Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

jonasek

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 3486
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

jonasek

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Červená řepa, zelené fazolky, celerové stonky-moje láska!!!

07. 02. 2011

Do "sametové revoluce" jsem znala a používala tuto zeleninu stejně jako ve školní jídelně - nakládanou. Poté, co jsme začali jezdit do Holandska, jsem teprve objevila jejich půvab. Naši známí ke každému hlavnímu jídlu dávali na stůl hrnec s uvařenou řepou či fazolkovými lusky, celerovými stonky aj. A tak jsme na zahradě začali pěstovat řepu kulatou i podlouhlou, fazolky zelené i žluté, tyčkové i keříčkové, mangold - jen řapíkatý celer jsme v té době nemohli sehnat a řapíky z mangoldu nebylo to pravé ořechové. Později došlo i na něj. Všichni - děti i babičky - si vařenou (dnes spíše napařenou) zeleninu zamilovali.
Dnes budu mít k večeři výborný šťavnatý salat ze syrové červené řepy, mrkve a jablek bez jakéhokoliv přichucení, neb chutě použitých produktů se krásně spojí. Stejný díl všech tří surovin nastrouhám na "mrkvovém" struhátku a smíchám. Pokud je v předjaří zelenina málo šťavnatá, použiji více jablek. K tomu dnes 150 g přírodního 18% sýru. Už se těším, salát čeká v ledničce.
Semaforek na mě blikal - máte dnes hodně zeleniny!!! Protože i k obědu jsem měla salát: ledový, červ. papriku, avokádo, vejce - pokapáno balsamikem, dva rýžovo-sojové chlebíky k tomu. No-není to úžasné hubnutí?!?
A pokud mi při zítřejším vážení ubyde cihla z batohu...
Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 02. 2011 16:42
Sestricka
Nejvíce sníme čerstvých, zamražuji po krátkém povaření v malinko osolené vodě.
08. 02. 2011 16:37
Páni, to vypadá dobře. Já už chci zahradu! ;)
08. 02. 2011 16:26
Paní Lubo díky, není nad zkušené zahradnice. Jááá ůůůž chcííííí jaróóóóó!
08. 02. 2011 16:25
Jonásku díky, dneska jsem narazila a hned si koupila právě ty žluté. Ještě tě poprosím jak je uchovávaš? Steriluješ a případně jak. Díky Jana
07. 02. 2011 20:19
Fazolky popínavé žluté i zelené jsou úžasná zelenina. Po půli května se přes noc namočená semena zasejí k nějaké vysoké opoře (aspoň 3 m nebo víc) a tím je věškerá péče ukončena. V případě potřeby se odplevelí a pak už se jenom čeká na sklizeň. Jako oporu používám vysokou tyč, zapíchnutou do země, která má nahoře uvázáno několik provázků visících na zem. Jejich konce se nějakým drátěným háčkem upevní do půdy kolem toho kůlu do kruhu o průměru tak asi 60 cm., Fazole se ovíjejí kolem provázků a vytvoří krásný kvetoucí jehlan. Lusky se nesmí nechat přerůst, musí se sklidit, dokud jsou křehké. Semena - mnoho odrůd - mají v každém semenářství a všechny jsou skvělé. Moc doporučuji.
07. 02. 2011 18:35
Já miluje nastrouhanou červenou řepu najemno a obyčejný bílý jogurt nebo tvaroh, osolit a opepřit a je to. Na "destičky", čímž myslím křehké chleby fakt bašta. Zkusím i s tou mrkví a jablkem, ale až si ušetřím sacharidy.
07. 02. 2011 14:21
Nejlahodnější jsou fazolky popínavé žluté, kupuji vale různé druhy podle toho, na co narazím, keříčkové rychleji"zestárnou"-musí se spotřebovat v kratším čase.
Zkus i tu řepu s mrkví a jablky, vůbec v této kombinaci není nějaká "pachuť"-vitamínová bomba.
07. 02. 2011 14:19
Další vážení? Ale že to letí... Tak ať to je další odhozená cihlička :-).
Salát vypadá dobře, ale má dost sacharidů a já bych k němu potřebovala ještě něco k zakousnutí (knackebrot) :-(. Já vyplácám hodně sacharidů na ranní pečivo a přílohy k obědu a večeři, takže pak už musím hlídat i zeleninu -kterou jo a kterou ne.
07. 02. 2011 14:13
No úplně se mi zbýhají sliny! Říkám si zahradnice ale tohle opravdu neznám. Lákají mě ty fazolky. Syrová řepa u nás doma neobstála tedy ani u mě. Ale ty fazolky letos zkusím. Jonásku máš nějaké tip na semeno nebo pěstování, budu vděčná. Nerada experimentuju, radši jdu na jistotu.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři