Ing. Hana Málková
Jak již víme, tuky do našeho jídelníčku rozhodně patří. Měly by ideálně tvořit 30 – 35 % našeho denního energetického příjmu. Dospělá osoba s průměrnou fyzickou aktivitou, jejíž denní příjem energie se pohybuje okolo 8 000 kJ, by tedy měla za den zkonzumovat cca 70 gramů tuku.
Podrobněji jsme se tomu, kolik tuku by mělo být obsaženo v našem jídelníčku, věnovali v tomto článku.
Čísla už tedy známe. Mnohem důležitější však je umět je přenést a využít i v praxi. A proto si nyní si ukážeme, jak ten denní doporučený limit pro příjem tuků vypadá na talíři. A jak ho lze naráz třeba jedním špatně zvoleným jídlem vyčerpat.
Na každé z následujících fotografií vidíte potraviny, ve kterých je obsaženo 70 gramů tuku.
4 croissanty 250 g sušenek
75 g másla 200 g nivy
400 g krkovice 400 g smažených kroket
130 g ořechů
Možná si řeknete, že takovou porci jedné potraviny stejně naráz nespořádáte. Ale takový oběd v podobě vepřové krkovice se smaženými kroketami a pár sušenkami k poobědové kávě už zdaleka nezní tak neuvěřitelně, že?
Doporučený denní limit pro příjem tuků vyčerpáte i jednou porcí smaženého sýra s hranolkami a tatarkou k obědu…
....nebo dokonce jednou trochu větší klobásou k večeři.
Na tuky ve vašem jídelníčku si tedy dávejte pozor, zejména na ty s méně vhodným složením. Jak jsme si totiž právě ukázali, skutečně není těžké denní doporučené množství tuků překročit.
Ještě daleko snáze však překročíte denní limit u rizikových nasycených mastných kyselin (SAFA). Aby se vám to stávalo co nejméně (a nejlépe vůbec), věnovali jsme tomuto tématu celý jeden článek, který naleznete zde.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.