Hezký den, prosím nemůžu najít jak si rozdělit příjem porcí, např při doporučenám příjmu 8800 KJ
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Ibr75: Maso je uváděno v syrovém stavu.
zzanzi: Přes ledviny se vylučuje jen "odpadní" dusíkatá část bílkovin, máte pravdu, že nadbytečný příjem je proto může zbytečně zatěžovat. Bílkoviny mají ale ještě uhlíkatý řetězec, který může při jejich nadbytku sloužit jako zdroj energie podobně jako sacharidy.
Dobrý den, prosím poradíte mi, jestli jsou v receptech veřejného stravování uvaděny porce masa v syrovém stavu nebo jde o váhu po uvaření? Díky moc
bilkoviny se ukládaji do tuku??? A odkdy-pokud vim do tuku jdou sacharidy,nadmiru bilkovin telo vyloučí přes ledviny-takže je zbytečne zatěžujeme....
To sifaka: Hurá, konečně někdo, kdo má stejný problém s bílkovinami, jako já... Budu tedy zadávat maso v syrovém stavu a budu se holt snažit ty bílkoviny držet na uzdě. Až teď jsem se dozvěděla, že bílkoviny, které tělo nevstřebá, jdou do tuků a to leccos vysvětluje. Díky moc a přeji všem krásný den!!
sifaka: Pokud neobědváš každý den kuřecí prsa, která mají vyšší obsah bílkovin, tak se vejdeš i do 150 g masa, míň přílohy, víc zeleniny. Jak píše Hanka, taky bych to neřešila.
Když si dáš třeba těch 100 gramů (2/3) k obědu a 50 g (1/3) ke svačině se zeleninou a kouskem pečiva, bude to vyřešené - a máš vyřízenou i svačinu :-) V dobrém podniku to zabalí. Nebo můžeš mít vlastní krabičku a prostě to tam odložit.
Děkuji za odpovědi, hodně mi to vysvětluje.Nechci totiž maso vyhazovat jen proto, že se mi nevejde do oběda.Přílohy holt oželím.Jen jsem si nebyla jistá, kam se bílkoviny podějou, když jsou navíc.Chtěla jsem si ověřit,jestli opravdu jídelny dávají jídla víc, než člověk normálka využije.
sifaka a ostatní: Ano, tělo všechnu tu bílkovinu nevyužije tak, jak by mohlo, a v podstatě, když to hodně zjednodušíme, i nadbytek bílkoviny se uloží do tuku. Buď můžeš kousek masa odkrojit rovnou, nebo holt přijmout bílkoviny víc s tím, že ta navíc už je doslova navíc :-) Pokud nemáš ze zdravotních důvodů omezení příjmu bílkovin, nic tak strašného se tělu nestane - jen se to nevyužije dokonale a všechno. Ono i porce příloh bývají nadhodnocené. Ale pořád jsme na tom ještě v českých stravovacích zařízeních dobře. Porce v některých jiných částech světa jsou zvrácené totálně. Kde to jde, můžete taky požádat, ať vám zbytek zabalí, a mít ho jednoduše na svačinu.
sifaka: Recepty veřejného stravování odpovídají tomu, co dostanete běžně v restauraci, nejedná se o recepty doporučené STOBem, takže tam najdete taková ta klasická poctivá jídla, kde se porce masa pohybuje nejčastěji kolem těch 150 g, někdy je to i více. Je pravda, že je to někdy zbytečně moc a při domácím vaření stačí klidně menší (např. 100g) porce. Ale pokud si takové jídlo jednou za čas dáte, tak to určitě nevadí a není potřeba to zas tolik řešit :)
Zdravím ! Já bych taky radši porci v gramech
Potřebuji radu od některého ze zdejších odborníků.Dnes jsem si zadala v koučinku oběd kuřecí maso na žampionech z receptů veřejného stravování.Je tam nastaveno 150 g masa, předpokládám syrového a z toho vychází 34,5 g bílkovin.Možná to moc pitvám-nevím....ale když se tu probíralo, že na jedno jídlo by mělo být 25 max 30 g bílkovin, jen z masa.Z přílohy jsou další navíc.Už jsem z toho marná.Sice pokud to jde, oběd rozdělím na dvě části a jím později, jenže někdy to nejde a maso sním najednou.Je chyba v receptu, nebo si to špatně vykládám?Děkuji.
Quick, je to obdobně třeba u pudinku v prášku,taky nevím,jak to vlastně je
Evinka49, bývá to tam napsáno.
Mám prosím dotaz: na obalu produktu jsou rozepsané hodnoty kj B T S a vše jak má být a dál je pak v návodu ,že přidáme vejce,máslo a mléko( jedná se o směs na pečení- třeba vánočky,amolet a pod.) A já nevím,zda ty zapsané hodnoty na obalu jsou jen k té směsi nebo je v nich započítáno i to,co se má přidat.Tápu,děvčata,tápu :-))))
Hlídej si složení, jsou i s nízkým obsahem cukru, ale to se nebavíme o těch "proteinech" z DM a podobně - mám na mysli vysloveně kvalitní izoláty. Bohužel se ale prakticky nenajdou bez sladidel.
Díky Sašo za radu.V tom případě raději omezím cvičení,protože z proteinových výrobků mám trochu obavy.Jednak se v nich neorientuju a jednak tu někde proběhlo upozornění,že jsou hodně sladké-což jsem si namátkou ověřila a já s těmi cukry zápasím fest.Takže to málo co mám k dispozici,věnuju raději ovoci.
Sifaka: zadávej si syrové, pokud vaříš sama. Je to vždycky přesnější. A ano, organismus zvládne najednou vstřebat skutečně jen kolem 25 gramů bílkovin, těch 30 g se uvádí jako mezní hodnota. Takže nacpat všechno do jednoho jídla zas až tak velký prospěch pro tělo nemá. Snaž se mít nějaký zdroj bílkoviny u každého jídla. U sportu - a ty sportuješ i silově - můžeš přidávat bílkovinu i proteiňákem po tréninku, u tebe to smysl má.
Nevím,zda dotaz dávám sem správně,tak zkusím.Poslední dobou zápasím s bílkovinami.V novém koučinku jsem si pro porovnání dala syrové a pečené kuř.prso bez kůže-100 g,které často používám.Chtěla jsem krůtí ale obě varianty v databázi nejsou.Syrová měla 23 g a pečená 36 g.Když si dám 100 g syrového masa vypadá to docela maličko.Když si dám 100 g pečených,vypadá to dobře,jenže jsem se tu někde dočetla že z jednoho jídla se vstřebá max.30 g bílkovin.Jsem docela v pasti,váha se valně nehýbe,takže začínám hledat kde je chyba.Se změnou jídelníčku jsem už v poho,tak nevím jak zadávat maso,jestli nechybuju tam.Pokud se to už někde dříve detailně probíralo,budu ráda i za odkaz.Díky.
Maty3: http://www.stobklub.cz/clanky-vyziva/
Narazila jsem na termín v tabulce denního přehledu a nerozumím významu - energetická denzita. Co je to?
Evo, jsi zkušená kuchařka. Domysli si zbytek a rozdíl neřeš. Nastane čas, kdy nebudeš zapisovat, jen si týdně hlídat váhu. A tu máš dobrou. U tebe je to spíš o udržování.
Já pořád tápu v porcích.Obědy mi vozí firma,je tam váha jídla-vždy 450 g,ale bez kj ,pouze rozepsáno co obsahuje,ale ne kolik.A tak si odvážím a zredukuji přílohu.to není problém,ale co s tím ostatním.Maso taky můžu odvážit,omáčku zredukuji ,ale... zase to ale,jak to zapsat??
Nad časy jídel už jsme uvažovali a zařadíme to asi do nějaké další fáze úprav. Zatím si můžete psát časy třeba do poznámky dne. Jídla si psát do jednotlivých jídel dne (snídaně, svačina, oběd, večeře) a do poznámky vždy napsat v kolik hodin byla ta "snídaně", "oběd" atd. Jinak si myslím, že to nemusíte striktně dodržovat a jíst nutně každé 2-3 hodiny. Ale pokud vám to tak vyhovuje, tak proč ne, při fyzicky náročné práci je potřeba určitě energii doplnit, ale určitě byste se tím neměla nějak stresovat, když vám to zrovna nevyjde :)
Nebylo by možné do koučinku přidat časy jídel?Pracuju ve směnném nepravidelném provozu a ve dny kdy bývám 18-20 hodin vzhůru a z toho 12 hodin v těžkém provozu-je složité ohlídat 2-3 hodinový odstup a abych zachovala malé porce,musím jíst 6-7 x.-nepíšu denně,protože to kolikrát bývá i v noci.Samozřejmě se snažím odstupy dodržet,jenže pořád musím myslet na to,v kolik jsem jedla naposledy a to při práci není nic moc.Pak samozřejmě v koučinku všechno navíc cpu do jídla navíc.Jenže to není úplně realita.Pak ztrácím přehled ve které části dne toho kolik sním.Nebo jestli pro mně máte nějakou jinou radu?
Máte na mysli, jak rozdělit celkový příjem do jednotlivých jídel dne? Záleží na vašem celkovém režimu a na tom, kolikrát denně jíte, ale pokud jíte 5x denně tak se doporučuje, aby snídaně tvořila zhruba 20 % z celkového denního příjmu, svačiny 5-10 %, oběd cca 35 % a večeře 25-30 %. Při příjmu 8800 kJ to tedy odpovídá zhruba 1800 kJ na snídani, svačiny 400-1000 kJ, oběd kolem 3000 kJ a večeře okolo 2500 kJ.