Sledujte nás:

10 rad, jak správně zacházet se zeleninou

Zpět

Ing. Hana Málková

Zelenina je na jednu stranu plná vitaminů a dalších prospěšných látek, ale na druhou stranu je v tomto ohledu velmi křehká a nesprávnou manipulací můžeme o řadu těchto pozitiv přijít. Proto vám přinášíme základní rady, jak se zeleninou zacházet, abyste využili jejích pozitiv co nejvíce.

1. Čím čerstvější, tím lepší

Zelenina ztrácí některé vitaminy velmi rychle, proto je nejlepší, když se k vám na talíř dostane co nejdříve po sklizni. A samozřejmě by měla být sklizena ve své plné zralosti, kdy je obsah většiny pozitivních látek nejvyšší. Ideálně tedy z vaší vlastní zahrádky rovnou na talíř. :-)

2. Kupujte sezónní a lokální druhy

Ne každý má vlastní zahrádku a neobejde se tak bez toho, aniž by musel pro zeleninu do obchodu či na trh. Pokud to lze, kupujte sezónní druhy zeleniny, které nejsou dováženy zdaleka. Vybírejte kusy, které nejsou nijak natlučené, zvadlé nebo jinak poškozené.

3. Na nákup raději častěji

Čerstvou zeleninu raději kupujte častěji, než abyste si dělali zásoby, které budete skladovat dlouhou dobu v lednici a přicházeli tak o cenné vitaminy. Pokud nestihnete koupit čerstvou zeleninu, můžete sáhnout po mražené nebo sterilované.

4. Omývejte a krájejte až těsně před podáváním

Zelenina ztrácí cenné látky při kontaktu s vodou, vzduchem nebo i stykem s kovovými předměty, proto ji připravujte vždy až těsně před konzumací.

5. Zeleninu myjte vcelku

Při kontaktu s vodou dochází ke ztrátám vitaminu rozpustných ve vodě, proto je vhodné mýt zeleninu vcelku pod tekoucí vodou a nijak dlouho ji nemáčet, aby byl kontakt s vodou co nejmenší a nejkratší.

6. Přípravy zkraťte na minimum

Jak již bylo řečeno, ke ztrátám vitaminů a dalších látek dochází také při kontaktu se vzdušným kyslíkem, vysokou teplotou či styku s kovem. Čím déle tedy bude zelenina vystavena některému z těchto činitelů, tím větší budou ztráty vitaminů a dalších prospěšných látek.

7. Vařte jen nezbytně dlouhou dobu

Zeleninu nevařte příliš dlouho, vkládejte ji až do vroucí vody, vařte pod pokličkou a příliš nemíchejte. Vývar ze zeleniny ideálně použijte například pro přípravu polévky, skrývá v sobě pozitivní látky (např. některé minerální látky), které se do vody vyluhují a je škoda je nezužitkovat. Vhodné je také zeleninu připravovat v páře, kdy jsou ztráty menší.

8. Existují i výjimky

Některé látky jsou naopak využitelné až po tepelném zpracováním, typickým představitelem je lykopen obsažený v rajčatech, ale i další karotenoidy obsažené zejména v zelených, žlutých, oranžových a červených druzích zeleniny. Proto do jídelníčku zařazujte i tepelně opracovaná rajčata, mrkev či dýni, ať už vlastnoručně zpracované nebo využijte hotové produkty například v podobě rajčatového pyré. 

9. Před zmrazením blanšírujte

Pokud si chcete udělat zásoby ze zahrádky na zimu, není nic jednoduššího než zeleninu zamrazit. Je však vhodné ji před zmrazením krátce spařit horkou vodou a následně zchladit, díky čemuž se zajistí inaktivace enzymů a mikroorganismů, prodlouží se trvanlivost zeleniny, ale chuť i vitaminy zůstanou z velké části zachovány.

10. Plesnivé musí do koše

Pokud narazíte na plíseň, vyhoďte rovnou celý kus a neokrajujte jen poškozenou část, plíseň produkuje toxiny, které mohou být obsaženy v celém kusu zeleniny.

Pamatujte si, že abyste získali veškeré benefity se zeleninou spojené, musíte s ní zacházet velmi opatrně, nicméně i mírně "znehodnocená" zelenina je stále zelenina, která si zachovává mnoho pozitiv (mimo poslední bod týkající se plísně, tam buďte raději nekompromisní)! :-)

Hodnocení (64 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 08. 2017 17:17
Pěkný článek.
31. 07. 2017 16:40
Nastrouhanou cuketu blanšírovat?
31. 07. 2017 08:29
Pro mne je blanšírování taky něco, co jsem nikdy nedělala, i když u hub vlastně ano, ale neříkali jsme tomu tak.
31. 07. 2017 07:57
Nevěděla jsem o blanšírování před zmrazením, určitě využiju.
30. 07. 2017 19:06
dýni také raději vařenou, taková polévka z dýně je fakt výborná, už se těším na podzimní večery s dýní
28. 07. 2017 12:04
Ne vždy se daří dělat vše podle rad
27. 07. 2017 22:28
Dnes jsem musela vyhodit marmeládu, kterou jsem nedávno udělala a která začala plesnivět, ale srdce mi u toho krvácelo...je to daň za to, že nepoužívám chemii...
27. 07. 2017 11:44
většinu dodržuji, chtěla bych zamrazovat, ale mám malé místo v mrazáku
27. 07. 2017 08:57
Na zeleninu i s kartáčkem.
25. 07. 2017 20:24
Snažím se většinu dodržovat
25. 07. 2017 16:55
Z naší zeleniny je nejlepší ta, kterou si mohu vypěstovat sama a bez zbytečné chemie...
25. 07. 2017 15:04
Zeleninu mám ráda na všechny způsoby
25. 07. 2017 06:11
Tak zeleninu jím syrovou nebo dušenou v páře, vařenou, restovanou - dle receptů
24. 07. 2017 23:14
Nejlepší je zelenina čerstvá a jen tak neochucená.
24. 07. 2017 21:40
Těším se až mi uzrají rajčata na balkoně, je to pravda, že mají mnohem lepší chuť, dozrála na slunci, jsou bio. Už se červenají a ty žluté žloutnou.
24. 07. 2017 20:57
Zahrádku nemám - musím si vystačit s tím co nabízí naše obchody...
24. 07. 2017 20:46
už se těším na rajčata,které pěstujeme,hrášek jíme každý den
24. 07. 2017 18:53
Jsem ráda,že mám svoji zahrádku a tak se snažím vše sama vypěstovat. Rajče čerstvě utržené má úplně jinou chuť než kupované v supermarketech.
24. 07. 2017 16:02
Mě teď stačilo nakupovat ovoce a zeleninu v Chorvatsku, to byl rozdíl.
24. 07. 2017 15:57
Jojo, Francouzi jsou na své produkty a svou gastronomii hrdí. Nejlepší obloženou bagetu jsem kdysi měla v Paříži, žádná zabalená v igelitu nebo plastu, ale hezky čerstvě připravená a křupavá. O sýru, vínech ani jiných francouzských specialitách ani nemluvím :-).
24. 07. 2017 15:40
Regionální zelenina je prý ve Francii naprosto zásadní, nechtějí nic dováženého, dokonce továrny na její zpracování prý budují v blízkosti místa pěstování plodin. To je prozíravé.
24. 07. 2017 14:51
Čerstvá je čerstvá a co si budeme povídat, nejlepší ovoce i zelenina je z krajin v kterých žijeme.
24. 07. 2017 13:28
Yogii- přesně tak. Taky mě rozčiluje, když si vyberu nějakou zeleninu, kterou je možné u nás běžně pěstovat a na štítku si přečtu, že je odkudsi z Tramtárie. Tu si teda nekoupím. Proto mám radši trhy nebo sousedskou výměnu
24. 07. 2017 13:23
Tak přesně takto to dělám :-))
24. 07. 2017 10:59
Bez blanšírování nemůže do mrazáku zelenina a ani houby. Teď sklízíme zelené fazolové lusky - paráda a dobrota.
24. 07. 2017 10:51
Většinou vařím prilohovou zeleninu v páře a používám vodu následně jako základ polévky.
24. 07. 2017 10:40
Kromě blanšírování provádím, občas je mi sice líto vyhodit velký kus něčeho, na čem je jen malinká tečka plísně, ale poctivě likviduji - neboť, jak trefně poznamenal jeden můj známý: radši to vyhodit, než aby mi z toho bylo blbě :-)
24. 07. 2017 10:12
též neblanšíruju, jinak ostatní rady znám a dodržuji
24. 07. 2017 09:52
K bodu 2 s lokálními druhy, mne vždy fascinuje, proč jsou supermarkety plné druhů ovoce a zeleniny z druhého konce světa, které rostou i u nás a co dá za práci najít třeba česká jablka. Rekord je asi cibule z Nového Zélandu - proč bych si ji měla kupovat, když chci naši???
24. 07. 2017 09:50
Až na blanšírování provádím. :-)
24. 07. 2017 09:47
Většinu věcí znám a používám, ale je fajn je mít takto přehledně.
24. 07. 2017 09:19
Děkuji za rady.
24. 07. 2017 08:10
Také se snažím tyto rady dodržovat a blanšírování před mražením určitě vyzkouším.
24. 07. 2017 07:33
Snažím se ty rady dodržovat. O tom blanžírování jsen ale taky nevěděl. Na druhou stranu mi nikdy žádná zelenina nazbyla, kterou bych potřeboval zamrazit.
24. 07. 2017 07:23
Nevěděla jsem, že je dobré před mražením blanžírovat. Určitě to vyzkouším.
24. 07. 2017 07:01
Děkuji za informace, spoustu z nich používám v kuchyni již řadu let :-)

Naši partneři