Sledujte nás:

Datum registrace: 27. 01. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

xxleoxx

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 5 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 7278
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

xxleoxx

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Dojídat se večer tuky, za účelem zezelnání tukového semaforku

29. 02. 2012

Jelikož se tu rozhořelo téma,  zda se navečer dojídat tukama, pokud semafor ukazuje červeně, rozhodl jsem se to tu objasnit proč NE a z jakého důvodu.

Co se týče potřeby tuku a jeho plnění, samotný tuk plní funkci v jídle jako rozpouštědlo pro vitaminy rozpustné v tucích (A,D,E,K),samotná konzumace oleje je bezpředmětná (v tomto ohledu), pokud chcete svému tělu prospět, dejte lžíci olivového oleje do připravovaného jídla  ať se dotyčné vitamíny mají v čem rozpustit atělo následně přijmout. Proto se uvádí,  že minimu tuku přijatého by mělo být kolem 40-50g, ale tohle je přežité, nepostradatelné složky tuku jsou omega 3 - 6 mastné kyseliny a polynenasycená kyselina linolenová, které ani v uheráku ani vmléčném tuku ani v sádle, ztužených tucích nenajdeme v množstvích, kteréby měli v takové dávce efekt na denní plnění.

je důležité si uvědomit,  že tělo si dokáže syntetizovat všechny tuky(vyjma esenciálních výše uvedených) z bílkovin a sacharidů, sacharidy si dokáže syntetizovat z bílkovin, neesenciální bílkoviny z cukrů, jen esenciální bílkoviny a výše uvedené esenciální mastné kyseliny jsou pro tělo nepostradatelné, a proto je nutné je dodávat tělu v potravě. Tuky je možno využít pouze jako zdroj energie a ve velmi omezené míře (pokud není v těle dostatek jiných zdrojů cukrů) jako zdroj sacharidu. Z čehož plyne jediné, za obezitu v prvé řadě může nadměrný přísun nepotřebných tuků, nikoliv bílkovin nebo sacharidů(v omezené míře). 

Pokud má někdo obavy o dostatečný přísun vitamínů ADEK,situce je následná:

vit A jako takový je bohatě obsažen v drobech, stačí mít 1x týdně vnitřnosti(játra), jako provitamin se vyskytuje ve formě karotenů,tedy ve všech zeleninách, ovoci (nejvíce mrkev,rajče, meruňky), vit A je skladován v játrech a zásoby jsou dosti vytrvalé, v našich podmínkách nedostatek prakticky nehrozí.

D tělo si samo syntetizuje při vystavení se slunečním paprskům (uvádí se že stačí 15 minut, v létě není problém, v zimě nám to vynahrazje masitá strava, mléko)

E tokoferol, významný antioxidant, v dnešní době se přidává skoro všude, je obsažen v živočišných, ale i v rostlinných produktech s vyšším zastoupením tuků (oleje ale i klíčky obilné)

Z tohoto hlediska není nezbytné denně plnit obsah tukůve stravě, případné nedostatky neesenciálních tuků si tělo vyrobí samo, ze sacharidů a bílkovin. Teď se mnozí mohou ptát, proč nejíst tuky, když stejně sníme větší podíl bílkovin a sacharidů a energeticky z toho vyjdeme stejně. Celé kouzlo tkví v tom, že tuky jsou prakticky neskladné a většina pokud jich je moc putuje do podkoží Určité množství koluje v krevním řečišti vázaný na cholesterol (LDL a HDL) zbytek je pro akutnější potřeby uložen přímo ve svalových buňkách (kolem 1% velmi malé množství), část v játrech a zbytek putuje do úložiště ve formě tukových polštářů...  Tohle vše je umocněno tím,  když je konzumujeme před spaním nebo navečer, kdy neočekáváme aktivitu a kdy se ve spánku zpomaluje metabolizmus. 

