Ing. Hana Málková, Bc. Tereza Beníčková
Hlavní a obrovskou výhodou domácí přípravy jídel je, že vždy víte, co do daného pokrmu přidáváte a také znáte množství použitých surovin. I v případě omezování soli v jídelníčku je tak domácí příprava vhodnější. Navíc v případě, že znáte pár triků, jak jídlo dochutit bez toho, abyste vypotřebovali jednu celou slánku, je to dvojitá výhra.
A my vám těch pár triků, jak sůl při vaření omezit, aniž by to výsledným pokrmům ubralo na chuti, nyní ukážeme. Možná i díky tomuto článku zjistíte, že chuť nemusí být jen (ne)slaná.
Hned na začátek je však důležité zmínit, že pokud jste na slanou chuť zvyklí, snižujte její množství raději postupně.
U soli platí podobné pravidlo jako u cukru - tak jak jste si na slanou chuť zvykli, tak můžete tento návyk postupně odbourat. Možná vám bude ze začátku jídlo připadat nevýrazné a mdlé, ale uvidíte, že za nějakou dobu si zvyknete a začnete si užívat základních chutí, které jsou často v přesolených jídlech potlačeny.
1. Kořeňte
Při omezování soli při vaření jsou bylinky a koření jasnou volbou. Zvláště když jsou správně vybrané, dokážou perfektně doladit chuť jídla. Skvělé jsou samozřejmě čerstvé bylinky, které lze často koupit i mimo sezónu v běžných supermarketech. Sušené bylinky však nemusí nutně za těmi čerstvými, co se týče chuti, vůbec zaostávat.
Při vaření bychom doporučovali používat spíše jednodruhové koření, a to z toho důvodu, že různé kořenící směsi obsahují často velké množství soli, a tak byste si na cestě za omezováním soli příliš nepomohli.
Pokud jste na kořenící směsi zvyklí, zkuste vybírat ty bez soli, nebo zapojte svou fantazii a připravte si svou vlastní kořenící směs pouze ze sušených bylinek. Do polévky je skvělou volbou například bazalka, petržel, libeček nebo výrazná majoránka.
2. Používejte česnek, cibuli, kořenovou zeleninu
Zkrátka využijte přirozeně výrazné chuti potravin. A takový česnek nebo cibule má, co se týče chuti, hodně co nabídnout.
Výraznou chuť má také kořenová zelenina. Vzpomeňte si například na svíčkovou, která se bez správného základu připraveného právě z kořenové zeleniny naprosto neobejde. A jistě to není jediné jídlo, jemuž právě kořenová zelenina dodává tu správnou chuť.
3. Okyselujte
Nebojte se k dochucení pokrmů používat citronovou nebo limetkovou šťávu. Do některých pokrmů se hodí například i pomerančová nebo grepová.
Skvělé jsou také různé druhy octů - např. balsamikový, jablečný, ale existuje i mnoho dalších druhů, které jen čekají na to, až objevíte kouzlo jejich chuti.
4. Místo bujónu poctivý vývar
Připravte si poctivý domácí vývar, kterému dodá chuť maso a zelenina, a který tak není třeba tolik solit. Následně můžete vývar použít k přípravě polévek, omáček a dalších pokrmů, které vývar skvěle dochutí.
A protože takový poctivý vývar není zrovna minutkovou záležitostí, při jeho přípravě ho udělejte rovnou větší množství a následně ho zamrazte po jednotlivých porcích. Budete ho tak mít kdykoli k dispozici stejně jako byste sáhli po bujónu v kostce.
5. Nesolte dvakrát
Pokud pokrm obsahuje výrazně slané suroviny, je zbytečné ho dále solit. Takovými surovinami mohou být například sušená rajčata, olivy, slaný sýr, šunka, uzenina, uzené ryby apod. Stejně tak k výraznému masu či omáčce už není třeba solit přílohu.
6. Používejte kvalitní suroviny
Mnohdy můžete sůl ušetřit i tím, že budete používat kvalitní suroviny. U těch méně kvalitních jsou často používány různé náhražky, jako je škrob, velké množství vody apod., chuťově nejsou tak dobré a je potřeba celé jídlo více dosolit.
Někdy to může být ale i naopak a právě horší kvalita je maskovaná velkým množstvím přidané soli nebo například glutamátu. V obou případech sůl použitím kvalitních potravin ušetříte.
Dalším příkladem může být i zralá zelenina, plně vyzrálá rajčata žádné dosolování nepotřebují, ale nezralá je většinou třeba ještě dochucovat.
7. Využijte přírodního glutamátu
Glutamát sodný dokáže zvýraznit chuť a aroma potravin a může tak nahradit sůl. Většina ho zná jen jako přídatnou látku skrývající se pod kódem E621. Glutamát je však v řadě potravin přítomný i přirozeně, na glutamát jsou bohatá například rajčata, houby nebo zrající sýry.
8. Konzervy slijte a propláchněte
Pokud používáte sterilovanou zeleninu nebo luštěniny, nálev je mnohdy velmi slaný. Proto ho vždy slijte a zeleninu ještě propláchněte.
9. Raději méně než více
V průběhu vaření raději solte méně, dosolit se jídlo dá vždy, ale pokud jídlo přesolíte už v počátku, tak s tím stěží něco uděláte. Často také platí pravidlo, že se hotový pokrm po nějaké době rozleží a chutě ještě vyniknou, zjistíte pak, že by soli bývalo stačilo méně.
10. Odstraňte slánku ze stolu
Řada lidí dosoluje naprosto automaticky každé jídlo, ať je slané jakkoli. Pokud nebude slánka po ruce, solení tak lze omezit.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.