Kategorie potravin
Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů, má poměrně vysoký obsah bílkovin, střední obsah tuku a malé množství sacharidů. Díky způsobu výroby obsahuje také vlákninu a některé vitaminy. Energetická hodnota je přijatelná, vhodně upravený tempeh tedy můžete zařazovat do jídelníčku. Sójové výrobky však nemohou sloužit jako plnohodnotná náhrada masa, bílkoviny sóji nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.
Náhrada
Tento výrobek můžete nahradit například sójovými kostkami, Robi plátky, tofu či seitanem. Ještě vhodnější je Šmakoun nebo Shmaky, které obsahují plnohodnotné bílkoviny.