Sledujte nás:

"Náhradní" sladidla

Zpět

Převážná část textu byla převzata z knihy Potravinářské zbožíznalství (Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv, 2014)

Obecná charakteristika sladidel

Sladidla patří mezi přídatné látky, jejichž použití je ošetřeno vyhláškou 4/2008 Sb. a nařízením 1129/2011/EU. Legislativa určuje potraviny v nichž se mohou sladidla vyskytovat, a další podmínky použití. Lze je použít nejvýše do hodnoty nejvyššího povoleného množství. Dříve se používal termín náhradní sladidla (mezi odborníky se používá dodnes), který byl legislativou zrušen z důvodů možné diskriminace výrobků je obsahující, protože by je spotřebitel považoval za náhražky.

Základní dělení sladidel

Podle způsobu získávání dělíme sladidla vyrobená synteticky a sladidla získaná z přírodních zdrojů. Většina sladidel schválených pro použití v potravinách jsou uměle syntetizované sloučeniny. Jsou však i přirozená sladidla, např. sorbitol, xylitol či nejnověji steviosid, vyskytující se v ovoci, rostlinách či houbách. Mnohdy jsou i některá tato přírodně se vyskytující sladidla vyráběna z ekonomických důvodů synteticky. Umělá sladidla zahrnují nejčastěji aspartam, acesulfam K, sukralosu, dále již dlouho známé a používané látky sacharin, cyklamát a další.

Každé sladidlo má uvedenou hodnotu tzv. relativní sladivosti, jež je vyjadřována poměrem k sacharose (tedy klasického cukru), která má hodnotu sladivosti 1. Důležitou skupinou jsou sladidla s vysokou hodnotou sladivosti (100–3000), u nichž je potřeba množství látky mnohem nižší, což je často spojeno se zanedbatelným energetickým příspěvkem.

Sacharidická sladidla se vyznačují vyšší energetickou hodnotu a nízkou sladivostí, nesacharidická sladidla mají podstatně vyšší a intenzivní sladivost ve srovnání se sacharosou.

Přehled sladidel povolených v ČR

Sacharidická sladidla

Relativní sladivost

Nesacharidická sladidla

Relativní sladivost

E 420 sorbitol

0,4-0,7

E 950 acesulfam K

130–250

E 421 mannitol

0,4-0,7

E 951 aspartam

50-200

E 953 isomalt

0,3-0,6

E 952 kyselina cyklamová a její Na a Ca sůl

10-80

E 956 maltitol

0,7-0,9

E 954 sacharin a jeho sole

200-700

E 966 laktitol

0,3-0,4

E 955 sukralosa

600-650

E 967 xylitol

0,9-1,2

E 957 thaumatin

1600-3000

E 968 erythritol

0,5-0,7

E 959 neohesperidin DC

400-2000

laktosa

0,3-0,6

E 960 steviol-glykosidy

100-300

maltosa

0,3-0,6

E 961 neotam

7000-13000

glukosa

0,7-0,8

E 962 sůl aspartamu-acesulfamu

350-400

fruktosa

1,2-1,8

 

 

sacharosa

1

 

 

 

Kromě sladidel přítomných v potravinách se setkáváme s tzv. stolními sladidly (např. sacharin, cyklamáty, aspartam, acesulfam K, sorbitol, steviolglykosidy, sukralosa aj.), která jsou uváděna na trh ve formě tablet, nebo v sypké či tekuté formě, velice často ve směsích. Ve směsích je možné použít menší množství sladidel, protože se jejich sladivost ve směsi zesiluje a korigují se případné pachuti, např. kovová až hořká chuť sacharinu.

Jsou sladidla bezpečná?

Sladidla musí splňovat přísné hygienické požadavky, to znamená nesmí být zdravotně závadná.

V mediích a na internetu se objevují informace varující před konzumací potravin se sladidly, obzvláště negativně je hodnocen aspartam. Tyto informace se nezakládají na výsledcích seriózních studií. Pro lidskou výživu se smějí používat pouze sladidla povolená a v povolených množstvích pro příslušné komodity, která byla stanovena na základě jejich průměrné spotřeby.

Význam sladidel ve výživě

Sladidla byla původně vyráběna jako levná náhrada cukru, později jako sladidla pro diabetiky. V současné době je na dietu při diabetu jiný názor, než v relativně nedávné minulosti a diabetik již není na náhradních sladidlech závislý. Jejich hlavní význam v současnosti je v použití v potravinách se sníženou energetickou hodnotou. I při používání potravin se sladidly si je nutné uvědomit, že při redukci hmotnosti nebo jejím udržení hraje zásadní roli bilance celkového příjmu a výdeje energie.

Jak už bylo řečeno několikrát, hlavním cílem by mělo být sladké chuti odvyknout, resp. si na ní vůbec nezvykat. Nicméně než tohoto cíle dosáhnete, mohou být občas sladidla dobrým pomocníkem - uspokojíte chuťové buňky bez zbytečného cukru navíc. Ale tak jako platí všude, všeho s mírou.

Některá sladidla můžete zakoupit také na e-shopu STOBu

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 02. 2017 15:23
Docela bych uvítala nějaké doporučení, které z uvedených sladidel je nejvhodnější a nejméně škodlivé. To, že je povoleno jejich užívání v potravinářském průmyslu ještě neznamená, že jsou pro člověka vhodné, stejně jako u ostatních aditiv.
03. 02. 2017 11:30
super článek, mnoho zajímavých informací
28. 01. 2017 13:33
Díky za informace. Umělá sladidla vůbec nepoužívám, nefandím jim.
26. 01. 2017 00:01
Nejsem zastánce umělých cukrů, pokud "tělo má potřebu" snažím se používat stévii.
20. 01. 2017 19:46
Mám taky jednu zkušenost, jeden čas jsem smanželem používali jen sacharin. Bylo to několik let. Zvykli jsme si na tu chuť a pak nám cokoliv jiného v kavě nechutnalo.Pak jsem se dočetla, že to neni moc dobré a vrátili jsme se k cukru. 2 plné lžičky cukru nestačily na to . abych měla stejnou chuť jako 2 tablety sacharinu.Pak mě dcera předloni na jaře uvrtala do jarní jaterní očisty na 2 měsíce, kde byl cukr zakázán.Bylo to strašné, vůbec mi káva bez cukru nechutnala, trvalo mi to rok, než jsem si zase na kávě pochutnala, proč to tady vlastně píšu???? I mnoha lettý zvyk se dá překonat a na to já tedky spoléhám. Sladkému odvyknu !!!
20. 01. 2017 08:26
Sladidla nemusím !! Mají pro mě pachuť :-( A když jsem ještě pila sladké nápoje, tak jsem po nich měla ještě větší žízeň. :-( A se stévií jsem se ještě nesetkala, ale ani to dělat schválně nebudu. Myslím si, že pokud jsem ji doteď nepotřebovala, tak proč začínat !!
19. 01. 2017 13:02
Nejsem zastáncem chemických sladidel. přírodní jsou pro organismus určitě přijatelnější, jen si musíme dát pozor na množství.
18. 01. 2017 22:03
Taky se přidám ke skupince, která není zastáncem umělých sladidel, radši budu bez cukru nez nahrazovat něčím co má jakousi pachuť a tudíž mi to.nechutná.
18. 01. 2017 18:09
Myslím si, že náhradní sladidla musí používat cukrovkáři, tam už to přestává být sranda, těm už jde o život a tam mají náhradní sladidla plné oprávnění. My ostatní musíme sladkému odvykat.
18. 01. 2017 10:01
já jsem zastáncem domácího medu a navíc je mnohem sladší
18. 01. 2017 10:01
já jsem zastáncem domácího medu a navíc je mnohem sladší
17. 01. 2017 15:41
Umělá sladidla nepoužívám,Taky bych ráda viděla v tabulce "vstupní suroviny" pro jejich výrobu.
17. 01. 2017 10:01
pokud sladidlo, používám tekutou stévii - ta teď nějak nevím jestli je to OK nebo ne