Situace u sacharidů je diametrálně odlišná. Sacharidy jsou v těle člověka uloženy v zásobách zvaných glykogen, kterého může být v těle člověka uloženo až 500 g, a je lokalizován jak ve svalech, kde ho bývá uloženo kolem380g a v játrech, kde jeho kapacita bývá kolem 120g, úlohou jaterního glykogenuje jednak zásobovat nervou soustavu glukozou (jendotka glykogenu), jednak uvolnováním glukozy do krve reguluje hladinu cukru v krvi a tím doplnuje hladinu gykogenu ve svalech. Jen pro představu, zásoba jaterního glykogenu tedy120g, vystačí přibližně na 10-12 hodin pro zásobování mozku, kde není započítána nutnost doplnování svalového glykogenu. Proto je třeba jíst pravidelně a v menších intervalech. Vzhledem k faktu že zásobování mozku (naštěstí) je nadřazené zásobování svalů, můžeme při  hladovění (nebo 2 jídel za den) cítit únavu a slabost(svalový glykogen, přítomný ve svalu, již nemůže být zpětně vyplaven pro funkci jater!). Pokud vykonáváme i sportovní aktivitu, spalujeme svalový glykogen, kdy při vyčerpání sledujeme náhlý pokles výkonosti, ten kdo někdy vykonával silový trénink tak to jistě zná. Glykogen se postupně doplňuje na svůj výchozí stav, kterého dosáhne přibližně za 24-48hodin. Z počátku je obnova velmi rychlá, při přibližně 80% zaplnění se zpomaluje, proto se i na druhý den cítíme po námaze slabší, proto ten kdo sportuje 7 dní v týdnu časem dospěje do fáze kdy je přetrénovaný. Je lepší dělat po 2 dnech tréninku odpočinkový den, abychom nechali doplnit hladinu glykogenu a tím i stimulovali růst svalů. 

Ten, kdo  intenzivně sportuje, by se neměl bát přílohových sacharidů. Z obrázku vyplývá, že nejefektivnější doba k doplnění svalového glykogenu je do 2 hodin po zátěži a množství  uskladněného glykogenu prudce stoupá ještě cca 8 hodin po zátěži při vysokosacharidové dietě, takže se nemusíte bát dát si po těžkém cvičení klidně trochu vařených těstovin, či řýženebo brambor s kouskem kvalitních bílkovin, klidně i na noc (2 hodiny předspánkem), jinak se ráno probudíte vyčerpaní a regenerace bude trvat podstatně déle.

Dalším faktem je, čím má člověk objemnější a trénovanější svaly, tím více dokážou pojmout glykogenu, zde je kámen úrazu chronických dietářů, kteří si odbourají hladověním část svalové hmoty a tím pak sníží i kapacitu glykogenu, kde pak následuje jo-jo efekt z důvodu menší kapacity glykogenu a přejídání, jelikož veškeré curky, které není kam akutně uskladnit(jsou plné zásoby glykogenu v játrech i ve svalech) jsou ihned metabolizovány na tuky. 

 

Mýtus ohledně anaerobního tréninku a hubnutí: citováno z MUBrno, Lékařská fakulta, výživa čověka, BP na téma Nutriční aspekty sacharidů.

Protože resyntéza vzniklého laktátu v glukózu vyžaduje opět energii, byl by celý proces ztrátový, kdyby energii do Coriho cyklu nedodávaly mastné kyseliny oxidované v játrech. Tímto způsobem pomáhá Coriho cyklus přenášet energii z tukové tkáně do svalu cestou glukózy a laktátu. Cyklicky se opakující glykolýza rezultující v laktát je tedy energetickým člunkem, který anaerobním způsobem dovede vytvářet energii pro sval.“(45) Touto cestou,poháněnou mastnými kyselinami, v opakujícím se cyklu glykolýzy a resyntézy glukózy z laktátu, je možné při lačnění získat až 15% de novo vytvořené glukózy.

Když se to shrne a řekne laicky, tvrzení že při anaerobním tréninku nespálíme ani gram tuku, je chybné, sice z pohledu při cvičení tomu tak je, spalujeme pouze cukry za vzniku laktátu(kyselina mléčná), avšak která se po výkonu vyplavuje do jater, kde je za účasti energie ze štěpení tuků obnovována na glukózu. De facto se dá říci že po vyčerpávajícím anaerobním tréninku hubneme několik hodin i když nic neděláme (tzv. burn out efect).  Co z toho vyplývá? Nemusíme se bát zařadit i anaerobní trénink spolu s aerobním, anaerobní nám pomůže s rozvojem svalstva a taky spálí nezanedbatelnou část tuku.

