Sledujte nás:

Režimová opatření u diabetika

Zpět

MUDr. Marie Skalská

Důležitá režimová opatření u diabetika:

pravidelná pohybová aktivita

přiměřená tělesná hmotnost, případně redukce tělesné hmotnosti

konzumovat dostatek zeleniny a ovoce,, vhodný výběr potravin (konzultace s nutriční terapuetkou)

zaměřit zvýšenou pozornost na péči o dolní končetiny

sebemenší poranění včas a řádně ošetřit

 

Pitný režim u diabetika

Při diabetu dochází k vyšším ztrátám vody ledvinami, proto je důležité hlídat pitný režim, zejména v období zhoršení cukrovky. Na dostatek tekutin je třeba dbát také při redukčních dietách. Pouze diabetici se selháním funkce srdce nebo ledvin a s většími otoky musejí příjem tekutin omezovat. Množství tekutin by nemělo poklesnout pod 2 litry za den. Správný pitný režim přispěje i ke správné funkci metabolizmu a k omezení rizika močových infekcí, které jsou u diabetiků poměrně časté.

 

Vhodné nealkoholické nápoje pro diabetika

Diabetik může pít neoslazené nápoje: čaj, kávu, neslazené kakao. Nápoje oslazené cukrem jsou pro diabetika zcela nevhodné, protože prudce zvyšují glykémii. Vhodnými nápoji jsou minerální a přírodní vody, citrónová šťáva. Vyhýbáme se zejména limonádám, cola nápojům, sladkým moštům, míchaným mléčným nápojům.

 

Diabetes a vitamíny

Potřeba vitamínů a minerálních látek je u dobře kompenzovaných diabetiků stejná jako u zdravých osob. Riziko jejich nedostatku přichází v úvahu při dlouhodobých redukčních dietách, u starších osob ve špatném výživovém stavu, u těhotných a kojících žen, u dlouhodobě špatně kompenzovaných diabetiků, u diabetiků v kritických stavech. Zvýšená je potřeba látek s antioxidačním účinkem. Vláknina, nezbytně nutná součást diabetické diety, představuje nestravitelné zbytky rostlinné potravy, ovlivňuje funkci střev a má příznivý účinek v redukční dietě. Denní přívod vlákniny by měl činit 25 – 30 g za den.

 

Diabetik a ovoce

I když ovoce obsahuje látky pro naše tělo zdravé, není možné ho konzumovat v jakémkoliv množství. Vždy má totiž určité množství sacharidů, které pacient s diabetem musí započítat do svého jídelníčku. Ovoce je zdrojem fruktózy, která zvyšuje hladinu krevních lipidů. To je důvod, proč po ovoci příliš nehubneme. Pokud chceme zvýšit objem potravy, je vhodné sáhnout raději po zelenině, která má minimální energetickou nálož, a navíc obsahuje vlákninu důležitou pro zažívání.

Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 03. 2015 22:35
Jsem diabetička, která má v této chvíli špatně kompenzovaný diabetes,proto jsem se rozhodla ,,být hlídaná " semaforky. Zaráží mě, že nemám vůbec potřebu pití. Do přijmu tekutin se musím nutit.Jsem ráda za tento článek.
21. 07. 2014 18:04
Napište komentář...
11. 05. 2013 08:23
Opět zajímavý článek, i když člověk tento problém nemá, ze všeho by si něco měl vzít k srdci
06. 05. 2013 11:54
Ovoce jím, ale tak 1/2 většího jablka denně. Nebo něco jiného v podobném množství. Dle diabetické diety.
06. 05. 2013 11:16
To jsou důležité informace, sice cukrovku nemám, ale i tak jsou pro mne vhodné.
06. 05. 2013 10:58
To PerditaX: manžel by měl množství ovoce korigovat. Tj. ne kilo jablek na jednou, ale v přiměřeném množství.
02. 05. 2013 17:30
Momentálně se mi hodí každá informace týkající se diabetu. Ta vláknina je zajímavá.
16. 04. 2013 10:27
Zaujala mne informace: Ovoce je zdrojem fruktózy, která zvyšuje hladinu krevních lipidů. To znamená, že když manžel má zvýšené triglyceroly v krvi, neměl by jíst ovoce:?
16. 04. 2013 09:18
16.4.2013
Velmi poučný článek.
16. 04. 2013 07:33
zajímavý článek vytisknu ho rodičům
16. 04. 2013 06:06
Děkuji za informace, dám přečíst švagrovi
15. 04. 2013 23:56
Výborný článek, dala jsem ho přečíst manželovi diabetikovi. Často si totiž dává večer jablko a co možná hůř i banán.
15. 04. 2013 20:39
Zajímavé. Takže daleko více zeleniny a jen jedno jablko.denně.
22. 03. 2013 20:29
Děkuji za zajímavý článek.
15. 03. 2013 18:51
Děkuji Marie, stále se učím.
13. 03. 2013 21:22
Zajímavé informace, děkuji. Tchyně má cukrovku a přišla o obě nohy.

Naši partneři