Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr či nadměrná konzumace může být jednou z hlavních příčin kardiovaskulárních onemocnění.
Tuky oproti bílkovinám a sacharidům mají největší obsah energie, na 1 g tuku připadá 38 kJ, což při nadměrné konzumaci může přispívat k rozvoji obesity a tím přinést mnoho dalších zdravotních komplikací.
Hlavní složkou tuků je glycerol a mastné kyseliny, které se dělí na několik skupin s odlišným působením na naše zdraví. Nejhůře působí nasycené mastné kyseliny, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, převažují v potravinách živočišného původu s výjimkou rybích tuků,
Z tohoto důvodu bychom měli jejich podíl v různých potravinách sledovat a podrobněji zkoumat nutriční značení obalů potravin.
Ještě o něco hůře jsou na tom trans mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu ještě mnohem více než nasycené mastné kyseliny.. Trans izomery mastných kyselin jsou výsledkem technologického postupu částečného ztužování tuků hydrogenací, při níž dochází ke tvorbě pevných tuků z původně tekutých olejů.
Kolem rostlinných tuků a margarinů bylo vedeno mnoho diskusí mezi laickou veřejností o tom, zda jsou vhodné či nikoli, avšak v dnešní době se kvalitní značkové margariny z částečně ztužených tuků již nevyrábějí. Obsah transmastných kyselin je mnohem nižší než v másle. V potravinách bychom tedy měli sledovat nejen celkový podíl tuku a výslednou energetickou hodnotu, ale i kvalitu tuků, podíl nasycených mastných kyselin z celkového množství tuku, množství trans izomerů MK a cholesterol.
Cholesterol je obsažen v živočišných produktech a nadměrná konzumace cholesterolu bohužel taktéž přispívá k rozvoji srdečně-cévních onemocnění.
Rostlinné tuky naopak obsahují rostlinné steroly, které mají ochranný vliv a při pravidelné konzumaci pomáhají hladinu cholesterolu snižovat.
Při klasickém zpracování rostlinných tuků se velká část těchto zdraví prospěšných rostlinných sterolů ztrácí, proto je něktěří výrobci do výrobků přidávají a vytvářejí tzv. funkční potraviny.
U některých osob je i přesto všechno hlavním měřítkem výběru chuť, kdy obvykle vyhrává spíše chuť klasického živočišného másla.
Z tohoto důvodu se výrobci snaží zkombinovat máslovou chuť, ale současně nabídnout složení kvalitních rostlinných tuků.
Takovým je např. Flora Gold, která má kromě vhodného složení a máslové chuti mnohostranné využití jak v teplé, tak studené kuchyni.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.