Sledujte nás:

Co to cukry vůbec jsou?

Zpět

 

 

 

Cukry patří do kategorie sacharidů, jedná se o mono- a disacharidy. Mluvíme-li o cukru, máme většinou na mysli cukr řepný, tedy sacharózu. Mezi cukry se řadí kromě sacharózy i glukóza, fruktóza, laktóza a některé další

Další skupinou sacharidů jsou polysacharidy, kam patří zejména škrob obsažený např. v mouce, rýži, těstovinách, bramborách apod. Poslední skupinu tvoří vláknina, která má na naše zdraví řadu pozitivních účinků.

Více o sacharidech a cukrech se můžete dočíst zde.

Cukry dále rozlišujeme na cukry v potravinách přirozeně se vyskytující  - v ovoci, zelenině, mléku a neochucených mléčných výrobcích, a cukry přidané. Cukry přidané používají výrobci za účelem zvýšení sladké chuti nebo je používáme my sami v domácnosti. Mezi přidané cukry patří všechny cukry pocházející z jiných zdrojů než ovoce, zeleniny a mléčných produktů. Není to jen klasický řepný či třtinový cukr, ale i med, slad, melasa, sirupy, případně dvakrát a více koncentrované ovocné šťávy se také započítávají mezi přidané cukry.

Cukry jsou především zdrojem energie a nepřináší našemu tělu žádný jiný užitek, jejich nadbytečný příjem může z dlouhodobého hlediska uškodit. Proto byste měli cukry do jídelníčku zařazovat co možná nejméně.

Přidaný cukr by měl v naší stravě tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu (tzn. u dospělých s průměrnou fyzickou aktivitou při příjmu 8400 kJ/2000 kcal cca 50 g na den), reálný příjem je však u většiny lidí o mnoho vyšší.

   Chcete vědět, jak jste na tom s příjmem cukru vy? Zapište si svůj běžný jídelníček v programu Sebekoučink a zjistěte, jak si vedete.

Pozn.: Program Sebekoučink počítá celkový příjem cukru, tedy cukru přidaného i přirozeně se vyskytujícího v potravinách.

 

Hodnocení (65 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 01. 2017 19:19
Stále mám problém se v etiketách orientovat co je cukr z ovoce a co už přidány
24. 01. 2017 10:51
Užitečné a poučné informace :-)
23. 01. 2017 12:55
Zajímavé informace. Netušila jsem, že přidaného cukru by mělo být max. 10%.
18. 01. 2017 19:25
S cukrem mám velký problém, ale kupodivu s přidaným ne, nebo jsem to špatně pochopila. Co není sladké, přidaný cukr neobsahuje ...
17. 01. 2017 16:00
Hodně jsem se poučila. Děkuji. :-)
15. 01. 2017 20:53
Tak to jsem nevěděla,že melasa je přidaný cukr.Chodila jsem nějaký čas na kurs vaření. Zajímal by mě Váš názor na Glukopur - přírodní sladidlo. Děkuji za odpověď.
13. 01. 2017 17:59
Je stále spousta toho,co z těchto článků můžeme získat.
13. 01. 2017 12:20
Zatím se držím.
13. 01. 2017 08:41
Velice srozumitelný článe
12. 01. 2017 20:51
Snažím se nesladit. Kávu a čaj piji bez cukru. Jogurty jím bílé.
11. 01. 2017 21:08
Hm, mě se stále nedaří dodržet doporučenou hodnotu příjmu cukrů za den.
11. 01. 2017 14:56
Vidím, že se pořád mám co učit.
11. 01. 2017 08:48
Děkuji za pěkný článek.
11. 01. 2017 08:48
Děkuji za pěkný článek.
11. 01. 2017 08:06
Vyzkouším sebekoučink, abych měla větší přehled o tom, kolik cukrů jsem snědla.
10. 01. 2017 18:14
Děkuji za článek, překvapil mě podíl přidaného cukru ve stravě - předpokládala jsem ho menší.
10. 01. 2017 16:37
Také buchty sladím daleko míň než je v receptu, mám radši míň sladší než přeslazené
10. 01. 2017 12:02
Velmi zajímavé čtení,hlavně poučení,které se vynasnažím respektovat a omezit přísun přidaných cukrů.
09. 01. 2017 17:46
Cukr se snažím v receptech omezovat, když už vyjímečně něco peču. Zvykli jsme si méně sladit. Běžně z nového receptu odebírám 25% cukru - když jej dělám poprvé, u odskoušených receptů občas cikr stahuji i o polovinu.
09. 01. 2017 17:03
V tomhle ročním období piju každý den čaj ze zázvoru, který je naložený v medu.... takže cukrová bomba
09. 01. 2017 13:58
Dávám si lžíci medu občas ráno do čaje a započítávám normálně do jídelníčku. Sacharidy semaforek je OK.
09. 01. 2017 13:36
Škoda, ten med by byl dobrý, hlavně teď v zimě, musím zjistit, kolik bych ho mohla sníst.Ovoce mám ráda, to bude taky problém.
09. 01. 2017 13:12
Cukry počítá program Nový Sebekoučink. Pro hubnoucí je cukrový semaforek tolerantnější než uváděných 50 g na den.
09. 01. 2017 12:21
S přidanými cukry nemám problém, spíš mlsám ovoce a tam je cukrů také dost - :-) Tak musím omezit.
09. 01. 2017 10:13
Hm, tak to jím 100% víc přidaného cukru, jj, proto tak přibírám.
09. 01. 2017 10:13
Hm, tak to jím 100% víc přidaného cukru, jj, proto tak přibírám.

Naši partneři