17. 01. 2017 09:40
Umělá sladidla používám jen výjimečně. Nicméně u víckrát jsem slyšela názor, že jsou umělá sladila pro tělo vlastně horší než samotný cukr. Je to pravda nebo jde jen o mýtus?
17. 01. 2017 06:02
Občas nějaké sladidlo použiji, ale musí se hodně vybírat, většinou mají divnou chuť :-(.
16. 01. 2017 23:23
Umělá sladidla nepoužívám, nechutnají mě.
16. 01. 2017 22:14
Umělá sladidla používám velmi málo, a to do kyselých pokrmů, jako je kysané zelí nebo octových zálivek.
16. 01. 2017 19:45
Umělá sladidla nepoužívám, cítím divnou pachuť. Buď cukr či med, nebo raději nesladím, teda snažím se :)
16. 01. 2017 17:31
sladím minimálně, umělá sladidla protonepoužívám
16. 01. 2017 17:25
souhlasim s Daudinkou
16. 01. 2017 16:20
Já naštěstí moc sladit nemusím a toto tedy neřeším. Když chci něco sladkého, sáhnu po ovoci nebo po kvalitní hořké čokoládě ;)
16. 01. 2017 16:10
umělá sladidla nepoužívám, pro mne je to taková " pachuť " , že mi to nechutná. Radši jsem se rozhodla jít cestou postupného ubýrání množýství cukru.Kávu bez cukru jsem se učila pít celý 1 rok. Tak tohle se taky naučím.Zatím jsem pekla 2 koláče a oboje vůbec nebyly znát, že jsou on polovinu méně sladké.
16. 01. 2017 12:33
umělá sladidla nepoužívám, nápoje si nesladím, buchty moc nepeču, u mě se cukru moc nesní
16. 01. 2017 12:01
A do kafe jsme mu koupila stevii, občas si ho sladí. Já piju bez cukru už dávno.
16. 01. 2017 11:59
Já je používám, hlavně do salátů, kvůli manželovi, který je diabetik a nechce se mi dělat dvojí zálivku a tu sladkokyselou máme nejraději. Jinak jen opravdu výjimečně.
16. 01. 2017 11:41
Pěkný souhrn! Teď ještě si ta "éčka" zapamatovat. Umělá sladidla nepoužívám, kávu ani čaj nesladím.
16. 01. 2017 11:10
Umělá sladidla nepoužívám, jen tak před 20 lety jsem nějakou dobu pekla i vánoční cukroví s umělými sladidly. To našli manželovi zvýšený cukr, ale nakonec ho snížil změnou životosprávy a hlavně tím,že začal z práce 5 km chodit pěšky.
16. 01. 2017 10:41
Nepoužívám umělá sladidla a pokud možno ani cukr.
16. 01. 2017 10:35
Uměla sladidla nepoužívám, cítím je divně na patře, to raději méně cukru, medu, melasy nebo ječneho sladu.
16. 01. 2017 10:24
Nesladím nic kromě kávy,a tu si již dlouhou dobu přislazuji Diachromem se sukralózou.Absolvovala jsem 3-měsíční kurs na hubnutí(v r.2010)a tam jsem se o tomto sladidle dozvěděla.
16. 01. 2017 10:23
Pro mne má stevie také pachuť,kterou nepřekonám. Piji minerálky bez příchutě nebo Prolinii poděbradku
16. 01. 2017 10:12
Umělá sladidla nepoužívám, kde je třeba cukr, používám dle receptury. Diabetik nejsem. :-)
16. 01. 2017 10:09
Používám raději méně cukru do pečení.Občas přisladím čaj raději troškou kvalitního medu :o)
16. 01. 2017 10:03
Umělých sladidel se nebojím, ale skoro je nepoužívám, jen občas si "zamlsám" Kofolu nebo colu light, případně dovezenou Fantu a Sprite - též v light variantě. Stévie má pro mě nepřijatelnou pachuť.
16. 01. 2017 10:02

Do náhradních sladidel se mi moc nechce,spíš budu zmenšovat množství cukru.
16. 01. 2017 07:59
Vůbec jsem nevěděla, kolik druhů sladidel existuje. Používám cukr, ale v receptech snižuji jak se dá.
16. 01. 2017 07:27
Jako sladidlo se snažím používat ovoce, ne všude to jde, cukr jako takový používám při vaření a pečení

Naši partneři