ZAVĚR

Takže jaká je odpověď na otázku zda se dojídat tuky nebo nez hlediska rizika přibývání na váze? Pokud jste to dočetli až sem, jistěvíte že zcela určitě ne. Sesumarizuji to do několika bodů:

-         Jíst tuků co nejméně

-         Z pozřených tuků jíst co možná nejvícerybích tuků, kvalitních rostliných olejů(lněný, olivový, sezamový)

-         Když konzumovat tuky tak ne samostatně, ale vmíchat do jídla (vylouhování vitaminů)

-         ořechy konzumují vegani, pro klasického masovšežravce nejsou nezbytné

-         když chci mlsat, raději mlsejme sacharidové pamlsky(žele medvídky, komprimáty, cukrové bonbony), nežli tučné čokolády(kolem35% kakaového tuku), s kterými si tělo poradí hůře

-         Snáze přiberu z tuků, nežli ze sacharidů

-         Není nutné striktně každý den dodržovatpředepsané doporučené dávky, tělo člověka je adaptováno na období nedostatků,vytváří si zásoby životně důležitých složek, s kterými hospodaří v době nedostatku, tzn. nemusíme mít každý den rybu ani olivový olej, nemusíme mítkaždý den 100% plnění bílkovin

-         je lepší mít 2x týdně 100g ryby, nežli 1x zaměsíc 1 kg(s nadsázkou), to platí ovšem u všeho

-         Platí zásada, méně co do objemu kvalitního je mnohem lepší, nežli mnoho, ale málo kvalitního

-         ten kdo večer jí nuceně ořechy, či oleje, jen aby měl zelený semafor a více bodů, jde sám proti sobě

-         energii, kterou uspoříme z tuků, získejme raději z bílkovin a sacharidů, ukterých je riziko uložení u sportující populace mnohem nižší, aby naše tělo nemělo  tendence se domnívat, že jeobdobí nedostatku. (důležité !!)

Takhle to mívám +- každý den a myslím že mé tělo je velmi spokojené.  Doporučuji vyzkoušet a po 2 týdnech zhodnotit. Pokud každý den uspoříte 20g tuku, za 14 dní by to mělo udělat přes  300g shozených kil (možná i více, poněvadž tuková tkáň není zdaleka tvořena 100% z tuků, obsahuje relativně značný podíl vody, i bílkovin)

Ted by mě zajímalo, kdo z vás se dojídá večer, a kdo nikoliv a jaké na to máte názory.

