme nikdy nejedli a které nám nechutnají, není možné vydržet dlouhodobě. Často při takovém režimu strádáme nejenom fyziologicky, máme hlad, ale i psychicky.
Pojďme se tedy znovu zaposlouchat do potřeb našeho těla.
Co nám k tomu, abychom byli vůči svým potřebám všímavější, pomůže? S odpovědí přichází nový směr s názvem MINDFULNESS.
Mindfulness, neboli česky všímavost, nás učí, jak se i v dnešní uspěchané době dokázat zastavit a vychutnat si přítomný okamžik. Kromě jiných oblastí se velmi efektivně uplatňuje právě při hubnutí.
Chcete se o mindfulness dozvědět víc? Přečtěte si článek k aktuální Výzvě!
A pokud Vás tento směr zaujal a máte chuť proniknout do hloubky mindfulness, můžete sáhnout po některé z knih zabývajících se touto problematikou. Všímavostí ve vztahu k jídlu se zabývá např. kniha Pomalá dieta, Vědomá dieta, Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda. Přístup mindfulness je také součástí knihy Já zhubnu.
STOB také nabízí novinku v podobě online kurzu Všímavostí k sobě, který vás za 8 týdnů naučí nalézt opět zdravý vztah k jídlu, pohybu i sobě samému.
A jak se používá mindfulness ve vztahu k jídlu?
V našich kurzech zdravého hubnutí trénujeme již 30 let ve 2. lekci pomalé vědomé jedení. Rozdáme na kurzu vždy bez řečí nějakou malou potravinu, sušenku apod. Než stačíme vysvětlit záměr, že bude potravina sloužit k nácviku pomalého jedení, potravina skončí ve většině případů v útrobách účastníků. Protože ale víme, že to tak probíhá vždy, máme samozřejmě připravenou pro nácvik náhradní potravinu. Navíc můžeme účastníkům kurzu názorně ukázat, jak silný je jejich „autopilot“. Když nám totiž "přistane" nějaká potravina v ruce, nepřemýšlíme, nereagujeme na to, že třeba nemáme hlad, ale automaticky potravinu bez prožitku pozřeme. Zrovna tak sníme automaticky tolik knedlíků, kolik nám jich naloží v restauraci nebo na návštěvě k obědu.
Paradoxní je, že ačkoliv často myslíme přes den na jídlo, když se ho konečně dočkáme, ani si ho nevychutnáme, protože při jídle přemýšlíme o něčem jiném, nebo přepínáme pozornost z jedné činnosti (jedení) na druhou (práce aj.). Není to škoda?
Lidé s kily navíc často nedokáží jíst, aniž by jídlo nespojovali s jinou činností. A to přesto, že je prokázáno, že nemůžeme dělat plnohodnotně dvě věci najednou – jen přepínáme pozornost. A tak, když čteme záznamy o celodenním jídelníčku účastníků kurzů zdravého hubnutí, mají tam velmi často v kolonce "kde jsem jedl" a "co jsem při tom dělal" nejrůznější místa a nejrůznější činnosti.
Pokud myslíme na něco jiného, než děláme, jsme méně šťastni.
Je prokázáno, že polovinu času lidé myslí na něco jiného, než co dělají. Dále je zjištěno, že pokud myslíme na něco jiného, než děláme, jsme méně šťastni, než kdybychom mysleli přesně na to, co právě děláme. Pokud tedy jíme čokoládu a naše mysl bloumá jinde, neužijeme si ji.
Nácvik všímavého jedení pomocí videa
Chcete se naučit jíst všímavěji? Pusťte si video s nácvikem všímavého jedení, které jsme pro vás připravili a které naleznete v Tipech pro Vás.
Při nácviku všímavého jedení si uvědomíte, že pro hubnutí a vůbec pro zdravý vztah k jídlu je důležité nejen to, co jíte, ale i jakým způsobem potravu přijímáte – tedy jak jíte. Podstatou všímavosti je to, že prožíváte pouze přítomný okamžik, v našem případě se věnujete pouze vaší dobrotě. O spoustu vjemů z jídla se totiž ochuzujete tím, že spojujete jídlo s jinými činnostmi. Přestože máte jídlo rádi a můžete si ho užít jen díky chuťovým pohárkům, které jsou pouze na jazyku, ochuzujete se o potěšení z jídla tím, že ho nepoválíte na jazyku, ale hltáte jídlo jako o závod. Při všímavém jedení dobrot vám stačí k uspokojení chuťových buněk menší množství jídla a tím, že se jídlu plně věnujete, si vybíráte i kvalitnější potraviny.
Jak na jídlo všímavě
Opět myslete na to, že vůbec nejúčinnější změny jsou ty pomalé. Proto si nejprve zkoušejte sníst všímavě třeba jen pár soust z vašeho jídla. Časem se jistě dopracujete k tomu, že si dokážete všímavě vychutnat celé jídlo.
Vnímejte jídlo všemi smysly - jak vypadá, jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni. Pokuste se i u známého jídla objevovat co nejvíce chutí.
Zhruba v polovině pokrmu, nebo balení potraviny udělejte pauzu, nadechněte se, hluboce vydechněte a řekněte si na škále jedna až deset – jak jste hladoví. Pokud zjistíte, že už hladoví nejste, pokuste se jídla zanechat.
TIP: Pokuste se jíst takto všímavě i nekvalitní potravinu, třeba kousek rohlíku, nebo levného salámu. Uvidíte, jak se vám nebude chtít válet nekvalitní potravinu pomalu vědomě v ústech, a že vás v důsledku tento styl jedení přivede k výběru kvalitnějších potravin. Také zvýší citlivost k nasycení a bude vám pak stačit menší porce.
Všímavým jedením se jídlo stane radostí a ne starostí!
S procvičováním všímavosti budete nacházet nové způsoby, jak si víc užít jídlo a přitom ho jíst méně. Jako zdravé tělo vyžaduje cvičení, zdravá mysl si žádá totéž a efekt se projeví pak stále. Díky 150 minutám aktivního pohybu nebo 50 000 ušlých kroků za týden se vám zlepší kondice a díky 10 minutám cvičení všímavosti se vám zlepší mysl.
Napište nám své dojmy z všímavého jedení.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Je to velice vyjímečné když třeba jsme na návštěvě, to si většinou povídáme při jídle, ale to už se mi povedlo vychytat- nechám si nandat miniporci a uďobávám a nepřidávám si.
ivamal
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?