Sledujte nás:

6 tipů, jak si udržet motivaci k pohybu

Zpět

Bc. Kristýna Rissová

Slovo motivace má základ v latinském movere, což znamená hýbat se. A skutečně, síla naší motivace ovlivňuje to, jakým tempem a směrem se budeme pohybovat. O motivaci, "motor" našeho konání, bychom měli řádně pečovat, protože jinak se onen pomyslný motor "zadře" či nepozorovaně zastaví a my zůstaneme "viset" na půli cesty k vytouženému cíli.

V následujícím článku vám dáme tipy, jak podpořit motivaci k pohybu, který je nezbytnou součástí zdravého životního stylu. Pokud byste se rádi dozvěděli, proč je vlastně tak těžké začít se po delší době znovu hýbat, přečtěte si tento článek.

1. Mějte svůj cíl na očích

            Je vaším cílem užít si čas beze studu na plovárně v plavkách? Nalepte si na lednici fotku přiměřeně štíhlých lidí, kteří si užívají čas na koupališti. Případně použijte vaši fotku z dovolené před pár lety, kde se sami sobě líbíte. Tento letní výjev vám bude připomínat, proč si jít místo do lednice pro dortík raději zaběhat. Upomínky naší motivace je třeba pravidelně obměňovat, neboť se vůči nim stáváme imunními. Pokud již lednici otevíráte bez toho, že byste motivační obrázek registrovali, nastavte si jinou fotku na pozadí monitoru nebo se na cestě z práce zastavte v krámku s plavkami a vybírejte ty, které si pořídíte na následující sezónu.

2. Najděte si parťáka

            Kamarádka ze střední, kolegové z práce, maminka nebo dcera – kdokoli z vašeho okolí se může stát vaším sportovním parťákem a tedy i oporou vaší motivace. Když má slabou chvilku jeden, vytáhne ho na domluvené cvičení motivace druhého a příště to bude naopak. Nespornou výhodou je, že krom kondice zlepšíte i vztahy! Pokud nikdo ve vašem okolí sportu neholduje, zkuste si najít parťáka třeba tady na STOBklubu, využijte diskusní skupinu zde.

3. Poproste o podporu

            Ne všichni se budou chtít aktivně hýbat s vámi. To ale neznamená, že je nemůžete poprosit o podporu. Pokud například víte, že vás bude partner přemlouvat, abyste si místo na rotoped sedl/a k němu na gauč k televizi, zkuste mu vysvětlit, proč je pro vás pohybová aktivita důležitá a jaké výhody tím získá on i váš vztah. Například: „Víš, vždycky, když se překonám a ujedu 10 km na rotopedu, mám ze sebe dobrý pocit, cítím se hezčí a více si užiju i náš společný čas v ložnici.“ Nebojte se jít ještě o krok dál a poprosit partnera o podporu: „Pokud si k tobě na gauč příště sednu sama, připomeň mi, prosím, jak hezky mi po sportu je.“ Nezapomeňte, že pochvala fixuje chování, proto, až vás příště partner skutečně upozorní, spolkněte větu, že je to vaše věc a poděkujte mu.

4. Najděte pohyb vašeho srdce

            Pohyb by měl prospívat nejen vašemu tělu, ale i duši. Proto bychom měli vyhledávat především ty aktivity, z nichž máme radost. Pro to, abyste takový pohyb objevili, je nutné překonat zažitou představu, že pohyb rovná se pouze páchnoucí tělocvična, nevzhledné tepláky, hudba, z níž praská hlava, a bezpočet očí, co vás sleduje. Pohyb je velmi široký pojem, tak se nebojte popustit uzdu své fantazie. Pohyb znamená i svižná procházka podzimním parkem se psem, ze které si přinesete krásné fotky a možná i houby. Pohybem je i projížďka na kole s vážnou hudbou ve sluchátkách. Volejbal se starými kamarády, s nimiž dostane do těla i bránice, je pohybem také. Ladný pohyb v šatech po parketu je pohybem stejně tak! A pozor, existují i taneční styly – například flamengo – které tancují ženy samy. Sečteno a podtrženo, větu: „Pohyb je něco nepříjemného, co je třeba přetrpět.“ definitivně škrtněte ze své mysli a pusťte se s chutí do hledání pohybu vašeho srdce. Nikdy není pozdě!

5. Odměňte se

            Zlepšení zdravotního stavu, pocit „jsem ve formě“, lepší nálada, užší pas o 4 cm, zvýšení sebedůvěry, protože jsem to dokázal/a...to všechno jsou odměny, které za své snažení dostáváte. Nejsou malé. Nevýhodou je však to, že se plody pohybových aktivit dostavují pomalu a ne ihned. Právě proto je dobré motivaci posilovat tím, že k těmto „přirozeným“ odměnám občas přidáte i „bonusové“. Za bonusové odměny volte ty věci/aktivity, které k životu nutně nepotřebujete (ty, co potřebujete, si pořídíte v každém případě), ale zároveň ho velmi zpříjemní. Není od věci, když tyto přidané odměny s pohybem přímo souvisí a zpestří tak aktivitu samotnou. K výročí „půlroku s jógou“ si kupte ten hezký obal na jogamatku, po dvou měsících pravidelných návštěv sport-centra odměňte svou vytrvalost nákupem nového vybavení na squash či hezkého sportovního trička. Nebo si po každé desáté návštěvě bazénu dopřejete masáž. Pokuste se být důslední v dodržování dohody, kterou jste uzavřeli se sebou samým. Pokud na masáž zajdete hned po druhém plavání, ztrácíte jak cennou motivaci, tak i body z pomyslného konta sebedůvěry, neboť nemůžete věřit slibům, které dáváte sami sobě.