Hodnocení (28 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 08. 2012 11:52
Hahá! Jsem ráda, že to dělám správně! Možná jsem to věděla jen díky intuici, nebo mi to prostě přišlo hloupé (to dojídání), každopádně velice děkuji za článek!
21. 05. 2012 14:04
Vzhledem k tomu, že po čtyřech dnech sledování příjmu tuky překračuju, tak zatím tento problém neřeším. Ale aspoň vím, jak nevyváženě jsem doteď jedla.
26. 04. 2012 07:39
teda dalo mi než jsem se tím prokousala :-D ... většinou končím s tukama kolem 80%, ostatní tak nějak podobně ... asi tak první měsíc jsem to řešila, pak už ne
26. 04. 2012 06:45
Ójéé, a já skoro každý každý večer do sebe cpu olej jen tak, abych dohnala semaforek aspoň na oranažový:-( , to jsem tedy ,koukám, expert!!! Díky moc za poučný blog, tvé rady beru za své:-)
25. 04. 2012 23:04
Díka za článek.Já se tukama nikdy nedojídám.Zatím mám tukový semaforek většinou červeně -,ale nehrotím to.Říkám si,že tuku mám v těle dost :-)))).
25. 04. 2012 22:48
moc děkuji za tenhle článek, jelikož s tuky mívám taky občas problémy aby semaforek svítil zeleně, tak ted už vím, že to nemusím hrotit ;-)
30. 03. 2012 19:38
taky nemažu a rybí tuk je úplně jinde než vepřové sádlo, ztužené tuky a mléčný tuk. Přesahu tuků z ryb bych se vůbec neobával. :) Ale to jistě víš.
30. 03. 2012 19:32
s temi tuky to mam stejne jako ty, ale obcas hodne presvihnu, kdyz si dam treba lososa (cca 1x tydne), ale jsem rybickova, tak na tech 50 % se dostanu vzdycky. Oleje skoro nepouzivam a maslem nemazu, podle Tve teorie, ze tuky jsou skoro vsude a stejnou zasadu mam i pro sul
28. 03. 2012 22:49
Tuky nedojídám. Jídelníček plánuji vždy večer na druhý den. Hraju si s tím dokud není zeleno. Když přešvihnu bílkoviny, tak neřeším. Super článek, díky za něj!
09. 03. 2012 18:41
Děkuji za velmi fundované vysvětlení, laicky se snažím mít semaforky také v barvách a znaménkach jako ty. Někdy se mi to nepovede, ale tuky večer nikdy nenaháním.
09. 03. 2012 18:22
zvláště když za obezitu jsou zodpovědné největší měrou právě tuky ve formě nasycených živočišných a rostliných.
09. 03. 2012 18:21
jo já osobně bych nechal tukový semafor zelený až do 100% příjmu, pokud hubneme, v připadě pokud chceme stabilní váhu tak tuky klidně jezme, ale do hubnutí tuky prostě nepatří, zválště ne jakýkoliv živočišný a nekvalitní rostlinné a ruku na srdce, jíst jen zdravé tuky není reálně možné.
09. 03. 2012 18:14
trenér mi taky říkal, že se mu zdá být toho tuku hodně. naštěstí jsem čokoholik, takže mi to naskočí na čokoládě, ale jinak tohle moc neřeším. svítí mi většinou červeně, pokud nemám náhodou tučnější maso nebo tak.
09. 03. 2012 18:03
olivový olej někomu nevoní to je fakt, ale on taky není úplně top mezi oleji co se týče polynenasycených mastných kyselin, ale existují mnohem kvalitnější oleje. Vůbec nejlepší olej co jde sehnat je kupodivu konopný olej, ve zdravé výživě je k dostání cca 250 kč 300 ml, ale jelikož obsahuje přes 75% polynenasycených mastných kyselin (olivový jen klem +-12%), problem je že se na něm nesmí absolutně vůbec smažit nebo fritovat a péct, ale pro vaření nebo dušení se dá použít bezproblému.(přepaluje se při 165°C)+ samozřejmě studená kuchyně nebo přídavek do hotových jídel. ale co se týče srovnání s olivovým olejem je to šampion. možná je to schůdná cesta jak jíst zdravé tuky a vyhnout se olivovému oleji, který ti nechutí, když jsem na něj narazil při návštěvě zdravé výživy chtěl jsem si ho koupit, ale neměl jsem u sebe dostatečnou hotovost :D , předtím jsem se o něm dozvěděl jen ve škole v tukařské technologii
Kdyby někoho odrazovalo že je to z konopí, tak v tom oleji nic závadného není :-) je to z lisovaných semen, žádné přítomné THC :D

