Ovoce obsahuje řadu důležitých látek příznivě působících na vaše zdraví. Při redukci váhy je však nutné množství ovoce hlídat, obsahuje totiž vyšší množství sacharidů než např. zelenina. Ovoce nám však může být velmi dobrým pomocníkem pro uspokojení chuti na „sladké“, je samozřejmě vhodnějším řešením než cukrářské výrobky. Navíc má oproti jiným sladkostem nižší glykemický index (GI).
Druh sacharidu (hlavně fruktoźa), vláknina (jak rozpustná, tak nerozpustná), velké množství vody a kyseliny – to jsou hlavní příčiny skutečnosti, že má většina druhů ovoce nízký GI. Plody obsahují většinou fruktózu, sacharózu a glukózu. Fruktóza se transformuje na glukózu až v játrech, což přece jenom nějakou dobu trvá. Čím více fruktózy a méně glukózy ovoce obsahuje, tím má nižší GI. Ovoce s nejnižší hodnotou GI bývá to, které roste v mírném klimatu, jako např. jablka, broskve, hrušky, citrusové ovoce, třešně a bobulové ovoce. Ovoce obsahuje hodně polysacharidů, rozpustné vlákniny pektinu, což také snižuje GI. Čím je ovoce kyselejší, tím má nižší GI (grep má GI 25). Pod pojmem kyselého ovoce si nemusíme představovat pouze citrony a limetky, ale vysoký obsah kyselin má i sladký pomeranč a kiwi. Tropické ovoce, jako ananas a banány, má střední hodnotu GI. Záleží též na zralosti ovoce, např. nezralý banán má GI 43, zatímco zralý 74.
Při redukci váhy je vhodné sníst jeden, maximálně dva kusy ovoce za den, záleží na jeho velikosti (celkem do 200 g). Vzhledem k tomu, že je při redukční dietě nutné hlídat i množství zdravých potravin, snažte se dbát nejen na kvantitu, ale také na kvalitu vybíraných potravin. Dopřejte si exotičtější druhy ovoce, které naplní vaše chuťové pohárky mnohem výrazněji než obvyklejší druhy ovoce. Pokuste se experimentovat a doplňte ovoce i např. lahodným sýrem, vytvořte si zajímavé nápoje doplněné jogurtem, tvarohové dezerty s ovocem a podobné delikatesy. Kombinace bílkovin a ovoce je navíc velmi účinným prostředkem nejen k naplnění chuti, ale i k pocitu nasycení. V jarním období můžete narazit na celou řadu chutných a osvěžujících druhů ovoce ve velmi dobré kvalitě, které svým vzhledem, pestrými barvami a především chutí lákají k přípravě nejrůznějších lahodných pokrmů.
Litchi
100 g 250 kJ, B 1 g, S 15 g, T 0,5 g, vláknina 0,7 g
Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, z minerálních látek především draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Velmi známé jsou nápoje, ale dužina tohoto ovoce má i v neupraveném stavu tak osvěžující, sladkou a lahodnou chuť, že ho kromě loupání není potřeba nijak upravovat. Je jistě velmi zdravou náhražkou k uspokojení sladké chuti.
Pitahaya (též Pitaya, Dračí ovoce, Měsíční květy…)
100 g 150 kJ, B 0,5 g, S 9 g, T 0,5 g, vláknina 0,3–1 g
Pitahaya má velmi originální vzhled a neméně zajímavou chuť. Obsahuje až 90 % vody, celou řadu významných látek, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin A, vápník, fosfor. Chuť tohoto exotického ovoce připomíná kombinaci kiwi a melounu, chuť je velmi osvěžující, vyniká v kombinaci s vanilkou a limetkou. Lze z ní připravit velmi chutné koktejly, např. i v kombinaci s jogurtem, je výborná jako doplněk do ovocných salátů atd.
Mango
100 g 290 kJ, B 1 g , S 16 g , T 0 g , vláknina 1,7 g
Mango má ve srovnání s dalším ovocem spíše vyšší energetickou hodnotu, proto si jej dopřát můžeme jen občas a s mírou! Je to ovoce s jemnou, hedvábnou a šťavnatou dužinou plnou šťávy. Obsahuje karoten (provitamin A), vitamin C a E, dále vitamin B, draslík, zinek, měď, hořčík a mangan.
Z manga můžete vytvořit chutné sladké, ale i slané pokrmy ať v syrovém, či zpracovaném stavu. Vyzkoušeli jste např. mangovou omáčku ochucenou zaziky kořením nebo třeba mangovou zmrzlinu?
Avokádo 100 g
100 g 930 kJ, B 2 g, S 0 g, T 24 g, vláknina 6,3 g
Avokádo má značnou energetickou hodnotu, a proto není vhodné pro každodenní konzumaci, ale pro zpestření jídelníčku. Pro náhradu majonézových či jiných tučných pomazánek, jistě vhodné je. Avokádo obsahuje poměrně značné množství rostlinných tuků, převážně však zdravých nenasycených mastných kyselin, které napomáhají snižovat obsah krevního cholesterolu. Dále obsahuje řadu minerálních látek a vitaminů. Avokádo můžeme zařadit při hubnutí občas a v menším množství např. pro přípravu zajímavých dipů či pomazánek, které vypadají krásně, pokud je naaranžujeme zpět do slupky, stejně jako půlka avokáda s otvorem po pecce naplněným třeba tvarohovým netučným krémem… Fantazii se meze nekladou.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Metabolismus fruktózy v játrech je podrobně vysvětlen v [1] (anglicky) a výsledkem je zvýšení krevního tlaku, zvýšení hladiny insulinu a viscerální tuk [2]. 10g fruktózy játra přemění na 3g viscerálního tuku.
Syrové ovoce obsahuje velké množství vlákniny, která v trávícím traktu zabraňuje vstřebávaní fruktózy do těla, takže pouze část fruktózy, kterou ovoce obsahuje se dostane až do jater a je přeměněna na viscerální tuk.
Běžnou konzumací ovoce člověk do svého těla přijme tolik fruktózy kolik odpovídá zkonzumování 2 az 3 kg sacharózy (řepný, třtinový nebo hroznový cukr) za rok.
Kdežto prǔměrná spotřeba cukru na osobu a rok v ČR je cca 10x vyšší, tj. cca 35 kg [3].
Cukr (řepný, třtinový, hroznový, dextróza, sacharóza a cca 30 dalších názvǔ pro cukr) je z 50% tvořen fruktózou. A protože do většina výrobkǔ potravinářského prǔmyslu neobsahuje vlákninu a je do nich přidáván cukr, tak jsou tyto výrobky bohatým zdrojem fruktózy, tzn. viscerálního tuku.
[1] Robert Lustig, Sugar: The Bitter Truth: https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM čas 57:15 až 1:06:31
[2] http://www.wikiskripta.eu/index.php/Poruchy_v%C3%BD%C5%BEivy#Obezita
[3] https://www.czso.cz/documents/10180/32782524/2701391601.pdf/ceb2a48c-c8b3-4383-b684-f12ff8bcd1fe?version=1.0