6.  Veďte si cvičební deník

            A nemusíte ani pořizovat sešítek v růžových deskách opatřený zámečkem:-) Stačí vytvořit tabulku v excelu a zapisovat tam datum, typ a délku aktivity, popřípadě další podrobnosti (s kým jste sportovali, v jaké náladě jste ze cvičení odcházeli apod.). Postupně plnící se buňky vás budou motivovat a zároveň tím získáte podrobný přehled o pohybovém režimu. Překvapit vás z důsledného záznamu může ledacos. Například to, že se ranní procházky do práce častěji daří v druhé půlce týdne nebo že se plavání první pondělí v měsíci s bývalou kolegyní skvěle ujalo a vy budete zanedlouho slavit roční výročí. Technicky zdatní můžou cvičební deník propojit s tipem „Najděte si parťáka“ tak, že jej budou sdílet po síti. Zapisovat pak můžou nejen společné pohybové aktivity, ale i ty, co podniknou sami. Aktivita druhého vás může zdravě „vybudit“ k té vlastní. Další alternativou cvičebního deníku je webová aplikace Fitkoučink, kterou můžete používat v rámci programu Sebekoučink, program vám navíc dle typu a času aktivity, vypočítá spálené kilojouly.

Motivace již máte dost, tak směle do akce!

Hodnocení (61 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 10. 2017 13:12
Přihlásila jsem se na cvičení Ženy50+ , je tam dobrá parta,těším se tam.
03. 06. 2017 15:08
lepší je doma nic nemít pak to člověka akorát láká "sežrat"
19. 05. 2017 03:52
Tohle mi kazí manžel. K čemu mi je, že mám svůj cíl, když se na mě ve špajzce usmívá 10 čokolád. Naštěstí si dávám pokaždé do úkolů max. 1 sladkost denně, ale stejně je to těžké.
15. 05. 2017 08:01
Dobré rady, úplně mne dojaly, protože se mi právě vůbec nedaří. Vždycky mám problém s odměnami, a to už celých těch mnoho klet, co tento přístup znám. Lehce se pak stane, že když se mi nedaří, mám chuť to vzdát. Jako právě teď :-(
14. 05. 2017 17:57
Ach ouvej, fotku na lednici nemůžu dát, všichni by se mi smáli. Parťáka nemám. A můj oblíbený sport je jen chůze nebo event. golf, ale na ani jedno nezbývá čas. :-(
13. 05. 2017 21:44
Dobré rady
13. 05. 2017 20:55
Dost toho používám, horší když přijde zima, to se snažím chodit do tělocvičny, ale umím si zdůvodnit proč se mi to nehodí.
13. 05. 2017 20:55
Dost toho používám, horší když přijde zima, to se snažím chodit do tělocvičny, ale umím si zdůvodnit proč se mi to nehodí.
13. 05. 2017 08:15
Všechny tipy celkem využívám, až na ty fotografie na ledničce. To by na mě asi neplatilo. Parťáka na společné cvičení také tezko sháním. Většinou toho každá brzy nechá. Naštěstí zůstávají kamarádi a rodina na společné výšlapy, procházky a cykloturistiku. A také kamarádka na týdenní "babskou" dovolenku s cvicenim.
12. 05. 2017 22:43
Díky za velmi dobré tipy. Některé hned vyzkouším.
12. 05. 2017 16:12
Některé tipy jsem používala, některé nejsou pro mně.Momentálně si musím přečíst článek jak se znovu rozpohybovat.
12. 05. 2017 15:47
Deníček si pořídím a pravidelně začnu zapisovat
12. 05. 2017 14:48
Mám sport diář, kam si zapisuji kolik měřím na jednotlivých partiích, kolik jsem za měsíc pálila a druhy sportu. Vřele doporučuji
12. 05. 2017 14:28
Jako motivaci k chůzi jsem si před několika lety vytyčila úkol "obejít" všechna Evropská hlavní města. Jsem stále "na cestě". Zapisuji si do mapy, kudy už jsem prošla a jsem na sebe pyšná
12. 05. 2017 14:08
Já mám cvičení deníček (notýsek je notýsek a žádná elektronická aplikace ho nenahradí).
12. 05. 2017 12:59
Cvičební deník mě nenapadl, zkusím se přinutit vést si ho pravidelně.
12. 05. 2017 10:05
Zápisníček si vědu už přez 3 roky, parťáky taky mám, ale spíše jsem já ten poháněč :-):-), život bez pohybu už si neumím představit,...... Díky za motivační článek pro ostatní ;-)
12. 05. 2017 10:05
Rady výborné, teď jen vydržet je dodržovat.
12. 05. 2017 09:47
Pohyb mám ráda, v zimě lyžování, jinak pilátes, fitbaly, a pohyb na zahrádce dá taky pořádně zabrat.
12. 05. 2017 09:45
Bez pohybu si neumím představit život - práce na zahradě, kolo a procházky se psem. Nicnedělání by mě zabilo.
12. 05. 2017 08:36
No právě - ty povinnosti, asi by to chtělo víc sobeckosti, ale jen tam, kde neuškodí, některé povinnosti nelze odsunout
12. 05. 2017 08:26
Já si bez pohybu neumím přdstavit život.
12. 05. 2017 08:01
Pro mě je od jara do podzimu nejradostnější pohyb v přírodě - chůze, kolo a zahrada. Jen to někdy zhatí jiné povinnosti.
12. 05. 2017 07:52
Pohybové aktivity si zapisuji do Sebekoučinku. :-)
12. 05. 2017 07:39
pěkně vysvětleno, díky začnu se tím postupně řídit

Naši partneři