A kupopdivu jedním z těch zdraví prospěšnějích olejů je i náš běžný řepkový olej, který je na tom srovnatelně s olejem olivovým. takže i tudy vede cesta.
09. 03. 2012 14:33
Já právě plnila tuky jen když jsem dětem ujedla nějakou tu sůšu. Jinak mám tuků taky spíše méně. Dneska dokonce jen 59% a už to nedoženu a ani dohánět nechci. Bílkoviny a sacharidy mám oranžové v plusu, což je teda vyjímečné, ale na rozdíl od jiných dnů, dneska to díky tomuto článku neřeším. ;-) Olej používám jen do vařených jídel, v salátu mi třeba nechutná. Maximálně tak, když koupím nějakou směs na zálivku, tam ten olej potom necítím. Ještě ke všemu, seč jsem se snažila, co to dalo, nezvykla jsem si na olivový olej, smrdí mi a nechutná mi, poznám ho v jakémkoli jídle.
09. 03. 2012 14:18
já se tvým "výzkumem" řídím taky - od doby, kdy jsme to tady začali někdy minulý týden probírat. příjem udržuju v normě = zeleno, sachry a bílky taky, ale tuky mám doporučeno na 50 g denně. na mě je to stejně moc, proto byl na začátku tohoto blogu můj dotaz, jestli je třeba zelený semafor tuků. ted ho mívám červený - oranž, nehrotím to. večer se nedojídám tukama, což by bylo stejně špatně a myslím, že to bude fungovat.
09. 03. 2012 14:13
není zač, mě se aktuálně daří držet tuky v průměru od začátku mého cyklu na příjmu 59,6g - 66,3g /den podle stobu bych měl přijímat v hubnoucí fázi 76,2g /den to odpovídá úspoře cca +- 18% tuků denně, ale předepsaný příjem energie držím v normě kolem 9000-9600 kJ/den, osobní pocit mám vynikající, tuky z těla mizí, nehladovím a dokonce si držím i uspokojivý růst svalů (což je pro redukční fázi velmi obtížné) Proto musím říct že se tato vědecká teorie u mě applikuje v praxi na 100%,
09. 03. 2012 14:01
Tvoje blogy jsou naprosto úžasný v tom, že jim rozumím, i když jsou z poloviny "cizí řečí". Díky.
07. 03. 2012 16:50
Díky za zajímavý článek - už je mi ledacos jasné ;-)
07. 03. 2012 16:29
neboj to půjde, mě se zdá že mizím uplně před očima, jak mám ted 2. týden v řadě snížené tuky, dnes jsem ještě ve zdravé výživě pošilhával po konopném oleji, ale neměl jsem dost vaty u sebe, co se týče jeho složení je mnohem kvalitnější jak olivový, avšak se nesmí používát na žádné tepené úpravy, max tak na vaření, obsah polynenasycených mastných kyselin uváděli kolem 70%.... což je enormní, nasycené jen kolem 15%, stál kolem 200 kč za flašku cca 400 ml
07. 03. 2012 16:24
děkuji za radu ... přidala jsem tedy obojí, svalíky chci udržet a nabrat není taky naškodu, ale úkol č.1 je zhubnout tuk!
06. 03. 2012 19:23
v neposlední řadě každých 20g ušetřených tuků denně se za měsíc projeví uspořením téměř 0,75 kg tuku na tělesné váze, pokud je nahradíme alternativním zdrojem, který se nám neuloží
06. 03. 2012 19:17
paratko: jestli cvičíš a nechceš rozvíjet svalovou hmotu, tak přidej jen sacharidy, pokud chceš i podpořit rozvoj svalové hmoty tak přidej část bílkovin a část sacharidů. přidávat jen bílkoviny je bezúčelné.

aika25: no obsahují i jiné látky, které ale nejsou nijak nedostupné v jiných zdrojích potravy(všežravců), pro vegany jsou esenciální, jestli je jíš v průběhu dne, klidně je zařazuj, šlo spíše o večerní se ládování ořechy za účelem zisku 3 bodů za tukový semafor :-)
06. 03. 2012 17:53
Teda já mám vždycky po přečtení těch tvých článků hlavu jako kopačák :-D. Informace jsou skvělé, jen teda na ořechy a 80% čokoládu si šahat nenechám :-)
A jak je to s těma, kteří ořechy milují a zařazují je do jídelníčku? Vždyť neobsahují jen tuky, ale i jiné látky tělo prospěšné? No nevím nevím, jestli je z jídelníčku vyřadím.....Dělám si legraci, vím že je to každého věc, jak si jídelníček poskládá. Díky za takovéto informace :-)
06. 03. 2012 17:26
Ahoj, po přečtení tohoto blogu jsem se trochu nad vším zamyslela a mám jeden dotaz, když tedy nebudu řešit tukový semaforek,měla bych mít 56g mám jich tak 35g (nejím vyloženě odtučněnou stravu), tak díky tomu, že mám mín tuků mám nižší příjem, tak mám tedy přidat sachry a nebo bílkoviny nebo obojí? Problém totiž je, že tím mám třeba o 500-600kj nižší denní příjem kj. Díky za radu
05. 03. 2012 16:44
Prima blog, díky za info :-) Já tuky večer nedojídám, tak nějak přirozeně mi přišlo na mysl, že je to zbytečné a to jsi mi potvrdil teď i ty :-)
01. 03. 2012 10:49
keksina: ono to může mít i spoustu jiných důvodů, nežli nízká konzumace tuků, jestli jsi součastně s tukama neomezila plnohodnotné bílkoviny..

nj bez nízkotučných výrobků, vyřazení uzenin typu uherák, a mas typu krkovice to jde s tukama špatně, ale když se vymění krkovice za kýtu, uherák za vepřové šunky a aspon polotučné ml. výrobky, něco se uspořit dá, a každé deko se počítá.
01. 03. 2012 10:49
Tvé článečky jsou vždycky hodně zajímavé. Ráda je čtu a poučuji se z nich. Díky za ně.
01. 03. 2012 10:43
zajímavé, člověk se pořád učí - díky
01. 03. 2012 09:52
perfektní článek, za mě velké díky....většinou mám tuků víc, jsem masožravec s úchylkou na hovězí, ale téměř nejím mléčné bílkoviny a když mám soju, tuků je najednou minimálně a ty jsem zběsile doháněla jen aby byl semafor alespoň oranžový.....takže teď budu v klidu a holt budu mít dny s tukem do 30%....mě ta redukce zatím moc nejde, budu si to muset všechno ještě vychytat
01. 03. 2012 08:44
Moc se líbí tvoje blogy :) další co jsem přečetla jedním dechem.. výstižně a srozumitelně popsáno. A neměl by jsi i něco pro mě (nás) co nesmíme mléčný výrobky -alergie na mléčnou bílkovinu. Většinu mléčných výrobků jsem nahradila sojou a jak na to tělo reaguje? Děkujiii :)
01. 03. 2012 08:43
tak to díky za info,nedojídám se tuky a už vůbec ne na večer,ale určitě je co zlepšovat!
01. 03. 2012 08:37
Leoši, moc díky za poučení. tuhle diskusi jsem včera rozpoutala já, ale po 15.hod jsem se už ke kompu nedostala, tak proto ode mě 0 reakce. já mám pravidelně tuky na 20 -23% denní skladby živin (viz 25/30/45). moje dohánění k večeři znamená, že přes den mám třeba 15%, tak si do večeře dám pod zeleninu čaj.lžičku oliváku. Ale vysvětlils to, co jsem potřebovala vědět, že můžu mít červený mínusový tuk.semafor. kdysi jsem hodně chodila do posilovny a tam vždycky trenéři říkali, že kdo chce hubnout, tak denně má zkonzumovat max do 20% tuků. takže to vše sedí na to, co tu píšete. a ořechy nemusím, tudíž nejím. ještě jednou díky :-)
01. 03. 2012 00:29
tuky nedojídám,pouze zeleninu-večer u PC ;)
jako 3.večeři :D -chodím pozdě spát,no prostě SOVA :D
29. 02. 2012 22:47
Tak jsem si pěkně početla a musím s Tebou souhlasit, denně mám 60,max 70% tuků a bílkoviny se snažím držet na 90-110% a hubnu takhle nejlíp, taky to tak mám vypozorované:-) Díky,Díky! Těším se na další tvou vědeckou studii:-))
29. 02. 2012 21:16
Díky za skvělý článek. Já mám problém opačný, mám co dělat abych tuky udržela do 100% (nejím nic nízkotučné, vše polo, pod maso dávám lžičku oleje, jím sýr a dost masa). Doplňovat tuky večer mi přijde nelogické ať je to olejem nebo ořechy. Pravidelně cíleně večer doplňuji bílkoviny a zeleninu. Mám vypozorováno, že jakmile překročím průměrnou hranici 31% tuků hubnutí se zpomalí, zastaví nebo dokonce začnu přibírat, což může být samozřejmě individuální!
29. 02. 2012 20:56
Hihi, tebe bych chtěla mít doma, to by byla itálie . :-D já snad co se praktické použitelnosti ještě ani jednou .neshodla na tvých názorech. Tvoje věta o tom, že ovoce nepotřebujeme mě dostala a teď v tom pokračuješ. Nejdřív jsem se zasmála, jak si vitamíny získám z jater, kdyz nejím vnitřnosti a pak mě dostala představa, jak se "nuceně"cpu ordchy, abych měla zelený semaforek, když orechy jsou moje největší droga. :-D
Ake každopádně uznavam, že si dáváš práci se sepisováním článků, jen bych se podle nich nedokazala ridit, resp. bych umrela hlady. :-)
Obsem .as jedniu věcí jsem přece jen zauvažovala -jakou ma asi souvislost mé nemocné klouby a kosti s (jak jsme tady zjistila) s mým příjmem tuki v eozmezi 40-60%.
29. 02. 2012 20:52
To je těžké s tím omezováním (u masíčka)....vaříme společné jídlo celá rodina (k tomu něco jiného pro pidičlovíčka)...snažíme se o pestrost , ale být pořád na kuřatech a rybách to by asi doma neprošlo...nejen muž ale i babi a vařit na vícekrát už nestíhám (už takhle nestíhám) :o))))
29. 02. 2012 20:50
Článek je dobře napsaný. Uprostřed to máš sepsané jako odborník. Sice mám základy fyziologie, ale přesto jsem se ztrácela. Jsem ráda, že jsi to pod tím hezky okomentoval, už chápu vše.
S tuky mám taky problém, většinou ho mám víc než dost. Například: dneska jsem měla v menze salát, ale dali na vrh slaninku, tak jsem si smlsla :-D
29. 02. 2012 20:48
Moc zajímavé počtení :-)) Díky :-))) Večer tuky rozhodně nedoplňuji,hlavně přes den díky masu :-))
29. 02. 2012 20:42
S tím cvičením to tady opakuju pořád, že kdo začíná a není zvyklý na vysokou zátěž, má mít oddech, tak snad poslechnou - a nebudou si všímat mých tabulek:-)))
29. 02. 2012 20:35
jn já mám rád všechny masa, a vepřové sem musel omezit :(
29. 02. 2012 20:31
Bezva článek, zase jsi mě obohatil o info (jako minule s vejci) ...je vidět, že to bereš fakt vědecky....já teda mám s tuky opačný problém....mívám jich moc....mám ráda vepřové a i když je libové tak mi to vždy tabulku rozhodí :o)))
29. 02. 2012 20:25
není zač, já dnes skončil na 70% tuků
29. 02. 2012 20:22
Ne že bych se chtěla opičit, ale moje procenta jsou dnes následující: Příjem 98%, Bílkoviny 116%, tuky 67%, sacharidy 104%, zelenina 693 g. A musím se přiznat, že je mi fajn, a ani nemám potřebu tuky večer dojídat.
Moc děkuji za další velmi zajímavé čtení.
29. 02. 2012 20:02
Tak já se navečer tuky nedojídám...pokud mám svých 30%, tak si ale 10g oříšků dám, nebo vypiju kefír, tam se také něco najde...článek hezký, docela známé věci, ale opravdu to umíš krásně sesumírovat...já nikdy nikomu neumím vysvětlit, že když jede "v tepovce", pálí stejně tuky až po 40minutách a když jede nad 70%, ideálně aspoň k 80%, pálí pak ještě dalších 24-48hodin...

No ale já jsem asi VÝJIMKA, tuky jsem nikdy moc nejedla...jsem sacharidový typ...a přibírám ze sacharidů...musela jsem naopak zařadit tuky(a víc bílkovin) a najednou hubnu...takže Tvé doporučení jíst tuků co nejmíň, se mi tak úplně nelíbí.
29. 02. 2012 19:33
Děkuji, že jsi si dal práci a vysvětlil jsi to odborně. Já tolik znalostí v této oblasti jako ty nemám, ale dělám to intuitivně podobně. Celý život hledám potraviny z co nejmenším množstvím tuku, a teď bych se měla večer dojídat tukem jen kvůli semaforku??? Jasná blbost, ale člověk se pořád učí... děkuji :-)
29. 02. 2012 19:31
A já přemýšlela jak tam ten tuk dostat, teď už si s tím nebudu dělat hlavu. Dík
29. 02. 2012 19:10
Nerozumím sice úplně všemu, ale když zapisuju, tak jedu podobně jako ty: raději více bílkovin a sacharidů, míň tuků. Večerní dohánění tuků se mi jeví taky jako nesmysl, navíc je tady ta hodnota tuků v hubnoucím režimu docela vysoká.
29. 02. 2012 18:42
už sem tu toiž bezpočekrát narazil na příspěvky typu, musela jsem se dojíst ořechama... kdyby nešlo o hubnutí tak to pochopím, ale do redukce to nepatří
29. 02. 2012 18:41
Prima článek, dobře jsi mi vysvětlil to, co jsem zatím považovala jen za svoje osobní podezření - že mi narostly špeky spíš z tuků než sacharidů.
29. 02. 2012 18:40
Díky za zajímavý blog, je to přehledně napsané :-)
29. 02. 2012 18:30
to chápu, plánuji návštěvu posilovny, protože už mi rotoped nestačí, ale bojím se, že to přepálím, ale naštěstí mě bude hlídat sporttester, jsem hodně silový typ, a když vidím činky, tak kašlu na opakování ale jedu na vydoké váhy a sílu .... ach jo ... hold rozhodla jsem se hubnout, tak budu muset si to stále připomínat, a pak až bude ze mě modelka, mohu jet na sílu o:))))
29. 02. 2012 18:29
Díky za tvůj poučný blog:-) Semaforky mi večer svítívají velice podobně jako tobě....takže od teď už se tím tukem trápit nebudu....:-)
29. 02. 2012 18:27
jj když už cvičím tak chci z toho maximu.
29. 02. 2012 18:19
obrázky vidím, ale mám mozilu
29. 02. 2012 18:18
nevím jak mě to napadlo, ale asi taky díky tomu že na rotopedu zahálí ruce, tak když "rotopedím" tak cvičím i s gumičkami .. posiluji triceps, i biceps a ramena, ikdyž třeba to není žádná extra váha, ale když jedeš maximum opakování a pořádně se na to soustředíš, tak je to mazec a ruce bolí pár dní o:)
29. 02. 2012 18:14
ted koukám že mě vynechává mezerník... du to opravit :D
29. 02. 2012 18:12
zajímavé ono to ukazuje v každém prohlížeči jinak, ted by to snad mělo být ok, jestli ne tak nevím už...
29. 02. 2012 18:09
právě mnoho lidí myslí že na spiningu shodí tlusté stehna, ale spining je právě silové cvičení, pokud se jede podle instruktora... skoky, trojky... takže se jim spíš objem stehen zvýší. rotoped na střední zátěž s konstantním tempem je to pravé na zmenšení objemu stehen a zadku :) pokud chceš zůstat křehkou dívčinou, pokračuj v rotopedu :) , já osobně rotoped nemám moc rád protože mě u něj zahálejí ruce.
29. 02. 2012 18:07
žádný obrázek se mi nezobrazuje, jen černý pás z posledního
29. 02. 2012 18:05
tak problém s obrázkama byl díky opeře, v mozile to šlo v pohodě....
29. 02. 2012 17:57
jo - díky za odpověď! :-) zůstanu vždycky typ holky se sukní i podpatky i ve sněhu, takže cíl je jasný. Moc se těším na Tvé další články.
29. 02. 2012 17:55
Díky, zajímavý blog.
29. 02. 2012 17:54
právě že mě to nefunguje, nevím jestli to není tím, že používám operu.

