Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Diabetik a pivo

14. 03. 2013

Diabetik a pivo

 

Co by měl “diabetický pivař “  vědět :

 

-         pivo patří z hlediska cukru mezi nápoje s nejvyšší  cukernatostí (pomineme-li sladké likéry a různé  šálky“čekulády” )

 

-         pivo má ještě vyšší glykemický index ( GI ), než má čistá glukóza, která byla vybrána za základ měření GI !  Pivo má GI  až 120  !

 

Pozn. : glykemický index ( GI ) je číslo, které nám říká jak rychle se vstřebává tj. jak rychle je štěpen z té které potraviny cukr  do krevního oběhu. Za základ byla zvolena glukóza, protože má nejvyšší rychlost vstřebávání do krve ( v trávicím traktu se již     nemusí štěpit) a byl jí proto přidělen index 100 .  GI u ostatních potravin jsou  poměrná  čísla  vůči číslu rychlosti vstřebávání glukózy.  Na př. GI chleba je 50, což  znamená, že  cukr z chleba  se vstřebává do krve 2x déle než snědená čistá glukóza .

 

-         obsah cukru v pivě je vysoký.  Pivo má až  50 gr cukru na  jeden litr, což v přepočtu znamená, že pokud si někdo dá na př. 5 piv, pak zkonsumuje  jakoby 5 krajíců chleba!  Když si dá diabetik 2.typu  “na dietě”   ( který má hlavní jídelní sacharidovou dávku  ve dni odpovídající dvěma krajícům chleba)  tři piva,  pak překračuje povolený limit sacharidů a nastává sacharidová situace, jako kdyby snědl  3 krajíce chleba  . Proto se celkem oprávněně říká pivu “tekutý chléb” . Co udělá takový přísun cukru do krve s glykémií diabetika je snadné si domyslet  ....

 

-         neinformovaný a neukázněný diabetik může poměrně brzy očekávat tzv. “Pozdní komplikace”  .  Skalní pivař – diabetik - může tyto komplikace očekávat především v oblasti amputace dolních končetin ,  kde obrovský nápor cukru ničí stěny vlásečnic a s tím související zásobování dolních končetin krví.

 

-         pivov sobě skrývá pro diabetika ještě další „zradu“ :  každému začínajícímu  diabetikovi  2. typu probíhá z počátku jeho nemoc vždy latentně (skrytě – bez jeho vědomí)  a to někdy i řadu let  (pokud náhodná lékařská kontrola ji neodhalí dříve) . Většinou diabetik odhalí cukrovku až v pokročilejším stádiu,  tj. v okamžiku, kdy ji již signalizují její charakteristické příznaky : žízeň a časté močení .  Pivař – zatím nedhalený diabetik -  ale i tyto již velice charakteristické příznaky obtížně rozpozná  ! ! ! Žízeň totiž „hasí“ pivem průběžně a časté močení pak považuje za průvodní jev vyšší konsumace pivní tekutiny. Takže u něho může z výše uvedených důvodů probíhat latentní stádium podstatně déle než u diabetiků, kteří pivo pravidelně nekonsumují  ! ! !

 

Na závěr skutečný příběh ze života, který  souvisí s pivní tématikou :

 

Na jednom sezení  „zdravých pivařů“  proběhla diskuze na téma „cukrovka“ . Protože účastnící sezení se nemohli dohodnout na tom, co to vlastně ta cukrovka je a  zda ji někdo z nich náhodou již nemá, navrhl jeden z nich , že zná diabetika, který má glukoměr a nechť ho pozvou a ať jim všem změří „cukrovku.“ .  Tak se také stalo. Pivaři se pozvanému složili na nákup elektrod a diabetik je začal měřit. Změřeno bylo 21 pivařů .

Je pravdou, žeměření bylo prováděno přímo při aktivní konzumaci piva, takže účastníci testu měli v sobě  2 – 6  12ti stupňových piv .  Věk “testovaných” byl přibližně 20 – 60 let.

 Pozvaný diabetik , který testování přítomným provedl, byl diabetikem odpovědným a informovaným . Upozornil proto ty, kterým naměřil přes 12 mmol (byli to dva pivaři) v jaké se nacházejí situaci (že jsou pravděpodobně diabetiky ) a jaké nebezpečí jim z této příčiny hrozí. Věděl jak je obtížné přesvědčit někoho v rozjařené společnosti, jak je bezpodmínečně nutné okamžitě změnit vše co cukrovka požaduje, ale pokusil se je alespoň přemluvit ať zajdou k lékaři .Marně . Tito diabetici měli  “pádný”argument, že je nic nebolí, tak že to tak hrozné asi nebude. Bylo . Jeden zemřel do roka po testu, druhý o půl roku později .  Dodrželi ale slovo a lékaře skutečně nevyhledali.   Zemřeli jeden na infarkt a druhý na mozkovou mrtvici . Do statistik úmrtí na cukrovku se však nikdy nedostali , protože nikdo nevěděl, že cukrovku měli, ani členové jejich rodin.  Jen pivaři od „Zlatého úhoře“ věděli své . Ale proti nim je “hrob ukecaná bába“ .........

Další měření –pokud je mi známo -  se již nikdy nekonalo.

 Pozůstalí pivaři se dále již řídili jen  konečným veršem básně  „Štědrý  den“  K. J. Erbena :

 

„ Toč se a vrč, můj kolovrátku,

všeckotˇ  ve světě jen na obrátku

a život lidský jako sen ...  “

 

„Však lépe v mylné naději sníti.

před  sebou čirou temnotu,

nežli budoucnost odhaliti

strašlivou poznati  jistotu ! „

 

 

 

 

 

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 03. 2013 13:02
Hmmm také mne z toho mrazí.
To o tom vysokém GI piva jsem netušila. Dáváme si pivko (jedno a většinou nealko) na kole jako ionťák. Byla jsem přesvědčená, že tělo za vytrvalostního pohybu rychlé cukry potřebuje. Nebo se mýlím?
Jsem za osvětu velice vděčná.
14. 03. 2013 09:02
Děkuji za velmi silný článek. Přečetla jsem ho mnželovi, je diabetik 2.typu a s mou pomocí je i odpovědný. Snažíme se oba.
14. 03. 2013 09:01
žádná sranda, díky za další poučné počtení
14. 03. 2013 08:45
tak to je síla.....
14. 03. 2013 08:39
No právě...cukrovka nebolí a tak si všichni myslí, že o nic nejde. Můj manžel byl velký pivař, ale teď se drží a pivo pije občas na chatě, kde má těžkou práci a tak to pivo spálí. Ale stejně pije minimálně. Tak aby mu to vydrželo :-))
14. 03. 2013 08:39
Úplně mě z toho mrazí ...

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři