Sledujte nás:

Blanka zhubla 45 kg a běhá maratony po celém světě

Zpět

Blanka zhubla neuvěřitelných 45 kg. Zamilovala se do běhání, s jídlem ji pomohl nutriční program Sebekoučink a velkou oporou jí byla celá její rodina. Do změny životního stylu se pustili nakonec všichni společně a celá rodina je dnes o 130 kg lehčí! 

Do změny životního stylu ji „nakopli“ vlastní děti a společně zhubli 130 kg!  

Blani, tvoje startovací váha byla více než 100 kg, jak se to stalo?

Vždycky jsem byla dítě, co rádo papá, přesto byla má váha dlouhou dobu v normě. Zlom nastal až v průběhu dvou těhotenství, kdy jsem si říkala: „Klidně bašti, vždyť jíš za dva“.  Vykrmila jsem se až na sto kilo. Následovalo období neustálých diet a jojo efektů. Vždy, když jsem se přiblížila k hranici sto kilogramů, nasadila jsem si nějakou dietu, a tak se to pořád opakovalo. Dnes vím, že jsem jedla buď strašně málo, nebo naopak moc. Děsivé je, že mi to tenkrát nepřipadalo vůbec zvláštní. Kdejaký článek o zázračné dietě nebo přípravku na hubnutí mě oslovil a já si bláznivě myslela, že budu hned štíhlá a třeba i bez práce. 

Až? 

Až se dcera rozhodla, že chce změnit životní styl a přivedla mě na stránky STOBu a Sebekoučinku. V té době jsem si stránky spíše „oťukávala“. Za měsíc po dceři se rozhodl zhubnout i syn a já se k němu přidala. 

U vás nakonec hubla celá rodina. Jak to vypadalo v praxi? 

Dcera už měla v té době svou rodinu a domácnost, s tou jsme se dělily o rady a úspěchy na dálku J. 

Se synem jsme začali společně běhat a zcela jsme změnili stravovací styl. Nakupovali jsme kvalitní potraviny, připravovali jsme si je na grilu v troubě, na páře, přestali jsme jíst smažené potraviny, vynechávali přidaný cukr, zařadili více ryb a hodně zeleniny. 

Manžel, ač rozhodně nepotřeboval hubnout, se k nám přidal, protože se mu náš nový styl zamlouval. Není to nakonec o žádné dietě, ale o zdravém selském rozumu.

Podpora a spolupráce celé rodiny byla neuvěřitelná a já poprvé v životě věděla, že tentokrát to bude trvalé a že se žádný jojo efekt nedostaví. 

S kontrolou jídelníčku ti pomáhal nutriční program Sebekoučink, jak konkrétně? 

Pomohl mi hned dvakrát. Prvně jsem si potřebovala osvojit velikost porcí a nutriční skladbu jídelníčku a hlídání barevných semaforků mě opravdu bavilo J. Nové návyky jsem si postupně osvojila a po čase jsem zapisovat přestala. Později jsem ale začala jíst velmi málo a nevěřila jsem tomu. Prožívala jsem asi nějakou euforii, v hubnutí se mi dařilo a já měla pocit, že jídlo snad ani nepotřebuji. V téhle chvíli mi opět pomohla rodina, protože mě upozornili na to, že jím málo. Podruhé jsem si vzala na pomoc Sebekoučink, který potvrdil, jak málo jím, také manžel na mě dohlížel a syn mi dal podmínku, že pokud budu jídelníček podceňovat, přestane se mnou běhat. Uvědomila jsem si, že každý extrém je špatný a začala se opravdu snažit o zdravý přístup k životu bez zbytečných extrémů. Dnes se starám nejen o to, co jím, ale také kolik, abych měla vyrovnaný příjem a výdej. No, světe div se, ono to funguje.

Blani, ty ses zamilovala do běhání tolik, že pravidelně běháš maratóny doma i v zahraničí a vyhrála jsi i několik medailí. Jaké byly začátky? 

Začali jsme se synem a naše běhání bylo zpočátku spíše popobíhání a střídání běhu a chůze. Postupně se ale běh zlepšoval, a aby nás neopustila motivace, přihlásili jsme se na první pětikilometrový závod. 

V průběhu tohoto závodu se mi stala nemilá příhoda. Nějací mladíci křičeli: „Ty vole, vidíš támhle tu tlustou, v tom bílém tričku, ta je tedy…“ V tom bílém triku jsem byla samozřejmě já. V tu chvíli jsem si řekla, že to je naposledy, co o mě někdo takhle mluví! Motivace byla rázem ještě větší, jak v hubnutí, tak v běhu. 

Při dalším závodu, tentokrát to byl půlmaratón (21,1km), jsem zaslechla dva pány: „Teda, ta si to ale ve svých letech peláší“. Usmívala jsem se jako blázen a v duchu si říkala, kašlu na všechny, ať si myslí, co chtějí, já budu dělat to, co chci já a vypadat, jak chci já.

 

Na mém prvním běžeckém závodu na mě dva mladíci pokřikovali, že jsem „tlustá…“ Neodradili mě a běhat jsem nepřestala!

Jaké jsou tvé největší běžecké úspěchy? 

Vysnila jsem si, že se jednou kvalifikuji na prestižní Bostonský maraton v Massachusetts.  Nikdo kromě mé rodiny mi nevěřil. Můj velký sen se splnil letos v květnu! 

Hned v závěsu za Bostonským maratonem jsou to umístění z posledních třech závodů, kdy jsem ve své kategorii 50+ skončila dvakrát na bedně a jednou na čtvrtém místě. Můj rekord je z letošního Pražského maratonu 3:36:46.

Z běhání se stala láska a Blanka dnes běhá maratóny po celém světě!  Největším úspěchem je účast na prestižním Bostonském maratonu. 

Blanko, je neuvěřitelné, co všechno jsi ty i tvá rodiny dokázali, nemám slov. Jak to vypadá dnes? Podařilo se i ostatním udržet si nový životní styl a lásku k pohybu?

Ano, nový životní styl nám vyhovuje. Dcera zhubla celkem 40 kg. Dnes má roční holčičku Gabrielku, a protože měla velmi komplikované těhotenství a strávila poslední třetinu vleže v nemocnici, přibrala 27 kg. Po porodu opět začala dodržovat svůj předchozí "zdravý" životní styl a je zpět na váze před otěhotněním. Syn zhubnul 45 kg, stejně jako já. Intenzivně posiluje a věnuje se i běhu, přibral svalovou hmotu a zbavil se tuků. Manžel hubnout nikdy nepotřeboval, celý život sportuje (v mládí hrál závodně badminton) a stále pravidelně posiluje a běhá. V těchto dnech se s manželem a synem společně připravujeme na náš poslední letošní závod, a to Osacký maratón v Japonsku, který poběžíme začátkem prosince. 

Čeho si na lidech nejvíce vážím? Lidskosti, lidskosti a zase lidskosti!

Kdybys měla našim hubnoucím dát jednu radu, jaká by to byla?

Když chceš zhubnout, tak pro to opravdu něco dělej a nehledej výmluvy, proč to nejde! 



Blanko, moc děkujeme za krásný rozhovor plný energie a elánu. Myslím, že mnohé zvedneš ze židle a vyrazí minimálně na procházku, já sama jsem byla už třikrát běhat.

Tvůj příběh vypráví i o velké podpoře a soudržnosti celé tvé rodiny. Protože se blíží Vánoce i konec roku a v tomto období jsme všichni více propojení se svými rodinami i přáteli, cítím v tomto rozhovoru i poselství a přání do roku 2020 pro nás všechny. 

Ať už jsou vaše osobní i „hmotnostní“ přání jakákoliv, ať vás na vaší cestě provázejí ti, kdo vám věří a podrží vás, a pokud se vám do cesty připletou ti, kteří vás srazí k zemi, nenechte se odradit, stejně jako naše hrdinka Blanka.

STOB pomáhá plnit vaše „hmotnostní“ přání již 29 let a rok 2020 bude již třicátým! Naše podpora nemůže být tolik osobní, jako podpora rodiny či přátel, přesto jsme pořád tady a jsme zde pro vás! Věříme, že i v dalším roce pomůžeme další tisícovce lidí splnit si svůj sen a budeme jim dobrými a zodpovědnými průvodci.



Chcete vědět více o Blančiných začátcích? Jak vypadala její příprava na Bostonský maratón a jaký je její stravovací režim? Více si přečtete v jejím blogu zde.

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 01. 2020 15:16
Smekám máte můj veliký obdiv a držím palce ať vám vyjde maratón v Osace !!!!
09. 12. 2019 14:34
Děkuji a přeji hodně štěstí při běhání.
09. 12. 2019 01:48
Tedato je opravdu ondivuhodný výkon. A hoiuževnatost. Přeju hodně radosti z běhání a úspěchů i v dalších letech.
07. 12. 2019 02:23
Zhubla jsem cca za tři roky a dva roky už si váhu udržuji Blanka
06. 12. 2019 16:30
Jak dlouho Vám trvalo, než jste shodila těch 45 kg? Pěkné Vánoce přeje Mirka.
06. 12. 2019 13:49
Tedy Blani WAW !!!!! Jsi prostě skvělá, úžasná a kéž bych i já dokázala konečně zhubnout a udržet si to. V mých očích jsi dokázala víc než jen zhubnout. Když jsem tvůj příběh přečetla, tak se mi tajil dech nejen nad cílevědomostí, ale i odvahou a vírou sama v sebe. Jsi prostě 1* !!! Gratuluji ti k úspěchům.
06. 12. 2019 05:15
Blanko, krásné vánoce tobě i rodině a hodně krásných naběhaných kilometrů
06. 12. 2019 00:16
Všem vám moc děkuji za krásná slova
04. 12. 2019 11:50
Jsi borec, gratuluju! Držím palce, ať se Vám maraton v Japonsku vydaří!
04. 12. 2019 09:04
Ty bájo, to je příběh, já tady lamentuji nad 3 kg ...hambím se. Ale moc děkuji za motivaci, je to užasné, cos dokázala, gratuluji !!!!!
04. 12. 2019 08:36
Gratuluju moc!
03. 12. 2019 22:36
Neuvěřitelná změna a radost číst. Velká gratulace to se každému nepodaří.
03. 12. 2019 18:39
Krásná práce! Moc blahopřeji!
03. 12. 2019 17:08
Blanko, jsi skvělá a máš můj obdiv!
03. 12. 2019 14:16
Tomu říkám motivace! Blanko, jsi úžasná, klobouk dolů!!!
03. 12. 2019 13:28
Skvělé, závidím, ale běhat už jsem musela přestat, takže opačný směr pohybu váhy :-)
03. 12. 2019 13:26
Tohle je opravdu neuvěřitelně motivační příběh.
03. 12. 2019 13:03
Jak už jsem psala do jiného příspěvku jsi fakt hodně dobrá a změna je hodně vidět. Moc ti to sluší. Máš můj obdiv.
03. 12. 2019 12:24
Blanka má můj obdiv. Je to krásný a inspirativní příběh, který je navíc podpořený skvělou podporou rodiny. Přeju, ať se Osacký maraton vydaří!!!!

Naši partneři