Kategorie receptů
- Autor: antoninpetras
- Doba přípravy (min.): 150
- Uživatelský recept
- Porce: 15.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Fazole bílé (v suchém stavu) | 1000 |
Olej běžný (průměr) | 80 |
Sádlo vepřové škvařené | 40 |
Cibule | 1000 |
Paprika červená | 500 |
Rajský protlak | 125 |
Rajčata konzervovaná | 400 |
Česnek | 50 |
Dochucovadla:
Sůl (lžíce), pepř čerstvě mletý (2 čajové lžičky), petržel sušená (6-8g), chilli (1 lžička), sladká mletá paprika (90-100g)
Energetická hodnota celkem: 22168 kJ
Bílkoviny (g): 249,
Tuky (g): 134,
Sacharidy (g): 767,
SAFA (g): 30,
Cukry (g): 127,
Vláknina (g): 218,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1478 kJ
Bílkoviny (g): 16.6, Tuky (g): 8.9, Sacharidy (g): 51.1, SAFA (g): 2, Cukry (g): 8.5, Vláknina (g): 14.5, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Recept je pro opravdu velkou rodinu - snížením poměru dávek lze samozřejmě upravit na normální množství. Fazole namočíme pár hodin před vařením do studené vody. Vodu slijeme a v nové vodě přivedeme k varu. Po minutě dvou varu slijeme. Toto zajistí, že fazole nebudou nadýmat. Nevím jak je to možné, ale praxí za několik set let na to ti Makedonci přišli. A FUNGUJE TO. V nové vodě se lžící soli, bobkovým listem (hrst - 10 listů), novým kořením (přiměřeně, cca 20 kuliček), 1 cibulí na půlky, polovinou česneku (cca 5 velkých stroužků) a čajovou lžičkou chilli vaříme do měkka (cca 1h, max 1,5h). Po uvaření slijeme vodu (budeme ji potřebovat), vybereme koření a cibuli (do koše). Dvě velké naběračky fazolí rozmixujeme s částí vody z fazolí. Tato kaše slouží k zahuštění. Tím se eliminuje přidaná mouka. Jídlo je tedy zcela gluten free. Na oleji a sádle (sádlo se nepřepaluje, ale lze nahradit zcela olejem, nebo obráceně, či slaninu, kdo to chce vyfajnovat) orestujeme na hrubo nakrájený 1 kg cibule. Když začne hnědnout přidáme protlak (pořádně zarestovat, připálené rajče tomu dává chuť a italské doppio concentrato se fakt vyplatí) a mletou papriku. V receptu mám sladkou, ale zde lze ještě přiostřit, kdo rád. Rychle zarestovat, aby nezhořkla a zalijeme zbytkem vody z fazolí. Přidáme česnek, uvařené fazole, sekaná rajčata z konzervy, nakrájenou červenou papriku, případně nějakou tu feferonku a kaši z rozmixovaných fazolí. Přidáme celý pytlík sušené petržele (6-8g dle výrobce), případně máty (lepší). Kdo má čerstvé, ideální, ale dejte hrstí více. Dosolíme, opepříme dle chuti, přivedeme k varu a NEVAŘÍME dále. Vzniklý fazolový guláš přendáme do zapékací(ch) misky(misek) a pečeme na min. 200°C dokud se na povrchu nevytvoří souvislá tmavá krusta. Větší množství se dá péct i v hrnci, ale krusta tomu dává chuť. U misky je jí více. A miska tomu dá i styl při servírování. Dá se podávat jako samostatné jídlo, posypaná trochou čerstvé petrželové nati s dobrým kváskovým chlebem, doplnit pečeným masem, klobásami, sýrem, čerstvými slaláty..... Ale to už začíná být balkánská svatba.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.