rechovot: asi jsi už tak trénovaná že ses adaptovala na vytrvalost, a změnil se ti poměr rychlých a pomalých svalových vláken a při treninku nevyčrpáš dostatečné množství glykogenu aby jsi byla zasažená přetrenováním. Záleží co očekáváš, vytrvalecké svaly jsou objemově menší, silově založené objemově bohatší, představ si jak vypadá sprinter a maratonec a jaký je tvůj cíl :)
29. 02. 2012 17:43
Stačí ho zkopírovat ze složky počítače a vložit :)
29. 02. 2012 17:40
Děkuji dost poučné, ikdyž občas jsem se tam ztrácela, ale ve finále jsem pochopila. Takže nač se hnát za zelenými semaforky v tucích, když si tím vlastě spíš škodíme. Takže když mám většinou tam 30g tak nemusím doplňovat do 50g tuků, jen kvůli zelenému semaforku. Ale jsem i ráda, že to žřejmě dělám dobře, dávám olej do salátu a tak napomáhám aby tělo přijímalo vitamíny, které jsou rospustné pouze v tucích (DEKA). trochu jsem si oprášila látku z výživy z učňáku. A myslím si, že ted si pomohl hodně lidem, kterí se trápili, tak jako já, s těmi tuky. Děkuji:)
29. 02. 2012 17:39
máš báječný článek. Informace jsou pro mne známé, ale nezvládla bych tak přehledně a věcně sepsat:-)Díky za prima přehled. Není mi jasná jedna věc - rotoped mám už dlouhodobě denně, většinou těch 6dní v týdnu. V prosinci jsem ujela 800km, v lednu asi 600...K tomu mám PP, cvičení v malém množství...a neznám stavy vyčerpanosti.Cvičím podle chuti, pro radost- nenutím se a nenutila bych se, takže to do přepísknutí nezachází. Přitom intenzitu nešvindlím - jedu podle sporttesteru. Procenta svalů v končetinách a trupu pravidelně sleduji co týden a jsou OK. Nevím, proč mi není ten oddechový třetí den třeba - kromě případného oddechu (?)
29. 02. 2012 17:29
až zjistím jak do blogu vložit obrázek, tak je tam přidám :D

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři