Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 03. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

janeta41

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2350
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

janeta41

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

POMOC!!!LILEK A JÁ

11. 04. 2011

Prosím o pomoc! Dnes poprvé v životě dělám lilek a poprvé ho také budu jíst-snad.
Do zapékací teriny jsem dala 300g lilku ve slupce nakrájeného na půlměsíce, přidala česnek 150g rajčat a 130 g sýru Cottage. Dám to zapéct, ale bohužel vůbec nevím na jak dlouho,mimochodem mám horkovzdušnou troubu. Má to být moje večeře. Vejdu se do 1300kj. Prosím , kdo má zkušenosti poraďte na jakou dobu a na kolik to dát zapéct. Moc děkuji.
Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 04. 2011 07:06
Zdravím všechny lilkomaniaky :-)
Já ho dělám plněný, vydlabu, osolím, zbavím vylezlé vody. Mezitím si připravím směs z těch středů, drcených rajčat, koření, masa dle libosti (sojová drť, kuřecí, mleté), pokud potřebujete nasytit i chlapa, tak ještě přidat rýži . Směsí naplním lilky a dám zapékat cca 45 minut, nakonec posypu strohaným balkánem, bašta a boule za ušima :-)
11. 04. 2011 19:29
přidávám se k milovníkům lilku :)
v mé fotogalerii mám také zapečený lilek s rajčaty, feta sýrem a cibulovými kroužky. lilek většinou vždy osmahnu na pánvi, když se přidá minimum oleje, tak to také jde, ale trvá to dýl. a pak ještě vysuším ubrouskem. zapékala jsem to horkovzduchem na 150° cca 30-45minut....vynikající, a z cele zapekáci misky mi stačila čtvrtka a byla jsem sytá ažaž:)
tento víkend jsem pro změnu zkusila rozkrojit lilek na podélné 1cm plátky/řízky, mezi dva plátky dát sýr´-připlácnout k sobe+jsem to ještě zpíchla raději malou špízovou jehlou., obalit ve strouhance a vajíčku a smažit na pánvi, opět to jde s min.oleje na teflonu. smaží se dokud vajíčko nezezlátne a začne se tavit vylézající sýr :) na lilek nedám dopustit :)
11. 04. 2011 18:58
no holky , to dopadlo. Já to zbaštila kompletně celé i s vodou , kterou jsem to zalila a ještě si to pustilo. Byla Ňamka a se mnou to jedla moje 2,5 letá dcerka, která se mnou jí polystyrenový chleba , kneckerbrod, žitný chleba a synáček 2,5 pro změnu miluje syrovou zeleninu. Jsou to dvojčátka k pohledání , jejich jídlo jim nechutná a jí se mnou moje blafy. Takže děkuji za rady, určitě ode dneška patří lilek do mé kuchyně. -A dámy , ta porce je šíleně obrovská. A to jsem dnes určitě potřebovala. Tak pěkný večer.
11. 04. 2011 18:17
janet, to neva, to bude dobrý - přeces to nepřelila do pekáče i s tou vypocenou vodou, ne? ;) A díky za tip s cottagem, to určitě vyzkouším!
11. 04. 2011 18:11
Já ho dělám podobně jako hermanka, jen na plech nakapu olivový olej, pokladu plátky lilku max.4mm silnými ( žádné solení a odkapávání ), posypu kořením ,,grilovaná zelenina,, a strouhaným sýrem a zapeču v troubě. Mňam :-)
11. 04. 2011 17:45
Tak já tedy lilek jen omyji - a pak ho normálně buď dusím na pánvi s kuřecím masem.
a nebo mi velmi chtná zapečený v troubě - lilek na tenká kolečka, pokrýty rajčaty na kolečka a zasypat strouhaným sýrem (když mám málo tuků - přidávám kousek nivy) , peču bez tuku na pečícím papíře než se rozteče sýr :-), a posypu grilovacím kořením.
11. 04. 2011 17:44
Tedy myrtil to bylo vyčerpávající, jenže já to už měla vše v terině, to jsem zvědavá , zda to bude poživatelné. S cottage mám zkušenost , zapékám s ním ryby, kuřecí maso, no cpu ho všude a zapečený je super. Já ten lilek sice nasolila a zakapala citronem, jak jsem vyčetla , ale už jsem ho neopláchla. No chybama se člověk učí a hlad je výborný kuchař. Je toho hodně a tak se těším. Snad se to bude dát jíst
11. 04. 2011 17:38
Lilek se musí předem nakrájet na plátky a nasolit, aby pustil vodu a případnou hořkost. Pak opláchnout a osušit a teprve potom dál upravovat. Nejlíp chutná, když se před zapékáním ještě opeče obalený v hladké mouce na olivovém oleji. Vypije ho dost, ale nedoporučuju vynechat obalení v mouce, protože pak nasákne ještě víc. Pak se ty kolečka kladou do pekáče spolu s další zeleninou a sypou sýrem, nejčastěji parmazánem, případně proloží mozzarellou. Nebo se ty plátky mohou grilovat - opět s olivovým olejem. To je nejchutnější a klasická kombinace, akorát že to tedy není ani náhodou dietní :-( Méně kalorií bude mít, když se nakrájí po osušení na menší kousky a spolu s cuketou, cibulí a česnekem rychle orestuje na olivovém oleji a dusí se spolu s rajčaty a kořením.
Pak je výborný i pečený - celý se vloží do trouby, propíchá se vidličkou a peče se ve středně vyhřáté troubě do měkka, čas teď neodhadnu, ale asi 30-45 minut. Pak se rozřízne a lžící se vydlabe dužina, musí být měkká, až kašovitá. Přidáte trochu olivového oleje a koření (rozdrcený česnek, provensálské nebo jen oregano, cokoli ze středmořské kuchyně, co vám chutná) a pořádně promícháte - je z toho výborná pomazánka na suché toasty nebo opečenou bagetu. Taky se do toho může přidat trochu krájených rajčat z plechovky, případně lehce zeleninová paprika nakrájená na kousky a lehce orestovaná s nadrobno pokrájenou cibulkou a česnekem.
Pozor, je hůř stravitelný, když se peče a dusí, je třeba ho udělat hodně do měkka, jinak ti bude ležet v břiše jako kámen.
A co se týká Cottage - nemám žádnou zkušenost s tím, co s ním udělá zapékání, kdyby to bylo jen krátce, tak to snad může vyjít, ale lilek se musí péct docela dlouho, takže doporučuju nahradit jiným sýrem nebo ho tam dát těsně před koncem případně až po vyndání z trouby.
11. 04. 2011 17:37
Dá se tam vyhledávat i podle jednotlivých surovin. Taky tam občas zabrousím, když nevím co vařit ;-)
11. 04. 2011 17:29
teď jsem iren 66 koukala na ten odkaz, tedy velké dík, tvůj odkaz je studna inspirace na všechno, už jsem si to dala do záložek. Od té doby co dělám STOB jsem objevila cizrnu, tofu, kuskus a teď lilek. Super
11. 04. 2011 17:23
moc díky
11. 04. 2011 17:22
Lilek jsem jedna dvakrát v životě. Poprvé klasicky v trojobale, to ušlo. Podruhé jsem ho zapekla se zeleninou - a nic hnusnějšího jsem nikdy nejedla. Nemám odvahu na třetí pokus :c). Tímto nechci předem znechutit !! Spíš jsem to prostě úplně blbě nakombinovala. Nejsem dobrý kuchař!!
11. 04. 2011 17:19
recept jsem právě taky okopírovala z netu, ale není tam doba pečení a ani stupně. Je tam ještě jeden , který se mi zalíbil. Lilek jen omýt , propíchat vidličkou a dát péct , potom rozpůlit a solit a dávat másla a dlabat. je tam na to výborná recenze. To bude jako druhý pokus
11. 04. 2011 17:17
Lilek by se měl nejdřív nakrájet, osolit a nechat chvíli odležet. V troubě by mělo stačit cca 30 minut. Tady jsou nějaké recepty, tak mrkni: http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=lilek&prohledavat=1&v_nazvu=1&v_ingred=1&kategorie=0&autor=0&hledat=Hledej
11. 04. 2011 17:12
Ha! Budu sledovat, koupila jsem lilek a nevim vůbec co s ním :o)
11. 04. 2011 16:53
:)) zajímala by mě chuť, procházela jsem už recepty na netu :D zkus kouknout, jestli to tam nenajdeš ;)

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři